Kolosej

Muza

komedija, romantični
Na sporedu od: 29.6.2000, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Scenarij: Monica Johnson, Albert Brooks
Režija: Albert Brooks
Ima rodovnik boginje, ščepec dive, občutek za dobro zgodbo, prvinski nagon prisklednika in videz ljubezni. Ko je bila ustvarjena, je bil razbit kalup. Kdo je ta ženska? Stoodstotna muza. Samo na gori Olimp? Komajda - telefonski sprejem tam zgoraj je tako slab. Samo v Hollywoodu!
Muza je najnovejši film enega od ameriških top humoristov, Alberta Brooksa. Scenarist /režiser Brooks prinaša svojo bistroumnost in socialno satiro (videno in slišano v filmih Mother, Defending Your Life, Lost in America, Modern Romance in Real Life) v brezčasno pripoved, postavljeno v sodobni Los Angeles
Neke lepe noči hollywoodski scenarist Steven Phillips (Albert Brooks) skupaj z ženo (Andy MacDowell) in hčerko uživa na slavnostni večerji, pred katero mu podelijo človekoljubno nagrado. Naslednje jutro mu mlajši administrator studia pove, da je izgubil svoj kreativni pristop in zato studio z njim prekinja pogodbo. Stevenova samozavest je uničena. Želi si delati, toda kako naj najde posel, če se govori, da je z njim konec?

Ves obupan išče nasvet in pomoč pri svojem prijatelju, izredno uspešnemu piscu scenarijev, Jacku Warricku (Jeff Bridges), na njegovem posestvu na Bel Airu. Jack zaupa Stevenu, da se ima za svoj uspeh zahvaliti navdihu. Navdihnila ga ni muza, ampak Muza. Steven je skeptičen, ko mu Jack začne pripovedovati o Sarah (Sharon Stone), eni od devetih hčera (muz) boga Zeusa.
Muze navdihujejo kreativnost - in ena, Sharah, se je spustila v Hollywood. Stevena kmalu pritegne misel na prednosti, ki mu gredo, če postane Sarahina stranka. Jack pristane, da bo pripravil srečanje med Sarah in Stevenom.
Srečanje, ki ga Jack organizira v hiši za goste, kjer stanuje Sarah, se ne začne prav obetajoče, a na koncu Sarah le prepriča Stevena. Kot muza, razloži Sarah, sama ne opravi dela, ampak pomaga filmarjem, da najdejo stik s svojo lastno notranjo kreativnostjo. Sarah pristane, da sprejme Stevena kot stranko, toda najprej mora zadovoljiti njene potrebe: hrano, stanovanje, avto in šoferja, 24 uri dostop do Stevena preko telefona in drugo. Steven, neučakan, da bo ponovno navdihnjen, sprejme pogoje. Doma, kljub dvomom, Laura sprejme Sarah v Phillipsovo gospodinjstvo. Ko Stevenova žena in muza postaneta prijateljici, Steven spozna, da njihovo življenje in njegovo delo ne bodo nikoli več isto.

PRODUKCIJA

Muza je najnovejši film enega od ameriških top humoristov, Alberta Brooksa. Scenarist /režiser Brooks prinaša svojo bistroumnost in socialno satiro (videno in slišano v Mother, Defending Your Life, Lost in America, Modern Romance in Real Life) v brezčasno pripoved, postavljeno v Los Angeles današnjih dni.
Na začetku zgodbe, ostane hollywoodski scenarist Steven Phillips... kako bi rekli - "Mislim da, ne glede na to, kakšen posel opravljate, če ste odpuščeni, ste odpuščeni," pravi Brooks. "Vaš delodajalec ni zadovoljen z vami. Naleteli ste na zid. Ne veste, kam bi se obrnili. To se dogaja v vseh poklicih."
Leta 1970 je Brooks zaigral v showu "The Tonight Show Starring Jonny Carson" komika, ki mu je zmanjkalo materiala. Razlaga, " To je vedno v ozadju mojih misli: "Kje je stena? Kako blizu sem ji? Ali je kaj na drugi strani? Mislim, da ima vsakdo, ki kreativno razmišlja, podobne občutke."
Brooks se je soočal s temi demoni v različnih oblikah, vključno s tisto, ki jo je uporabil pri filmu Muza, "Pisanje je najtežji, čeprav najboljši del tistega, kar počnem, ker je pisanje vse. Če končam scenarij in se nato ponesrečim z avtomobilom, še vedno lahko nekdo posname film. Če pa stvari ni na papirju, ni nikjer."
Producent Herb Nanas, ki dela z Brooksom že skoraj trideset let, razlaga, "Albert je kreativna oseba in kot vsi kreativci vseskozi živi v strahu, da bi dneve sedel pred praznim papirjem. Muza, kot številni drugi njegovi filmi, je katarzična izkušnja - posneta na zelo zabaven način."

