Kolosej

Možje X 2

X2
akcijski, znanstveno fantastični
Pripravite se na nov krog evolucije!
Na sporedu od: 30.4.2003, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Scenarij: Zak Penn, Michael Dougherty, Dan Harris
Režija: Bryan Singer

So naslednji člen evolucijske verige. Vsak se je rodil z edinstveno genetsko mutacijo, ki se izraža z izrednimi močmi. V svetu, v katerem je vse več sovraštva in predsodkov, so izobčenci, ki se jih bojijo in jih prezirajo tisti, ki ne morejo sprejeti njihovih napak. A kljub prevladujoči nevednosti družbe Možje X in tisoče mutantov po svetu živijo naprej.

Pod vodstvom profesorja Charlesa Xavierja, najmogočnejšega telepata na svetu, so se ti "obdarjeni" študentje naučili obvladati in usmerjati svoje moči za dobrobit človeštva. Borijo se obvarovati svet, ki se jih boji.

V X2, novi sagi o Možeh X, se Možje X soočajo z doslej najnevarnejšo pustolovščino in morajo združiti moči s svojimi sovražniki, da bi se spopadli z grožnjo, ki ogroža človeštvo - in mutante.

Evolucijski skok

Režiser Mož X Bryan Singer je bil trdno odločen, da bodo X2 mnogo več kot običajno nadaljevanje. Singerjeva odločenost ni bila nikakršno presenečenje ne za studio ne za producente, s spoštovanjem do stripovskih likov - resnost in teža kot tudi humornost, s katerimi se je lotil Mož X - je navdušil zveste stripovske pristaše in milijone obiskovalcev kina, ki niso poznali sveta Mož X..

Singer se je resno lotil žanra, dal Možem tridimenzionalnost in slog, ki je služil kot odskočna deska za ponovno oživitev filmov, ki temeljijo na stripih. "Bryan je vzljubil like v Možeh X in njihovo vesolje, zato ni bilo nikakršnega dvoma, da bo režiral X2," pravi producentka Lauren Shuler Donner. Producent Ralph Winter se strinja: "Bryan dobro ve, zakaj je strip tako priljubljen del pop kulture. Njegova sposobnost za oblikovanje prepričljivih likov - kot bi bili naši sosedje - čeprav imajo neverjetne in včasih nevarne moči, je prav izjemna."

Za X2 je Singer slikal na velikanska platna velikega studia, pripravljal je pravo pravcato filmsko doživetje, z večjim proračunom in daljšim snemalnim urnikom, kot je bil na voljo za prvi film. V X2 je tudi več akcije, učinkov, lokacij, kaskaderskih podvigov, ki bodo očarali in stripovske navdušence in nove občudovalce.

S pomočjo izvrstnih virov, ki so mu bili na voljo, in ker ga predstavljanje likov ni več omejevalo, se je Singer hotel poglobiti v mitologijo Mož X, v njihove sposobnosti in odnose. "X2 ni nadaljevanje," pripominja. "To je nova pustolovščina v sagi - evolucija iz prvega filma. Sledimo ne le likom iz prvega filma in njihov potem, predstavljamo novo generacijo Mož X kot tudi nekaj novih zlikovcev. Kot pri vsakem dobrem stripu je tudi vesolje Mož X oblikovano tako, da se širi. Te zgodbe se lahko nadaljujejo v nedogled. To mi je zato ponujalo priložnost za razširitev zgodb in likov - in za večjo zabavo. X2 so drznejši, temačnejši, zabavnejši in bolj romantični od predhodnika."

X2 se še vedno ukvarja s tematikami tolerance in strahom pred neznanim. Vse to je bilo del vesolja Mož X, od kar ga je pred štiridesetimi leti ustvaril Stan Lee. "Še vedno obravnava neprilagojence, predsodke, ukvarja se s tem, kako je biti nerazumljen in kako je biti outsider," pripomni Lauren Shuler Donner. Bryan Singer dodaja: "Filma Možje X zastavljata vprašanja, ki jih imamo vsi: Sem sam na tem svetu? Zakaj sem tako drugačen in kako se bom vključil? Ta vprašanja so univerzalna in brezčasna, posebej med mladostniki. Sem ter tja smo se vsi počutili kot mutanti."

