Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Muharjenje v Jemnu

komična romantična drama
Na sporedu od: 24.5.2012, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2011
Scenarij: Simon Beaufoy po romanu Paula Tordaya
Režiser romantičnih komedij Čokolada in Casanova prikazuje zgodbo svetovalke Harriet, ki skuša britanskega ribiškega uradnika Freda navdušiti za podporo projektu jemenskega šejka. Ta želi v puščavskem Jemnu razviti muharjenje na losose, kar se zdi Fredu povsem neizvedljivo, toda ko za novico izve tiskovna predstavnica britanskega premiera, dobi projekt polno vladno podporo. Fred mora s Harriet odpotovati v Jemen, kjer odkrijeta številne pomembne lekcije o težavah plavanja proti ustaljenemu toku.

Romantična, sodobna zgodba Muharjenje v Jemnu pripoveduje o vladnem uradniku Dr. Alfredu Jonesu – Fredu (Ewan McGregor), precej vase zaprtem znanstveniku na Ministrstvu za lov in ribolov. Njegov zakon propada, ko se sam posveča vsakdanjemu delu, naenkrat pa se mu življenje postavi na glavo, ko ga v svoje načrte vplete šejk (Amr Waked), strasten ribič, ki sanja o na videz nemogočem - o naselitvi lososov v jemenske reke.

Obupana britanska vlada si za vsako ceno želi dobrih novic, ko pa izve za šejkov načrt, se premierjeva bojazljiva predstavnica za stike z javnostjo Patricia Maxwell (Kristin Scott Thomas) odloči, da bi lahko ta zgodba odvrnila pozornost od zadnje vladne brce v temo. Na čelo projekta postavi Freda, ki pa sploh ni zadovoljen s to odločitvijo. Kljub temu ga pritegne karizmatični šejk, pa tudi njegova predstavnica Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt).

Fred ji pomaga prebroditi težave v zasebnem življenju in se počasi odpoveduje svoji ukoreninjeni zajedljivosti.

Od knjige do filma

Paul Torday je leta 2006 izdal svoj prvi roman Muharjenje v Jemnu. Kritika ga je ocenila kot inteligentno mešanico komedije in drame, ljubezenske zgodbe in ostre politične satire. Ko ga je prebral producent Paul Webster, je takoj vedel, da lahko po njem posname film, o romanu pa pravi: "Užival sem v pogumu, s katerim je napisan."

V zgodbi živi Fred Jones (Ewan McGregor), znanstvenik, ki se ukvarja z ribištvom, v "praktičnem" zakonu brez ljubezni, nenadoma pa doživi preobrat, ko ga zadolžijo za projekt, za katerega misli, da je popolna traparija - naseljevanje lososov v jemenske reke. Tega se je domislil šejk (Amr Waked), lastnik posestva na Škotskem, ki je prepričan, da lahko svoj konjiček - ribolov - prenese v domovino ter s tem oglašuje mir in duhovnost v državi, ki jo pretresajo notranji spori.

Ko izve za njegov načrt predstavnica za odnose z javnostjo britanskega premierja Patricia Maxwell (Kristin Scott Thomas), ugotovi, da ima enkratno priložnost preusmerjanja pozornosti z vladne zadnje polomije. Freda zadolži za uspešno izvajanje projekta, pri čemer pa mu pomaga šejkova pomočnica Harriet (Emily Blunt). Šejk s svojo skoraj nalezljivo očarljivostjo prevzame Freda, ki se ogreje za načrt in tudi za Harriet.

Kot je primer s številnimi knjižnimi prvenci, najdemo tudi tokrat v glavnem liku sledi pisateljevega značaja.

Webster pojasnjuje: "Paul Torday se je nekega dne pripeljal z vlakom iz Northumberlanda. Dobila sva se na kosilu in nisem se mogel znebiti občutka, da sedi nasproti mene Fred Jones."

Roman sestavljajo kratka elektronska sporočila, zapiski in pisma, kar je bilo tehnično zelo zahtevno za scenariste, ki so ga morali prilagoditi. To nalogo so zaupali scenaristu uspešnic The Full Monty, Slumdog Millionaire in 127 Hours - Simonu Beaufoyu.

Webster trdi: "Zanj je bil največji izziv združiti politične in satirične poteze romana z romantično komedijo."