Če pokliče Albert Brooks, ne dovolite, da se javi telefonska tajnica

Po končanem scenariju, ki ga je delal skupaj z dolgoletno koscenaristko Monico Johnson, se je Brooks lotil filma. Tudi tokrat je delal na obeh straneh; pred in za kamero, kot režiser in glavni igralec.
Najprej je bilo potrebno izbrati osebo, ki bo zaigrala muzo. Takoj je pomislil na eno igralko. Brooks se spominja: "Rekel sem, da hočem Sharon Stone. Ljudje so mi govorili, "Nikoli še ni delala komedije."
Toda ena njenih prvih vlog na filmu je bila v komediji (Irreconcilable Differences) in igralka si je že dolgo želela ponovno posneti komedijo."
Sharon Stone je sprejela vlogo, ne da bi prebrala scenarij. Sharon razlaga: "Ideja se mi je zdela tako fantastična, da nisem potrebovala prebrati scenarij. Ideja o liku, ki bi lahko bila Zeusova hči in bi lahko navdihovala ljudito je bila preveč čudovita vloga, da bi jo izpustila!"
Ker je dobil svojo muzo tako rekoč preko telefona, je Brooks poskusil isti pristop tudi pri svoji filmski ženi, Andy MacDowell. Tudi ona je vlogo sprejela že po prvem klicu. Andy se spominja: "Da te pokliče Albert je eno od tistih redkih daril, o katerih lahko samo sanjate."
Podoben načrt je nato Brooks uporabil še pri Jeffu Bridgesu, ki naj bi igral Jacka, Stevenovega stanovskega prijatelja. Brooks se je zavedal, da bo ta razgovor nekoliko težji, saj "sem vedel, da Jeff še nikoli ni sprejel manjše vloge in govoreč kot igralec, ki je že igral stranske vloge v filmih drugih režiserjev, vem, da je to zabavno. Čeprav njegova vloga ni vodilna, sem potreboval nekoga njegovega formata, da jo zaigra, saj njegov lik predstavi muzo gledalcem."
Brooks nadaljuje: "Spomnil sem Jeffa, "Veš, tudi Jack Nicholson je to že naredil. Zamujaš dobro zabavo. Brez pritiskov." Odločil se je, da je to tisto, kar je iskal." Tudi Bridges je, kot pred njim Sharon in Andy, sprejel vlogo po telefonu, ne da bi sploh prebral scenarij. Brooks dodaja, "Ko končaš film in ljudje prihajajo k tebi rekoč "Ne morem si zamisliti, da bi kdo drug igral to vlogo", veš, da si izbral prave igralce. To se je zgodilo tudi pri filmu Muza."
Potrebnih je bilo samo nekaj časovno dobro usklajenih telefonskih klicev.

