Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Številke za umor

kriminalka, triler
Na sporedu od: 18.7.2002, Kolosej Ljubljana
Scenarij: Tony Gayton
V gozdu obmorskega kalifornijskega mesteca San Benito najdejo truplo mlade ženske. SANDRA BULLOCK igra Cassie Mayweather, detektivko, strokovnjakinjo za zločine, ki ji dodelijo primer. V akcijo se poda skupaj s s partnerjem Samom Kennedyjem (BEN CHAPLIN). Skupaj se prebijata skozi mikroskopske sledi dokazov, ki vse bolj nakazujejo na čisto naključno, nepovezano nasilje, toda Cassie preganja občutek, da je pri tem umoru še nekaj več, kot je razvidno. Nekaj pri tem primeru jo spomni na njeno preteklost, in to ravno v času, ko jo pokličejo na zaslišanje za pogojni izpust. Ti dogodki jo prisilijo, da se sooči s preteklostjo.

Cassie se z vsem svojim srcem loti odkrivanja skrivnosti. Osredotoči se na analizo razpoložljivih dokazov, pičlih sledi, ki jih je za seboj pustil morilec na kraju zločina. Njen novi partner Sam je izredno bister in prizadeven ter zelo navdušen nad svojo genialno mentorico, obenem pa tudi zaskrbljen nad njeno majavo preteklostjo z moškimi. Njegova potrpežljivost in prirojena dobrota sta pogodu njeni izrazito ostri bistroumnosti in teoretičnem znanju. Dokazi ju vodijo do mladega fanta Richarda Haywooda, lastnika nenavadnih škornjev, za katere sumita, da jih je nosil morilec. Fant je do njiju zelo kooperativen in odkrijeta, da je njegov alibi zelo trden. Toda Cassie začuti, da za Richardovim dozdevnim brezskrbnim obnašanjem leži skrivna zgodba.

Cassie in Sam si dokaze razložita na dva različna načina. Sam se osredotoči na zbiranje dokazov na mikroskopski osnovi, katere je za seboj pustil morilec, Cassie pa se zadeve loti na povsem drugačen način. Zdi se, da zapravlja čas z intuitivnim sklepanjem, ki je v njej obudi zle slutnje in duhove iz preteklosti. Vse te elemente sestavi v za okolico zelo motečo teorijo. Prepričana je, da sta Richard in njegov skrivni prijatelj Justin združila svoje moči in skupaj zagrešila popoln umor.

Richardovo in Justinovo prijateljstvo je zelo nenavadno. Čeprav oba izhajata iz zglednih družin srednjega razreda, sta si njuni osebnosti zelo različni. Justin je načitan in sebi odvraten romantik, kateremu je blizu Nietzchejev in Rimbaudov svet, izoliran v svoji briljantnosti, osamljen v odtujeni družini. Richard pa je njegovo pravo nasprotje - uglajen, očarljiv in manipulativen cinik. Zna izkoristiti privlačen videz in bister um sebi v prid. Neizmerno ga zabava, ko se poigrava s čustvi drugih ljudi. Je rojen psiholog tako kot je značilno za mnoge sociopate. Gre za fanta, ki živita ločeno od svojih staršev, njuna vez z njimi je predvsem materialne narave. Ni jima treba delati in skrbeti zase. Doma imajo dovolj vsega, zato ne čutita nobenih vezi, vdanosti in odgovornosti do družbe. Starši se pehajo za denarjem in kariero, po vsej verjetnosti misleč, da to delajo za njuno dobro.

Kjub temu, da sramezljivi Justin in očarljivi Richard delujeta značajsko zelo različna, imata v resnici veliko skupnega. Našla sta drug drugega in sklenila skrivno prijateljstvo. Lovsko kočo sta spremenila v klub, kjer sta se naskrivaj dobivala in dan za dnem mesece razglabljala o njunih deških fantazijah in skrivnostih. Njuno prijateljstvo je nedvomno zanju predstavljalo najglobjo vez, kar sta jo bila kdajkoli deležna. Skovala sta načrt, ki bi ju še bolj zbližal in poglobil prijateljstvo: deliti si izkušnjo, ki je le redkim dana - zakriviti popoln umor. Morda je bilo izrečeno v šali in za zabavo, toda besede so postale realnost.

Tako je vsaj predvidevala detektivka Cassie na podlagi svojih mračnih izkušenj v preteklosti in briljantnega talenta za forenzične zadeve. Razplesti ta dovršen umor jo je prisililo k temu, da se je morala soočiti s svojo mučno preteklostjo in se osvoboditi njenih vezi, katere je davno tega potlačila v sebi.

