Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

München

zgodovinska akcijska drama
Na sporedu od: 26.1.2006, Kolosej Ljubljana
2h 44min / 164min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Charles Randolph, Tony Kushner, Eric Roth
Olimpijske igre leta 1972 so se zapisale kot ene najbolj tragičnih v zgodovini, saj je skupina osmih arabskih teroristov vdrla v olimpijsko vas in ubila 11 izraelskih športnikov. Steven Spielberg (Vojna svetov, Reševanje vojaka Ryana, Schindlerjev seznam) nas popelje v čas po teh tragičnih dogodkih, ko se skupina izraelskih specialcev pripravlja na obračun s Palestinci, ki naj bi bili na tak ali drugačen način vpleteni v ta poboj.

Septembra 1972 se je pred 900 milijoni televizijskih gledalcev po vsem svetu odvijal dotlej še neviden teroristični napad. Drugi teden poletne olimpijade v Münchnu se je začel z navdušenjem nad uspehi Marka Spitza in Olge Korbut. Nenadoma, brez opozorila, pa je skupina palestinskih ekstremistov, imenovana Črni september, vdrla v olimpijsko vas, ubila dva izraelska športnika in ugrabila devet drugih. Drama se je odvijala na očeh svetovne javnosti in se 21 ur kasneje tragično končala.

Kljub temu, da je za pokol vedel ves svet, pa so dogodki, ki so mu sledili, ostali bolj ali manj prikriti javnosti. In to je zgodba, ki jo Steven Spielberg pripoveduje v filmu. Scenarij izhaja iz dogodkov v Münchnu leta 1972 in maščevanja, ki mu je sledilo - tajne akcije, ki ji je izraelska obveščevalna služba nadela ime Operacija Božji srd.

Osrednji lik zgodbe je mlad izraelski domoljub in agent Avner. V času, ko je Izrael še vedno žaloval za žrtvami in besnel, da se je pokol sploh pripetil, se nanj obrne častnik Mossada, po imenu Ephraim, in mu naloži izjemno nalogo. Prosi ga, naj zapusti nosečo ženo, spremeni identiteto in gre v ilegalo, da bi našel in ubil 11 moških, ki jih je izraelska obveščevalna služba obtožila načrtovanja pomora v Nemčiji.

Čeprav je mlad in neizkušen, Avner kmalu postane vodja štiričlanske skupine sicer raznovrstnih, a izjemno izurjenih rekrutov. Steve, izkušen voznik, rojen v Južni Afriki, obvlada pobege s kraja dejanja. Nemški žid Hans je izurjen ponarejevalec dokumentov. Robert, sicer Belgijec in nekoč izdelovalec igrač, je strokovnjak za eksploziv. Carl, najtišji in najbolj neopazen v skupini, pa je človek, ki "pospravlja" za ostalimi.

Skupina potuje od Ženeve do Frankfurta, Rima, Pariza, do Cipra, Londona in Bejruta. V popolni tajnosti odkrivajo in umorijo enega obtoženca za drugim. Zunaj vseh zakonov, domačih in mednarodnih, brez doma in družine, drug drugemu postanejo edina vez s človečnostjo. A tudi ta vez postaja vse bolj krhka, ko si začnejo postavljati neizogibna vprašanja - Koga sploh ubijamo? So naša dejanja upravičena? Bomo s tem zaustavili nasilje?

In dlje ko so zapleteni v ta skrivni lov, večja je nevarnost, da bodo oni postali plen.

O zgodbi

"Nocoj so se uresničili naši najhujši strahovi." S temi besedami je svet 6. septembra 1972 izvedel, da je umrlo vseh 11 ugrabljenih izraelskih športnikov, trenerjev in športnih funkcionarjev, ki so jih palestinski ekstremisti zadrževali na letališču.

V času, ko so se nemiri širili po Vietnamu, Severni Irski in Bližnjem vzhodu, je münchenska olimpijada veljala za dogodek, ki naj bi vsaj malo za nekaj časa pomiril strasti in svet opozoril na prepotrebno povezovanje in sodelovanje. Olimpijada bi morala biti sicer kratkotrajna, a vendar svetovna oaza miru.

