Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Možje X: Apokalipsa

domišljijska akcija
Podnapisi
Na sporedu od: 19.5.2016, Kolosej Ljubljana
2h 24min / 144min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Simon Kinberg, Bryan Singer, Michael Dougherty, Dan Harris
Režija: Bryan Singer
Po več tisočletjih spanca se ponovno zbudi prvi, neumrljivi in najmočnejši mutant, ki so ga od nekdaj slavili kot boga. Vsemogočni Apokalipsa je razočaran nad sodobnim svetom, zato se odloči ponovno izbrati štiri pomagače, ki mu bodo stali ob strani pri uničenju človeštva. Profesor X in Mystique poskušata s svojimi mutantskimi učenci preprečiti najhujše, toda njun večni nasprotnik Magneto se s svojimi zavezniki pridruži Apokalipsi, kar vodi v spopad epskih razsežnosti. Ko usoda človeštva visi na nitki, se morajo mutanti soočiti z lastnimi moralnimi in fizičnimi omejitvami svojih nadnaravnih moči in sposobnosti.

Po odličnih kritikah predhodnika Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti je režiser Bryan Singer Može X tokrat postavil nasproti prvemu in najmočnejšemu mutantu - Apokalipsi. Nepremagljivi in nesmrtni Apokalipsa je po tisočletnem ujetništvu znova osvobojen leta 1983. Besen zaradi dejstva, da mutanti ne štejejo več za bogove, zbira moštvo najmočnejših svoje vrste, tudi zlomljenega Magneta. Njegov namen je uničiti človeštvo in vzpostavil nov svetovni red, ki bi mu vladal sam. Da bi preprečili globalno uničenje, popeljeta Raven (Jennifer Lawrence) in Profesor X (James McAvoy) moštvo mladih Mož X v epski boj z na prvi pogled nepremagljivim nasprotnikom.

APOKALIPSA DANES … IN PREJ

Davno preden se je svet zavedal mutantov, je Apokalipsa vladal kot bog. Ko se je leta 1983 v Kairu prebudil iz tisočletnega spanja, je zgrožen nad nazadovanjem planeta - nad avtomobili, hrupom, onesnaženjem - znaki propadlega sveta, ki ga mora očistiti. Njegova naloga je iztrebiti šibke in znova zgraditi svet za močne. Njegov namen je razumljiv, toda njegov način in cilji so pretirani.

«UNIČI«

Magneta znova spodbujata jeza in maščevanje zaradi pobite družine, zaradi česar ga pritegne Apokalipsina ponudba, naj se mu pridruži kot eden od štirih jezdecev Apokalipse. Leta 1983 so ti jezdeci Magneto, Psylocke, Angel in Storm. Psylocke, ki jo igra Olivia Munn, je močen telepat in nindža. Sprva je telsni stražar Kalibana, skorumpiranega iskalca mutantov, toda Apokalipsa začuti njeno moč in jo prepriča, da se mu pridruži. Storm (katere pravo ime je Ororo Monroe) je sirota, ki so jo kot tatico vzgajali na ulicah Kaira. Igra jo Alexandra Shipp. Storm lahko obvladuje vreme in leti. Četrti jezdec je Angel, ki je zaradi svoje mutacije dobil velika krila in lahko leti. Angel je zaradi svoje okretnosti, moči in refleksov ubijalski v boju na blizu. V Možje X: Apokalipsa si hudo poškoduje krila, zato se vede kot jezen odpadnik. Apokalipsa mu v zameno za zvestobo popravi krila in jih spremeni v organsko kovino, da lahko izstreljuje ubijalske puščice.

«IZBRANCI«

Medtem ko Apokalipsa zbira svoje jezdece, Charles poučuje in uri svoje mlade dijake. Ob napadu pa morajo ti fantje in dekleta v hipu odrasti, saj postanejo zdaj Možje X. Jean Grey (Sophie Turner) je izjemno močan telepat, ki ne obvladuje povsem svojih sposobnosti, toda Charles se zaveda njenega potenciala. Ko spozna Scotta Summersa, Kiklopa, ki prav tako ne obvladuje svojega daru, se z njim poveže in končno zacveti. To je začetek njune ljubezenske zgodbe. Hank McCoy/Zver izdela za Scitta vizir, s katerim lahko slednji zaščiti druge pred smrtonosnimi žarki. Hank zadnjih deset let pomaga Xavierju ponovno postaviti in odpreti Šolo za nadarjeno mladino. Tokrat se jim pridruži Peter Maximoff/Quicksilver, ki ima dar izjemne hitrosti, mnogi pa se ga spomnijo po prizoru iz prejšnjega filma, ko skušajo rešiti Magneta. JŠe en novinec v šoli je Kurt Wagner/Nočni plazilec, čigar modro telo in oster rep izstopajo, vendar pa ima tudi dar teleportacije. Igra ga Kodi Smit-McPhee. V boju proti Apokalipsi se Možem X pridružu tudi agentka Cie Moira McTaggert, Charlesova velika ljubezen, ki pa ji je moral zaradi njene varnosti izbrisati spomin nanj.

