Kolosej
Film distribucije Cenex

Muppetki

glasbena družinska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 5.1.2012, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jim Henson, Jason Segel in Nicholas Stoller
Režija: James Bobin
Slavni Muppetki se po dobrem desetletju vračajo na veliko platno, kjer bodo poskrbeli za neustavljivo poplavo kaosa in zabave. Trije oboževalci Muppetkov odkrijejo, da želi zlobni bogataš zaradi naftne vrtine podreti kultno gledališče Muppetkov. Da bi preprečili tragedijo, skušajo prijatelji odkriti komične kosmatince, ki so se razkropili po svetu. Ko jih naposled prepričajo, da znova združijo moči, se začnejo težavne priprave na skupni nastop, s katerim želijo zbrati dovolj denarja za ohranitev starega gledališča.

Zasedba

Gary (Jason Segel) in Walter (Walter) sta brata in vdana drug drugemu. Živita v Smalltownu (že od nekdaj) in vse počneta skupaj (že od nekdaj). Walter je vdan in vnet oboževalec Muppetkov; v majici Žabca Kermita ne zamudi niti ene oddaje. In ker je ne zamudi on, je ne zamudi tudi Gary, kakopak. Tudi Gary je dolgoletni oboževalec Muppetkov in njegove skrivne sanje so, da bi vsaj enkrat stopil na oder z njimi. Zelo je naiven, ljubezniv in nedolžen in že dolga leta nesmrtno zaljubljen v Mary. Razpet je med brata Walterja in novo fazo, ki jo doživlja – odrašča namreč v zrelejšega človeka, ki čuti, da je že skrajni čas, da z Mary postaneta eno. Ker pa že od nekdaj živi z bratom, je to hud problem.

Jason Segel (zvezdnik TV serij “How I Met Your Mother”, “Forgetting Sarah Marshall”), ki je Garyja upodobil, pripoveduje: “Film se začne z nama z bratom, saj oba vneto sanjariva, da bi se srečala z Muppetki. Moj dodatni cilj tokrat pa so počitnice z Mary v Los Angelesu. Tako vsi trije pridemo v L.A. in obiščemo studio Muppet zdaj ostarelih in izžetih Muppetkov. Ob tem pa ugotovimo, da bodo studio porušili, ker nameravajo prav tam zavrtati vrtine za nafto. Zato moramo najti Žabca Kermita, združiti Muppetke, ki so se razšli zaradi poklicnega rivalstva, in sestaviti oddajo, s katero bomo zbrali dovolj denarja, da rešimo studio.”

Gary vloži vse sile v plemeniti cilj in svoj odnos z Mary porine (spet) malce na stranski tir. Bo sploh kdaj imel čas (in voljo) odrasti in se predati resnični ljubezni?

Walterja je zaigral Walter in zdi se, da je bila vloga napisana prav in samo zanj. Je njegova debitantska vloga na velikem ekranu in o tem je povedal tole: “Igram Walterja, največjega oboževalca Muppetkov na svetu, kar je neverjetno naključje, saj sem v resnici največji oboževalec Muppetkov na svetu (kako samovšečno!) in mi je tudi ime Walter. Torej sem se rodil za to vlogo.”

Walter se znajde na napačnem mestu ob nepravem času (ali morda ob pravem?), ko nehote sliši zlobnega barona Texa Bogatuna kovati zaroto, kako uničiti studio Muppet. S pomočjo Garyja in Mary skuje in uresniči načrt, kako združiti Muppetke in rešiti studio. In prav zaradi njegovega odkritosrčnega navdušenja bodo Muppetki morda rešili ne le studia, marveč še kaj več.

Mary (Amy Adams) je zelo cenjena učiteljica rokodelstva v Smalltownu – če gre verjeti številu jabolk na njenem katedru. Je Garyjevo dolgoletno dekle in se nemalokrat počuti kot tretje (ali peto) kolo v odnosu med bratoma Garyjem in Walterjem.