A usoda je hotela drugače. Svet je kmalu izvedel, da so bili možje, ki so, oblečeni v trenerke in oboroženi s kalašnikovkami in ročnimi granatami, vdrli v olimpijsko vas, palestinski fedajini. Mnoge med njimi so rekrutirali iz begunskih taborišč v Jordaniji, Siriji in Libanonu. Izraelske športnike so ugrabili, da bi zbudili pozornost celega sveta in talce zamenjali za 234 palestinskih zapornikov ter razvpita nemška terorista Andreasa Baaderja in Ulrike Meinhof.

Izraelska vlada, na čelu z Goldo Meir, je na začetku zavračala pogajanja, Nemčija pa izraelskim posebnim enotam ni dovolila izvesti akcije sredi Münchna. Namesto tega je nemška policija sama neuspešno poskušala rešiti ugrabljene športnike. Drama se je začela pred zoro 5. septembra in trajala 21 ur. Med tem časom je bilo nekaj prenagljenih poskusov reševanja, nekaj izvedenih, nekaj opuščenih, vse skupaj pa se je končalo v vsesplošnem kaotičnem streljanju, v katerem so umrli vsi talci, pet ugrabiteljev in en nemški policist. Tri ugrabitelje so ujeli, vendar pa so jih izpustili nekaj tednov kasneje na zahtevo ugrabiteljev enega od Lufthansinih letal.

Dan po žalni slovesnosti so se olimpijske igre nadaljevale. Dogodki, ki so sledili pokolu, pa se nikoli niso znašli v novicah in poročilih. Uradni in javni odziv Izraela na dogodke v Münchnu je bilo bombardiranje palestinskih baz v Siriji in Libanonu. Hkrati pa je izraelska premierka Golda Meir skupaj s tajnim vladnim komitejem odobrila še eno akcijo, o kateri pa se nikoli ni govorilo - podtalni napad, ki naj bi zasadil strah v srca teroristov, ki ogrožajo Izrael, natančneje umor 11 ljudi, za katere so sumili, da pripadajo Črnemu septembru. Poimenovali so jo Operacija Božji srd. Ta sistematični program umorov še danes buri duhove in sproža številne polemike. Številni pisani viri namreč navajajo, da so agenti v tej akciji brez sodnega postopka ubili najmanj 13 ljudi.

Čeprav izraelska vlada uradno nikoli ni priznala obstoja kakršnekoli tovrstne skupine, so številni dokumenti in pričanja iz posvečenih krogov preskrbeli dovolj podrobnosti, da si lahko ustvarimo sliko, kako je potekala operacija Božji srd. Njen obstoj sta potrdila tudi dva izraelska generala - Aharon Yariv v BBC-jevem dokumentarcu iz leta 1993 in Zvi Zamir v oddaji 60 Minutes leta 2001.

O produkciji

Filmski producent Barry Mendel je dolga leta skušal zgodbo, ki je zaznamovala njegovo mladost, preliti na filmsko platno. Pripravljal jo je kar štiri leta. Za projekt je izvedela Kathleen Kennedy, ki je vanj vključila še Stevena Spielberga, ki se je doslej že izkazal kot pretanjen pripovedovalec zgodb, spletenih okoli pomembnih zgodovinskih dogodkov, obenem pa se dobro spominja tudi dogodkov leta 1972.

Kljub temu, da so münchenski dogodki zaznamovali življenja vseh filmskih ustvarjalcev, vključenih v ta projekt, pa so se skušali teme lotiti kar najbolj nepristransko. Želeli so bolj vzbuditi provokativna vprašanja, ne pa dajati črno-bele odgovore. Dogodki, ki so se tistega dne odvijali na olimpijskih igrah in ostali, ki so sledili, so namreč polni paradoksov in kontradiktornosti. Tudi informacije o podtalnih operacijah, ki so sledile, niso popolne in verjetno nikoli ne bodo. Vse dogajanje je globoko presunljivo, vanj so vpleteni ljudje s svojimi intimnimi zgodbami, željami, strahovi in dvomi, zato je film zastavljen predvsem kot izmišljena zgodba o človeški drami, utemeljeni na zgodovinskih dogodkih. Glavni liki v zgodbi so morilci. A ne brezkompromisni sadistični stroji, ki to počnejo iz zadovoljstva ali za zaslužek. So ljudje, ki se morajo najprej soočiti s svojimi načeli in prepričanji, da se sploh lotijo tega dela, ves čas pa nihajo med svojo lastno moralo in prepričanjem, kaj je prav in kaj morajo storiti. Je njihova akcija res pravi način? So njihova dejanja moralno opravičljiva? Ali niso postali enaki kot ljudje, ki jih lovijo?

