Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Most vohunov

drama / triler
Samo v Koloseju Maribor
Podnapisi
2h 15min / 135min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Dramatični triler prikazuje zgodbo Jamesa Donovana, odvetnika iz Brooklyna, ki se znajde v središču hladne vojne, po tem, ko mu agencija CIA naloži malodane nemogočo nalogo – Donovan mora odpotovati v Vzhodni Berlin ter se tam z Rusi pogoditi o izmenjavi ujetega ameriškega pilota

Srhljiva drama, ki se odvija v okviru vrste zgodovinskih dogodkov, pripoveduje zgodbo Jamesa Donovana, odvetnika iz Brooklyna, specializiranega za odškodninske zahtevke, ki se znajde v središču hladne vojne, ko ga CIA najame, da se pogaja za izpustitev ameriškega pilota letala U-2. Po scenariju Matta Charmana in trikratnih oskarjevcev Ethana in Joela Coena je režiral trikratni oskarjevec Steven Spielberg, igrajo dvakratni oskarjevec Tom Hanks, trikratni prejemnik tonyja in dvakratni prejemnik nagrade olivier Mark Rylance, Scott Shepherd, oskarjeva nominiranka Amy Ryan, Sebastian Koch, sedemkratni prejemnik emmyja in oskarjevi nominiranec Alan Alda, Austin Stowell, Mikhail Gorevoy in Will Rogers. Producirali so Spielberg, Marc Platt in Kristie Macosko Krieger; Adam Somner, Daniel Lupi, Jeff Skoll in Jonathan King so bili izvršni producenti.

O igralcih

Tom Hanks (James Donovan) je eden od dveh igralcev, ki je prejel dva oskarja zaporedoma – prvega za vlogo v drami Philadelphia, naslednje leto za naslovno vlogo v Forrestu Gumpu. Za vlogi je prejel tudi zlati globus, za slednjo še nagrado Ceha filmskih igralcev. Za oskarja se je potegoval še v filmih Big, Saving Private Ryan in Cast Away, medtem ko je zlati globus dobil za Big in Cast Away. Nazadnje smo ga videli v drami Captain Phillips (nominacije za nagrado Ceha filmskih igralcev, bafto in zlati globus) ter v Saving Mr. Banks, pred tem v Cloud Atlas, Extremely Loud & Incredibly Close, The Ladykillers, The Terminal, Catch Me If You Can, Road to Perdition, The Green Mile, You've Got Mail, Sleepless in Seattle, A League of Their Own, Apollo 13, The Da Vinci Code, Angels & Demons, Splash… in njegov glas slišali v The Polar Express (ki ga je tudi produciral), Toy Story, Toy Story 2 in Toy Story 3. Na velika platna prihaja v A Hologram for the King Toma Tykwerja, Inferno Rona Howarda in snema Eastwoodov Sully. Za TV je izvršno produciral miniserije From the Earth to the Moon (potegoval se je za emmyja, zlati globus in nagrado Ceha producentov ter za emmyja za režijo ene od epizod), Band of Brothers (emmy za režijo epizode, nominacija za emmyja za scenarij, nagrada Ceha producentov), John Adams, The Pacific (deset emmyjev) in Olive Kitteridge. Izvršno je produciral tudi TV film Game Change in za emmyja imenovano dokumentarno serijo The Sixties. Pri filmu po uspešni knjigi Killing Lincoln je sodeloval kot gostitelj, pripovedovalec in komentator. Kot režiser je debitiral z That Thing You Do, nedavno pa je spisal, režiral in produciral Larry Crowne, v kateri igra ob Julii Roberts. Pod okriljem hiše Playtone je s partnerjem Gajem Goetzmanom produciral celovečerce My Big Fat Greek Wedding, Where the Wild Things Are, The Polar Express, Charlie Wilson's War, Mamma Mia! Starter for 10… ter nadaljevanko Big Love.

Mark Rylance (Rudolf Abel) je doslej prejel tri tonyje, dve nagradi olivier in eno bafto. S Spielbergom že snema celovečerec The BFG, sicer pa je občinstvo nase nedavno opozoril v miniseriji Wolf Hall, ki mu je prinesla nominacijo za emmyja. Kariero je začel v gledališču, na velikih in malih zaslonih pa smo ga videli v The Government Inspector (bafta), The Gunman, Days and Nights, Anonymous, The Other Boleyn Girl, The Grass Arena, Love Lies Bleeding, Intimacy, Angels and Insects, Nocturne, Institute Benjamenta…

Scott Shepherd (Hoffman) je 15 let nastopal s skupino Wooster Group , sodeloval je tudi z Elevator Repair Service in za svoje plodno delo v gledališču prejel dve nagradi obie. V kinu smo ga videli v filmih Meanwhile, Side Effects in And So It Goes.

Amy Ryan (Mary Donovan) je nazadnje igrala v Iñárritujevi z oskarjem okinčani črni komediji Birdman, videli pa smo jo še v Breathe In, Clear History, Devil's Knot, Monster Trucks, Goosebumps, Louder Than Bombs, Don Verdean, Gone Baby Gone (nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), Win Win, Changeling, Before the Devil Knows You're Dead, Capote, War of the Worlds, Keane, You Can Count on Me… Sicer priznana gledališka igralka je na TV nastopila v serijah The Office, In Treatment in The Wire.

