Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Morilca na kolektivca

komična kriminalna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 18.9.2008, Kino Komuna
6.11.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 47min / 107min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Martin McDonagh
Režija: Martin McDonagh
Ponesrečena naloga prisili morilca Raya in Kena, da si vzameta krajši oddih v starodavnem belgijskem mestu. Na žalost je dolgočasno mesto zadnji kraj, kjer bi Ray želel preživeti božične praznike, med tem ko se Ken vživi v vlogo turista. Toda med čakanjem na ukaze šefa iz Londona se zapleteta v številne nenavadne avanture z domačini, pritlikavim ameriškim igralcem, nizozemsko prostitutko, preprodajalko mamil in drugimi sumljivimi osebami, kar nenavadno dogodivščino spremeni v boj na življenje in smrt.

Zgodba

Mesto Bruges, dobro ohranjeno srednjeveško mesto v Belgiji, je odlična destinacija za popotnike iz vsega sveta. Toda za poklicna morilca Raya (Colin Farrell) in Kena (Brendan Gleeson) je vse prej kot to. Vse namreč kaže, da je lahko to njuna zadnja destinacija. Zaradi težke naloge, ki sta jo komaj opravila, ju njun londonski šef Harry (Ralph Fiennes) napoti v pravljično mesto, da si ohladita kri in dodobra odpočijeta.

Ujeta med gotsko arhitekturo, kanali in tlakovanimi ulicami si poskušata poklicna morilca zapolniti dneve v vlogi turistov. Ray, ki še vedno premleva zadnjo krvavo naročilo, sovraži kraj, medtem ko Ken uživa v miru, ki ga ponuja lepo in čisto mesto.

Dlje ko čakata na Harryjev klic, bolj nenanvadna postaja njuna izkušnja dopustovanja. Zapleteta se z lokalnim prebivalstvom, nasilno srednjeveško umetnostjo, s turisti, pritlikavim ameriškim igralcem (Jordan Prentice), ki snema evropski film, z nizozemsko prostitutko ter s potencialno Rayevo romanco, Chloë (Clémence Poésy), ki ima prav tako precej temnih skrivnosti.

In ko končno dočakata Harryjev klic, se Kenove in Reyeve počitnice spremenijo v borbo za življenje ali smrt s črno komičnimi dimenzijami in presenetljivimi čustvenimi posledicami.

O produkciji

Scenarist in režiser Martin McDonagh je idejo za film dobil, ko je počitnikoval v mestu Bruges, v Belgiji. Pravi, da mu je kraj ustvarjal mešane občutke. Začel je razmišljati o dveh karakterjih, ki bi se lahko na Bruges odzvala podobno kot sam.

Snemanje se je začelo februarja 2007 in je trajalo dva meseca. Nekaj projektov, med drugim tudi Zinnemannov The Nun’s Story v katerem igra Audrey Hepburn, so že posneli v tem mestu, a do sedaj je bil film Morilca na kolektivca najbolj obsežen produkcijski projekt.

Producent Graham Broadbent je posebej pohvalil vse maščane, ki so bili nadvse ustrežljivi in prijazni, kljub temu, da je filmska ekipa velikokrat ovirala njihov vsakdan. Peš poti, ulice in trgi so bili namreč velikokrat zaprti za ves promet.


Scenograf Michael Carlin doda, da lokacij niso veliko spreminjali, saj so same po sebi zelo primerne za snemanje. Edino v kar so posegli je bila božična dekoracija, ki pa so jo takoj po posnetih kadrih odstranili.

Igralska zasedba

Colin Farrell (Ray)
Colin Farrell je odraščal na Irskem. Kot sin uspešnega nogometaša je poskušal slediti stopinjam očeta, a ga je pot kmalu ponesla k igranju. Vpisal se je v dramsko šolo v Dablinu in še preden je končal študij je začel igrati v TV serijah kot sta Falling for a Dancer, Ballykissangel in filmu The War Zone.

