Kolosej
Film distribucije Fivia

Možje, ki strmijo v koze

komedija
Ni koz, ni slave.
Podnapisi
Na sporedu od: 28.1.2010, Kolosej Ljubljana
4.3.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 30min / 90min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: Peter Straughan po knjigi Jona Ransona
Režija: Grant Heslov
Ambiciozni vojni novinar Bob v Iraku spozna čudaškega Lyna, nekdanjega agenta skrivnostnega odreda ameriške vojske, ki se ukvarja s paranormalnimi načini vojskovanja. Toda ustanovitelj programa, kjer so razvijali načine branja sovražnikovih misli, hojo skozi zidove in ubijanje (koz) zgolj s pogledom, je izginil, in Lyn ga namerava poiskati. Bob zasluti svojo priložnost in se mu pridruži na eni najbolj nenavadnih in zabavnih vojaških avantur.

Zgodba

V tem komičnem pogledu na resnične dogodke, ki so (skoraj) preveč bizarni, da bi jim lahko verjeli, novinar odkrije strogo varovan oddelek ameriške vojske, ko spremlja nenavadnega vodjo specialcev na nalogo, ki presega meje zdravega razuma.

Reporter Bob Wilton (Ewan McGregor) išče pravo temo za svojo novo odmevno zgodbo in pri tem naleti na Lyna Cassadyja (oskarjevec George Clooney), skrivnostnega človeka, ki trdi, da je član eksperimentalne enote ameriške vojske. Če gre verjeti Cassadyju, Vojska Nove Zemlje spreminja ustaljene načine vojskovanja in zmagovanja. Četa z imenom "Bojevniški menihi" z doslej neznanimi telepatskimi sposobnostmi lahko in zmore brati sovražnikove misli, hodi skozi trdne stene in celo ubije kozo s tem, ko zgolj strmi v njo. Zdaj pa pogrešajo iznajditelja programa, Billa Djanga (večkratni nominiranec za oskarja Jeff Bridges), in Cassadyjeva naloga je, da ga najde.

Odbite štorije novega znanca v Bobu vzbudijo tolikšno zanimanje, da se mu odloči pridružiti. Ko ju sled za Djangom vodi v skrivni vadbeni tabor, ki ga vodi izobčeni telepat Larry Hooper dvakratni oskarjevec Kevin Spacey), se novinar globoko zaplete  v zasebno vojno med možmi Djangove Vojske nove Zemlje in Hooperjevo zasebno milico nadvojakov. Da bi preživel, mora Bob prelisičiti sovražnika, za katerega ne bi nikoli verjel, da sploh obstaja.

Navdih za film Možje, ki strmijo v koze je bil istoimenski stvarni roman Jona Ronsona, osupljiva in pogosto nadvse smešna raziskava vladnih poskusov, da v boju proti sovražniku izrabi paranormalne sposobnosti nekaterih državljanov.

V filmu so zbrali izjemno igralsko zasedbo na čelu z Georgeom Clooneyjem (Burn After Reading, Lahko noč in srečno), Jeff Bridges (Iron Man, Veliki Lebowski), Ewan McGregor (Angeli in demoni, Moulin Rouge), Kevin Spacey (Moon, Lepota po ameriško), Robert Patrick ("The Unit", Terminator 2), Stephen Root (The Soloist), Stephen Lang (Public Enemies) in Rebecca Mader ("Lost"). Režiral je nominiranec za oskarja Grant Heslov (Lahko noč in srečno) po scenariju Petra Straughana (How to Lose Friends & Alienate People) in knjižni predlogi Jona Ronsona. Producenti tega nenavadnega filma so Clooney, Heslov inPaul Lister. Kamero je vodil z oskarjem nagrajeni snemalec Robert Elswit (Tekla bo kri). Filomsko montažo je opravila Tatiana S. Riegel (Tekla bo kri). Kostume je izbirala Louise Frogley (Bondov Quantum of Solace). Scenografijo pa je vodila Sharon Seymour (Gone Baby Gone).

Bolj čudno od fikcije

Nekaterim zgodbam je preprosto usojeno, da jih prelijejo v film. Tudi ta je takšna: vojsko novodobnih vojakov finančno podpira ameriška vlada, da bi razvila nove metode vojskovanja z uporabo njihove zavesti. Kakor neverjetno se že sliši, je ta zgodba resnična. Nadrobno je preverjena v neliterarnem romanu, ki je postal knjižna uspešnica, novinarja Jona Ronsona Možje, ki strmijo v koze. Knjiga razkriva nastanek in obstoj Prvega bataljona Zemlje in skozi odvijanje pripovedi postavi pravi oder osupljivega in noro smešnega filmskega pogleda na doslej neznano poglavje ameriške vojaške zgodovine.