IGRALCI, KI REŽIRAJO IN REŽISERJI, KI IGRAJO

Produkcija filma Muza je trajala samo štirideset dni, kar je redkost za snemanje filmom tako v Hollywoodu, kot izven njega, a je značilno za filme Alberta Brooksa. In skrivnost? Temeljita predhodna priprava.
Medtem ko je bila logistika produkcije zelo dobro načrtovana in vodena, je Brooks tudi od igralcev zahteval enako pripravljenost. Šele takrat se lahko začne inprovizacija.
Tu je Brooksov instinktivni izbor igralcev prišel do prave veljave: "Kot se je izkazalo, je bila Sharon še veliko boljša, kot sem pričakoval. Poleg tega, da je zabavna in bistra, je bila tudi dobro pripravljena. Vedno je prišla k meni s številnimi idejami za svoj lik, kar je moje delo režiserja samo še olajšalo."
Sharon dodaja, "Vsak dan sem prišla s tonami idej. Albert me je poslušal, mi pojasnil kaj je dobro in kaj ne in mi razložil, zakaj. Sčasoma tako ni dobil samo tisti, kar je potreboval za film, ampak me je tudi učil, kako se dela komedija."
V filmu nastopajo tudi trije znameniti režiserji: Rob Reiner, James Cameron in Martin Scorsese. Brooks se spominja, " Bil sem navdušen, ko sem dobil Martyja. Sovraži leteti, in bil je tik pred začetkom snemanja svojega filma, zato sem bil še toliko bolj navdušen, ko je pristal." To je bilo drugič, da je Brooks sodeloval z Martinom; leta 1976 je Martin režiser klasiko Taxi Driver, v kateri je igral tudi Brooks. Še ena zvezda filma Taxi Driver je zaigrala v Muzi, igralka Cybill Shepherd, ki igra predstavnico humanitarne organizacije, ki Brooksu izroči nagrado v uvodnih scenah filma.

EDINI

Med postprodukcijo se je filmu pridružil še en veliki zvezdnik. Ne v stranski vlogi, ampak da bi dodal filmu pomembno komponento- filmsko glasbo. Glasbeno superzvezdo Eltona Johna, občudovalca Brooksovega dela, je Brooksu predstavila njegova prijateljica Sharon. John je sprejel nalogo in napisal instrumentalno glasbo za film Muzi.
Po tem, ko je napisal pesmi za risani film The Lion King, je bila glasba za film Muza prva po glasbi za film Friends leta 1971.

ALBERT BROOKS - režiser, scenarist in Steven Phillips

Brooks je začel svojo kariero kot komik in na koncu postal z oskarjem nagrajeni igralec in filmar.
Tako je režiral filme Defending Your Life, za katerega je napisal tudi scenarij in v njem zaigral; Mother, Lost in America, Modern Romance in Real Life, pri katerih je sodeloval pri pisanju scenarijev in v vseh tudi igral.
Brooks je bil nominiran za oskarja za vlogo v filmu Jamesa L. Brooksa Broadcast News, ki je bil prvi film, v katerem je igral a ga ni režiral. Na filmu je prvič nastopil leta 1976 in sicer v klasiki Martina Scorsesa Taxi Driver. Njegovi drugi filmi: Private Benjamin, Unfaithfully Yours, Twilight Zone - The Movie, The Scout, I'll Do Anything, Critical Care, Out of Sight in Dr. Dolittle.
Brooks, ki se je rodil in odraščal v Los Angelesu, je sin radijskega komika Harryja Einsteina. Dramo je študiral na Carnegie Mellon University. Svojo kariero je začel leta 1968 kot komik na nacionalni televiziji.
Brooks je posnel dva komična albuma: "Comedy Minus One" in "A Star is Bought" (za zadnjega je prejel nagrado Grammy). Njegov prvi režiserski poskus je bila serija za PBS "The Great American Dream Machine". Leta 1995 ga je ameriški filmski inštitut nagradil za njegovo delo na prvem ameriškem festivalu komedije v Aspnu, Kolorado.