Njegovi kasnejši projekti vključujejo Tigerland, Phone Booth, Veronica Guerin (r: Joel Schumacher), Minority Report (r: Steven Spielberg), The Recruit (r: Roger Donaldson), Daredevil (r: Mark Steven Johnson), S.W.A.T (r: Clark Johnson), Intermission (r: John Crowley), A Home at the End of the World (r: Michael Mayer), Alexander (r: Oliver Stone), The New World (r: Terrence Malick), Ask the Dust (r: Robert Towne), Miami Vice (r: Michael Mann) in Cassandra’s Dream (r: Woody Allen).

Brendan Gleeson (Ken)
Brendan Gleeson je že sodeloval z režiserjem Martinom McDonaghom pri filmu Six Shooter, ki je prejel oskarja za najboljši igrani kratki film.

Gleeson se je prvotno izobrazil za učitelja. Poklic je opustil, da bi sledil svoji veliki ljubezni, igranju. Pridružil se je gledelišču Passion Machine, hkrati pa študiral na Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Od takrat naprej blesti tako na odrskih deskah kot v igri pred kamero.

Občinstvo ga verjetno najbolj pozna po vlogi Alastor 'Mad-Eye' Moody v filmih Harry Potter, svoj igralski preboj pa je dosegel s filmom Braveheart.

Njegova interpretacija vloge Martina Cahilla v filmu The General mu je prinesla lepa priznanja.

Z igro se lahko pohvali v filmih The Tailor of Panama, In My Country (a.k.a. Country of My Skull) in The Tiger’s Tail (r: John Boorman), Michael Collins, The Butcher Boy in Breakfast on Pluto (r: Neil Jordan), Mission: Impossible II (r: John Woo), AI (r: Steven Spielberg), 28 Days Later (r: Danny Boyle), Gangs of New York (r: Martin Scorsese), Troy (r: Wolfgang Petersen), Kingdom of Heaven (r: Ridley Scott) in Beowulf (r: Robert Zemecki).

Brendan Gleeson je nedavno zaključil snemanje tv filma Churchill at War, v katerem igra Winstona Churchilla.

Ralph Fiennes (Harry)
Ralph Fiennes je bil že dvakrat nominiran za nagrado oskar in sicer za vlogi v filmih The English Patient (Anthony Minghella) in Schindler’s List (r: Steven Spielberg).

Študiral je na RADA (the Royal Academy of Dramatic Arts), nato pa takoj začel s profesionalno kariero v gledališču. Po prvih nastopih v tv serijah, je kmalu igral v svojem filmskem prvencu in sicer v filmu režiserja Petra Kosminskyja Emily Brontë’s Wuthering Heights.

Fiennes je igral še v filmih The End of the Affair, The Good Thief (r: Neil Jorda), Red Dragon (r: Brett Ratner), Maid in Manhattan (r: Wayne Wang), Spider (r: David Cronenberg), The Chumscrubber (r: Arie Posin), The White Countess (r: Merchant Ivory), Chromophobia (r: Martha Fiennes), Land of the Blind (r: Robert Edwards,) ter posodil glas v Wallace & GromitThe Curse of the Were-rabbit (r: Steve Box in Nick Park), in v Bernard and Doris (r: Bob Balaban).

Za vlogo v filmu The Constant Gardener (r: Fernando Meirelles) je Fiennes prejel veliko nominacij in nagrad. Igral v obeh filmih o Herryju Potterju (Harry Potter and the Goblet of Fire in Harry Potter and the Order of the Phoenix).

Ralpha Fiennesa bomo lahko kmalu videli tudi v filmu The Duchess, kjer igra skupaj s Keiro Knightley ter v filmu The Reader, kjer pa mu družbo dela Kate Winslet.

Filmska ekipa

Martin McDonagh (režiser/scenarist)
Martin McDonagh je nazadnje napisal scenarij in režiral Six Shooter, s katerim si je prislužil oskarja za najboljši igrani kratki film.