Upodobila jo je Amy Adams (Strastna zapravljivka, The Fighter, Julie & Julia). Vlogo so ji ponudili na način, ki ga ni mogla zavrniti. Igralka priznava: “Jason in Žabec Kermit sta mi poslala povabilo, da se pridružim Muppetkom v filmu; prosila sta me, naj preberem scenarij in razmislim o vlogi Mary. K moji odločitvi je najbolj pripomogel Kermit. Tega pa nočem povedati Jasonu, ki je malček preveč občutljiv, kar se Žabca tiče, vendar hočem tudi jaz sodelovati pri tem načrtu za Kermita.”

Žabec Kermit (Kermit the Frog) v filmu živi mirno in kar malce samotno življenje. Od zadnje skupne oddaje z Muppetki je minila že vrsta let in Kermit se ne zaveda, kako zelo pogreša prijatelje, dokler ga ne najdejo Walter, Gary in Mary iz Smalltowna in ga prepričajo, naj znova združi Muppetke in reši Muppet studio.

Žabec priznava: ''Igral sem različne vloge, na primer Boba Crachita v Muppetkih in njihovi božični pesmi in kapitana Smolletta v Otoku zakladov, toda to bo moja najljubša vloga. Prepričan sem. Čeprav je malce drugačna od tiste znane s televizije, kjer sem bil vedno oni, ki združuje, miri in povezuje, ni zato nič manj dramatična. Videli me boste v luči, v kakršni me doslej še niste – pa s tem ne mislim žarometov ali posebnih kotov snemanja s kamero.”

Kermit, ki je bil vedno lepilo, ki je držalo Muppetke skupaj, ima tokrat zahtevno nalogo: spopadel se bo mož na moža, pardon, žabec na moža, s Texom Bogatunom – tipom, ki je izgubil svoj smeh – da reši studio Muppet.

Tex Bogatun (Chris Cooper) je nesramno bogat naftni baron, ki je skoval peklenski načrt, kako uničiti studio Muppet z namenom, da bi prav tam (bojda) črpal nafto.

Chris Cooper (“Prilagajanje, Kdo je Bourne, Seabiscuit, Lepota po ameriško”), ki je upodobil Bogatuna, pa razkriva, da se hoče zlobnež osebno maščevati Muppetkom: “Krivi jih za strašno nesrečo, ki se mu je dogodila na 10. rojstni dan. Zdaj se ne more več smejati in prisegel je, da bo Muppetke uničil.”

Gospodična Pujska (Miss Piggy) tudi tokrat ne more iz svoje kože: razganja jo od želje, da bi bila največja diva in nasploh najbolj opažena med Muppetki. Kot urednica priloge za zajetne postave pariške izdaje revije Vogue deli svoj pretanjeni modni okus z bralkami po vsem svetu… Dokler se ne prikaže Žabec Kermit.

Vlogo gospodične Pujske je dobila… kdo drug kot gospodična Pujska sama. “Pisana mi je na kožo,” pravi gdč. Pujska. “Moi igram vplivno, samozavestno, karizmatično, božansko, prizor prevzemajočo zvezdnico, ki v zadnjem hipu reši situacijo in osvoji srce svojega žabca.” Njeni pristaši to (in nič manj) od nje tudi pričakujejo.

Medo Fozzie (Fozzie Bear) živi zato, da spravlja ljudi v smeh. Tudi tokrat ne živi za nič drugega. Stendap komik je sklenil ostati zvest prijateljem tudi v času, ko so se razšli, četudi je to pomenilo, da se je pridružil skupini Moopetki iz Rena; tudi tam je ohranjal pri življenju duh Muppetkov. Pa vendar, posnemanje je morda najiskrenejša oblika laskanja in Moopetki so mogoče res iskreni, resnica pa je vendarle ta, da so malce srhljivi.

“Moopetki poustvarjajo vrhunce iz zbirke Muppetkov,” trdi Medo. “Okej, vsaj meni so zatrjevali, da to počnemo. Mene pa ni težko navleči na limanice.”

