Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Monsunska svatba

romantična drama
Začenja se deževno obdobje in družinsko življenje.
Podnapisi
Na sporedu od: 23.1.2003, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Leto: 2001
Jezik: angleščina
Scenarij: Sabrina Dhawan
Režija: Mira Nair
Film govori o indijski družini, ki se pripravlja na poroko svoje hčerke z uspešnim poslovnežem. Nevesta ne pozna ženina, hkrati pa še vedno ni prebolela svoje stare ljubezni in se pred poroko spusti v majhno avanturo. A to ni vse. Pred samo poroko se pred očmi cele družine razkrije neka družinska skrivnost in odvije še ena drama ter rodi nova ljubezen.

Monsunska svatba je eden tistih redkih, filigransko prefinjenih filmov, ki gledalcu razkrivajo nove neznane kulture in nam pri tem pravzaprav dokazujejo univerzalnost naših občutkov in razkrivajo krhkost temeljev na katerih gradimo svoj svet v komunikaciji s tistimi, ki jih imamo radi in ki nas obkrožajo. Film govori o indijski družini, ki se pripravlja na poroko svoje hčerke z uspešnim poslovnežem. Nevesta ne pozna ženina, hkrati pa še vedno ni prebolela svoje stare ljubezni in se pred poroko spusti v majhno avanturo. A to ni vse. Pred samo poroko se pred očmi cele družine razkrije neka družinska skrivnost in odvije še ena drama ter rodi nova ljubezen.

Duhovito, dinamično, zabavno in veselo. Lepi kostumi, zapeljiva glasba, monsunski dež in... svatba. Skratka - veselo.

Živahna družinska drama, postavljena v priljubljeno punjabsko kulturno okolje Mire Nair, kjer se starodavna tradicija in sodobno življenje prepletata v enkratni harmoniji.

V času bližajočega se monsunskega deževja se člani družine Verma, raztreseni po celem svetu, zberejo na dogovorjeni poroki v New Delhiju. Monsunska svatba sledi petim prepletajočim se zgodbam, od katerih vsaka predstavlja drugačen aspekt ljubezni, ki prestopa razredne, ozemeljske ter etične meje in ločnice. Film poveličuje sodobno Indijo, kakršne še nismo videli na filmu.

Mira Nair in scenaristka Sabrina Dhawen prepletata preteklost in sedanjost, konzervativnost in nespoštljivost, nedolžnost in spolnost v sodobnem globaliziranem Delhiju. Kamera omogoča gledalcu intimen vpogled v življenja junakov in v režiserkino ljubljeno punjabsko kulturo - surovo, stvarno in polno življenja.

Občinstvo je vrženo v bakanatsko veseljačenje ob kebabu, viskiju in bollywoodski glasbi, značilno za punjabske poroke.

Med živčnimi pripravami za poroko privrejo na dan vsa upanja, strahovi in dolgo prikrivane družinske skrivnosti, privlačno zmonitrani z resničnimi prizori iz delhijskega vsakdanjega življenja. Stopnjevanje napetosti zgodbe se odraža v neusmiljeni poletni pripeki, medtem ko mesto čaka na osvežujoče monsunsko deževje.

Ko deževje končno pride, očiščujoči naliv prinese romantiko, razodetje in odrešitev.

Nevestin oče Lalit Verma (50) in njegova žena Pimmi (45) dolga leta preživljata vzpone in padce tradicionalnega zakona. Ko se njuna hči pripravlja na poroko in zapušča dom, se še enkrat obrneta drug k drugemu in najdeta tolažbo v skupni preteklosti. Nevesta Aditi (24), ki preboleva razmerje z bivšim šefom Vikramom (42), pristane na poroko s Hemantom (32), inženirjem iz Houstona. Strah pred bodočim življenjem gospodinje v Teksasu jo v noči pred poroko ponovno pripelje k bivšemu ljubimcu in vnese nemir v njeno prihodnost.

P.K. Dubey (25) je vzpenjajoči se podjetnik, ki organizira poročna slavja. Z neizogibnim mobilnikom na ušesu je tipični predstavnik nastajajočega indijskega urbanega srednjega razreda. Dubeyev trdi pragmatizem se razbline pred nedolžnostjo in krepostjo družinske služabnice Alice (20). Po naključju opazi Alice, ki naskrivaj oblači gospodaričine obleke in okrasje, in se smrtno zaljubi vanjo. Njuna ljubezenska zgodba je edina čista in popolnoma nepričakovana v filmu, poudarjena z njuno nenavadno skupno navado žvečenja srčik ognjiča -poročne cvetlice v Indiji.