Nova tema X 2 dva je enotnost, saj Možje združijo moči s kar najmanj pričakovanimi zavezniki, da bi se spopadli z novo in z zelo človeško grožnjo. Na začetku zgodbe se mutanti še vedno spopadajo z družbo, ki se jih boji in jim ne zaupa. Njihova prizadevanja postanejo še bolj obupana po šokantnem napadu neznanca z izjemnimi sposobnostmi. Vsi znaki kažejo, da gre za delo mutanta.

Napad obnovi politične in javne zahteve po zakonu za registracijo mutantov. Antimutantsko kampanjo zdaj vodi William Stryker, bogati nekdanji vojaški poveljnik in znanstvenik, za katerega se šušlja, da je delal poskuse na mutantih.

Strykerjevo mutantsko "delo" je nekako povezano z Wolverinovo pozabljeno preteklostjo. Ko Wolverine brska za sledmi svojega izvora, Stryker požene v tek svoj antimutantski program. Ta se začne z vojaškim napadom na Xavierjev dvorec in Šolo za nadarjene. Magneto, ki je pred kratkim pobegnil iz ječe, v katero so ga zaklenili ob koncu Mož X, predlaga partnerstvo z Možmi X, da bi se bojevali zoper skupnega in izjemnega sovražnika, Strykerja.

Zopet so tu Možje X Patrick Stewart (profesor Xavier, najmogočnejši telepat na svetu), Hugh Jackman (Wolverine, samotarski borilni stroj, ki ima izjemne moči zdravljenja, kovinske kremplje, ki jih lahko skrije in živalsko divjost), Ian McKellen (Magneto, mogočni mutant, ki lahko kontrolira in manipulira s kovinami), Halle Berry (Storm, ki lahko manipulira z vremenom), Famke Janssen (telepatinja in telekinetičarka Jean Grey), James Marsden (Cyclops, iz čigar oči švigne energijski žarek, ki zvrta luknjo v goro), Anna Paquin (Rogue, ki lahko vsrka moči in spomine vsakogar, ki se ga dotakne), Rebecca Romijn-Stamos (Mystique, ki se lahko spremeni v vsakogar) in Bruce Davison (senator Kelly, nekdanji vodja antimutantskega gibanja).

Vrača se tudi igralec Shawn Ashmore, ki smo ga v prvem filmu spoznali kot Bobbyja Draka alias Icemana, Rogueinega sošolca, ki lahko zniža telesno temperaturo in oddaja izjemen hlad.

Poleg povratnikov iz prvega dela je v X2 še precej priljubljenih likov iz velikanskega stripovskega vesolja Mož X, ki jih v filmu še nismo videli.

Alan Cumming je Nightcrawler, mutant, ki se lahko teleportira iz enega kraja na drugega, Brian Cox je zli Stryker, ki skriva ključ do Wolverinove preteklosti in prihodnosti Mož X; Kelly Hu je Strykerjeva asistentka, ki ima za junaško ekipo na zalogi nekaj presenečnj kot Deathstrike. Aaron Stanford se je prav tako pridružil igralski ekipi kot John Allerdyce alias Pyro, obetavni študent na Xavierjevi Šoli za nadarjene z izjemno sposobnostjo manipuliranja z ognjem.

Nova grožnja

X2 ponese osrednji konflikt Mož X, Xavierjevo prepričanje, da ljudje in mutanti lahko skupaj živijo v miru ter Magnetovo doktrino o superiornosti mutantov, na naslednji nivo. V novem filmu grožnja ne prihaja od mogočnega mutanta, ampak od človeka. "Ena od stvari, ki sem jih hotel vpeljati v zgodbo, je bil človeški element pri zlikovcu," razlaga Singer. "Ta grožnja je nevarnost za vse mutante in posledično za človeštvo. Ta konflikt drzno spominja na prevladujoče teme v stripih; v tem filmu to pomeni, da strah pred neznanim človeka lahko pripelje do stopnje netolerance katastrofalnih razsežnosti."

Človek, ki tako ogroža Može X, je William Stryker, lik, nevarnejši od vseh, ki smo jih spoznali v prvem delu.

Strykerjevi načrti so razkriti, ko njegove sile napadejo Xavierjevo Šolo za nadarjene, znane tudi kot Dvorec X. Ta prizor se razvije s koncem Mož X, ko vidimo Xavierja in Magneta pri igri šaha v ječi, ki naj bi bila Magnetov zadnji dom. Magneto zastavi vznemirljivo vprašanje: "Kaj se bo zgodilo, če bodo sprejeli tisti trapasti zakon [AntiMutantski registracijski odlok] in ti bodo v dvorec prišli vzet otroke?" Xavier na to odgovori z jekleno odločnostjo: "Smili se mi vsakdo, ki pride v ta dvorec, iščoč težave."

