Kolosej
Film distribucije Fivia

Morilec Joe

kriminalna drama
Na sporedu od: 23.8.2012, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2011
Država: ZDA
Scenarij: Tracy Letts
Mladi preprodajalec mamil Chris se znajde v finančnih dolgovih, zato se odloči umoriti lastno mamo Sharlo in unovčiti njeno življenjsko zavarovanje. Pri načrtovanju mu pomaga tudi oče, ki se je pred leti ločil od Sharle in skupaj najameta morilca Joeja, sicer tudi lokalnega policista. Ker mu nameravata plačati po prejemu zavarovanja, Joe kot varščino vzame Chrisovo mlajšo sestro Dottie, kar kaotične družinske odnose potisne v neizbežni vrtinec pogube.

“MORILEC JOE je nekakšna zgodba o Pepelki, le da je princ čisto slučajno najeti morilec, ki pa je hkrati tudi šerif dallaške policije. Čeprav naslov in zaplet napovedujeta temačno zgodbo, se meni zdi precej humorna.” – William Friedkin

22-letni Chris Smith je razpečevalec mamil, ki ga je sreča zapustila. Toda stvari se še poslabšajo, ko za umor lastne matere in njenega 50 tisočakov vrednega življenjskega zavarovanja najame neobičajno šarmantnega poklicnega ubijalca Morilca Joeja. Ker ne na računu ne v žepu nima niti dolarja, se domisli, da bi Joeju za njegove usluge ponudil spolne usluge njegove mlajše sestre Dottie, dokler ne unovči zavarovalne police. Če mu bo to, seveda, sploh kdaj uspelo.

Kratka vsebina

Ima vsako življenje res svojo ceno? S tem vprašanjem se ubada 22-letni Chris Smith, nepomembni razpečevalec mamil, ki se iz dneva v dan bori za preživetje in čaka na svojo prvo veliko priložnost. Ko mu celotno pošiljko robe ukrade lastna mati, mora zelo hitro izbrskati 6 tisočakov za povračilo dolga, sicer ga čaka gotova smrt. Povsem obupan zaprosi za pomoč očeta Ansela in skupaj skujeta zahrbten načrt. Chrisova mati, ničvrednica, ki niti v sanjah ne bi pomislila na kakršno koli pokoro, ima polico življenjskega zavarovanja za vsoto, ki bi izbrisala dolg in obema omogočila več kot lagodno življenje. Tu pa nastopi nemajhna težava: mama mora biti mrtva, da bi polico lahko unovčila.

V tej zagati stopi na prizorišče detektiv Joe Cooper, privlačen plačani morilec z izjemnim šarmom južnjaškega zapeljivca. “Morilec Joe” z veseljem sprejme nalogo, vendar niti ne pomisli, da bi pritisnil na petelina, dokler mu v celoti vnaprej ne izplačajo ''honorarja'' 25.000 $. Stiski očeta in sina se hitro pridruži še globok obup, zato pristaneta na ponudbo Joejeve baže, da honorar v gotovini zamenjata za Chrisovo mlajšo in na videz povsem nedolžno sestro Dottie. Joe bo zadržal Dottie kot spolno talko, dokler ne dobita denarja od materinega zavarovanja in mu honorarja ne izplačata v celoti. Zdi se zelo preprosto. Izkaže pa se, da je vse prej kot to.

O ekipi

Matthew McConaughey je upodobil Morilca Joeja, šerifa v dallaški policiji, ki si postransko služi denar kot plačani morilec. Je natančen, pikolovski ubijalec, ki ves čas filma niti enkrat ne povzdigne glasu. McConaughey se spominja: "Nekaj tednov sem se ubadal s tem, kako najbolje zadeti lik Joeja; trudil sem se, da se ne odločam v njegovem imenu, toda nagonsko sem odkril nekaj trenutkov, ki so mi že zelo zgodaj nakazali določene rešitve. Tudi zaradi tega je bilo snemanje tega filma tako zabavno. Z Joejem se vsak dan zgodi nekaj novega in prav tega sem se nadejal. To sem predvidel že med branjem scenarija." Matthew McConaughey sodi med uspešnejše hollywoodske igralce srednje generacije, čigar filmi so večinoma doživeli velik uspeh pri gledalcih. Med njegove prve vloge, ki so ga predstavile velikim režiserjem, sodita vlogi v Linklaterjevem Dazed and Confused in Samotni zvezdi Johna Saylesa. Odtlej je zaigral v več kot 40 filmih, med katerimi je nekaj izjemnih finančnih uspešnic, na primer Stikob Jodie Foster, Čas za ubijanje ob Sandri Bullock, Two For the Money ob Alu Pacinu, Načrtovalki porok ob Jennifer Lopez, v zadnji črni komediji Richarda Linklaterja Bernie, Spielbergovem Amistadu , v Soderberghovem Magic Miku in drugih. Kmalu ga bomo videli v Paperboyu ob Nicole Kidman in Johnu Cusacku in v drami Jeffa Nicholsa Mud. Zanimivo je tudi njegovo nefilmsko udejstvovanje. Leta 2008 je ustanovil fundacijo The just keep living (j k), ki mladim pomaga odrasti z učnimi programi o odločanju, zdravju, izobraževanju in aktivnem življenju.