Izbor ekipe

Zamisel o snemanju filma Številke za umor je predstavil producent Richard Crystal. Že od nekdaj ga je fasciniral primer Leopold in Loeb iz leta 1924, ki se je zapisal v zgodovino. Dva inteligentna dečka sta za zabavo zasnovala dovršen umor.

Crystal je najel scenarista Tonyja Gaytona, ki je črpal snov iz realnega primera. Posebno pozornost je pritegnil, ko je v ospredje postavil lik trdovratne detektivke za umore, Cassie Mayweather, kar je zgodbo posodobilo. Zgodba se je razvijala plast za plastjo tekom snemanja in postala drzna igra mačke z mišjo med Cassie in fantoma. "Tako kot dobra partija šaha", meni Crystal.

Režiser Barbet Schroeder, oskarjevski nominiranec in producentka Susan Hoffman, s katero že vrsto let sodelujeta sta se takoj navdušila nad projektom. Scrhroeder je ravno snemal film Our Lady of The Assasins, Susan pa je delala pri filmu The Believer režiserja Henry Beana, ko sta dobila v roke scenarij Umor za številke.

"V Hollywoodu je na voljo kar nekaj dobrih scenarijev, toda glede na naravo dela, ki zahteva leto dni truda v projekt, vedno zelo dobro premisliva in sprejmeva le ponudbe, ki naju res prevzamejo" je povedala Susan. "In Umor za števlke je izplnil vse te predpogoje. Pritegnila naju je osnovna zgodba, še posebej pa to, da je nudila ogromno možnosti psihološke nadgradnje."

"Mislim, da Barbet rad režira filme, kjer vsi karakterji pridejo do izraza", nadaljuje Susan. "In res, fanta sta precej tragični figuri, na en način zelo slaba in pokvarjena, toda po drugi strani pa ju nekako človek kar razume. Še posebej se znajde pri delu z ženskimi protagonistkami. Veliko raje vidi, da ženska igra nosilni karakter. Film je zanj vseboval vse potrebne elemente: do obisti pokvarjena fanta, pomembno žensko vodilno vlogo in psihološki material." Sandra se mu je zdela idealna za vlogo detektivke Cassie.

Sandra Bullock je takrat ravno snemala Lepotico pod krinko in bila zelo navdušena nad ponujeno glavno vlogo v psihološkem trilerju z veliko ugankami. "Barbet se spozna na mučne in neugodne situacije", meni Sandra. "V psihološkem trilerju je ogromno neizrečenega, pomembna je kamera in kakšna čustva režiser dopušča igralcu, da jih pokaže. On ima specifično vizijo, kako naj bi se določena vloga odigrala. Njegov izreden smisel za temačnost je za take vrste zgodbo zelo primeren."

19 letnega Richarda, težavnega mladeniča, ki zvito zvabi prijatelja Justina v igro kako zagrešiti popoln umor, je izredno intenzivno in karizmatično odigral Ryan Gosling. Ryan razlaga, da je tako Richardu kot Justinu ubijanje, več kot vznemirljivo in v zadoščenje, še posebej pa dejstvo, da zabrišeta vse sledove za sabo. "Edino na ta način lahko kaj čutita", meni Ryan. "Med njima je neprimerljiva intimna povezava. V bistvu sploh nista povezana ne s svojimi starši niti drugimi sošolci. Skupaj hočeta ustvariti nekaj velikega. In mislim, da ju je v Richardovih očeh to dokončno zapečatilo."

Sandra Bullock je navdušena nad Ryanom, ki je izredno zrel za svoja leta. "Tako je razburljivo gledati ga, kako z zgovornim nasmeškom razlaga o vsakdanjih stvareh. In njegov nasmešek pravi 'ubil te bom'."

Tuhtajočega in introvertiranega Justina igra Michael Pitt. "Imel sem v mislih par zamenjav za vlogo Richarda v primeru, da Ryan ne bi mogel sprejeti njegove vloge, toda v vlogi Justina sem si lahko predstavljal le Micheala Pitta", je povedal režiser.

O igralcih

Sandra Bullock (Cassie Mayweather)

Slavna je postala leta 1994 z uspešnico Hitrost, kjer je igrala poleg Keanu Reevesa. Naslednja dva filma, kjer je igrala, Medtem, ko si spal in Mreža sta požela zelo dobre kritike, poleg tega pa sta bila tudi komercialno uspešna. Prvi si je prislužil tudi nominacijo za zlati globus.

V risanki Egipčanski princ je glas posodila Miriam.