SHARON STONE (Sarah)

Sharon Stone je postala najbolj iskana igralka v Hollywoodu po svoji vlogi v filmski uspešnici Basic Instinct. Vloga ji je prinesla prvi zlati globus.
Sharon je prejela svoj drugi zlati globus in nominacijo za oskarja kot najboljša igralka v filmu Martina Scorseseja Casino. Pred kratkim je bila nominirana za zlati globus za igro v filmu The Mighty.
Rojena v Meadvillu, Pennsylvania, je začela svojo kariero tako, da je tekmovala in zmagovala na številnih lepotnih tekmovanjih. Nadaljevala je kot uspešen model in je delala za prestižno agencijo Ford. Prvi film, v katerem je zaigrala, je Stardust Memories, režiserja Woodyja Allena.
V filmu Total Recall je Sharon Stone igrala skupaj z Arnoldom Schwarzeneggerjem. Med njenimi ostalimi filmi naj omenimo The Quick and the Dead (ki ga je koproducirala), The Specialist (kjer je zaigrala ob Sylvestru Stalloneju), Intersection (kjer je bil njen soigralec Richard Gere), Sliver (v katerem sta se ji pridružila William Baldwin in Tom Berenger), Sphere (z Dustin Hoffmanom in Samuelom L. Jacksonom) in v Gloriji.
Njen najnovejši projekt je film Simpatico, kjer bo igrala ob Nicku Nolteju, Albertu Finneyu in Jeffu Bridgesu.

ANDIE MacDOWELL (Laura Phillips)

Kariera Andy MacDowell kot mednarodne zvezde priča o njeni sposobnosti, da lahko zaigra v kar najbolj različnih filmih, od hollywodskih mega uspešnic do nizko proračunskih neodvisnih filmih.
Andie je prvič prepričala gledalce in kritike z vlogo v filmu Sex, Lies & Videotapes. Za vlogo je prejela kar nekaj mednarodnih nagrad, med drugim je bila nominirana tudi za zlati globus.
Čeprav je postala znana predvsem po svojih dramatičnih vlogah, se je občinstvu prikupil tudi njen smisel za humor in simpatičnost. Ti dve kvaliteti sta prišli do prave veljave v filmih Green Card (za kar je prejela svojo drugo nominacijo za nagrado zlati globus) in Groundhog Day. Ta njen image je bil nadgrajen še z vlogama v dveh filmih Roberta Altmana: The Player in Short Cuts.
V letu 1994 je bila najuspešnejša igralka, zahvaljujoč vlogi v filmu Four Wedding and a Funeral (ki ji je prinesla tretjo nominacijo za zlati globus) in v vesternu Bad Girls.
Da bi se izognila tipski igralski, je sprejela vlogi v filmih Unstrung Heroes. in Michael. Sledijo filmi Multiplicity, The End of Violence, Shadrach in Just the Ticket. Njen naslednji projekt je film Town & Country, kjer bo igrala skupaj z Warrenom Beattyjem, Diane Keaton in Goldie Hawn.

JEFF BRIDGES (Jack Warrick)

Jeff Bridges je trikratni nominiranec za prestižno nagrado oskar in igralec, ki ima redko sposobnost, da lahko enako dobro igra glavne in karakterne vlogah.
Prvič je bil nominiran za oskarja za vlogo v filmu Petra Bogdanovicha The Last Picture Show, sledi nominacija za vlogo v filmu Thunderbolt and Lighfoot in v filmu Johna Carpenterja Starman (za katero je prejel zlati globus).
S svojo produkcijsko hišo Asis Productions je Jeff Bridges produciral film American Heart, kot tudi telefilm Hidden in America.
Njegovo uspešno kariero sestavljajo vloge v filmih The Fisher King (ki mu je prinesla drugo nominacijo za zlati globus) The Fabulous Baker Boys, Jagged Edge, film režiserja Coppole Tucker: The Man and His Dream, Fearless, Blown Away in bratov Coen The Big Lebowski.
Lahko smo ga videli v filmih The Mirror Has Two Faces, White Squall, Wild Bill, The Vanishing, Texasville, See You in the Morning, Nadine, The Morning After, ( Million Ways to Die, Against All Odds, Tron,
Bridges je nedavno igral v filmu Marka Pellingtona Arlongton Road in v filmu Simpatico.

Komentarji

10.8. 2008 ob 2:00

VSI FILMI V KATERIH JE IGRALA SHARON ATONE,SO BILI ZAKON. NAJ BOLJ SI MI JE PAVIDO PRVINSKI NAGON,KI JE BIL VEC KOT ZAKON ZAKO ZAKON

— TEJCIKA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.