Zgodba se odvija v treh različnih okoljih. Začne se pod žarometi in pred očmi svetovne javnosti na olimpijadi. Nadaljuje pa se v skrivnostnem svetu mossada in podtalnih akcij, ki ga spremljajo preskoki v intimni svet razmišljanj vsakega od petih morilcev. Ti trije svetovi so povsem različni in da bi jih kar najbolje prikazali, je Spielberg k sodelovanju povabil dolgoletnega partnerja, direktorja fotografije Janusza Kaminskega, ki ni le odličen filmar, ampak je dogodke leta 1972 spremljal na drugi strani železne zavese in je zato imel svoj pogled na dogajanje, kar je bilo dragoceno dopolnilo v vizualizaciji zgodbe.

Kaminski se je odločil, da bo vsaki od držav, v kateri se zgodba dogaja, določil svojo barvno paleto, rahlo drugačen, edinstven odtenek, čeprav so bile vse posnete na Malti in na Madžarskem. Za Bližnji vzhod so uporabljene toplejše barve, celinska evropska mesta pa so predstavljena v hladnejših tonih. Ciper je rumenkast, Atene se nagibajo k egejsko modri, Pariz pa določajo barve deževnega neba.

Tudi vsak umor je posnet na svojstven način, tako da lahko tudi skozi ta element filmske zgodbe razumemo, kako se morilci spreminjajo, kako svoje delo sčasoma različno razumejo in kako se razvijajo njihovi medsebojni odnosi.

Najtežja naloga je bila poustvariti ugrabitev izraelskih športnikov, ki ne le začenja film, ampak se skozi "flashbacke" skozi cel film razvija in vse bolj razkriva. Tako gledalec ne izgubi rdeče niti, zakaj se zgodba sploh odvija tako, kot se.

A snemanje ponazorjenih resničnih dogodkov je bilo izjemno naporno in čustveno napeto. Arabski igralci so igrali Palestince, izraelske športnike pa Izraelci. In vsak od njih si je dogajanje drugače vzel k srcu. Snemanje je bilo tako napeto, da se ekipa preprosto ni mogla posvetiti tehnični plati snemanja tako, kot bi želela. Večino časa so porabili za krotenje strasti in umirjanje medsebojnih odnosov.

Nasilje je prikazano v vsej njegovi grozoti, brez olepševanja ali prikrivanja, saj je nenazadnje ta film narejen zato, da nas opomni na eno od lekcij iz zgodovine, iz katere se žal mnogi še niso naučili ničesar.

O igralcih

Eric Bana (Avner): Troy (2004), Finding Nemo (2003), The Hulk (2003), Black Hawk Down (2001), Chopper (2001), The Castle (1999)

Daniel Craig (Steve): The Jacket (2005), Enduring Love (2004), The Mother (2004), Copenhagen (2003), Sylvia (2003), Road to Perdition (2002), Lara Croft: Tomb Raider (2001), I Dreamed of Africa (2000), Some Voices (2000), The Trench (2000), Elizabeth (1998), Love and Rage (1998), Love Is the Devil (1998), The Fortunes and Misfortunes of Moll Flanders (1996), A Kid in King Arthur's Court (1995), Zorro: A Conspiracy of Blood (1992), The Power of One (1992)

Ciaran Hinds (Carl): Andrew Lloyd Webber's Phantom of the Opera (2004), Calendar Girls (2003), Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003), Veronica Guerin (2003), The Statement (2003), Road to Perdition (2002), The Sum of All Fears (2002), The Weight of Water (2002), The Mayor of Casterbridge (2001), Titanic Town (2000), The Man Who Cried (1999), Oscar and Lucinda (1997), Sir Walter Scott's Ivanhoe (1997), Charlotte Bronte's Jane Eyre (1996), Mary Reilly (1996), Some Mother's Son (1996), Circle of Friends (1995), Persuasion (1995), December Bride (1994), Hostages (1993), The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (1990)

Mathieu Kassovitz (Robert): Amen (2003), Birthday Girl (2002), Amelie (2001), Jakob the Liar (1999), A Self-Made Hero (1997), The Fifth Element (1997), My Man (1996), Cafe au Lait (1994), Make Room for Tomorrow (1979)

