Kolosej
Film distribucije Continental Film

Možje X na začetku: Wolverine

domišljijska akcija / triler
Podnapisi
Na sporedu od: 30.4.2009, Kolosej Ljubljana
7.5.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 37min / 97min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: David Benioff in Len Wein
Režija: Gavin Hood
V predfilmu akcijske trilogije Možje X spoznamo nastanek mutanta Wolverina in njegovo epsko-nasilno, a hkrati tragično-romantično preteklost. Wolverina že od mladih let muči njegova divja narava, nad katero izgubi nadzor po smrti ljubljenega dekleta. Da bi se maščeval morilcu, pristane na kruti vojaški poskus, ki ga spremeni v ubijalski stvor. Na begu pred vojsko, ki ga želi izkoristiti, se Wolverine zaplete v številne uničujoče spopade na življenje in smrt.

Možje X na začetku: Wolverine so prvo poglavje sage o Možeh X. Wolverine se v njih sreča z več drugimi legendami vesolja Mož X, v epski revoluciji, v kateri se mutanti zoperstavijo mogočnim silam, ki so odločene, da jih uničijo.

Hugh Jackman ponovno igra vlogo, ki ga je ponesla med superzvezdnike. Je neustrašen bojevniški stroj z izjemnimi zdravilnim močmi, nezdrobljivimi kremplji in nebrzdanim besom. Možje X na začetku: Wolverine ostaja zvezd franšizi filmov Možje X in nadaljuje z uravnovešeno mešanico akcije in realnosti, hkrati pa poudarja čustva in odnose.

Film poleg tega predstavi skupino mutantov, med njimi jih je več, katerih pojavljanje v filmih so mnogi že dolgo časa pričakovali. Filmsko občinstvo bo spoznalo Moštvo X, tajni vojaški kader, sestavljen v celoti iz mutantov. Med njimi so Wolverine; njegov brat Victor Creed alias Sabretooth, mačje bitje nepredstavljive moči; Wade Wilson, kasneje znan kot Deadpool, plačanec, ki obvlada tehnologijo in mečevanje, Agent Zero, izvrsten stezosledec in smrtonosen strelec, Wraith, ki je sposoben teleportiranja; Fred J. Dukes, znan kot The Blob, morbidno debela in izjemno močna pošast, in Bradley, ki lahko manipulira z elektriko. Vodi jih William Stryker, oseba, ki smo jo spoznali v drugem delu Možje X,  njegov izvor in motive pa niso bili v celoti raziskani, kajti prav Strykerjev kompleksen odnos z Wolverinom definira večino Loganove preteklosti… in prihodnosti.

Možje X na začetku: Wolverine raziskuje tudi Loganovo tragično romanco s Kaylo Silverfox.  Zaradi Kayline nesrečne usode Logan začne sodelovati z zloveščim programom Orožje X, milijardo dolarjev vrednim, tajnim vojaškim poskusom, v katerem igrajo Wolverine in drugi mutanti ključno vlogo.  Med njimi so Gambit, mladi Scott Summers (kasneje znan kot Cyclops); a čudovita mlada mutantka po imenu Emma Frost in že omenjeni Deadpool, ki za Wolverine predstavlja največji izziv.

Medtem ko so se trije prejšnji filmi Možje X dogajali v neki tako oddaljeni prihodnosti, se Možje X na začetku: Wolverine – kot prvo poglavje sage – dogaja pred dogodki v teh filmih, se pravi v ne tako oddaljeni preteklosti, nekje sredi sedemdesetih. Določeni dogodki, ki jih prikazuje film, pa so se odvili celo pred 150 leti. Obseg in ambicije tega filma so nekaj posebnega celo za to serijo filmov, ki je bila vedno drzna v vseh pogledih. "V vseh pogledih smo želeli preseči pričakovanja," pravi  igralec in producent Hugh Jackman. "Nismo mogli posneti samo zelo dobrega filma, moral je biti veliko več kot to."

Ko sta pred več kot 40 leti stripovski legendi Stan Lee in Jack Kirby ustvarila Može X, sta like in zgodbe oblikovala z dramo in konflikti. Možje X so bili nenavadna skupina junakov – včasih sarkastičnih, nesocialnih, z jasno vidnimi napakami, vendar simpatični, kadar so se morali bojevati z demoni svojih življenj ali kadar so se morali spopasti z mogočnimi zlikovci iz svojega vesolja posebnih moči.

Lik Wolverina je nastal mnogo let po tem, ko so se je njegova bratovščina prvič pojavila v stripu. Najprej se je pojavil leta 1974 (kot stvaritev pisca Lena Weina in umetniškega direktorja Johna Romite sr. in nato postal sestavni del Mož X. Dobil pa je tudi lastno serijo stripov.