Sandra je za svoja dela prejela številne nagrade in nominacije: 2 nagradi za blockbuster in 2 MTV nagrade za vlogo v filmu Hitrost; nominacijo za zlati globus, nominacija za nagrado ameriške komedije, dve nagradi po izboru občinstva in dve nagradi za blockbuster za vlogo v filmu Medtem, ko si spal ter nagrado po izboru občinstva in nagrado za blockbuster v filmu Čas za ubijanje (A Time To Kill). Leta 1996 jo je NATO/ShoWest izbral za žensko zvezdnico leta, leta 2001 pa je postala zvezda leta.

Preizkusila se je tudi v pisanju ter režiji kratkega filma Making Sandwiches, v katerem je tudi zaigrala poleg Matthew McConaugheya. Z omenjenim kratkim filmom se je predstavila leta 1997 na filmskem festivalu v Sundanceu.

Pred dobrim letom je gostovala v naših kinih v filmu Lepotica pod krinko, za katerega vlogo je prejela novo nominacijo za zlati globus, kmalu pa jo bomo videli v drami The Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood režiserke Callie Khouri. Trenutno pa snema romantično komedijo z Hugh Grantom, Two Weeks Notice.

Ben Chaplin (Sam Kennedy)

Je rojen in vzgojen v Angliji, diplomiranec šole za glasbo in dramo. Profesionalno pot je začel v gledališču in na britanski televiziji in kmlau dobil vlogo v filmih Remains of The Day in Feast of July.

Njegova filmografija snemanja za BBC vključuje filme: Casualty, A Fatal Inversion, After The Dance, Between The Lines, Tuesday, The Borrowers, A Few Short Journeys of the Heart,... V ameriške kroge se je prebil s filmom The Truth About Cats and Dogs, kjer je igral ob Umi Thurman in Janeane Garafolo in postal eden izmed zelo zaželenih igralcev v Hollywoodu. Videli smo ga v zelo različnih filmskih vlogah: ob Jennifer Jason Leigh v filmu Washington Square, ki ga je po literarni predlogi Henry James režirala Agnieszka Holland; v Tanki rdeči liniji poleg Seana Penna in v Izgubljenih dušah oskarjevega nagrajenca režiserja Janusza Kaminskega poleg Winone Ryder. Birthday Girl je pravkar nastal film iz studia Miramax, v katerem bomo Bena občudovali ob Nicole Kidman.

Ryan Gosling (Richard Haywood)

Roje v Londonu se je prvič znašel na Disneyevi avdiciji za film The Mickey Mouse Club pri 12 letih. Kasnejša selitev v Orlando ga je popeljala med sovrstnike Britney Spears, Keri Russel in člane skupine N'Sync. Na kanadski tv je zaslovel z uspešno serijo Breaker High, zatem pa ga je pot vodila v Novo Zelandijo, kjer je snemal serijo Young Hercules. Svetovno znan je postal s filmom The Believer, v katerem je zelo prepričljivo upodobil mladega židovskega skinheada in požel nagrado žirije na filmskem festivalu v Sundanceu leta 2001.

Nedavno tega je bil nominiran za prestižno nagrado Independent SPIRIT Feature Project, postal dobitnik zlatega ovna za najboljšega igralca po izboru zveze ruskih kritikov, za najbojšega igralca pa je bil nominiran tudi v londonskem filmskem krogu.

Na Sundanceski filmski festival se je letos vrnil s filmom The Slaughter Rule, v katerem poleg Davida Morsa igra težavnega in odtujenega najstnika. Vloge zapletenih kompleksnih karakterjev so mu pisane na kožo kot npr. glavna vloga v filmu The United States of Leland ob Kevinu Spaceyu in Donu Cheadlu, ki prihaja na velika platna leta 2003. Videli pa smo ga med drugim tudi poleg Denzla Washingtona v filmu Remember the Titans.

Michael Pitt (Justin Pendleton)

Rodil se je v New Yerseyu. Poleg igre je nadarjen tudi za glasbo. Njegove korenine segajo v gledališče, kjer je poleti leta 1999 debitiral kot Dalton v igri The Trestle at Pope Lick Creek po scenariju Naomi Wallace, režirala pa je Lisa Peterson. V časopisu Daily Variety so njegovo igro označili za zelo privlačno, New York Post pa je zapisal: "Pitt je Daltonu vdihnil poetično noto, strast in odkritost, kar presega predložni tekst."

Pomladi leta 2000 je ponovno sodeloval z Naomi Wallace v filmu Birdy režiserja Kevina Knighta. V reviji Filmmaker so ga leta 2000 izbrali za enega izmed 25ih obetajočih novih obrazov v neodvisnem filmu. Pohvali se lahko s svojo vlogo v filmih: Finding Forrester režiserja Gus Van Santa; Hedwig and the Angry Inch režiserja Johna Camerona Mitchella (zmagovalni film festivala v Sundanceu leta 2001); Bully režiserja Larryja Clarka. Nedavno tega je posnel kratki film The Yellow Bird, v katerem se je slavna Faye Dunaway poizkusila kot režiserka.