Neporočena pisateljica Ria (28), je nevestina sestrična. Ko opazuje Aditi, ki lahkomiselno skače v zakon, se Ria zagovarja pred družino, se upira konvencijam in razkrije strašno skrivnost, ki jo je dolgo prkrivala.

V zgodbi o vročem neuresničenem najstniškem poželenju druga nevestina sestrična Ayesha (17), zapeljiva delhijska bejba, spozna Rahula (19), študenta 2. letnika univerze v Sidneyju, ki se po petih letih vrne v Indijo.

Rahul se slepo zaljubi v to izzivalno mlado Indijko, ki izpodbija vse njegove domneve o sodobni indijski kulturi.

Film je ljubezenska zgodba o mestu Delhiju in portret sodobne, svetovljanske Indije. Dve tretjini Monsunske svatbe sta posneti v razkošni podeželski hiši v predmestju, ostale lokacije pa v novem in starem mestnem jedru. Eksterieri starega Mughal Delhija in pisani šarm prodajaln poročnih sarijev Karol Bagh so v jukstapoziciji z okusnimi ateljeji uveljavljenih mestnih oblikovalcev kulture in elegantnega poslovnega sveta. Filmski ustvarjalci so izkoristili gibljivost in ekonomičnosr ročne kamere in ujeli subtilno in izražajno igro velikanske filmske zasedbe.

Igralsko zasedbo sestavljajo znani indijski filmski zvezdniki, izkušeni gledališki igralci Nacionalne dramske akademije ter manj znani televizijski igralci in debitanti. V glavnih vlogah nastopajo Nasseeruddin Shah, Shefali Shetty, Vijay Raaz, Roshan Seth, Lillete Dubey, Vasundhara Das, Kulbhushan Kharabanda, Rajat Kapoor in Tilotama Shome.

Film obiluje z glasbo, vključno z gazelami (tradicionalne ljubezenske pesmi), sodobno indijsko pop-glasbo, jazzom in bhangro (punjabska narodnozabavna glasba), ki pomaga pričarati raznolike in vesele zvoke punjabske svatbe. Glasba in ples starega in novodobnega Bollywooda sta nenehno prisotni v indijskem življenju. V Monsunski svatbi odmeva ta Bollywoodski duh s svojimi zvenečimi melodijami in kulminira v Ayeshinem plesu v predporočni noči.

Monsunska svatba je poveličevanje čutnih užitkov, ljubezni v vseh življenjskih dobah ter pomena družine. Film slavi tudi mesto, v katerem se močna tradicija vsakodnevno spopada z globalno kulturo računalniške dobe in prinaša nenevadno in melodično harmonijo.

Film, ki bo ugajal množicam ... ustvarjen, da občinstvo pošlje domov v ekstazi. -- Daily Telegrafh

Filmska ekipa

Mira Nair - režiserka

Mira Nair je režirala vrsto nagrajenih dokumentarcev, preden je ustvarila svoj igrani prvenec Salaam, Bombay! Film je bil leta 1988. nominiran za oskarja za najboljši film v neangleškem jeziku in med 25 nagradami prejel tudi Zlato kamero (za najboljši igrani prvenec) ter nagrado občinstva na filmskem festivalu v Cannesu. Mira Nair je potem posnela še Mississippi Masala ( 1991), Perez Family (1995) in umetniški hit Kama Sutra (1996). Leta 1988 je za Showtime režirala My Own Country, film o mladem zdravniku priseljencu, ki se spopada z epidemijo aidsa na jugu ZDA. Poleg Monsunske svatbe je pred kratkim posnela dokumentarec The Laughing Club of India, ki je dobil specialno nagrado žirije na mednarodnem festivalu avdiovizuelnih programov 2000. Trenutno snema Histerical Blindness igrani film za HBO, z Umo Thurman in Geno Rowlands v glavnih vlogah. Rodila se je v Indiji, šolala pa se je na Delhijski univerzi in Harvardu.

Caroline Baron - producentka

Caroline Baron je bila pred kratkim koproducentka filmov Center Stage režiserja Nicholasa Hytnerja ter Flawless Joela Schumacherja. Producirala je tudi miniserije Whitness to the Mob za Tribeca Production. Bila je tudi koproducentka filma Griffina Dunna Adictied to Love z Meg Ryan v glavni vlogi, The Santa Clause z Timom Allenom, ter filma Kama Sutra Mire Nair. Kot koproducentka je sodelovala tudi pri igranih

filmih Crossing the Bridge, The Opposite Sex in Indian Summer. Je ustanoviteljica in izvršna direktorica Film Aid International, mednarodne organizacije za pomoč, ki s pomočjo filma zabava in izobražuje begunce po celem svetu. FilmAid International je projekt Mednarodnega reševalnega komiteja in Visokega komisarja ZN za begunce.