Hanns Zischler (Hans): Walk on Water (2005), Amen (2003), Taking Sides (2003), Sunshine (2000), Germany Year 90 Nine Zero (1995), The Cement Garden (1994), Faraway, So Close (1993), Europa Europa (1991), Club Extinction (1990), Mon cher sujet (1989), The Rose Garden (1989), The Interno Berlinese (1986), A Woman in Flames (1984), Strike Back (1980), Les Rendez-Vous D'Anna (1978), Kings of the Road - In the Course of Time (1976)

Geoffrey Rush (Ephraim): Ned Kelly (2004),Swimming Upstream (2004), The Life and Death of Peter Sellers (2004), Finding Nemo (2003), Harvie Krumpet (2003), Intolerable Cruelty (2003), Mercury (2003), Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), Frida (2002), The Banger Sisters (2002), Lantana (2001), The Tailor of Panama (2001), Quills (2000), Mystery Men (1999), A Little Bit of Soul (1999), The House on Haunted Hill (1999), Elizabeth (1998), Les Miserables (1998), Shakespeare in Love (1998), Children of the Revolution (1997), Twisted (1997), Shine (1996)

O ustvarjalcih

Steven Spielberg (režija): War of the Worlds (2005), The Terminal (2004), Catch Me If You Can (2002), Minority Report (2002), A.I.: Artificial Intelligence (2001), Saving Private Ryan (1998), Amistad (1997), The Lost World: Jurassic Park (1997), Jurassic Park (1993), Schindler's List (1993), Hook (1991), Always (1989), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Empire of the Sun (1987), The Color Purple (1985), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Twilight Zone: The Movie (1983), E.T. The Extra-Terrestrial (1982), Raiders of the Lost Ark (1981), 1941 (1979), Close Encounters of the Third Kind (1977), Jaws (1975), The Sugarland Express (1974), Duel (1971)

Tony Kushner (scenarij): Angels in America (2003)

Eric Roth (scenarij): (2001), (1999), (1998), (1997), (1994), (1993), (1988), (1987), (1981), (1979), (1979), (1975), (1974), (1970)

John Williams (glasba): War of the Worlds (2005), Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), The Terminal (2004), Catch Me If You Can (2002), Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002), Minority Report (2002), Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002), A.I.: Artificial Intelligence (2001), Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001), The Patriot (2000), Angela's Ashes (1999), Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999), Saving Private Ryan (1998), Stepmom (1998), Amistad (1997), The Lost World: Jurassic Park (1997), Rosewood (1997), Seven Years in Tibet (1997), Not with My Wife, You Don't! (1996), Sleepers (1996), The Land Before Time III: The Time of Great Giving (1995), Nixon (1995), Sabrina (1995), Jurassic Park (1993), Schindler's List (1993), Far and Away (1992), Home Alone 2: Lost in New York (1992), Hook (1991), JFK (1991), Home Alone (1990), Presumed Innocent (1990), Stanley & Iris (1990), There's Nothing Out There (1990), Always (1989), Born on the Fourth of July (1989), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), The Accidental Tourist (1988), Back to the Beach (1987), Empire of the Sun (1987), Superman IV - The Quest for Peace (1987), The Witches of Eastwick (1987), Space Camp (1986), The Goonies (1985), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), The River (1984), The Big Chill (1983), Jaws 3 (1983), Return of the Jedi (1983), Superman III (1983), E.T. The Extra-Terrestrial (1982), Monsignor (1982), Yes, Giorgio (1982), Heartbeeps (1981), Raiders of the Lost Ark (1981), The Empire Strikes Back (1980), 1941 (1979), Dracula (1979), The Fury (1978), Jaws 2 (1978), Superman: The Movie (1978), Close Encounters of the Third Kind (1977), Star Wars (1977), Black Sunday (1976), Family Plot (1976), Midway (1976), The Missouri Breaks (1976), The Eiger Sanction (1975), Jaws (1975), Conrack (1974), Earthquake (1974), The Sugarland Express (1974), The Towering Inferno (1974), Cinderella Liberty (1973), The Long Goodbye (1973), The Man Who Loved Cat Dancing (1973), The Paper Chase (1973), Tom Sawyer (1973), The Cowboys (1972), Images (1972), Pete 'N' Tillie (1972), The Poseidon Adventure (1972), Fiddler on the Roof (1971), Daddy's Gone A-Hunting (1969), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Reivers (1969), Sergeant Ryker (1968), Fitzwilly (1967), A Guide for the Married Man (1967), Valley of the Dolls (1967), How to Steal a Million (1966), The Rare Breed (1966), None But the Brave (1965); 36 nominacij za oskarja, osvojil jih je 6