Sebastian Koch (Wolfgang Vogel) je igral v z oskarjem nagrajenem Das Leben der Anderen in ob Bruceu Willisu nastopil v A Good Day to Die Hard. Kariero je v rodni Nemčiji začel v gledališču in nato nastopil v neštetih TV projektih, kot so Todesspiel, Der Tanz mit dem Teufel – Die Entführung des Richard Oetker, Napoléon, The Manns, Stauffenberg, Sea Wolf in The Shell Seekers. Na velikih platnih smo ga videli v Gloomy Sunday – Ein Lied von Liebe und Tod, Der Tunnel, Zwartboek, Albatross, Das Wochenende…

Austin Stowell (Francis Gary Powers) je igral v z oskarjem nagrajenem Whiplash in v TV biografiji Behind the Candelabra; igra tudi v seriji Public Morals, ki jo producira Spielberg. Na velika platna prihaja v akcijskem trilerju Stratton in v Indubious Battle Jamesa Franca.

O ustvarjalcih

Steven Spielberg (režija, producent) je z vsemi svojimi filmi – med njimi sta uspešnici Jaws in E.T. The Extra-Terrestrial ter franšizi Indiana Jones in Jurassic Park – najdonosnejši režiser vseh časov, ob mnoštvu nagrad pa si je prislužil tri oskarje: prva dva za režijo in najboljši film za Schindler's List, tretjega za režijo vojne drame Saving Private Ryan. Za kipec se je potegoval še za režijo filmov Munich, E.T. The Extra-Terrestrial, Raiders of the Lost Ark, Close Encounters of the Third Kind in Lincoln, s katerimi je bil v igri tudi za nagrado Ceha režiserjev Amerike (za to še z Jaws, The Color Purple, Empire of the Sun in Amistad). Režiral je tudi risani celovečerec The Adventures of Tintin in vojni War Horse ter produciral Super 8 in tretji film iz franšize Transformers, Kariero je začel s kratkim Amblin in nato kot najmlajši režiser s pogodbo za kak velik studio režiral epizode serij, kot so Night Gallery, Marcus Welby, M.D. in Columbo, navdušil pa je s TV filmom Duel. Svoj prvi celovečerec The Sugarland Express je posnel po lastnem scenariju, sledil je Jaws, ki je prvi zaslužil prek 100 milijonov dolarjev. Prek lastne produkcijske hiše Amblin Entertainment je produciral ali izvršno produciral naslove, kot so Gremlins, Goonies, Back to the Future I, II in III, Who Framed Roger Rabbit?, An American Tail, Twister, The Mask of Zorro in franšizo Men in Black. Z Jeffreyjem Katzenbergom in Davidom Geffnom je ustanovil DreamWorks Studios, ki je poskrbel za filme, kot so trije oskarjevi nagrajenci American Beauty, Gladiator in A Beautiful Mind pa franšiza Transformers, Flags of Our Fathers, Letters From Iwo Jima, Meet the Parents, Meet the Fockers, The Ring… Spielberg je za DreamWorks režiral War of the Worlds, Minority Report, Catch Me If You Can A.I. Artificial Intelligence… Za TV je izvršno produciral seriji ER in Smash ter miniserije Band of Brothers, The Pacific, Taken, Into the West in The United States of Tara. Trenutno izvršno producira serije Falling Skies, Under the Dome, Extant, The Americans in Public Morals.

Matt Charman (scenarij) je nazadnje spisal scenarij za Suite Française, v katerem igrata Michelle Williams in Kristin Scott Thomas. Pripravlja že priredbo lastne igre The Machine, še nenaslovljeno srhljivko, ki jo bo režiral Matt Reeves, miniserijo Opposite Number in celovečerec Patriot's Day, ki ga bo režiral Peter Berg. V VB je za TV spisal seriji Our Zoo in Black Work.

Ethan in Joel Coen (scenarij) sta spisala, režirala in producirala Inside Llewyn Davis, pred tem sta spisala scenarij za Joliejino dramo Unbroken ter za kritiško priznane filme in uspešnice Miller's Crossing, Barton Fink, O Brother, Where Art Thou?, Fargo (oskar za scenarij), Blood Simple, Raising Arizona, The Hudsucker Proxy, The Big Lebowski, The Man Who Wasn't There, Intolerable Cruelty; vse je režiral Joel. Skupaj sta po lastnih scenarijih režirala The Ladykillers, No Country for Old Men (zlati globus in oskar za prirejeni scenarij ter nominaciji za nagrado Ceha režiserjev Amerike in bafto za režijo), Burn After Reading (nominaciji za bafto in nagrado Ceha scenaristov Amerike za izvirni scenarij), A Serious Man (nominacija za oskarja za izvirni scenarij in za najboljši film ter za bafto in nagrado Ceha scenaristov Amerike za scenarij) in True Grit (nominacije za oskarja za najboljši film, režijo in prirejeni scenarij). Pred kratkim sta zaključila snemanje Hail Caesar! Z Georgeom Clooneyjem in Scarlett Johansson.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.