Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Mrha

komična drama
Na sporedu od: 12.7.2012, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Abe Sylvia
Režija: Abe Sylvia
Uporniška mladenka Danielle se z izzivalnim oblačenjem in obnašanjem upira tradicionalnim družbenim pravilom, zato pristane v posebnem razredu težavnih najstnikov. Zbliža se s plašnim Clarkom in skupaj pobegneta od doma. Danielle želi zapustiti odtujeno mamo, ki se želi poročiti s pobožnim mormonom, Clark pa beži pred nerazumevajočim očetom. Na nenavadnem potovanju se zapleteta v številne zabavne pustolovščine, ki prinesejo nova spoznanja o življenju, ljubezni in prijateljstvu.

Na vsaki gimnaziji je vsaj ena mrha in Danielle je mrha gimnazije v Normanu. Zgodba je postavljena v leto 1987, v mestece Norman v Oklahomi, v modi so cvetlični vzorci in abstinenca. Ko Danielle zaradi izzivalnega vedenja premestijo v posebni razred, spozna Clarka, sramežljivega geja brez prijateljev. Znajdeta se skupaj pri šolskem projektu in postaneta nevoljna in neprimerna starša vrečki moke po imenu Joan. Danielle je odločena priti v LA, da najde očeta, ki ga ne pozna. Clarke pa se hoče obupno izogniti vojaški akademiji, kamor ga hoče poslati njegov homofobični oče. Brez denarja, a na krilih veličastne glasbe iz 80. let se disfunkcionalna družinica poda na pot v Kalifornijo, da bi ubežala malemu mestu, ki jima preprečuje, da bi bila to, kar sta.

O produkciji

Abe Sylvia je scenarij napisal na podlagi svojih gimnazijskih izkušenj in fantazij. Priprave in snemanje filma so trajali pet let, saj so zamenjali 4 financerje in 12 predračunov ter se ukvarjali z dvajsetimi igralci in 25 slikovitimi lokacijami po vsem Los Angelesu, ki so med drugim "igrale" tudi Oklahomo.

O igralcih

Juno Temple (Danielle) je opozorila nase z majhnimi, a opaznimi vlogami v filmih Atonement, On A Scandal in The Other Boleyn Girl, nadaljevala pa s St. Trinian's, Cracks, Year One in The Three Musketeers.

Jeremy Dozier (Clarke) je s tem filmom dobil svojo prvo veliko vlogo. Iskanje Clarka je bilo dolgotrajno in težavno. Potrebovali so vsestranskega igralca, pri katerem se lik izlušči iz svoje lupine, poleg tega pa je moral biti še dober plesalec. Po poskusnem snemanju z Jeremyjem ga je Abe Sylvia preskusil še s plesom, da bi videl, iz kakšnega testa je. Rezultat je bil osupljiv. In, kot pravijo, drugo je zgodovina.

Milla Jovovich (Sue Ann) je v Ukrajini rojena igralka, supermodel in modna oblikovalka, ki jo poznamo z naslovnic več kot sto revij. Odkar se je posvetila igralstvu, smo jo videli v filmih The Fifth Element, Zoolander, The Perfect Vacation in v seriji Resident Evil.

William H.Macy (Ray) je verjetno najbolj znan po vlogi v filmu Fargo, s katero si je prislužil nominacijo za oskarja, v svoji karieri pa je brez težav prehajal iz najboljših neodvisnih filmov v studijske uspešnice. Med njimi so Boogie Nights, Magnolia, The House of Game, Wild Hogs, Jurassic Park III, Air Force One in številni drugi.

Mary Steenburgen (Peggy) je leta 1978 v Paramountovih studiih odkril Jack Nicholson, od takrat pa je v več kot 20 letih navduševala občinstvo v več kot 50 filmih. Za vlogo v filmu Melvin and Howard je dobila oskarja, vidimo pa jo lahko v filmih Back to the Future III, Parenthood, Philadelphia, Nixon, Elf, Step Brothers, The Proposal in številnih drugih.

Dwight Yoakam (Joseph) je ameriški kantavtor, igralec in režiser, ki je zaslovel s svojo pionirsko country glasbo. Prodal je več ko 25 milijonov plošč. Postal je tudi eden najbolj očarljivih in spoštovanih igralcev današnjega časa, zlasti z vlogami v filmih Sling Blade, Panic Room in The Three Burials of Melquiades Estrada.

O Ustvarjalcih

Abe Sylvia (režija) je kariero v zabavni industriji začel kot broadwayski plesalec in izvajalec. Odslužil je "dveletno kazen" v Cats in nastopil v premierni izvedbi uspešnice The Producers Mela Brooksa. Leta 2001 se je posvetil filmu, televiziji in reklamam. Diplomiral je na filmski šoli UCLA in je prejemnik več režiserskih in scenarističnih nagrad. Mrha je njegov prvi celovečerni film.

Komentarji

5.6. 2012 ob 19:03

upam da bo film kul. :) komi čakam da pride v kino..<33

— ccoool
6.7. 2012 ob 22:42

pomoje bo kr neki....

— Petra
10.7. 2012 ob 16:40

:)

— :)
12.7. 2012 ob 13:38

Zgleda retarderano

— a
17.7. 2012 ob 17:12

film se začne zanimivo ampak se umes začne vlečt in postane dolgočasno, komaj sem čakala da ga je konec.

— maryjane
17.7. 2012 ob 23:46

Ta film je dejansko ful beden in dolgočasn, ne ga it gledat :)

— -GG
20.7. 2012 ob 15:41

Men je pa film bomba!!!!!!! Mrš v Kolosej pa gledat! :)

— Katy
21.7. 2012 ob 19:39

pobožni mormon hahhahahahhaha

— anže
22.7. 2012 ob 6:34

Film ni nek presežek. Že v trailerju so prikazali večino najbolj napetih scen.

Drugače je pa zanimiv vpogled v reševanje problematike homoseksulanosti, spolne vzgoje v šolah v letu cca. 1987, ter cisto zgresene ideje, da je to mozno pozdraviti.

Ce jemljes kot drama z nekaj komicnimi vlozki je ok.

— cyro
22.7. 2012 ob 22:12

Totalno brezvezen film, razen, če se vam zdi zabavno vrečko moke obravnavati kot otroka in gledati dve histerični mami.

— obvezna
27.7. 2012 ob 9:33

a ve mogoče kdo kako je naslov muski od 1.27 minute naprej?

— kokica
27.7. 2012 ob 13:47

Film mi je bil všeč,je pravi lahki poletni film,ki ga greš gledat s prijateljicami.Nekaj kletvic in scen bi sicer lahko ispustili drugače pa je ok.

— Kat
30.7. 2012 ob 12:53

Igra še samo v ljubljani?!!!!
nezaslišano! :@@@@@@

— Goru
6.2. 2013 ob 2:51

Film dejansko ni slab, samo napačno reklamiran.
Že naslov 'Dirty Girl' in oznaka 'komedija' napovedujeta samo še en najstniški 'chick-flick', medtem ko je film dejansko road-trip drama, z nekaj komičnimi vložki, ki se ukvarja s precej resnimi tematikami. Film je na trenutke malo osladen in, seveda, popolnoma predvidljiv, ampak z odličnim vzdušjem, dobrim soundtrackom in lepim sporočilom povsem vreden ogleda. Plus, zanimiva stranska igralska zasedba, ki samo še popestri dogajanje.
6-7/10

— Filip

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.