Janusz Kaminski (direktor fotografije): War of the Worlds (2005), The Terminal (2004), Catch Me If You Can (2002), Minority Report (2002), A.I.: Artificial Intelligence (2001), Lost Souls (2000), Saving Private Ryan (1998), Amistad (1997), The Lost World: Jurassic Park (1997), Jerry Maguire (1996), Schindler's List (1993), Trouble Bound (1992), All the Love in the World (1990)

Komentarji

12.11. 2005 ob 20:40 zvezdica

Zelo mozno: Oscar-Best Picture 2006

— xy
16.11. 2005 ob 11:24 zvezdica

Spielberg je eden najbolših svetovnih režiserjev, to vemo vsi. men osebno njegovi filmi niso neki ful dobri pa to, ampak tegale bi se pa kr splačal pogledat... zanimiva tematika, Eric pa prou gotou odličn... looking forward...

— oasis girl
20.11. 2005 ob 13:45

zakaj bi se nekdo sekiral za 11 umrlih židkov! osem arabcev sploh nikjer ne omenjajo! predstavljeni pa so kot negativci!!! FUL KR NEKI

— janez
13.12. 2005 ob 12:43 zvezdica

Tudi jaz si bom šel ogledat film ,da vidim kako so uspeli spremeniti nekatere ulice Budimpešte v "Italijo v 70ih" v tistem delu filma , kjer se dogaja v Italji... Sicer snemanja nisem videl v živo,vem pa,da je bila velika štala pri snemanju tega filma zaradi neprijaznosti snemalne ekipe,ljudje ki živijo v tistih ulicah,kjer so snemali,niso smeli zapustiti stanovanj ali odpirati oken,avtomobile pa so jim kar odpeljali s pajki...

— Curby
14.12. 2005 ob 12:35

Ta film si bom šel pa ogledati. Tematika mi je kar precej zanimiva. No tudi vi ostali ljudje si ga oglejte. Mrzlo priporočam.

— Dolfe
17.12. 2005 ob 19:46

nice

— outside
20.12. 2005 ob 19:25 zvezdica

Menim, da bo film uspešnica... najverjetneje bo film zelo temni, ravno Spielberg pa je v tem odličen. Že s Schindlerjevim seznamom je zadel bistvo takratnega časa in trplenje židov.

— Eva
16.1. 2006 ob 20:40

ja no gremo ga gledat s šolo tko da...ja no sej smo gimnazija samo osebno pa še vedno mislm da prfoksi ne znajo izbirat filmow... rada imam ržiserja in sm bla tut nad drugimi filmi ful navdušena, tko da upam da me ne bo razočarov...

— nav
18.1. 2006 ob 23:30 zvezdica

Ja,jaz upam,da nam bo Spielberg spet postregel z eno njegovih domisljiskih poslastic,v kar pa ne dvomim.Je človek,ki zna prikazati stvari tako,kot so resnično bile in kar je pri njemu najbolj zanimivo;Zna delati z našimi občutki.Upam na najboljse!

— J & S
19.1. 2006 ob 14:03

ej 100% bo dobu tt film kkga oscarja. baje da je nomimiran za 2 zlata globusa kr spielberg ni hotu oscarje. no jst še film nism vidu pa mislim da bo kr neki s tega nastal. lohk bi rekl nov schlinderjev seznam(hehehe). 9/10

— D'one
25.1. 2006 ob 9:34 zvezdica

..avner ni bil neizkušen. ta skupina ljudi je bila določena!! zakaj?? v mossad-u (ha-mossad le-modiin ule-tafkidim meyuhadim) deluje ekipa 2-3 ljudi, ki se jim reče KIDON. njihova naloga je ubijanje - so poklicni morilci; in prav to so bili ti izbrani ljudje, ki so ubili člane "black september". če vam je kaj v pomoč - preberite knjigo "skrivnostna zgodba mosada; avtor thomas gordon", kjer vpisuje ogromno akcij, ki jih je izvedla skupina kidonov. v kratkem pa bo izšla tudi knjiga - biografija nekdanjega direktorja mosada mher amit-a; verjemite mi, zanimivo bo!