Režiser Lasse Hallström pojasnjuje: "Pri priredbi scenarija so se odločili, da ne bodo vključevali vsakdanjih niti specifičnih političnih tematik, saj bi bil film aktualen le kratek čas. Želeli so, da bi bil za gledalce sprejemljiv tudi pozneje. Beaufoy ima izrazito britanski smisel za humor, ki ga boste težko našli v ZDA. Zgodba je podobna pravljici, absurdna, čustvena in vsebuje širok razpon od resničnih čustev in odnosov do čudaških elementov, in ta mešanica mi je všeč."

Bluntova pravi: "Takšne dialoge težko najdete v klišejskih romantičnih filmskih odnosih. Ko so starši slišali, da bi morda lahko dobila vlogo, so me poklicali, češ da jo moram takoj sprejeti, saj jim je bil roman nadvse pri srcu. Scenarij pa naredi drugačen vtis kot knjiga, liki so morda bogatejši, politični elementi, čeprav navzoči, pa niso podrobno obdelani."

Kristin Scott Thomas dodaja: "Knjigo sem prebrala nekaj let prej in ob branju sem se smejala do solz. Scenarij pa je napisan povsem drugače. V knjigi je moj lik moški in zgodba se bolj vrti okoli politike. Bistvo je ohranjeno, scenarij pa je nadvse zabaven."

Plavanje proti toku: usoda in pravljica

Že sam naslov namiguje na nemogoče - Muharjenje v Jemnu - gre pa za zgodbo o veri v neverjetno. Za šejka so lososi mistična bitja, njihova vsakoletna migracija iz oceana v reke in potoke pa alegorija za človeško potovanje k duhovni izpolnitvi. Fred počasi verjame, da je nemogoče morda celo mogoče, hkrati pa prvič odkrije pravo ljubezen.

McGregor pojasnjuje: "Gre za vero. Fred nima sprva nikakršnih prepričanj. Je praktičen znanstvenik, zavrt in nedostopen. Njegovemu nesrečnemu zakonu pravi soproga "praktičen", njuno skupno druženje pa je precej žalostno. Zaljubi se v Harriet in hkrati stopi na pot proti duhovnemu življenju, in s tem ne mislim na religiozno življenje. Recimo, začne verjeti, da lahko ribe v Jemnu plavajo proti toku."

V srcu zgodbe je Fredova prebujajoča se ljubezen do Harriet. Bluntova pravi: "Zdita se kot nemogoč par, pa tudi srečata se v okoliščinah, ki ne obetajo ravno uspeha. Moja junakinja ima fanta, ki ga je šele spoznala in se hitro zaljubila v njega. Fant izgine v Afganistanu, kar daje Fredu večji del filma dovolj časa in prostora za njuno nenavadno potovanje."

Vlogo šejka je dobil egipčanski vrhunski igralec Amr Waked. Je moder in inteligenten gospod, čigar islamski svet je precej mističen. Občasno prežema zgodbo s svojo pravljično noto.

Waked pravi: "Scenarij je pameten in ne morete predvideti, kako se bodo odvijali dogodki. Nenehno vas usmerja na stranpoti. Poleg tega je zabaven, posebej v našem svetu, v katerem je povedanih že ogromno zgodb. Moj lik so sanje vsakega igralca. Lov na losose doživlja kot prispodobo za iskanje boga. Gibanje proti toku je kot človeško potovanje proti bogu. Dober vernik je vztrajen vernik, njegova vztrajnost pa bo že kako nagrajena. To je večplastna zgodba."

Producent Paul Webster pravi, da ni mogel verjeti svoji sreči, ko ga je švedski filmar Lasse Hallström vprašal, če bi smel režirati ta film: "Prebral je scenarij, ko smo iskali režiserja. Poklical me je in preprosto povedal, da mu je všeč."

Hallström dodaja: "V tej zgodbi gre na več načinov za iskreno srečanje zahodnjaške in vzhodnjaške kulture in prepričan sem, da lahko ta film vsaj malo pripomore k boljši predstavi njunega medsebojnega sprejemanja."