Vpliv lika na pop kulturo je res velik. Lani je Wolverina  revija Wizard uvrstila na prvo mesto dvestotih najboljših stripovskih junakov vseh časov. Revija Empire ga je uvrstila na četrto mesto petdesetih najboljših stripovskih junakov vseh časov.

Prvi film Možje X je prišel v kino leta 2000 in oživil žanr po stripih posnetih filmov. X2 so v kino prišli leta 2003 in Možje X: zadnji spopad leta 2006. Do letošnjega leta si je 70 odstotkov vseh filmskih gledalcev ogledalo vsaj enega od filmov Možje X.

O igralcih

Hugh Jackman (Logan/Wolverine, producent) je posnel filme Avstralija, Možje X 1-2-3, Pravi moški, Vesele nogice, The Fountain, The Prestige, Scoop, Deception, Flushed Away, Operacija: Mečarica, Van Helsing, Kate and Leopold (nominacija za zlati globus).

Za nastop v predstavi The Boy From Oz je med drugim dobil nagrado Tony.

Kariero je začel v neodvisnih avstralskih filmih Paperback Hero in Erskineville Kings.

Liev Schreiber (Victor Creed/Sabretooth) je posnel filme Mandžurski kandidat, Hurikan, Vsota vseh strahov, Defiance,  Ljubezen v času kolere, The Omen,  Kate & Leopold, Hamlet, A Walk on the Moon.

Je tudi izjemno cenjen gledališki igralec.. 

Na televiziji je med drugim nastopil v RKO 281 in Lackawanna Blues ter pripovedovalec v dokumentarcih  Mantle, :03 Seconds to Gold, A City on Fire: The Story of the '68 Detroit Tigers, “NOVA in Nature.

Leta 2005 je kot režiser debitiral z Everything is Illuminated.

Ryan Reynolds (Wade Wilson/Deadpool): revija People ga je pred kratkim razglasila za najbolj seksi moškega leta 2008.

Posnel je filme Paperman, Adventureland, Fireflies in the Garden, The Proposal, Katera je prava, Chaos Theory,  The Nine, Smokin’ Aces, The Amityville Horror,  Van Wilder, Just Friends, Blade Trinity.

O režiserju

Gavin Hood je iz prava diplomiral v Južni Afriki, potem je nekaj časa delal kot igralec, nakar se je odpravil v ZDA na študij pisanja scenarijev in režije. Leta 1993 je dobil nagrado Diane Thomas za  svoj prvi scenarij, A Reasonable Man, ki ga je navdihnil primer ritualnega umora. Med sodniki so bili  Spielberg, Michael Douglas in Kathleen Kennedy.

Po koncu študija se je vrnil v Južno Afriko, kjer je dobil delo kot scenarist in režiser izobraževalnih dram na Oddelku za zdravje, ki je začelo čutiti vpliv epidemije HIV in AIDS-a. Za svoje delo je dobil južnoafriško različici nagrade Emmy.

Leta 1998 je debitiral z minutnim filmom The Storekeeper, ki je dobil 13 mednarodnih nagrad. Njegovemu prvemu celovečercu je bilo naslov A Reasonable Man, ki ga je režiral, zanj napisal scenarij, bil koproducent in v njem nastopil ob Nigelu Hawthornu. Na podelitvi nagrad All Africa Film Awards leta 2001 je dobil nagrado za najboljšega igralca, scenarista in režiserja.

Leta 2001 je sprejel režijo poljskega filma V puščavi in goščavi. Čeprav se zgodba dogaja v Afriki, so ga posneli v poljščini. Z igralci in ekipo se je pogovarjal preko prevajalca. Film je bil tistega leta najbolj gledan na Poljskem in dobil nagrado na chikaškem festivalu otroškega filma.

Leta 2003 so ga prosili, naj napiše filmski scenarij po romanu Tsotsi. Film so posneli leta 2004. Leta 2006 je dobil oskarja za najboljši tujejezični film.

Leta 2007 je režiral Ugrabitev, v kateri so igrali Reese Witherspoon, Meryl Streep in Jake Gyllenhaal.

Komentarji

16.3. 2009 ob 0:00

lolz a štekaš lol muahahahaahhaahhahhaha lolz

— lol
18.3. 2009 ob 17:20

JooooJ Komaj čakam........uuuuuuu.....sem že nestrpen....To bo predzgodba ostalih delov, ki bo bazirala na wolverinu, njegovi preteklosti. Kako je general Stryker začel z programom, orožje 10 (weapon x). To kar so bili v prvih dveh delih ( x-men, x2 united) Loganovi bežni spomini. Tu so še ostali zanimivi liki iz serije x-men-ov.....DEADPOOL, GAMBIT, BLOB, SILVER FOX, EMMA FROST,
BEAK, AGENT ZERO itd...