— kidon
27.1. 2006 ob 12:10 zvezdica

Odličen film. Nasplošno so mi spletke okol terorizma zanimive, ker zveš veliko, kar so dolga leta skrivali. Komu bo ta film všeč, priporočam tudi The War Within. Tudi o terorizmu. Mislim pa da bo oskarja letos dobil Brokeback Mountain in so se že tud po moje odločli, čeprav mi je od Stevena dosti boljši.

— Aleš
27.1. 2006 ob 21:45

Res zelo dober film spielberg tako vemo da je razred zase, filma ne priporočam osebam mlajsim od 16 let, zaradi krutih prizorov LEPOTEC;) Lepo se imejte veliko se smejte

— LEPOTEC
27.1. 2006 ob 23:42

Film je bil vsakega tolarja vreden...

— Vojak
28.1. 2006 ob 11:39 zvezdica

Film sem si ogledal in moram rečt, da je super, pa še napet povrh. Vsekakor pet zvezdic, pa še oskar za najboljši film, najboljšo režijo, fotografijo + najboljšo moško glavno vlogo (Bana seveda).

— Filmoljub
28.1. 2006 ob 14:27

zanimiv film, Eric Bana pa foolll dober, film se splača iti pogledati

— obala
28.1. 2006 ob 21:22 zvezdica

Film je neki najbolšga do zdej...igralci so fantasticni..zgodba se boljsa ...pejte gledat resno...najbolsi film leta

— Mark
28.1. 2006 ob 22:29

Film je enkraten...

— Bogdan
30.1. 2006 ob 12:38

Ali ni bilo nekja ful podobnega že narejenega.pred nekaj leti na na kanalu a, enako lovijo arabce, organizira pa mossad...???ali sem pa samo jaz???

— Not a jarhead
31.1. 2006 ob 18:25 zvezdica

Res je zanimiv film, zelo zanimiv. Sicer sem si, ko sem prvic videla naslov filma, predstavljala da bo bolj v smeri zgodbe na OI, ne pa v mascevanju Izraelskih agentov Mosad-a. Ampak ravno zato me je film se bolj presenetil in je resnicno super. Igralci so super. Vreden vsakega denarja in vsake minute.

— tinaROSSI
31.1. 2006 ob 20:04

no povejte, kakšen je film!

— Pika
31.1. 2006 ob 20:06

se opravičujem, mal mi je zaštekal računalnik, pa mi je pokazal komentarje samo do tam, kjer govorijao, kako bo dobr film in ne komentarje kjer je to že napisano, kar sm hotla

— Pika
2.2. 2006 ob 8:27 zvezdica

Tudi jaz sem precej pricakovala od filma, ampak sem bila po ogledu precej razocarana. Zgodba se mi zdi precej raztrescena, se posebej prve pol ure, ko samo niza dogodke. Potem ko se koncno ujame, se zacne pa vleci. Se en pa se en pa se en... Igralci so res da zelo dobri, konco je tudi Spielberg zacel snemati z (omiljeno) tresoco kamero, pozdravljam odlocitev, da vecina ljudi govori v svojem jeziku, tehnicno je film zelo dober, samo po moje zgodba malo sepa... No, kar precej. Zakljucek se mi zdi kar 'dramaticen', ampak lahko bi bil kaksno uro prej.

— Razocarana
2.2. 2006 ob 14:38

ej, ta filem je pa res vreden ogleda saj na realen način prikazuje preteklost in na žalost našo sedanjost.

— suzy.85@email.si
3.2. 2006 ob 13:52

jaz se komaj spravljam gledat ta film... saj vem, da je dober pa zanimiv pa vse... samo 164 faking minut... To si samo Gospodar prtanov zasluzi (to je mooja izjema za kino aja ja pa KING KONG) ampak to je Peter Jackson ...pa se po knjigi je Gospodar pa vse..pa Tolkien je napisal.. Samo ne morem se prepricat da bi 3.5 ure zaprvala za to.tooo je takooo dooolgo... kr ne gre pa ne gre pa bi rada sla na nek nacin.-.. :) :) vem, da se slisi smesno samo... hmmm...pri Gospodaru sem vedla kaj pa kak..sem knjigo prebrala 3x...to pa.. bomo vidli :)

— maya
4.2. 2006 ob 11:47 zvezdica

Glede na slišano sem mislil da bo film vredu.Ampak ni mel ne repa in glave, tista osrednja zgodba je bila dolgočasna da sem komaj čakam da je konec... MISLIL SEM DA BO VELIKO BOLJŠI !!!