O igralcih

Ewan McGregor (Dr. Alfred Jones) je znan po svojih raznovrstnih vlogah. Bil je Mark Renton v Trainspottingu (Irvine Welsh), legendarni Obi-Wan Kenobi v Vojni zvezd, Epizoda 1 in Christian v muzikalu Moulin Rouge z Nicole Kidman (Baz Luhrmann), ki je dobil oskarja in BAFTO. Videli smo ga v The Ghost Writer (Roman Polanski, soigralec Pierce Brosnan), v komediji I Love You Philip Morris (z Jimom Careyjem), Beginners (s Christopherjem Plummerjem) in Haywire .Izmed najnovejših pa naj omenimo Jack the Giant Killer in The Impossible z Naomi Watts. Men mnogimi drugimi filmi je posnel tudi Shallow Grave (režija Danny Boyle), ki je dobil več nagrad BAFTE, McGregor pa je dobil nagrado Hitchcock D’Argent za najboljšega igralca in je bil nominiran za nagrado BAFTA Scotland. Nato je igral s Catherine Zeta-Jones v filmu The Pillow Book (Peter Greenaway). Boyle ga je najel za A Life Less Ordinary s Cameron Diaz, emmyja pa je dobil za gostujočo vlogo v nadaljevanki "Urgenca". Sledili so Velvet Goldmine, Rogue Trader, Little Voice, ki je dobil zlati globus, Down With Love, Big Fish, Stay,The Island, animirani Robots in Valiant, Scenes of a Sexual Nature, Miss Potter, Cassandra’s Dream, Incendiary, The Tourist, Angels and Demons, Amelia, Black Hawk Down in Young Adam, za katerega je bil nominiran za nagrado londonskega Film Critics Circla. McGregor je rojen v škotskem Perthu, danes pa živi s soprogo in štirimi otroki v Los Angelesu.

Emily Blunt (Harriet) je zaslovela z vlogo v večkrat nagrajenem britanskem filmu My Summer of Love iz leta 2003. Leto dni pozneje je posnela Gideon’s Daughter (z Billom Nighyjem in Mirando Richardson, režija Stephen Poliakoff), za katerega je dobila zlati globus za stransko televizijsko vlogo. Leta 2005 je igrala v The Devil Wears Prada, priredbi izjemno priljubljenega romana Lauren Weisberger (režija David Frankel, igrajo Anne Hathaway, Meryl Streep in Stanley Tucci), za katerega je bila nominirana za zlati globus in BAFTO. Sledili so The Great Buck Howard , Dan in Real Life, The Jane Austen Book Club, Sunshine Cleaning ter Charlie Wilson’s War . Zatem je Martin Scorsese produciral film The Young Victoria, v katerem ima Emily naslovno vlogo britanske kraljice Viktorije v mlajših letih. Scenarij je napisal Julian Fellowes, režiral pa ga je Jean-Marc Vallee. V filmu igrajo še Miranda Richardson, Jim Broadbent in Rupert Friend. Film so prikazali na zaključnem večeru filmskega festivala v Torontu leta 2009, Emily pa je bila nominirana za zlati globus in nagrado Critic’s Choica. Leta 2010 je igrala v The Wolfman (režija Joe Johnston, vloge Benicio del Toro in Anthony Hopkins) in Gulliver’s Travelspo romanu Jonathana Swifta (vloge Jack Black in Jason Segel), glas pa je posodila Juliji v tudi slovenščino sinhronizirani Disneyjevi celovečerni risanki Gnomeo in Julija (režija Kelly Asbury, glasba Elton John). Leto dni pozneje je igrala v trilerjih The Adjustment Bureau (režija George Nolfi) in Looper (vloge Bruce Willis in Joseph Gordon-Levitt, režija Rian Johnson), za Disneyja pa je sinhronizirala The Muppets z igralci, med katerimi so tudi Ricky Gervais, Alan Arkin, Jack Black, Billy Crystal, Zach Galifianakis in Jean-Claude Van Damme (režija James Bobin, scenarij Jason Segel in Nicholas Stoller). Kmalu jo bomo videli v Five Year-Engagement (vloge Jason Segel, Alison Brie, Rhys Ifans in Chris Pratt, režija Nicholas Stoller, scenarij Nicholas in Jason Segel).

Amr Waked (Šejk) je nagrajevani igralec Bližnjega vzhoda in Evrope. Leta 2005 je dobil prvo vlogo v hollywoodskem filmu Syriana (Stephen Gaghan) ter prejel nagrado za posebne dosežke, ki jo podeljuje žirija mednarodnega filmskega festivala v Kairu. Imel je glavno vlogo v televizijskem filmu The Shooting of Thomas Hurndall (2008, Rowan Jaffe) ter igral v miniseriji House of Saddam(2008, HBO). Pred kratkim je posnel tudi The Father And The Foreigner, Contagion in The Dictator .