— X-MEN
10.4. 2009 ob 2:00

Gledal film in vam povem,da je svetovni ;) mogoče najboljši od vseh delov?;)

— :S
12.4. 2009 ob 17:25

Mislim,da bo poleg filma 300 še ena velika uspešnica!!!!!!!!!!!!!!!!

— Bojan K.
14.4. 2009 ob 2:00

ow ta film je carski

— frenki
22.4. 2009 ob 19:59

film je vreden ogleda...

pa ne rabs gledat useh delou pred tem... ker se usi deli vrtijo od tega naprej...

— hekdiablo
25.4. 2009 ob 17:46

mislm da je ta film zlo dobr. ga bo su gledat

— kr en
26.4. 2009 ob 16:12

COOL

— ROY-Z
29.4. 2009 ob 2:00

Jz sm filem pogledu včeraj sm in ni tok dobr.

— Stanko
29.4. 2009 ob 15:21

film je najbolj zakon kar jih je kdaj blo:)

— jz
1.5. 2009 ob 2:00

ta film je ful kul pa MARVEL rules!!!!!!!!!!!!!!!!111

— jaka
1.5. 2009 ob 17:18

dobr film . Na začetku sem se bal , da ne bo dobr ,potem pa izpade ,da je zelo dobr.Čas je zelo hitr minu. Priporočam ogled!

— peter
1.5. 2009 ob 17:19

Vredno ogleda!!!!!
Wolverine zmaga!! :D

— Tix
3.5. 2009 ob 2:00

x-man je prav kul.moja mami je mislila da ga sploh ne bo šla gledat na koncu filma je pa samo govorila da je film bil odličen.meni je bil čisto uredu in komaj čakam da bo tudi drugi del x-man hitro prišel v kino.

— Lori
5.5. 2009 ob 2:00

Film je kul. Naslenje leto pa pride....X-MEN THE FIRST CLASS .....komaj čakam...

— X-MEN
5.5. 2009 ob 19:14

Všečno.. =D
hudi efekti, dobra igralska zasedba, dobra akcija, dialogi in nasploh kul film.

— Banana
6.5. 2009 ob 2:00

kr neki škoda dnarja

— gledu pa zaspav
7.5. 2009 ob 2:00

baje da pride vn se x-men origins: Magneto
to bo pomoje ful smeh k tip ima zanimivo zgodbo za sabo ne
m vazno da je wolvi ze zunaj xP

— frenki
7.5. 2009 ob 19:40

film je zlo dobr,samo skoda k ni blo vec x-manov u filmu

— edo
10.5. 2009 ob 2:00

Odličen film, ki je vsekakor vreden ogleda. Jackman še enkrat dokaže, da je ta pravi Wolverine. Oglejte si ga, kajti ne bo vam žal. :)

— Zorro
14.5. 2009 ob 16:35

Men je zlo fajn wolverine nasploh sem vse stripe originsov prebral do zdaj potegnu sem si jih iz demonoida.Komaj čakam da na partis naložijo dvd release

— Wolveirne fan
19.5. 2009 ob 2:00 zvezdica

Film si zasluži oceno 8/10. Wolverine je bil v stripih vedno ¨badguy¨ v filmu pa so ga totalno pomehkužili. Celotna zgodba bazira na maščevanju zaradi uboja ženske. To so scenaristi naredili le zato, da bi film privabil tudi ženske oz več žensk. Žal pa po mojem mnenju ljubezenska zgodba pokvari skoraj celoten film. Zgrešili so bistvo pravega Wolverine, ki predstavlja surovo žival in ne nekega zaljubljenega gozdarja. Bolj bi lahko izpopolnili tudi like ostalih mutantov, ki nastopajo v stripih, saj igrajo kar veliko vlogo v Wolverinovi osebnosit. Velik plus pa zame predstavlja samo igranje, saj Hugh Jackman ponovno odigra odlično poleg tega pa so tudi akcijske scene zelo izpopolnjene in vredne ogleda. Nasplošno sem v filmu užival, lahko bi bil boljši, lahko slabši. Sicer pa soliden izdelek.

— Suicidal
19.5. 2009 ob 2:00

gremo gledat film

— jure
20.5. 2009 ob 2:00

prevec kul.

— vulvurine
23.5. 2009 ob 10:09

Film se mi je zdel super. Priporčam ogled !
Glede tega gozdarstva in ljubezni, pa da filmu še dodatno pozitivno vrednsot.

— Keyser
31.5. 2009 ob 15:45

Zakaj tega filma ni na sporedu po 20. uri ???

— J.J.
17.4. 2010 ob 20:18

a se še komu zdi hugh jackman najbolj sexy tip na svetu? kar se pa filma tiče je naj film k so ga nrdil (poleg van Helsinga). love you hugh!!!!

— x men fan
17.3. 2012 ob 20:23

dbest film :) <3

— fanica
13.5. 2012 ob 9:41

ma men ni bil tok dobr
moj brat pa je vas fan

— kiki

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.