Juno Temple o svoji vlogi razmišlja: “Dottiejina osebnost ima veliko plasti, ki se iz prizora v prizor počasi razkrivajo, zlasti v tistih z Morilcem Joejem, v katerih se začne prebujati njeno zavedanje lastne seksualnosti. Brata neizmerno ljubi in ga noče razočarati, toda počasi se začne zavedati, da nima nikakršne prihodnosti. Z razbito družino ne more ostati večno in želi si zaživeti svoje življenje.” Igralka si je v kratkih dveh letih ustvarila ime kot ena najbolj nadarjenih mladenk v Hollywoodu. Pravkar v kinih po svetu vrtijo tretjega Batmana Christopherja Nolana, v katerem blesti poleg izjemne igralske zasedbe Christiana Bala, Josepha Gordon-Levitta, Toma Hardyja, Garyja Oldmana, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgana Freemana in Michaela Caina. Njen naslednji projekt je neodvisna drama The Brass Teapot. Veliko odobravanja vzbuja drama Dirty Girl, v kateri Templova upodablja razvpito vlačugo na gimnaziji, ki se iz Oklahome odpravi iskat očeta v Kalifornijo. Bila je tudi kraljica v Treh mušketirjih Paula W. S. Andersona ob Christophu Waltzu, Madsu Mikkelsenu in Milli Jovovich. Na festivalu Sundance januarja 2011 je imela kar dve premieri, ena od njih je bila zf drama Gregga Arakija Kaboom o spolnem prebujanju skupine študentov.

Emile Hirsch svoj lik Chrisa opisuje kot nepomembnega razpečevalca mamil, ki je "človek z veliko napakami, vendar tudi velikimi sanjami in pričakovanji. Je postavljaški podjetnik in hkrati popolna zguba, vendar takšna, ki ti priraste k srcu. Zdi se, da se sfiži vse, česar se dotakne. To se kaže v malenkostih, na primer, ko družinski pes divje laja nanj kadarkoli se približa bivanjski prikolici, v kateri živi njegova odtujena družina." Emile Hirsch je nedavno tega prekinil igralsko kariero zaradi humanitarne poti v Kongo in Zimbabve, osvojil pa je tudi Kilimandžaro. Njegov prvi film po tej pustolovščini je bila zf grozljivka The Darkest Hour Chrisa Goraka, takoj za njim pa je posnel Morilca Joeja. Končal je s snemanjem Stonovega Savages z Blake Lively, Taylorjem Kitschem, Johnom Travolto, Salmo Hayek in Beniciom Del Torom, njegov naslednji film pa je Venuto al Mondo Sergia Castellitta. Bil je nominiran za Actors Guild Award za vlogo v drami Milk Gusa Van Santa ob Seanu Pennu. Ta ga je angažiral za glavno vlogo v svojem prvencu Into the Wild, s katero je požel nemalo občudovanja.

Gina Gershon igra Sharlo, drugo ženo Ansela Smitha in zlobno ter pretkano mačeho Chrisa in Dottie. Zaslovela je z vlogami v Bound bratov Washovski, Igralcu Roberta Altmana, Prebujeni vesti Michaela Manna in Woojevem Brez obraza.

William Friedkin (režiser) si je ustvaril svetovno slavo s Francosko zvezo leta 1971 in Izganjalcem hudiča leta 1973; za slednjega je dobil oskarja za najboljšo režijo, s filmom Bug (2006) pa je osvojil nagrado FIPRESCI na festivalu v Cannesu. Navdušen nad Državljanom Kanom in filmi Alfreda Hitchcocka je posnel svoj prvi film Good Times s Sonnyjem in Cher. Znan je tudi po akcijskem trilerju Rules of Engagement (2000) s Tommyjem Leejem Jonesom in Samuelom L. Jacksonom. Režiral je eno od najuspešnejših epizod priljubljene nanizanke Prizorišče zločina: Las Vegas, ki ga je ponovno združila z igralcem Williamom Petersenom iz njegovega kritiško priznanega To Live and Die In L.A.

Komentarji

27.8. 2012 ob 11:32

Samo kratka pripomba, ki upam da bo tudi upoštevana. Zgornjemu filmu ne želim delati nobene posebne reklame, vendar bi ga morali v (slovenskih) kinodvoranah predvajati le gledalcem, ki so starejši od (vsaj) 18 let! Sicer pa ne vem, koliko resorni inšpektorat zadnje čase sploh še spremlja javno predvajanje filmov ...

— Georgie
3.9. 2012 ob 0:40

Film me je razočaral, vsebina in naslou se ne ujemata. Prej bi rekel psiho Joe.

— sebastjan
5.7. 2013 ob 11:50

bedarija od filma. se strinjam s komentarjem Georgie

— re

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.