Kristin Scott Thomas (Patricia Maxwell), nadarjena, elegantna in svoji umetnosti predana večkrat nagrajena igralka, je odločena, da se ne bo ponavljala. Njene izjemno raznolike filmske, televizijske in gledališke vloge so ji prinesle številne pohvale stroke in gledalcev. Njeni najnovejši filmi so Elle S'appelait Sarah po knjižni uspešnici Tatiane de Rosnay, za katerega je bila nominirana za cezarja, Crime d'amour, Bel Ami, La Femme du 5eme, Sous ton Emprise in Une Femme Parfaite. Leta 2010 je posnela Nowhere Boy (Sam Taylor Wood, igrata Aaron Johnson in Anne Marie Duff), za katerega je bila nominirana za BAFTO in nagrado British Film Independent Award za najboljšo stransko vlogo ter Partir (Catherine Corsini), za katerega je bila nominirana za cezarja. Leta 2008 je imela glavno vlogo v francoskem filmu I've Loved You So Long (Phillipe Claudel), za katerega je bila nominirana za zlati globus, cezarja in BAFTO, prejela pa je evrospko nagrado za najboljšo igralko in nagrado London Film Criticsa. Na Broadwayu je debitirala v produkciji The Seagull, za katero je po selitvi v londonski Royal Court Theatre dobila olivierja za najboljšo igralko. Leta 2001 je igrala v z oskarjem nagrajenem filmu Roberta Altmana Gosford Park (vloge Maggie Smith, Helen Mirren, Michael Gambon, Ryan Phillippe, Derek Jacobi, Alan Bates, Emily Watson in Bob Balaban), ki je dobil še številne druge nagrade. Nominacijo za oskarja, priznanje National Board of Review ter nominacije za zlati globus, BAFTO in nagrado Screen Actors Guilda ji je prinesla vloga v filmu The English Patient (Anthony Minghella, vloge Ralph Fiennes in Juliette Binoche). Njen prvi ameriški film je bil Under a Cherry Moon (Prince), sledili pa so Four Weddings and a Funeral (Mike Newell), ki ji je prinesel BAFTO, Angels and Insects, Richard III, Mission Impossible,The Horse Whisperer, Random Hearts, Life as a House, Bitter Moon, The Walker, The Other Boleyn Girl, Easy Virtue in Confessions of a Shopholic.

O filmskih ustvarjalcih

Lasse Hallström (režija) je eden najbolj priznanih švedskih režiserjev, svetovno občinstvo pa je osvojil s filmi My Life as a Dog in What's Eating Gilbert Grape. Hallström je rojen v Stockholmu leta 1946. Njegov oče se je ljubiteljsko ukvarjal s filmom. Kariero je začel v srednji šoli, ko je posnel kratkometražni film o učencih, ki so ustanovili glasbeno skupino. Hallström je debitiral z romantično dramo En Kille och en tjej (A Guy and a Gal) leta 1975. Dve leti pozneje je posnel ABBA - The Movie, sledile pa so številne romantične komedije ter leta 1985 Mitt Liv Sond Hund (My Life as a Dog) , ki je dobil zlati globus za tuji film, nagrado New York Film Critics Circla ter Hallströmu prinesel nominacijo za oskarja za režijo in prirejen scenarij. Na Švedskem je potem snemal otroške filme, leta 1991 pa je prišel v ZDA ter posnel romantično komedijo Once Around (Holly Hunter in Richard Dreyfuss) ter What's Eating Gilbert Grape z Johnnyjem Deppom in Leonardom DiCapriom, ki je bil - takrat še neznan - nominiran za oskarja in zlati globus. Sledili so Something to Talk About (1995), The Cider House Rules (scenarij po lastni knjigi John Irving, vloge Tobey Maguire, Charlize Theron in Michael Caine), Chocolat, ki je bil nominiran za štiri zlate globuse in pet oskarjev, Shipping News (2001), An Unfinished Life (2005), Casanova (2005) in Dear John (2010) po romanu Nicholasa Sparksa (vloge Channing Tatum in Amanda Seyfried), ki je prišel na prvo mesto gledanosti in je po sedmih tednih z vrha vrgel Avatarja.

Paul Torday (avtor romana) je rojen leta 1946. Svoj prvi roman Muharjenje v Jemnu je napisal pri 59-ih letih. To knjižno uspešnico so izdali v 23-ih jezikih. Po njem je izdal The Irresistible Inheritance of Wilberforce (2008), Girl On The Landing (2009), The Secret Life of Charlie Summers (2010), More Than You Can Say (2011) in The Legacy of Hartlepool Hall (2011). Živi in dela v Northumberlandu (dolina North Tyne) in je zapriseženi ribič. Mitt Liv Sond Hund (My Life as a Dog)

Komentarji

1.6. 2012 ob 22:39

a to bo samo v Komuni?

— kuku
23.6. 2012 ob 16:16

všeč mi je, kako se filmi iz leta 2011 vrtijo v koloseju.

— uroš

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.