Ko je producent Paul Lister prejel prvi dve poglavji knjige, ga je takoj pritegnil naslov.  "Fenomenalen je," pove Lister. "Zaradi njega sem vzel knjigo v roke, saj se mi je zdel osrednja tema za film.''

 "Že prvi poglavji sta bili neizmerno smešni in komaj sem čakal, da preberem še ostale. Je polna čudnih, resničnih zgodb, ki imajo isti ton in skupen cilj. Spraševal sem se, kako je lahko nekaj tako smešnega in odbitega resnično?'' pripoveduje Lister.

Zgodbe so res neverjetne in same po sebi noro smešne, niso pa pripraven material za filmsko pripoved. Zato je moral scenarist Peter Straugham opraviti kar obsežno delo.

"Moral sem dodati nekaj 'zemeljskih' prvin, ki so povezale vse niti v eno zgodbo," pove Straugham. "Ljudje mislijo, da smo dodali več klovnskih in norčavih primesi, vendar ni tako. Vse je resnica. Vse pripovedno ozadje, poskusi hoje skozi zid, ubijanje hrčkov s tem, da strmiš vanje, je vzeto iz različnih poskusov, ki so jih opravljali v vojski ali CII že v 60-ih, 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja. Nekaj najbolj trapastih prizorov in dialogov je vzetih besedo za besedo iz intervjujev avtorja knjige Ronsona.''

Končni scenarij združuje ostro in bistroumno satiro ter nedolžno upanje, ki odlikujeta tudi samo knjigo. "Ves čas razmišljam, kako bi bilo, če bi vojsko imeli v rokah hipiji? Kakšen bi bil svet potem?" se sprašuje Straughan. "Slog filma je začrtal sam Jon v svojih intervjujih, odprt je in pripravljen sprejeti vse. Nikoli ni ponižujoč do ljudi, ki jih sprašuje, naj bodo njihove ideje še tako odžagane. Na koncu sem tudi jaz tako čutil do likov in njihovih zamisli ter prepričanj, čeprav jih nisem mogel deliti z njimi."

Še bolj je bil šokiran upokojeni major Jim Dever, ki je kot vojak služil 25 let pri mornarici in so ga filmarji vpoklicali za svetovalca. Bil je osupel, ko je zvedel, da gre za resnične teme. "Ko sem dobil v roke scenarij, sem se vprašal, je to res? To da se je dogajalo v vojski? Pa sem raziskoval še sam. Vse drži kot pribito."

Imejte odprto glavo in srce tudi vi. Kako bi bilo, če …

Ta odgovor je vreden smeha. In upanja, da bo mogoče nekoč bilo marsikaj drugače.

Na račun orkanov, snežnih metežev in onesveščenih koz.

Igralski vrhunci Georgea Clooneyja (Lyn Cassady/Producent):
Oskar in zlati globus za stransko vlogo v lastnem filmu Syriana. Nominacija za oskarja in zlati globus za glavno vlogo v Michaelu Claytonu. Vloge v filmih Burn After Reading, O Brother, Where Art Thou?, Intolerable Cruelty, seriadi Oceanovi, v trilerju Daleč od oči, vojni komični drami Trije kralji. Letos bo bržkone spet nominiran za oskarja v romantični komediji V zraku.

Igralski vrhunci Ewana Mcgregorja (Bob Wilton): Obi-Van Kenobi v Lucasovih Vojnah zvezd, debi Being Human, Shallow Grave, Trainspotting.

Ne pozabimo Boylovega A Life Less Ordinary, pa Velvet Goldmine Todda Haynesa. Dva vrhunca sta seveda Sestreljeni črni jastreb Ridleyja Scotta in Moulin Rouge! Baza Luhrmana.

Igralskih vrhuncev Jeffa Bridgesa (Bill Django) je veliko. Thunderbolt and Lightfoot Michaela Cimina mu je prinesel nominacijo za oskarja za stransko vlogo. Prav tako Starman.  Potem si pa kar sledijo The Fisher King, Seabiscuit, The Fabulous Baker Boys Terryja Gilliama, Brez strahu Petra Weira in drugi.

Kmalu ga bomo videli v izvrstni drami Crazy Heart ob Maggie Gyllenhaal, Robertu Duvallu in Colinu Farrellu.