"No," pravi Lauren Shuler Donner, "Stryker in njegovi vojaki so vsekakor pri dvorcu in prav gotovo bodo težave. A to je šele vrh ledene gore tistega, kar načrtuje za Može X."

"Pri Strykerju mi je všeč," pravi Bryan Singer, "ker je popoln primer zlikovca, ki ni vpleten v nasilje ali terorizem zaradi potrebe po ekspanzionizmu, zaradi religije ali celo zaradi pohlepa. Njegovo sovraštvo in predsodki temeljijo na globoko osebni izgubi enega vidika njegove družine. Nekje v preteklosti se je zgodila nesreča... dobil je udarec...in zdaj se zaradi obupa zlahka zaplete v vojno zoper tiste, ki so po njegovem mnenju odgovorni za uničenje njegove družine."

"Stryker je kar najbolj sočna vloga," pravi igralec Brian Cox, ki je pritegnil Singerjevo pozornost z nastopoma v Manhunterju (bil je prvi Hannibal Lecter velikih platen) in v neodvisnem filmu L.I.E. "Je mož s skrivnostjo, ki se ne obnaša posebej prijazno. Deloma je znanstvenik in deloma vojak, pa še precej bogat, zato je vloga ponujala možnosti za upodobitev na različnih nivojih in to je všeč vsakemu igralcu. Stryker predstavlja represijo, rasista in netolerantno osebo, kakršnih se mutanti najbolj bojijo. Noče zavladati svetu. Samo s sveta hoče spraviti tiste, ki so po njegovem mnenju krivi za škodo, ki jo je utrpela njegova družina. Prizadeva si za propad družbe mutantov. Najprej jih hoče nadzirati, potem pa uničiti."

Strykerjeva pomočnica Yuriko Oyama alias Deathstrike ni, ironično, 100 odstotna homo sapiens. Kot še en slavni mutant ima kovinske kremplje in izjemne zdravilne moči. "Deathstrike in Wolverine sta iz istega testa," pravi Singer. "Tudi na njenem duhu in telesu so izvajali poskuse in je izjemen Wolverinov nasprotnik, telesno in ideološko."

"Deathstrike je naprednejša, elegantnejša različica Wolverina," se strinja igralka Kelly Hu, ki ima mutantske kremlje (in ki se za razliko od Wolverina sprožijo iz likovih prstov). "Poleg tega je neverjetno hitra in izjemno spretna pri borilnih veščinah." Hujeva ima sicer črni pas pri borilnih veščinah, a se je morala pošteno namučiti med končnim obračunom med obema likoma, ki so ga koreografirali in snemali več dni.

Novi lik veliko bolj blage narave je Nightcrawler. Odraščal je v potujočem cirkusu, v Nemčiji rojeni Kurt Wagner je videti kot demon z modro kožo, s koničastimi ušesi, rumenimi očmi in repom. Vendar je globoko religiozen in zelo nežen, prijazen. Postane pomemben zaveznik Mož X in uporablja svojo moč teleportacije za dobre sile. Njegovo teleportacijo spremlja BAMPF! - zvočni učinek, vzet iz stripa.

Singer je imel v igri več likov iz stripov o Možeh X, preden se je odločil za Nightcrawlerja. "Izbral sem ga zaradi njegovih izjemnih dihotomij," razlaga. "Ker je videti kot demon in je globoko religiozen, zbuja predsodke in prezir. Le kdo se ne bi poistovetil s term? Poleg tega ima zelo prima zvočne učinke."

Alanu Cummingu, ki je moral ure in ure presedeti na maskerskem stolu, da bi postal Nightcrawler, je bilo všeč, da lik pripravlja kar nekaj presenečenj za občinstvo. "No, ko spoznamo Nightcrawlerja, ta ni čisto pri sebi," pravi Cumming z nasmehom in namiguje na zgoden zaplet zgodbe. "Prav rad igram vloge, v katerih naj bi bil na videz podlež, potem pa se spozna, da so v bistvu dobri fantje, ki so jih na nek način izkoriščali. Nightcrawler je definitivno tak lik. Všeč mi je bila tudi telesna zahtevnost vloge, saj sem igralec, ki igra z vsem telesom. Imel sem srečo, da sem delal s cirkurškim trenerjem, s katerim sva dodelala akrobatske gibe Nightcrawler. Kar težko je bilo najti ravno pravšnje telesne sposobnosti lika, hkrati pa zabavno pomagati ustvarjati tako ekstremne gibe za vlogo."