— pplus
4.2. 2006 ob 18:10

maya ti ne znas racunat - 164 min je 2 URI in 44 min ...

— Ana
5.2. 2006 ob 19:23 zvezdica

film je prava bedarija-še pravega konca nima zguba denarja in kaj je še bolj pomembno - časa ta film je še bolj patetičen od vojne svetov se vidi da je tip ŽID spielberg ne zna posnet drugih filmov razen: sci-fi, ubi nemce in oh, mi ŽIDI smo tako ubogi narod film je samo za ljubitelje bullshitovskega Hollywooda

— azim
5.2. 2006 ob 21:14

vlekel se je :/

— ma ne no
7.2. 2006 ob 9:12

JOj Ana, ce hodis na forume samo zato, da se obregnes na vsako napako. zatipkala sem se...OK? je to dovoljeno??? NE vem zakaj hodis na forume o filmoh podjebavat folk, ker se zmoti. Ocitno si ti najbolj nezmotljiv clovek na svetu. Res nevem zakaj nisi ze zdaj Doktor znanosti ...ali kaj podobnega. Pisi o filmih in ne spravljaj se na folk, ker pac nisi dobla cesa danes ali zato, ker si nesrecna v zivlejnu in tti osebni napadi na ljudji dvignejo samozavest. Drugic se probaj drzat teme o filmoh saj temu je ta forum namenjen. Ce se pa pocutis nesrecno n se moras komu izpovedat pa bos ziher nekje na netu nasla forum namenjen tudi temu :) Lp maya

— maya
8.2. 2006 ob 10:31 zvezdica

Film je več kot odličen, res zaslužil bi si oskarja! Po resničnem dogodku in tako kot je treba; Spielberg seveda. Tudi Eric Bana je odlično odigral vendar je film morda nekoliko težje razumeti; film ni za take ki hočejo videti samo streljanje tistim priporočam Žaga II. ampak je film treba doumeti in če ga razumeš vidiš kako enkraten je!

— Timi
8.2. 2006 ob 22:32 zvezdica

Če mene vprašate je ta film le potrata časa ... traja skoraj 3 ure in v njem ni bog ve kaj zanimivega razen tega da je prikazano na kakšen način lahko vse umrejo ljudje s pomočjo bombe!

— Hovi
9.2. 2006 ob 14:39

tist ku ma rd bul zguduvinske filme nej si gr ugledat...ni tolk slab film

— tjaša
10.2. 2006 ob 16:41

ful dobr film

— ful hudo
11.2. 2006 ob 10:38

totalno beden film...židovska propaganda...močno odsvetujem...samo prvih 30 min ok vse ostalo živ dolgčas...totalno razočaran.lp

— uroš
13.2. 2006 ob 16:15 zvezdica

Če bi se bli že kaj navadli; nikoli ne bi smeli it gledat filmov od spilbergsa. Navaden kopiant, potratnež brez domišljije, neizviren, dolgočasen,... Poleg tega uničuje delo začeto od drugih (beri A.I. -kubrick).

— bruko
13.2. 2006 ob 20:28 zvezdica

ta ilm je the best,dobra igralska zasedba,zanimiva tematika.Še eno zelo kvaliterno delo Spielberga.Ta film si preprosto moraš ogledati

— Ziga
14.2. 2006 ob 19:01

Ne glede na to, kar si kdo misli o filmu obstaja meja med svobodo govora in odkritim podpihovanjem sovraštva. Upam, da bodo moderatorji te strani uspeli iz tega opozorila razbrati, kateri komentarji so absolutno nesprejemljivi. Kar se pa avtorja opisa filma tiče, naj si kdaj odpre SSKJ in se poduči o razlikah med besedami "Jud", "jud", "žid" in "Žid".

