Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Moja obilna grška poroka

romantični
Na sporedu od: 5.12.2002, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2002
Država: ZDA, Kanada
Scenarij: Nia Vardalos
Režija: Joel Zwick
Romantična komedija Moja obilna grška poroka prikazuje zgodbo prikupne ameriške Grkinje, ki v tradicionalno grško družino pripelje negrškega ženina. Moja obilna grška poroka je eden od fenomenov leta 2002, saj je povsod po svetu navdušil občinstvo in polnil kino blagajne.

Zgodba

Toula (NIA VARDALOS) v družini Portokalos vsem povzroča skrbi. Pri tridesetih letih je še vedno samska, diši po česnovem kruhu in dela v Plešočem Zorbi, grški restavraciji, ki je v lasti njenih staršev, Gusa (MICHAEL CONSTANTINE) ter Marie (LAINIE KAZAN).

Njeni dnevi so enolični in dolgočasni, tako kot njeni lasje, obleka in njeno vedenje. Toula mirno posluša nerganje svoje družine in vedno znova zavrača očeta, ko jo hoče poslati v Grčijo, kjer bi si našla moža. Zdi se, kot da se noče poročiti. Že sama misel na to prisili njene sorodnike, da začnejo moliti.

Toda Toula si želi več. Želi si narediti nekaj zase, a poguma nima. Ravno ko začne obupavati, se v družinski restavraciji zagleda v visokega, čednega neznanca, ter otrpne kot eden od grških kipov, ki krasijo pročelje družinske hiše. Čedni neznanec jo komaj opazi.

Toula je tokrat pripravljena na spremembo! Žal pa ne tudi njena družina. Skuje načrt in se navkljub očetovemu staromodnemu nasprotovanju ("Le zakaj potrebuje šolo? Saj je dovolj pametna za dekle!) prijavi na računalniški tečaj.

Nekaj računalniških predavanj, kontaktne leče in nova drža je vse, kar Toula na začetku potrebuje. Zaposli se pri teti v potovalni agenciji. Tu pa se zopet oglasi čedni neznanec, v katerega se je zagledala v restavraciji. Tokrat se on zagleda v prenovljeno Toulo.

Lepotcu je ime Ian Miller (JOHN CORBETT) in je srednješolski učitelj. Dejstvo je, da je visok, čeden in zagotovo ni Grk.

Ne mine dolgo, ko jo povabi na zmenek in kmalu se zaljubita. Toula ne ve, zaradi česa se bo njen staromodni oče bolj razburil - ali zaradi tega, ker je Ian xeno (tujec) ali da je vegetarijanec. Toda nič od tega ni več pomembno, ko jo prosi za roko.

Še vedno imata možnost biti srečna. Če se bodo le Ianovi starši razumeli z njenimi starši, tetami, strici, babico in njenimi sedemindvajsetimi bratranci. Kakor je rekla teta Voula: "Ne je mesa? Nič hudega, bo pa skuhala jagnjetino."

Jasno je, da Toulo in Iana čaka obilna grška poroka, s petnadstropno torto in vodnjakom šampanjca Toula se zaveda. Toda le v primeru, da njena družina sprejme Iana kot sebi enakega...

O produkciji

Nia Vardalos je v sebi nosila zgodbo, ki jo je želela povedati; veliko, debelo, avtobiografsko zgodbo o grški družini, v kateri je odraščala v Winnipegu v Kanadi. Napisala jo je za gledališče in je v njej tudi igrala v Los Angelesu.

Ker je vse življenje pripovedovala nadvse smešne zgodbe o svoji družini, jo je prijatelj nagovarjal, naj napiše igro.

"V bistvu sem vzela vsako grško poroko, na kateri sem bila, vključno z mojo in jo začinila s humorjem."

Priljubljena predstava je privabila številne ljudi iz Hollywooda, na stotine Grkov in še posebej neko grško igralko, Rito Wilson. Na predstavo je pripeljala svojo mamo in kasneje Nio obiskala za odrom po predstavi.

"Bila je zelo ljubezniva in čudovita, rekla je, da bi morali posneti film," pravi Nia, ki je že napisala scenarij za priredbo, čeprav tega še nihče ni vedel. Teden dni kasneje je Rita Wilson poslala svojega moža, Toma Hanksa, da si je ogledal predstavo. Hanks je ni obiskal po predstavi.

"Namesto tega mi je napisal čudovito pismo - kako mu je poroka z Grkinjo in grška družina spremenila življenje," se spominja Vardalos. "Vsak teden sem poklicala mamo in ji prebrala pismo, ona pa je jokala."

Dva meseca kasneje jo je poklical Hanks in povedal, da bi njegova produkcijska hiša, The Playtone Company, želela posneti njen film. Na tej točki, pravi Nia, pa se je začela njena zgodba o Pepelki. Čeprav se je za snemanje filma ponudilo več produkcijskih hiš, so prav Hanks, njegov partner Goetzman in Rita želeli poskusiti z Vardalosovo - z njo v glavni vlogi.