Nova generacija

Nova generacija Mož X juniorjev se postavi ob bok Možem X in skupaj se zoperstavijo velikanski grožnji, ki jo predstavljata Stryker in Deathstrike. "V tem filmu imamo tri generacije," pripomni Singer, "in vse tri so se pripravljene boriti v tej evolucijski revoluciji, da bi preživeli. Krasno je, da lahko nadaljujejo tam, kjer so pustili starejše Može X, kot so Wolverine, Cyclops in Storm, bilo pa je zabavno predstaviti tudi naslednjo generacijo. Šola je polna nadarjenih študentov z neverjetnimi sposobnostmi. Priložnost raziskati nekatere od teh mlajših likov je bila krasna priložnost za obogatitev zgodbe in morda nasledni del sage."

Da bi se poklonili legijam občudovalcev stripa, med katerimi sta tudi scenarista Dan Harris & Michael Dougherty, so z majhnimi vlogami predstavili nekatere od najbolj priljubljenih mladih Mož X iz stripa. Tako se pojavijo Colossus (ki svojo kožo lahko spremeni v organsko jeklo), Siryn (katere krik lahko predre ušesni bobenček), Kitty Pryde (ki lahko prehaja skozi strope in stene - in ki smo jo za hip videli tudi v Možeh X), Jubilee (ki lahko nadzoruje ognjemet) in Artie z jezikom kot vilice.

Bryan Singer kar ne more prehvaliti svoje ekipe in rad pove, da so se imeli na snemanju res lepo. "Vsakič, ko sem vstopil v šotor, kjer smo kosili, sem bil res srečen, ko sem videl, kako Patrick je z Ianom, kako Hugh kramlja s Halle in Anno ali kako se Rebecca in Famke smejeta Jimmyju Marsdenu, ki me oponaša. Videti vse moje najljubše superjunake, kako se družijo, je bilo res prima. Snemanje prvih Mož X je bila izjemna izkušnja in reakcija občinstva mi je bila v veliko zadovoljstvo. Zdaj pa se mi zdi, kot bi bili Možje X samo predfilm za X2."

O igralcih

Patrick Stewart (profesor Charles Xavier) je lani zopet upodobil kapitana Jeana Luca Picarda v filmu Star trek: Nemesis, ki ga je tako uspešno igral tudi v nadaljevanki Zvezdne steze: naslednja generacija. Režiral je tudi nekaj delov te priljubljene nadaljevanke. Je tudi glavni igralec in producent televizijskega The Lion in the Winter in nastopa v Londonu v The Master Builder.

Stewart je posodil glas faraonu Setiju v animiranem filmu Egipčanski princ ter kralju Goobotu v animiranem filmu Jimmy Neutron: Boy Genius.

Med njegovimi številnimi filmi so Jeffrey, Hedda, Dune, Excalibur, L.A. Story, Death Train, Robin Hood: Men in Tights, Gunmen, Masterminds, The Pagemaster, The Conspiracy Theory, Safe House, Doc Savage, A Christmas Carol, King of Texas, Moby Dick, The Canterville Ghost, In Search of Dr. Seuss, The Simpsons. Vodil je tudi številne dokumentarce, denimo The Shape of the World ter MGM: When the Lion Roars.

Na BBC-ju je nastopil v miniserijah I, Claudius, Tinker, Tailor, Soldier, Spy in Smiley's People. Igral je Salierija v The Mozart Inquest, Ojdipa v Oedipus Rex ter častitega Andersona v The Devil's Disciple.

Hugh Jackman (Logan / Wolverine) je nastopil v filmih Pravi moški, Operacija: Mečarica ter Kate and Leopold.

Trenutno snema Van Helsing, na Broadwayju pa bo nastopil v The Boy from Oz.

Pred Možmi X, s katerimi je zaslovel, je nastopil v musiclu Oklahoma. Kariero je začel v Avstraliji v neodvisnih filmih Paperback Hero in Erskineville Kings, za katereje je dobil narado Australian Film Critics Circle. Leta 1999 je bil proglašen za avstralskega zvezdnika leta. Nastopil je tudi v miniserijah Corelli in Halifax f.p.

Jackman je dobil tudi nagrado MO (avstralska različica tonyja) za nastop v musicalu Sunset Boulevard, za MO pa je bil nominiram tudi za vlogo Gastona v Lepotici in zveri.

