Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Mož, ki ga ni bilo

kriminalka, drama
Na sporedu od: 3.5.2002, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Scenarij: Joel Coen, Ethan Coen
Režija: Joel Coen

Zgodba

Mož, ki ga ni bilo je najnovejši film Joela in Ethana Coena. Postavljen je v leto 1949, naslovno vlogo pa igra Ed Crane (Billy Bob Thornton), brivec v mestecu na severu Kalifornije. Ed je nezadovoljen s svojim življenjem, toda v nezvestobi žene Doris (Frances McDormand) vidi izjemno priložnost za izsiljevanje, ki bo v njegov vsakdan vneslo spremembe. Toda Edov načrt razgali še temačnejše skrivnosti, ki naposled vodijo k umoru.

Mož, ki ga ni bilo je zgodba o strasti, zločinu in kazni, prikazana v čudoviti črno-beli tehniki. Pri tem filmu se bratoma Coen znova pridružijo mnogi ustvarjalni sodelavci na obeh straneh kamere, vključno z glavno igralko Frances McDormand (prvič je zaigrala v njunem Fargu, za katerega je prejela oskarja za najboljšo glavno igralko).

Leta 2001 je bila svetovna premiera na canneskem festivalu, kjer je prejel nagrado za najboljšega režiserja.

Igralci

Billy Bob Thornten (Ed)

Za oskarjem nagrajenim scenaristom, igralcem in režiserjem Billyjem Bobom Thorntonom je dolga in izjemna kariera, tako na področju celovečernih filmov, kot tudi televizije in gledališča.

Leta 1996 je prišel v kina njegov Sling Blade, katerega je režiral, zanj napisal scenarij in v njem še zaigral. Film je doživel tako kritiški, kot tudi komercialni uspeh. Prejel je oskarja za najboljši prirejen scenarij, nominiran pa je bil tudi za najboljšega igralca.

Pred tem filmom pa je Thorntom požel pohvale kritikov za neodvisni film One False Move, za katerega je napisal scenarij (skupaj s Tomom Eppersonom) in v njem zaigral (režiral je Carl Franklin).

Kot scenarist je delal na številnih projektih, med njimi dva celovečerna filma, za katera je skupaj s Tomom Eppersonom spisal scenarij: A Family Thing (režiser Richard Pearce) ter The Gift (režiser Sam Raimi). Pred kratkim je napisal scenarij (zopet skupaj z Eppersonom) za film, v katerem bo zaigral skupaj z Mattom Damonom, Angelino Jolie in Penelope Cruz.

V igralski vlogi se je pojavil v številnih filmih, denimo For the Boys, Bound By Honor (a.k.a. Blood In, Blood Out), Indecent Proposal, Tombstone, Dead Man, The Stars Fell on Henrietta, U Turn, The Apostle, Primary Colors, Armageddon, Pushing Tin, Bandits, v kratkem pa ga bomo videli še v dveh filmih, in sicer Behind the Sun ter Monster's Ball.

V gledališču se je pojavil v Lone Star in Tramvaj poželenje.

Frances McDormand (Doris)

Že pred tem filmom je Frances zaigrala v filmih bratov Coen, in sicer v Blood Simple, Raising Arizona ter Fargu, za katerega je prejela tudi oskarja.

McDormandova je pritegnila svetovno občinstvo s svojimi glavnimi vlogami v raznovrstnih filmih. Njen naslednji film bo City by the Sea, v katerem bo zaigral tudi Robert De Niro. Vlogi v dveh izjemno dobro sprejetih filmih sta ji prinesli številne nagrade, in sicer v Almost Famous Camerona Crowea in Wonder Boys Curtisa Hansona. Za Almost Famous je bila nominirana za zlati globus, BAFTO ter tudi oskarja.

Njene ostale vloge vključujejo filme, kot so Madeline, Paradise Road, Primal Fear, Lone Star, Palookaville, Beyond Rangoon, Short Cuts, Hidden Agenda, Darkman, Chattahoochee, Mississippi Burning (nominacija za oskarja).

Živi v New Yorku z možem Joelom Coenom in sinom Pedrom.

James Gandolfini (Veliki Dave)

Za svoj portret mafijca Tonyja Soprana v nanizanki Sopranovi je prejel nagrado emmy ter zlati globus.

Igral je v raznovrstnih vlogah v več kot dvajsetih filmih, trenutno pa igra v filmu The Castle, ob boku Roberta Redforda.

Gandolfini je dvakrat sodeloval z režiserjema Tonyjem Scottom (pri Crimson Tide in True Romance) in Sydneyjem Lumetom (pri Night Falls On Manhattan in A Stranger Among Us). Igral je še v filmih, kot so Mr. Wonderful, Money for Nothing, Angie, Get Shorty, The Juror, She's So Lovely, Fallen, The Mighty, A Civil Action in The Mexican.

Adam Alexi-Malle (Carcanogues)

Je karakterni igralec, ki si svojo kariero šele ustvarja, pojavil pa se je že v Spielbergovi Umetni inteligenci, Coyote Ugly ter Bowfinger.

