Kolosej
Film distribucije Fivia

Mraz v juliju

triler/drama
Podnapisi
Na sporedu od: 10.7.2014, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2014
Država: ZDA, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Nick Damici in Jim Mickle po romanu Joea R. Lansdalea
Režija: Jim Mickle
Vznemirljivi triler, posnet po romanu Joeja R. Lansdaleja, prikazuje zgodbo mladega očeta Richarda, ki v svoji hiši ponoči ustreli neoboroženega vsiljivca. Ker mladenič umre, si Richard na glavo nakoplje maščevanje mrtvečevega očeta, ki ogrozi njegovo družino. Hkrati Richard spoznava, da lokalni šerif prikriva pomembne podatke, zato najame izkušenega detektiva Jima. Toda spletka se poglablja in vse vpletene potiska proti neizbežnemu obračunu soočenja med pravico ter maščevanjem.

Film pripoveduje o Richardu Danu, majhnem obrtniku iz vzhodnega Teksasa, ki v samoobrambi ubije človeka. Kmalu spozna robatega Bena Russla, nekdanjega kaznjenca in očeta ustreljenega vlomilca, ki je obseden z željo po maščevanju sinove smrti. Skorumpiranost malega mesta in paranoja spremenita ta dva zaprisežena sovražnika v malo verjetna zaveznika. Pri iskanju resnice jima pomagata Danova odločna žena in podeželski detektiv iz Houstona. Skupaj odkrijejo veliko skrivnost, temačnejšo in nevarnejšo, kot so si kdaj koli lahko predstavljali.

Film je režiral Jim Mickle (Smo, kar smo, Dežela vampirjev), scenarij sta po istoimenskem romanu Joeja R. Lansdala priredila Jim Mickle in Nick Damici (Smo, kar smo, Dežela vampirjev). V glavnih vlogah so nastopili Michael C. Hall (Šest čevljev pod rušo, Dexter), Don Johnson (Django brez okovov, Mačeta, Nash Bridges, Miami Vice) in Sam Shepard (Avgust: okrožje Osage, Brata, Ne hodi mi trkat, Beležnica).

O snemanju

Ko je Jim Mickle pred leti na dušek prebral Lansdalov roman Mraz v juliju, si je po njem želel posneti film. Toda pri tem je naletel na težave. V knjigi je videl prvine, ki jih je želel videti tudi na velikem platnu, to pa zaradi same narave pripovedovanja ni bilo tako lahko. Z Nickom Damicijem, tudi igralcem, sta morala ohraniti ritem in razgibano podajanje zgodbe. Druga težava je bila pridobitev ustreznih finančnih sredstev. Da je roman spravil na filmski trak, je potreboval kar nekaj let.

Mickle je imel srečo tudi pri izbiri filmskih igralcev. V glavni vlogi si je želel videti Michaela C. Halla, ki je takrat igral v zdaj že kultni nadaljevanki Dexter. Ta je, ko je prebral scenarij, zanimivo vlogo takoj sprejel. Mickle je imel sprva pomisleke, saj je lik družinskega Richarda Dana popolnoma drugačen od psihopatskega in morilskega Morgana Dextra, a ga je Hall prepričal s svojo delavnostjo in nezahtevnostjo. Pozneje sta se mu pridružila še Shepard in Johnson, oba navdušena nad zanimivo zgodbo in nepredvidljivimi zapleti.

Snemali so na ameriškem podeželju, na voljo pa so imeli 25 dni. Dva tedna jih je spremljal tudi Lansdale in bil nad videnim navdušen. Mickle se je zaradi kratkih rokov prvič v karieri odpovedal montiranju in delo zaupal nekomu drugemu, kar opisuje kot "nenavadno izkušnjo in nekakšen preizkus". Prej ni nikoli izrezoval prizorov, tokrat pa je moral ves čas tehtati med brisanjem in prestavljanjem. Glasbo je napisal Jeff Grace. Grace in Mickle sta že večkrat sodelovala in sta vedela, kakšno glasbeno podlago želita za Mraz v juliju. Navdih sta dobila pri Johnu Carpenterju.

Film so premierno predstavili na filmskem festivalu v Sundanceu, predvajali pa so ga tudi v Cannesu, v sekciji Dva tedna režiserjev. Povsod je naletel na odlične kritike, tako pri kritikih kot pri občinstvu.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.