Igralski vrhunci Kevina Spaceyja (Larry Hooper) pa so:
Dvakrat je osvojil oskarja, za stransko vlogo v Osumljenih pet in za glavno vlogo v Lepoti po ameriško. Izjemen je bil v Fincherjevi mojstrovini 7edem, v Swimming with Sharks, L.A. Zaupno, Glengarry Glen Ross, Pogajalec, Hurlyburly, K-PAX in v Ladijskih novicah.

Komentarji

26.9. 2009 ob 21:28

ta film je zaumret smeššen = ) =) =) morte si ga it nujno pugledat
=) =) =) =) =)

— anja
13.10. 2009 ob 18:21

HAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!! že naslou je smešn

— BeeBee<3MiMi
29.10. 2009 ob 11:07

hahahahahaha ful smešen film vi ste cccccccccccccccccccoooooooooooooooool szari ej love mici

— maja
5.12. 2009 ob 20:45

Čudn naslov mogoče pa bo dobra komedija.

— Pejt
24.12. 2009 ob 17:39

Totalno bedn film! Reklama res pobere vse najzanimivejše prizore. Konec filma te totalno razočara.

— elle
27.12. 2009 ob 19:36

to bo ena najbolsih komedi sigurn!:D

— mmm
30.12. 2009 ob 13:44

Če je George Clooney potem bo res KOMEDIJA...

— mee
22.1. 2010 ob 10:54

sramota od filma. en najslabsi filmou vsh casou pa sm komi cakou da pride vn =/ reklama pobere use "smesne" odlomke.

— iii
27.1. 2010 ob 22:22

zadnje cajte sm gledu kr neki bednih in dolgočasnih filmov, ampak to je pa višek nesramnosti....taka igralska zasedba, pa tok brezvezn film, brez vsebine, brez zaklučka in brez kakršnegakoli sporočila...prvič sm za trenutek zadremu v kinu, potem ti je vse jasno!!! Ne priporočam!!!

— panter
29.1. 2010 ob 8:38

Film ni vreden časa, ki ga potrebujete za ogled.

Preprosto poskuša biti smešen pa to ni. Vse skupaj izpade kot klovn ki se smili lastni publiki.

— Janez
29.1. 2010 ob 12:23

Ta film je eden hujših spodrsljajev, kategorija; "peklenske muke", ali še slabše, škoda časa.

— grog
29.1. 2010 ob 17:35

Ker ne veste kaj je smešno!

— bozidar
31.1. 2010 ob 12:48

Res katastrofalen film. Skoraj ne morem verjet da je George Clooney igral v čem takem.

— Gregor
31.1. 2010 ob 13:40

Štirje ljudje nimamo pojma, o čem ta film gre in čemu služi. Poraba časa in najhuje zapravljenih 15 EUR v životu...Do not watch!!

— dr. h.c. Peter Legiša
31.1. 2010 ob 17:07

Haha, boljši naslov filma bi bil Star Wars - Early Beginnings. Al pa Goatballs. S to žalostno razliko, da se tukaj niti enkrat konkretno ne narežiš. Mogoče edino ko GC razlaga EMG-ju o Jedijih

— Darth
1.2. 2010 ob 7:15

Tako kot vsi zadnji komentarji tudi moj - na polovici filma sem se mislil vstat in odit iz dvorane nevem kako taki filmi sploh lahko pridejo v kino kot je kolosej!!!!
Skoda denarja in časa, po tolikih pogledih dobrih komedij nekdo naredi za ta čas tako komedijo kot to potem nevem kaj še bo - pranje denarja je to in nic drugega!!!

Lp

— Sašo
1.2. 2010 ob 18:25

Film je bil super prvo uro, zadnje pol ure pa se je tako vlekel da joj, res škoda za tak film s toliko znanimi igralci:)

— lepotec
2.2. 2010 ob 0:34

Za Slovensko publiko sigurno odlicen film. Za ostale.... NE!

— Hrvat
2.2. 2010 ob 14:18

men se je zdel naslov v redu pa ga zgleda ne bomo sli gledat ce ga vsi tok kritizirate, no.............

— yblj
2.2. 2010 ob 19:00

bedn film

— lol
3.2. 2010 ob 16:35

tudi jaz... lahko rečem da je film enostavno dolgočasen.. ma kakšna komedija neki? zavajanje folka... škoda €

— gregaa
4.2. 2010 ob 21:40

Obupen film. Škoda časa.

— Ana
5.2. 2010 ob 12:25

se splača pogledat že samo zarad njihovih brk :P

— tjaša
5.2. 2010 ob 14:37

smešn

— lol
9.2. 2010 ob 14:54

Filem je zanič. Komaj sem dočakal konec filma, škoda denarja in časa.
Naj vas igralci ne zavedejo!!!