Ian McKellen (Magneto) je z Bryanom Singerjem poleg Mož X posnel tudi Vzornega učenca.

Lani je bil za vlogo Gandalfa v Gospodarju prstanov nominiran za oskarja za stransko vlogo. Septembra je 40. obletnico ukvarjanja z igralstvom proslavil z vrnitvijo na Broadway, kjer je ob Helen Mirren igral v Dance of Deaths.

Leta 1991 je dobil viteški naziv.

Za svoje odrske in filmske nastope je prejel prek 30 mednarodnih priznanj.

Tonyja je dobil za vlogo Salierija v Amadeusu, emmyja za stransko vlogo pa za Rasputin.

Evropski igralec leta je postal s filmsko verzijo Riharda tretjega (1996), za oskarja, zlati globus in nagrado igralskega sindikata pa je bil nominiran za vlogo hollywoodskega režiserja Jamesa Whalea v Bogovih in pošastih. Med njegovimi številnimi filmi so Swept From the Sea, Bent, Thin Ice, Restoration, Jack and Sarah,m The Shadow, Cold Comfort Farm, And the Band Played On, Six Degrees of Separation, Last Action Hero, I'll Do Anything, The Ballad of Little Jo, Scandal, Plenty, Zina, The Keep, Walter, Priest of Love, The Promise, Alfred the Great, A Touch of Love/Thank You All Very Much in The Bells of Hell Go Ting-A-Ling-A-Ling.

Halle Berry (Storm) je dobila oskarja za Bal smrti in navdušila tudi v bondiadi Umri kdaj drugič. Njen naslednji film je Gothika.

Debitirala je v filmu Spika Leeja Jungle Fever. Nastopila je še v filmih Bulworth, Why Do Fools Fall in Love, Losing Isaiah, Executive Decision, The Flintstones, The Last Boy Scout, Strictly Business, Bumerang in Operacija: Mečarica.

Za nastop v Introducing Dorothy Dandridge je dobila nagrade emmy, zlati globus, NAACP Image in nagrado igralskega sindikata.

Na televiziji je nastopila v Queen, Oprah Winfrey Presents: The Wedding ter Solomon and Sheba.

O filmskih ustvarjalcih

Bryan Singer (režiser, zgodba, izvršni producent) je režiral Osumljenih pet (oskar za najboljšo stransko vlogo - Kevin Spacey in oskar za scenarij -- Christopher McQuarrie).

Režiral je tudi filme Vzoren učenec, Lion's Den (25-minutni film o petih srednješolskih prijateljih, ki se snidejo po diplomi) in Public Access, ki je njegov prvi celovečerec. Zanj je dobil veliko nagrado žirije na festivalu v Sundanceu.

John Ottman (montaža, glasba) je s svojima neobičajnima talentoma sodeloval že pri treh filmih Bryana Singerja, Osumljenih pet, Vzoren učenec in Public Access. Za montažo Osumljenih pet je prejel nagrado BAFTA.

Zložil je tudi glasbo za filme The Cable Guy, Snow White: A Tale of Terror, Incognito, Halloween H20, Lake Placid, Goodbye Lover, Bubble Boy, Point of Origin, Pumpkin, Eight Legged Freaks inTrapped. Bil je tudi režiser, montažer in skladatelj pri filmu Urban Legends 2.

Louise Mingenbach (kostumografka) je sodelovala pri filmih X-Men, K-PAX, Gossip, Nightwatch, Apt Pupil, Permanent Midnight, The Spitfire Grill, One Night Stand, The Usual Suspects, Helldorado in televizijski nadaljevanki Gola resnica.

Komentarji

22.3. 2005 ob 20:28

absolutno najboljsi film kar sem jih gledo

— dejan
22.9. 2005 ob 17:46

nism gledu bl bolsega fantaziskega filma kot tale. Še zdaj mi je eden izmed najbolsih un k si je izmislu ta film je taprav moru bi vse filme posnet

— alen
16.8. 2006 ob 18:20

ta film je tok dobr da nben ni biv tok dobr k je ta najboljši sigurn bi ta film dubu 3 oskarje

— x men
16.9. 2006 ob 1:59

Film mi je bil všeč zaradi efektov in ker v njem igralci dobro igrajo.

— Marjana
11.4. 2009 ob 2:00

ZA MENE JE TA FILM X-MEN FUL FAJNI
ČE ZA DRUGE NI PAČ NI

— DOMINIKA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.