"Ravnala je zelo pametno," pravi Hanks. "Rekla je: To je moja zgodba in jo hočem tudi igrati. Kar zagotovo da zgodbi veliko težo, saj zgodba govori ravno o njenem življenju in njenih izkušnjah. Mislim, da se to vidi na platnu."

Režiser Joel Zwick se strinja s Tomom: "Nekaj vam povem. Ne samo, da ima kamera Nio rada, je tudi izjemna igralka."

Corbett je snemal v Torontu film Serendipity, v katerem igra tudi John Cusak. Pred kratkim, je prebral scenarij za My Big Fat Greek Wedding, zato je poklical svojega agenta, naj se zmeni za sestanek. Žal pa zaradi snemanja zadeva ni bila izvedljiva.

Tistega večera je šel v hotelsko restavracijo in prijatelju začel pripovedovati o duhovitem scenariju. To sta slišala Vardalos in producent Goetzman, ki sta sedela za sosednjo mizo.

"Predstavili smo se in že po desetih minutah je Gary vprašal: Si želite igrati v njem?" se spominja Corbett.

"Rekel sem: Mi ponujate vlogo? Odgovorili so: Ja. Čez teden dni sem že snemal film. "

Igralci

Nia Vardalos
"Toula"

Nia Vardalos igra Toulo Portokalos, grško dekle, ki kljubuje družinski tradiciji, ko se zaljubi v moškega, ki ni Grk.

Več let je igrala v gledališču. V Chicagu se je poročila s kolegom, igralcem Ianom Gomezom. Skupaj sta odšla v Los Angeles, da bi preizkusila srečo v filmu in televiziji. Nia je kot gostja igrala v več nadaljevankah, med njimi v Two Guys and a Girl, Common Law, The Drew Carey Show, Boy Meets World...

John Corbett
"Ian"

Corbett igra Iana Millerja, srednješolskega učitelja, ki se zaljubi v Grkinjo in se kaj kmalu znajde v njeni družini.

Najbolj poznan je po vlogi Chrisa v priljubljeni nanizanki Severna obzorja. Igral je delavca na radiu, ki je ves čas filozofiral. Pred kratkim ga je bilo moč videti v nanizanki Seks v mestu, kjer je igral fanta, v katerega se je zagledala Sarah Jessica Parker.

Zaslediti ga je bilo mogoče tudi v televizijskih filmih, kot so The Sky's on Fire, On Hostile Ground, igral pa je tudi v Flight of the Intruder, Volcano in Serendipity.

Michael Constantine
"Gus"

Veteran med igralci, Michael Constantine, igra staromodnega očeta, ki ima grško restavracijo Plešoči Zorba.

Pojavil se je v številnih nadaljevankah, vključno s klasiki, kot so Law and Order, The Untouchables, The Twilight Zone, The Fugitive in Mission Impossible.

Nazadnje smo ga lahko videli v The Juror, My Life, Leap of Faith in Deadfall.

Joey Fatone
"Angelo"

Joey Fatone igra Angela, Toulinega bratranca. Fatone je član mednarodno znane pop skupine 'N Sync.

Joeyja smo lahko videli še v One the Line, zaigral pa bo tudi v The Bros.

Komentarji

16.6. 2005 ob 17:23

muvi je hud.uni k ga niste gledal naj vm bo zou.k sva ble u grciji so rekel da oni res tko zvijo.hudo

— u&m
9.8. 2005 ob 13:59

odličen film,res vreden ogleda!po mojem spada med najboljše komedije,saj je film je kakovosten,poln smešnih izpadov ter z odlično iglalsko zasedbo!

— katarina
27.10. 2005 ob 20:50 zvezdica

film je super.smejim se znova in znova,ko ga gledam(kupila sem si dvd).priporočam ga vsem,ki so slabe volje in pred to težko odločitvijo!vse dobro

— karla
17.11. 2005 ob 15:29

ta film je ful kuldki. priporočam ga vsem, ki se radi smejejo.

— lucija
12.12. 2005 ob 9:45 zvezdica

Res film je zelo dober in priporočam ga vsem, ki radi gledajo romantične komedije.

— ???
13.2. 2006 ob 11:54 zvezdica

super, ena najbolših komedij nasploh! nasmejiš se do onemoglosti. najboljše od vsega mi je njihova govorica (popačena amerikanščina) in pretirana domoljubnost. več takih komedij prosim!

— mia
25.2. 2006 ob 21:38

res je dobr film oziroma komedija. do solz se nasmejiš. priporočam ga vsem, ki ste slabe volje ali pa ste žalostni. poglejte filem ne bo vam žal.

— ajdica
26.2. 2006 ob 17:06

to je najboljši film ka jih je kda blo!

— ursa
12.3. 2006 ob 11:12

To so pokazali kot da so vse Grkinja tak. Tu so bil nesramni. Če je moj SLO čudno se opravičujem.

— Helena
17.3. 2007 ob 10:01

Smešno, fajn, mal romantično. Poglejte kr se boste nasmejali.

— Samy
12.7. 2009 ob 13:11

ta film je zakon.!
priporočam ga vsem tistim ki še ga niste gledi da pogledate v nedeljo to je danes 12.7.2009, ob 20.00.

— maruša

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.