— Jon
11.2. 2010 ob 21:16

oh ja....
res ne it gledat!
najprej sm pogledu igralce in....woow!
pol pa začneš film gledat in kr neki sanjajo. ni zgodbe ni konca ni nč!
kao komedija pa nism se niti enkrat nasmeju...žalostno

— lame!
17.2. 2010 ob 19:42

To naj bi bla komedija??????!!!!!!!!!!

— bar
19.2. 2010 ob 8:56

ker bedn film

— aaf
19.2. 2010 ob 11:18

podobno kot Preberi in zažgi, zgodba je napeljana kar v tri krasne, kak smešen izsek tu in tam, morda 5 smešnih situacij v celem filmu, slab konec, zvezdniška igralska zasedba, ki ne dvigne filma iz povprečnosti, najbolj zanimiva je vloga Jeff Bridgesa ki pa je žal zelo majhna, še manjšo ima Kevin Spacey, tako da ogled res odsvetujem

— Melkiyad
20.2. 2010 ob 12:38

Najboljša komedija je Stara mačka kar se tiče komedij. Skoz je smešno in se smeješ ni samo sem pa tja smešno in skoz se nekaj dogaja. Ta film se splača videti!

— Alko
20.2. 2010 ob 13:38

Film je en izmed najbolj dolgočasnih "komedij". Brez glave in repa. Cel film je brez poante. Škoda denarja in časa. S punco ne priporočava filma.

— Miha
21.2. 2010 ob 17:43

Čisti odbitek!!!!!!!

— filmofil
22.2. 2010 ob 9:09 zvezdica

V Sloveniji pač tipično pomanjkanje smisla za humor. Film je fantastična odbita parodija, in kot takšna mi je ena boljših komedij. Kdor pa pričajkuje že stokrat videne Holivudske fore pa pač naj ne hodi tega gledat

— Konig
22.2. 2010 ob 16:14

film je bil čist uredu res pa da nakonc mal pretiravajo

— l
25.2. 2010 ob 10:21

Zanimivo kaj je za povprečnega slovenca humor. Mi imamo en zelo očiten problem, ki si ga delimo skupaj z nemci in to je ta, da je humor doživljamo kot grimase na 101 način. Zraven male klinike in tv dober dan človek res izgubi občutek kaj je sploh smešno. Ampak pa od kdaj je humor bil nekaj neumnega, ker oprostite dragi moji pačanje vnedogled in padci ali poškodbe drugih takšne ali drugačne niso humor ampak "freakshow" za možgančke. Humor je samo ena od inteligenc no vsaj lepo bi bilo, da bi bil, samo pri nas to zelo očitno ni. Film res ni nek presežek, nikakor pa ni brez poante ali pa kar nekaj v tri dni ali kako že...pa ni komedija dragi moji ampak parodija in to kar solidna predvsem na tematiko....za vse, ki ste tako globoko razočarani nad tem filmom pa priporočam ogled 2012 ali pa Book of Eli ali še bolje Percy Jackson and the Lightning Thief te vam bodo zagotovo všeč!

— _Alex_
28.2. 2010 ob 8:04

Hvala Konigu za komentar. Odločila sem se, da si grem pogledat "može, ki strmijo v koze" in ni mi žal. Fantastičen film. Režala sem se od začetka do konca, najraje bi ga šle še enkrat gledat. Na srečo tu ne gre še za en klišejski holywoodski film, ampak za vrsto filma, ki bo všeč ljudem starejšim od 20 let pa tistim, ki imajo radi Liffe. Močno priporočam.

— Mojca
6.3. 2010 ob 11:48

Jap.. ni mainstream film, je zanimiv, gledljiv, ima sporocilo.. Nikakor pa ni se ena butasta, predvidljiva Hollywoodska komedija..

Ce vam ni vsec, pejte se 1x fast and furious gledat al pa oddih za parcke al kaj je ze tisto zaen srot prokleti brezvezni..

— m
6.3. 2010 ob 18:56

Mojca - ti si za u lj-polje če si se temu filmu smejala...

— care
7.3. 2010 ob 19:50

Eden najbolj neumnih filmov kar sem jih videl. Tok dobrih igralcev, pa tako zanič film.

— Grega
20.3. 2010 ob 16:39

zdi se mi da teli igralci niso vredni za ta film. ogledat sem si ga šla z veseljem domov pa sem pršla žalostna ker sem dala dnar za brezveze.

— groza

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.