Jonathan Shering in Caroline Kaplan - izvršna producenta

Jonathan Shernig ( predsednik IFC Entertainment) in Caroline Kaplan ( podpredsednica Film & Program Development IFC Production), partnerja in koproducenta nazdirata nagrajene televizijske filme, serije in izvirne dokumentarce za IFC in Bravo Entertainment. IFC Productions je produciral in koproduciral več kot 12 igranih filmov, med katerimi so : "Ash Wednesday" Eda Burnsa, "Happy Here and Now" Michalela Almereyda, "Walking Life" Richarda Linklaterja, "Songcatcher" Maggie Greenwald, "Our Song" Jima McKaya, "Girlfight" Karyn Kusama (dobitnik nagrade režiserjev in žirije na festivalu Sundance), "Happy Accidents" Brada Andersona, " Spring Forfard" Toma Gilroya, "Mr Death" Errola Morrisa in z oskerjem nagrejeni "Boys Don't Cry" Kimberly Peirce.

Sabrina Dhawan - scenaristka

Sabrina Dhawan je odraščala v New Delhiju in leta 1996. diplomirala na filmskem oddelku Columbijske univerze. Njen diplomski kratki film "Saanjh -As Night Falls" je bil nominiran za oskarja za študentski film. "Saanjh" je leta 2000 prejel tudi nagrado za najbolj izviren film na festivalu Polo Ralph Lauren v New Yorku, ter proglašen za najboljši film na Mednarodnem filmskem festivalu v palm Springsu. Monsunska svatba je njen prvi igrani film.

Declan Qiunn - sineast

V njegove kinematografske dosežke spadajo filmi "Leaving Las Vegas" ( Mike Figgis), "28 Days" ( Betty Thomas), " Flawless ( Joel Schumacher), " One True Thing" (Carl Franklin), " Vanya on 42nd Street" ( Louis Malle), "Kama Sutra" (Mira Nair), "One Night Stand" ( Figgis), " The Ballad of Little Jo" ( Maggie Greenwald), " Cousin Bobby" ( Jonathan Demme) in "Freddy's Dead : The Final Nightmare" (Rachel Talalay). Quinn je tudi direktor fotografije in izvršni producent filma " This is My father", ki ga je režiral njegov brat Paul. Declan Quinn je prejel nagrado na festivalu Sundance za film " 2 by 4", neodvisni film režiserja Jimmyja Smallhorna in nagradi za delo na filmih "Living Las Vegas" in "Kama Sutra".

Stephanie Caroll - scenografinja

Pred Monsunsko svatbo je delala kot scenografinja na filmih "Big Eden" Toma Bezucha in "Living in Oblivion" Toma DiCilla. Sodelovala je tudi v filmih "Runnaeay Bride" Garryja Marshalla , "Ride With The Devil" in "The Ice Storm" Ang Leeja, "Kama Sutra" in "Perez Family" Mire Nair, "Fresh" Boaza Yakina, "Bad Lieutenant" Abela Ferrara in "Johny Suede" DiCilla.

Allyson C. Johnson - montažerka

Allyson C. Johnson je montirala film Boba Giraldija "Dinner Rush", ki je premierno prikazan na MoMa 2001 Novi režiserji /Novi filmi. Bila je nominirana za nagrado Emmi za montažo dokumentarca "The Who's Tommy : Amazing Journey". Sodelovala je pri montaži filmov "Summer of Sam" in "He Got Game" Spikea Leeja pri video spotu Public Enemy za film z barryjem Alexandrom v glavni vlogi.

Mychael Danna - skladatelj

Mychale Danna piše filmsko glasbo od svojega debija leta 1987 na filmu "Family Viewing"Atoma Egoyana. Sodelovanje z Egoyanom se je nadaljevalo v šestih igranih filmih, med katerimi so "Exotica", "The Sweet Hereafter" in "Felicia's Journey". Pisal je glasbo za filme mnogih uveljavljenih režiserjev, med katerimi so "Kama Sutra" Mire Nair, "The Ice Storm" in "Ride With The Devil "Ang Leeja, "8mm" Joela Schumacherja in "Girl, Interrupted" Jamesa Mangolda. Pred kratkim je napisal glasbo za "Bounce" režiserja Dona Roosa. Nominiran je bil za 9 kanadskih filmskih nagrad.

