Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Mož iz ozadja

biografska komična drama
Film je prejel 1 OSKARJA za NAJBOLJŠO MASKO IN LIČENJE!
Podnapisi
Na sporedu od: 31.1.2019, Kolosej Ljubljana
2h 12min / 132min
Leto: 2018
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Adam McKay
Režija: Adam McKay

Pozabite na vse, kar mislite, da veste.

Film, ki se razteza prek polovice stoletja, ponuja črnega humorja poln in pogosto nelagoden insajderski pogled na izkoriščanje in zlorabo institucionalne moči in oblasti. Naslovnega junaka, Dicka Cheneyja (Christian Bale), spremlja na njegovi poti od električarja na podeželju Wyominga do dejanskega predsednika Združenih držav Amerike, in v spretni režiji Adama McKaya intimno, drzno in na humoren način prikazuje dva njegova obraza – Cheneyja kot predanega družinskega očeta in kot političnega mojstra marionet.

Pod vodstvom občudovanja vredne in neomahljivo privržene soproge Lynne (Amy Adams) in mentorstvom osornega in vzkipljivega Donalda Rumsfelda (Steve Carell) se je Cheney zrinil v politični svet Washingtona: začel je v Nixonovi vladi, postal šef kabineta vlade Geralda Forda in po petih mandatih v kongresu obrambni minister Georgea H.W. Busha. Leta 2000 je pustil položaj direktorja podjetja Halliburton in se ob Georgeu W. Bushu (Sam Rockwell) podal v tekmo za njegovega podpredsednika z neuradnim dogovorom, da bo imel domala nenadzorovan nadzor in bo dejansko nekakšen so-predsednik.

Cheneyjevo pretkano in pritajeno politično manevriranje je ameriško politično pokrajino spremenilo do te mere, da bo posledice čutiti še prihodnja desetletja. A povsem jasno je, da imamo pred seboj več kot zgolj enega Dicka Cheneyja, človeka, čigar sloves v javnem sektorju daje povsem napačen vtis o njegovem zasebnem življenju in očitni predanosti družini.

Ko je Christian Bale slišal, da ga hoče McKay za vlogo Cheneyja, je pomislil, da se je režiserju preprosto zmešalo. Potem je prebral scenarij. »Absolutno sijajen je bil,« pravi igralec. »Razprostiral se je onkraj vsega, kar sem pričakoval. Bridek ne le na politični temveč tudi osebni ravni. Dotaknil se je tega, kaj pomeni biti oseba, del družine, del naroda. In bil je – na Adamov način – neznansko zabaven.« Toda kljub igralčevim neverjetnim sposobnostim spreminjana je minilo šest mesecev poskusov in izboljšave maske, preden sta bila McKay in Bale prepričana, da so zajeli Cheneyjev edinstveni videz. Pomagalo je dejstvo, da sta sodelovala z izjemnim maskerjem Gregom Cannomom, ki je za svoje delo prejel že tri oskarje – za Drakulo Francisa Forda Coppole, Očka v krilu in Nenavaden primer Benjamina Buttona.

In medtem ko sta s Cannomom dodelovala Cheneyjevo zunanjo podobo, je igralec zagreto ponotranjal njegovo osebnost. Izvršni producent Jeff Waxman ve povedati, da je Bale svoj lik proučeval tako, da si je ogledal sleherni posnetek in intervju: »O Cheneyju je hotel vedeti prav vse in vse ponotranjiti. S pomočjo nutricionista se je zredil na zdrav način, imel je trenerja za dialekt, trenerja za gibe; naučil se je hoditi, govoriti, premikati kot on. In na prvi dan snemanja je tudi postal on. Vsi smo mislili, da pred nami dejansko stoji Dick Cheney.«

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.