V zadnjem času se je kot gost pojavil v televizijskih nadaljevankah, kot so Sopranovi, Zahodno krilo, Judging Amy, Gideon's Crossing.

Michael Badalucco (Frank)

Bradalucco je leta 1999 prejel nagrado emmy za stranskega igralca, leto zatem je bil prav tako nominiran, za vlogo v nadaljevanki The Practice.

V zabavno industrijo je vstopil že kot otrok, saj je hodil na delo s svojim očetom, ki je na snemanju delal kot tesar. Med snemanjem klasike Sidneyja Lumeta Fail-Safe (1964) so potrebovali fotografijo dečka. Badalucco je bil ta deček in tako se je začela njegova igralska kariera.

Njegova prva večja vloga je bila v filmu Martina Scorseseja Raging Bull. Njegovi naslednji filmi vključujejo Broadway Danny Rose Woodyja Allena, Mac Johna Turturra, Sleepless in Seattle, You've Got Mail, The Professional (a.k.a. Leon), One Fine Day, Jungle Fever, Summer of Sam (kot zloglasni serijski morilec David Berkowitz).

Mož, ki ga ni bilo je njegovo tretje sodelovanje z bratoma Coen, po Millerjevem križišču in Kdo je tu nor?

Katherine Borowitz (Ann Nirdlinger)

Zaigrala je že v številnih celovečernih filmih, in sicer ob boku Johna Turturra v Illuminata in Mac (oba je režiral Turturro), Men of Respect, Two Thousand and None, Internal Affairs Mikea Figgisa, Harry and Son Paula Newmana, The World According to Garp.

Izza kamere

Joel Coen (Režiser/koscenarist)

Joel Coen je požel hvalo s strani kritikov kot najboljši režiser za film Fargo. Scenarij filma, ki ga je spisal skupaj z bratom Ethanom, je leta 1996 prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij. Za isti film je Frances McDormand prejela oskarja za najboljšo igralko. Fargo je prejel tudi druge nominacije za oskarja, med drugim za najboljši film ter najboljšega režiserja.

Leta 1991 je bil Joel imenovan za najboljšega režiserja na canneskem festivalu za film Barton Fink, ki pa je poleg te nagrade prejel še številne druge, vključno z oskarjem in zlatim globusom.

Pred kratkim je njun film Kdo je tu nor? prejel zlati globus za najboljšega igralca v komediji ali muzikalu, in sicer ga je dobil George Clooney; poleg tega je bil še imenovan za zlati globus za najboljši film v kategoriji komedija ali muzikal, imenovan pa je bil tudi za dva oskarja, vključno z najboljšim prirejenim scenarijem.

Kmalu po igralski akademiji je Joel začel sodelovati pri filmih kot pomočnik montažerja, in sicer pri nizko proračunskih filmih, kot je denimo The Evil Dead Sama Raimija. V tem obdobju sta z bratom Ethanom napisala svoj prvi scenarij za celovečerni film, Blood Simple.

Njegovi filmi vključujejo Blood Simple (1984), Raising Arizona (1987), Miller's Crossing (1990), Barton Fink (1991), The Hudsucker Proxy (1994), Fargo (1996), Veliki Lebowski (1998), Kdo je tu nor? (2000) in Mož, ki ga ni bilo (2001).

Ethan Coen (Producent/koscenarist)

Ethan Coen je produciral in z bratom Joelom napisal scenarije za filme Blood Simple, Raising Arizona, Miller's Crossing, Barton Fink, The Hudsucker Proxy, Fargo, Veliki Lebowski, Kdo je tu nor? in zdaj še Mož, ki ga ni bilo.

Ethan je napisal knjigo kratkih zgodb z naslovom Gates of Eden. Ima sposobnost recitiranja pesmi Ozymandias, medtem ko z eno roko dela kroge po trebuhu, z drugo pa se treplja po

Komentarji

18.6. 2006 ob 16:22 zvezdica

Brata Coen sta zopet v akciji, tokrat z svojo novo različico filma - noir. Billy Bob Thorton igra zagrenjenega brivca, ki sumi, da ga žena (zopet odlična Frances McDormand) vara s njegovim šefom, ki ga igra samo pol ure prisotni James Gandolfini. Po srečanju z prevarantskim trgovcem (Jon Polito, prisoten v večini filmov bratov Coen) se odloči, da bo razmerje svoje žene s šefom spravil na plano. Tu pa se začne film pomikati v čudne smeri... od kriminalne drame do absurdne komedije pa vse do trilerja. Seveda brata Coen (zmožna obvladovanja skoraj vseh žanrov) to elegantno zmešata v smiselno celoto in iz filma naredita prvovrstni užitek, kakršnega od njiju tudi pričakujejo. Film seveda ne dosega vrhunskih izdelkov kot so Barton Fink, Fargo, Millerjevo križišče ali pa Veliki Lebowski, a vseeno ustvari film, na katerega sta brata Coen lahko še kako ponosna.

— The Dude

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.