Arjun Bhasin -kostumograf

Arjun Bhasin je delal kot kostumograf na filmih "Just A Kiss" Fisherja Stevensa, " Broke Even" davida Feldmana, "Loving Jezebel" Kwyna Baderja in "Dil Chahta Hai" Farhana Akhtarja. Bil je tudi pomočnik kostumografa v filmih "Kama Sutra" Mire Nair, televizijskega filma "Witness To The Mob", "Illuminata" in "The Pallbearer".

Igralska zasedba

Naseeruddin Shah (Lalit)

Po končani prestižni indijski dramski šoli Nasseruddin Shah je postal eden največjih indijskih igralcev. Igral je v več kot 125 indijskih in tujih filmih. Prejel je 4 nagrade FilmFare (indijski ekvivalent oskarja) za najboljšega igralca ter indisjko nacionalno nagrado za najboljšega igralca leta 1980 in 1985. Za vlogo v filmu "Paar"Gautama Ghoseja je proglašen za najboljšega igralca na beneškem filmskem festivalu leta 1985. Leta 1987 je prejel nagrado Padma Shri, najvišjo častno umetniško nagrado, ki jo podeljuje indijska vlada. Shah je v Bombayju ustanovil gledališko družino Motley za katero je režiral preko 50 predstav.

Vijay Raaz (Dubey)

To je njegova prva večja vloga v mednarodnem filmu. Izhaja iz Mathure in je član prestižne indijske nacionalne dramske šole. Nedavno se je preselil v Bombay, da bi začel filmsko kariero. Nastopil je tudi v indijskih filmih Jungle in Bhopal Express.

Lillete Dubey ( Pimmi)

Ugledna gledališka igralka in režiserka. Njeno gledališče je trikrat prejelo nagrado Dahitya Kala parishad za najboljšo predstavo leta. Dubeyeva je zelo znana na indijskem filmu in televiziji. Pred kratkim je igrala v filmu "Zubeidaa" režiserjaShyama Benegala.

Shefali Shetty (Ria)

Shefali Shetty je postala znana zaradi svoje vloge v indijskem filmu "Satya", za katero je prejela indijsko filmsko nagrado ter nagrado kritike za najboljšo igralko leta 1988. Monsunska svatba je njen prvi mednarodni film.

Tilotama Shome (Alice)

Tilotama Shome je študentka delhijske univerze, kjer študira japonsko ljudsko glasbo in Brechtovo gledališče. Monsunska svatba je njen prvi film.

Vasundara Das (Aditi)

Vasundara das je postala znana po vlogi v filmu "Hey Ram" Kamala Hasana. Je popularna glasbenica v Indiji. Monsunska svatba je njen drugi film.

Kullbhushan Kharbanda (C.L. Chada)

Je eden najslavnejših karakternih igralcev v Indiji, čeprav nima formalne igralske izobrazbe. Filmsko kariero je začel leta 1975 s Shyamom Benegalom. Kharbanda je nastopil v več kot 100 komercialnih in neodvisnih indijskih filmih, med katerimi sta "Fire" in "Earth" Deepa Mehte.

Roshan Seth (Mohan Rai)

Roshan Seth je dobro znan po vlogah v "Gandhiju" in "Indiana Jones and the Temple of Doom" Richarda Attenborougha , "My Beautiful Laundrette" Hanifa Kureishija, "Mississippi Masala" Mire Nair in več kot 30 drugih mednarodnih filmih.

Parvin Dabas (Hemant)

Diplomiral je na ameriški dramski akademiji in H.B. studijih v New Yorku. Dabas je igral na Off-Broadwayu in indijskih odrih. Monsunska svatba je njegov četrti film.

Soni Razdan (Saroj Rai)

Soni Razdan je prvič nastopila v Mistryjevem filmu "Such a Long Journey", igrala v Zefirellijevem "Jezusu iz Nazareta" in BBC-jevem "Padosiju". Igrala je v več kot 20 indijskih filmih, med katerimi so "Saraansh" Mahesha Bhatta, "Mandi" Shyama Benegala in "36 Chwringee Lane" Aparne Sen.

Neha Dubey (Ayesha)

Neha Dubey je šolana plesalka indijskih klasičnih plesov in voditeljica popularnih glasbenih oddaj. Monsunska svatba je njen prvi film.

Komentarji

17.1. 2006 ob 18:15

ta film je pa eden najbolših filmow..ever,res se splača pogledat,pa ful je lep,pa tko spoznaš mau njihowe običaje

— saskia

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.