O IGRALCIH

James McAvoy (Charles Xavier), nominiranec za zlati globus, je ameriške gledalce očaral v filmih The Last King of Scotland (nominacija za bafto, evropsko filmsko nagrado in bifo) in Atonement (nominacija za zlati globus in bafto), sicer pa je gledališki igralec začel v malih vlogah pri velikih projektih, kot sta vojna drama Regeneration in miniserija Band of Brothers, preden se je angleškim gledalcem priljubil v serijah White Teeth po romanu Zadie Smith, Shameless in State of Play ter v komediji Bright Young Things. Igral je še v he Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, Becoming Jane, Wanted, X-Men: First Class, The Conspirator, Gnomeo and Juliet… Nazadnje smo ga gledali v akcijskem trilerju Welcome to the Punch in Boylovi drami Trance in v filmih Filth in The Disappearance of Eleanor Rigby.

Michael Fassbender (Erik Lehnsherr) , rojen v Nemčiji in diplomiranec prestižnega londonskega Drama Centra se je prebil v Spielbergovi in Hanksovi miniseriji Band of Brothers in na velikih platnih debitiral v Snyderjevem 300, kritiške pohvale pa si je prislužil v drami Hunger Steva McQueena. Pohvale in nagrade so mu prinesle tudi vloge v filmu Fish Tank in v miniseriji The Devil’s Whore; nato je igral v Inglourious Basterds, Angel, Town Creek, Centurion, Jonah Hex, X-Men: First Class, A Dangerous Method, Jane Eyre, Shame (Volpijev pokal, nominacija za bafto in zlati globus), The Counselor, 12 Years a Slave (nominacije za oskarja, zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev)… Igra tudi v prihajajočem še nenaslovljenem filmu Terrencea Malicka in v glasbeni komediji Frank.

Jennifer Lawrence (Raven/Mystique) se je z vlogo v filmuAmerican Hustle spet potegovala za oskarja – kipec je dobila za vlogi v Silver Linings Playbook (poleg zlatega globusa in nagrade Ceha filmskih igralcev); prvič je bila za kipec v igri v drami Winter’s Bone (ob nominacijah za nagrado Ceha filmskih igralcev in zlati globus). Igrala je v Catching Fire, The Hunger Games, Like Crazy, The Beaver, The Burning Plain … Začela je v domačih gledališčih v Kentuckyju in pri štirinajstih v New Yorku dobila vlogo v seriji Monk; sledile so serije Medium, The Bill Engvall Show… Trenutno snema v priredbi nedavno izdanih spominov Claire Bidwell Smith The Rules of Inheritance v režiji Susanne Bier.

Sophie Turner (Jean Grey) se je igre učila od mladih nog v Playbox Theatre Company. V ospredje se je prebila kot Sansa Stark, najstarejša hči rodbine Stark, v izjemno uspešni in nagrajeni nadaljevanki Igra prestolov. Turnerjevo bomo videli tudi v šesti sezoni, ki bo doživela premiero 24. aprila 2016.

Oscar Isaac, ki je prevzel vlogo Apokalipse po snemanju nadaljevanja Vojne zvezd kot junaški pilot Poe Dameron, je svoj lik označil kot "največjo ustvarjalno/uničevalno silo na tem planetu", saj namerava uničiti civilizacijo, ki naj bi obstala z razvojem, kot se je zdelo v osemdesetih prejšnjega stoletja".

O USTVARJALCIH

Bryan Singer (režija, zgodba, producent) je znan po režiji filmov, značilnih po njegovem drznem vizualnem slogu in bogatih likih. Njegov režijski prvenec Public Access v Sundanceu je osvojil veliko nagrado žirije, pozornost širše javnosti pa je zbudil s kriminalko The Usual Suspects. Nadaljeval je s kritiško hvaljeno priredbo novele Stephena Kinga Apt Pupil in X-Men, X2: X-Men United, Superman Returns, Valkyrie inJack the Giant Slayer. Na TV je režiral pilotsko epizodo in izvršno produciral serijo House, izvršno je produciral tudi serijo Dirty Sexy Money. Prek svoje hiše Bad Hat Harry Productions je med drugimi produciral celovečerni dokumentarec Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman, zf serijo The Triangle, film Trick ‘r Treat in spletno zf serijoH+.

Simon Kinberg (scenarist, zgodba, producent) se je uveljavil kot eden najplodnejših filmskih ustvarjalcev v Hollywoodu, saj je napisal scenarije in produciral projekte za nekaj najuspešnejših filmskih franšiz zadnjega obdobja. Njegovi filmi so po svetu prinesli več kot štiri milijarde prihodka. Kinberg je magistrski študij zaključil s scenarijem za Mr. and Mrs. Smith, nato je spisal scenarije za X-Men: The Last Stand, Jumper (tudi producent), Sherlock Holmes Guya Ritchieja in This Means War. Prek svoje produkcijske hiše Genre Films je produciral X-Men: First Class in izvršno produciral Abraham Lincoln Vampire Hunter in Elysium. Trenutno producira ali kot scenarist pripravlja projekte Chappie s Hughom Jackmanom, Let’s Be Cops, Cinderella v režiji Kennetha Branagha, novo verzijo The Fantastic Four, X-Men: Apocalypse, novo priredbo romana Murder on the Orient Express, serijo Magic: The Gathering in novi film v franšizi Star Wars. Svetuje pri snemanju filma Star Wars: Episode VII in ustvaril in izvršno je produciral prihajajočo risano serijo Star Wars: Rebels.

Komentarji

8.5. 2016 ob 13:27

komaj čakam novo sceno s quicksilverjem. v trailerju zgleda odl

— pietro

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.