Gonzo Veliki (The Great Gonzo) je bil vse od zadnje predstave Muppetkov zelo zaposlen. Tokrat Kermit, Walter in ostali ugotovijo, da je Gonzova kariera na psu, oziroma, da je splavala po vodi, dobesedno. “Igram vodovodnega mogočneža,” pove drzni pustolovec, ki se spet pojavi v vlogi, s katero se je lastnoročno pognal med zvezde. “V filmu boste videli, kaj se zgodi, kadar se zaženem med vodovodarje, s čimer sem se prvotno hotel ukvarjati. Ne nazadnje pa imata zabavništvo in vodovodno inštalaterstvo veliko skupnega, zlasti kar se zamaškov in kač tiče.”

Žival (Animal) , vrhunski in neprecenljivi rokenrol veteran se končno spopade s svojo težavno osebnostjo in se znajde v programu obvladovanja jeze. Svoje najljubše bobne je zabarantal za flavto in zdaj se muči s ponovno izgradnjo (in prepoznavanjem) identitete. Toda brez panike, prijatelji odbitega, po enozložnicah slovečega, nenasitnega požeruha na dveh nogah in bobnarja iz benda Električni kraval dr. Zoba. Ko se ponovno združi z Muppetki, se vrne tudi njegova neumorna gonja za rokenrolom, hrano in ženskami… Pa ne nujno v tem vrstnem redu.

“Meni všeč,” pravi Žival. “Film kul.”

Komentarji

6.10. 2011 ob 13:44

juuhuu komaj čakam!!! tidam tidam tidam...!!! mapetki so močnejši od smrkcev!

— kvak
9.10. 2011 ob 4:34

Upam, da ne bo samo sinhro...

— Leon
20.10. 2011 ob 9:41

Sploh ne bo sinhro, samo (original) s podnapisi!

— Pop
3.11. 2011 ob 23:11

Miss Piggie..haha ja ta film bo super! :)

— Plavi
14.11. 2011 ob 14:23

Ej a je dobr film in do kdaj igra me zlo zanima

— Riba
24.11. 2011 ob 12:36

Ne najdem na sporedu ali napovedi(kmalu v kinu)
Kdaj bo????

— Noa
10.12. 2011 ob 17:09

komi čakam na ta film pomoje bo ful dobr

— Scooby Doo
17.12. 2011 ob 22:41

selena gomez igra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. muppetki zakon!!!!!!!!!!!!!!

— emii...
18.12. 2011 ob 11:35

Končno ena risanka k ne bo sinhronizirana! Aleluja!!!

— Katja
8.1. 2012 ob 13:38

jeeej Selena Gomez igra!! ona je d best!
pa film je pomojem ful cool!

— selenator
9.1. 2012 ob 19:49

koga pa igra selena gomez????

— x-girl
19.1. 2012 ob 10:20

Na kratko - najslabši film kar sem jih do sedaj gledal. Takšno mnenje delita tudi moja otroka (stara 21 in 10 let). Dobesedno spali smo med filmom. Priporočam. da si prihranite denar (in še kaj ...) z NEogledom tega filma.

— Willy
22.1. 2012 ob 9:27

ka pa je to neko sraje???
hallo MUPETKI... spet en butasti tipični ameriški polom....
nisem pa niti navdušena nad igralci ker mi gre gomez naživce, še posebaj od takrat ko hodi s totim pedrom biberom.

— kva
28.1. 2012 ob 14:29

ja ampak res kva

— hvbuifuivnjhhjk
4.2. 2012 ob 11:26

Če imate tako mnenje.
Tudi jaz sem imela tako mnenje a takrat, ko sem si to šla ogledat pa sem si premislila.Govorila sem:ma to je beda, podnapisi blek in še lutke igrajo.
Po pogledanem filmu pa nisem mogla vrjeti kakšna trapa sem bila.Film je res odličen in zapovnila sem si, da nikoli ne moreš ocenjevati tistega kar še videl nisi.

— kiara
16.2. 2012 ob 12:18

prav imaš kiara res je

— gašper
2.8. 2012 ob 23:01

hvala gašper

— kiara
10.3. 2013 ob 18:58

Kiara, tudi jaz sem tako mislila.

— ivy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.