— Igor Rogelja
14.2. 2006 ob 19:32

preveč streljanja+pre+dolg film

— karmen
19.2. 2006 ob 9:54 zvezdica

Kar se filma tiče moram povedat, da se me je dotaknil. Res je, da je težje razumljiv, predvsem če ga gledaš skozi oči, ki gledajo King Konga ali podobno. Film ne more imeti nekega izrazitega zaključka, ker se svet ne ustavi v nekem trenutku. Je pa res, da je film še vedno HOLLYWOOD, vendar eden izmed boljših. Ni škoda časa in denarja.

— Darijan
20.2. 2006 ob 21:05

Mene zanima če kdo ve po kateri knjigi je film posnet? Na koncu filma je pač omenjena neka knjiga, vendar si žal nisem uspel zapomniti naslova. Hvala

— m5
25.2. 2006 ob 8:28

A je ta film v anglescini al v kakem drugem jeziku??

— Magic
25.2. 2006 ob 20:28

Film je zelo dober, čeprav, če sem odkrit, sem pričakoval, da bodo avnerja ubili ...

— Andrej
27.2. 2006 ob 14:28

Filmi na to temo me ravno ne zanimajo, ampak ta je vreden ogleda. Le Spilberg zna prikazati to politično pripadnost in prepričati gledalca. Všeč mi je, ker se dogaja v različnih krajih sveta.

— VERA
27.2. 2006 ob 22:55 zvezdica

Dolgčas: Steven Spielberg gre na drugo stran. Če ste gledali Schindlerjev seznam in če poznate Stevena Spielberga, potem dobro veste, da je možakar ves čas na strani Židov. Na strani tistih, ki so med drugo svetovno vojno preživeli najhujši masaker v zgodovini. Ravno zato sem bil sila presenečen, da je ravno ta isti Steven Spielberg režiral Munich, zgodbo o skupini Židov, o skupini Umazanih Harryjev, ki se maščujejo za smrt enajstih izraelskih atletov, ki jih je leta 1972, na dan olimpijskih iger v Munchnu, pospravila teroristična organizacija Črni September. Jasno, Munich ni film o tem, da so teroristi zverinsko postrelili Žide, marveč film o maščevanju za ta zgodovinski pokol. Film o tem, da so Židje pospravili tudi povsem nedolžne ljudi in dokazali, da niso prav nič boljši od teroristov. In tu tiči zajec, saj je film režiral Steven Spielberg, ki nam je hotel reči, da se javno opravičuje za pokole svojega naroda. Da je jezen za njihovo početje. In da ne more verjeti, da so si dovolili tako neumno in brezglavo maščevanje. Okej, toda koga briga kaj si misli Steven Spielberg, koga brigajo njegove travme in le kdo bo zares užival med gledanjem triurnega političnega trilerja, ki se jemlje tako hudo resno, da ga je treba na koncu gledati kot komedijo.

— iztok gartner
1.3. 2006 ob 12:32 zvezdica

Meni je bil film všeč, res pa bi lahko bil malo krajši... Tiste vrste film je, da po koncu o njem razmišljaš; o smiselnosti maščevanja "oko za oko", o močnem patriotizmu, o moralnih dvomih posameznika, ter o posledicah vsega skupaj... Zmotil me je samo zelo konkreten prikaz posledic ubojev, ampak se bolj občutljive sorte... Eric Bana je pa itak cukr, edin "James Bond" mi nekak ne paše zraven...

— Nataša
3.3. 2006 ob 17:51

JA DEJSTVO JE DA TA STEVIE ŠPILBERČEK RES NE ZNA NAREST KEJ SLABGA(A KDO SPLOH POZNA KAKŠEN NJEGOV SLAB FILM?).SKRATKA RESEN A REALEN(FILM SEVEDE),PEJTE GLEDAT PRECEJ KVALITETN

— JURE
11.3. 2006 ob 18:07

Steven JE Žid... na čigavi strani naj bi torej bil... :-) Zgodba OK... ampak masaker pa tako realističen, da so mi šli lasje pokonci... prav temu bi se najraje izognila...

— majic@
6.5. 2006 ob 22:50

meni je film enostavno super!! ful dobro prikazan sam konec je dvoumen, sam to dobro aj si ga vsak razalaga po svoje, režiser pa itak odličen!! meni flm res 1.a!!!

— ena pač
7.1. 2013 ob 10:22

dolgčas...

— res

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.