Kot scenarist si je dvakrat prislužil nagrado Olivier za filma The Pillowman in The Lieutenant of Inishmore ter bil za nagrado Tony Award nominiran kar štirikrat. Njegova druga dela so The Cripple of Inishmaan, The Lonesome West, A Skull in Connemara, in The Beaut.

Komentarji

20.8. 2008 ob 16:46

Gledu film, in je totalno zakon. Vsi gledat.

— Punkdonnie
29.8. 2008 ob 19:39

Ziher eden najbolj čudnih filmov kar sem jih gledal letos. Je pa zanimiv. In Collin Farrel enkrat za spremembo dejansko igra odlično.

— Miha
7.9. 2008 ob 2:00

Slovenski prevod naslova je kriminalen. Drugače pa zelo priporočam film.

— Luka Strnisa
10.9. 2008 ob 22:11

Gledu sem film in mi je ušeč

sam ni mi pa jasn kako lahko tko čudn prevajate filme,kaj vm ni jasn!!!

— Rok J.
15.9. 2008 ob 15:41

eden bolsih filmov kaj sem jih kdaj gledau !!!! :D

— Cocain
15.9. 2008 ob 15:41

ta film sm jst že pol leta nazaj gledu

— matej
17.9. 2008 ob 16:09 zvezdica

amm glede film aso mešani občutki, sicer sm ga že videla- pred 3 medseci al nekaj takega- in se mi zdi da se ciln dobr znajde v vlogi, sicer pa je film bolj negativno usmerjen zato mi je tuki všeč in še posebej je dobr začetek in konec, ko primerja bruges z peklom oz. da bi rajši šel v zapor...in podobne for, sicer pa na žalost spet eden redkih filmov pri katerih si dobesedno......brez besed

— maya....sopilerji.......
23.9. 2008 ob 2:00

kul zadeva...res neki posebnega...v mojem primeru posebno v dobrem smislu. Collin razturi!

— kosirc
4.10. 2008 ob 2:00

kakšen je ta film

— tea
21.10. 2008 ob 2:00

Sramota, da ga ni v Mariboru. Po drugi strani pa je spored prepoln komerciale tipa Nevarnosti v Bangkoku, Hišne zajčice, Mumije 3, Doomsday ipd. Naj nekomu že klikne, da ljudje gledajo tudi kaj drugega. Sem že mislil, da se bodo začele stvari obračati na boljše, ko je pred leti Kolosej vrtel Oldboya, pa predlani Ne le dis a personne, zdaj pa je spet vse po starem. Lepo prosim vsaj en termin za takšne filme.

— Tomy
22.10. 2008 ob 18:33

Super film, grozen prevod naslova.

— Luka
5.11. 2008 ob 0:00

film je supr, res fenomenaln. jst sm ga šla s fantom gledat dvakrat in obakrat mi je bil res dober. mislim da si ga bom, ko bo prišel v videoteko sposodila in si ga še enkrat odgledala. priporočam res!

— teja
28.6. 2009 ob 17:38

svetovn film,res smešen in zanimiv.(:
slovenski naslov pa je čudn...

— b
7.1. 2013 ob 7:02 zvezdica

Kdor si je izmislil slovenski naslov je temu filmu naredil veliko škodo. Naslov, ki sugerira na neko poceni komedijo, namreč cilja na povsem napačno publiko, predvsem pa popolnoma zgreši esenco filma. Celoten film je namreč prispodoba vic (purgatorij), na kar namigne tisti triptih (pekel - vice - nebesa), ki ga gledata v galeriji in na katerega v smislu grotesknih podob nakazuje zaključek filma. Bruges - sicer (nebeško) čudovito flamsko mesto, je pod težo greha dojet kot pekel... V resnici pa gre za mesto, v katerem se vsi trije glavni igralci lahko soočijo s seboj in doživijo neke vrste katarzo (torej vice tudi v smislu očiščevanjske simbolike). Filmska poezija, vsekakor. Eden tistih o katerih lahko kvalitetno diskutiraš in ki ga lahko mirno pogledaš še enkrat. Dobra kritika je na: http://whatthemovie.com/review/492

— Blaž Hajdinjak

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.