Filmski naslovi, v katerih se je tudi pojavil: Nydia's Chuletta's, Hi Life, kot gost pa se je pojavil tudi v tv serijah Law and Order: Special Victims Unit in Dawson's Creek.

Agnes Bruckner (Lisa)

Znana je postala z vlogo CBS-ove nagrajene vsakodnevne tv drame The Bold and The Beautiful. Njene tv vloge vključujejo tudi serije Minor Threat, Hell House in National Lampoon, Alias, Touched by an Angel, gostovala pa je tudi v seriji The Fugitive.

Nazadnje smo jo videli v filmu The Glass House ob Lelee Sobieski, pojavila pa se je tudi v neodvisnem filmu Homeroom. Predstavila se je tudi v Miramaxovem filmu Blue Car, premierno prikazanem na festivalu v Sundanceu letos.

Motion Picture Club jo je letos izbral za 'vzhajajočo zvezdo'.

O režiserju

Barbet Schroeder

Rojen je leta 1941 v Teheranu. Ze vec kot 30 let se ga drzi sloves reziserja provokativnih filmov. Izhajajoč iz kreativih krogov francoskega novega vala, so mu kontraverzni filmi od nekdaj predstavljali velik izziv. Poleg režije se je posvetil tudi vlogi producenta in sodeloval z zvenečimi režiserskimi imeni kot so Wenders, Rohmer, Godard, Rivette, Fassbinder. S svojo edinstveno režisersko vizijo se je trdno zasidral v širok spekter svetovno komercialnih uspešnic.

Leta 1990 je bil nominiran za oskarja in zlati globus za režijo filma Reversal of Fortune, v katerem sta glavni vlogi odigrala Jeremy Irons in Glenn Close. Zaslužen je tudi za režijo filmov: Barfly po scenariju Charlesa Bukowskega z Mickeyom Rourkeom in Faye Dunaway v glavnih vlogah, Sostanovalka (Single White Female) z Jennifer Jason Leigh in Bridget Fondo, Poljub smrti z Davidom Carusom, Nicholasom Cageom in Samuelom L. Jacksonom, Before and After z Meryll Streep in Liamom Neesonom in Desperate Measures z Andyem Garcio in Michaelom Keatonom v glavnih vlogah.

Svojo produkcijsko hišo Les Films du Losange je v Parizu ustanovil že leta 1963 pri svojih 22.ih letih. Začetki omenjenega podjteja so vključevali produkcijo dveh delov serije Moral Tales uglednega režiserja Erica Rohmerja, kasneje je prevzel produkcijo cele serije in nadaljeval s slavnimi deli kot My Night at Maud's in Claire's Knee. Njegova produkcijska hiša je poskrbela za realizacijo mnogih festivalskih filmov pomebnih za evropsko kinematografijo: An American Friend režiserja Wima Wendersa, The Mother and the Whore režiserke Jean Eustache, Celine and Julie Go Boating režiserja Jacquesa Rivetta, filme slavne Margerite Dumas, Fassbinderja in Jean Luc Goddarda.

Leta 1968 pa je posnel svoj režijski prvenec More. V sodelovanju z igralko Bulle Ogier je posnel filme The Valley Obscured by Clouds, Maitresse in Tricheurs. Dokumentarni film - portret diktatorja Idi Amin Dade je postal prava senzacija. Leta 1978 je posnel film Koko the Talking Gorilla. Kot igralec se je pojavil v filmih Celine and Julie Go Boating, Patrice Chereaujevi Kraljici Margot v in Burtonovemu Mars napada.

Leta 2002 je režiral in produciral film Our Lady of the Assasins, ki je bil požel številne nominacije (Golden Satellite Awards, PFS Award ameriškega političnega filmskega združenja, zlati lev) in nagrado The President of the Italian Senate's Gold Medal na beneškem festivalu in Coral na havanskem filmskem

Komentarji

9.3. 2005 ob 15:15

Ocena od 1 do 10: 10+10+10+10+10+10+10 +10+10+10=100 Najbolši film kaj sem jih gledala! Mogoče zaradi Ryana Goslinga. Ampak vseeno. Film da dol padeš! Mejte se pa poglejte na internet kak je RYAN GOSLING lušn!

— Zalča
25.4. 2005 ob 10:09

film mi je zlo ušeč...še sploh k u njem igra sandra bullcok pa ryan gosling (k je full luštn:p)..pa zlo bi rada da bi naredl številke za umor 2.amy vs ma rada..:p..uživite!

— amy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.