Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Bal smrti

kriminalka, drama, romantični, triler
A lifetime of change can happen in a single moment.
Na sporedu od: 30.5.2002, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Scenarij: Milo Addica, Will Rokos
Režija: Marc Forster

Zgodba

Bal smrti je eden redkih filmov, katerega globok čustven naboj odzvanja v naših srcih in mislih še dolgo po zaključku zgodbe. Verjetno se film ponaša s tako globino prav zaradi režiserjevega neomajnega ter dojemljivega pristopa k težkim temam družine in rase, ter seveda odrešilni, a obenem nadzemeljski moči ljubezni. Resnice, s katerimi se režiser v filmu spopada, so lahko v isti sapi brutalne in veličastne, šokantne ter zdravilne.

V prvi polovici filma se srečamo s skupino moških, ki so se s svojim delom trdno ukoreninili v temelje sodobne družbe Juga. Delajo kot čuvaji v podeželskem zaporu Georgie, kjer obsojence pripravljajo na najstrožjo kazen v državi- smrtno kazen. Billy Bob Thornton igra Hanka Grotowskija, vodjo čuvajev. Njegov ostareli oče Buck (Peter Boyle) je sicer prikovan na svoj dom, toda njegovo rasno sovraštvo ni bilo še nikoli tako strupeno. Čisto nasprotje pa je Hankov sin Sonny (Heath Ledger), ki je pravkar začel delati kot čuvaj. Na sovraštvo, ki ga je podedoval njegov oče, je očitno imun.

Ko se Hank, Sonny in ostali pripravljajo na usmrtitev Lawrencea Musgrovea (Sean Combs), spoznamo, da Hank ne kaže nobenega sočutja do obsojenca, globoko pa spoštuje proces, ki je povezan z njegovimi zadnjimi trenutki. Ko Sonny izgubi nadzor nad sabo in zbeži stran od Musgrovega "zadnjega sprehoda", so posledice zelo hude. Hank se v zaporniški kopalnici znese nad svojim sinom. Njegova jeza pa nikakor ni rezultat enkratnega dejanja, ampak...

Preden Lawrencea Musgrovea poženejo v smrt, lahko spremljamo zadnji obisk njegove družine. Žena Leticia (Halle Berry) obiskuje moža v zaporu že enajst let, zato je že pošteno utrujena. S sinom Tyrell-jem (Coronji Calhoun) zaživita na novo...

Leticia začne delati v restavraciji, kamor Hank pogosto zahaja. Njun odnos je vedno globji, kar pa niti slučajno ni po godu njegovemu očetu Bucku....

Vprašanje je, ali se Hank in Leticia, ki ju združujejo potreba, strast, naključje in nasilje, lahko izvlečeta iz krempljev mračne preteklosti?

Igralci

Billy Bob Thornton (Hank Grotowski)

Za z oskarjem nagrajenim scenaristom, igralcem in režiserjem Billyjem Bobom Thorntonon je obsežna in izjemna kariera. Sling Blade (1996), kjer se je pojavil v vseh zgoraj omenjenih vlogah, je bil nadvse popularen in s strani kritikov pohvaljen film.Za svoj trud je bil Thornton nagrajen z oskarjem za najboljši prirejeni scenarij, nominiran pa je bil tudi za najboljšega igralca. V filmu so igrali še Robert Duvall, JT Walsh, Dwight Yoakam in John Ritter.

Pred Sling Blade je Thornton (skupaj s Tomom Eppersonom) napisal scenarij in igral v One False Move, ki je bil prav tako deležen pohval kritikov. Kot igralec se je pojavil še v The Winner, Indecent Proposal, Deadman Jima Jarmusha, Tombstone, On Deadly Ground, Bound By Honor, For The Boys in The Stars Fell on Henrietta.

Skupaj z Bruceom Willisom je zaigral v Armageddonu, s Seanom Peanom v U-Turn, katerega je režiral Oliver Stone, z Johnom Travolto in Emmo Thompson v Primary Colors, z Johnom Cusackom pa v črni komediji Pushing Tin.

Pred kratkim je Thornton režiral film All the Pretty Horses, ki temelji na uspešnici Cormaca McCarthyja. V filmu igrajo Matt Damon, Penelope Cruz in Henry Thomas. Thornton je bil tudi ko-scenarist pri filmu The Gift, v katerem igrajo Cate Blanchett, Giovanni Ribisi in Hilary Swank.

Na začetku meseca maja smo ga kot igralca lahko videli tudi v filmu bratov Coen, Mož, ki ga ni bilo, ob boku Brucea Willisa ter Cate Blanchett pa je igral še v komediji Bandits.

Halle Berry (Leticia Musgrove)

Halle Berry je lepa in nadarjena igralka, ki si je zgradila uspešno kariero z zahtevnimi vlogami, tako na televiziji, kot v kinu. Prejela je že številne nagrade, med njimi nagrade emmy, zlati globus, Screen Actors Guild in NAACP Image Award.

Nazadnje smo jo lahko videli ob Johnu Travolti, Hughu Jackmanu v filmu Swordfish, kjer je igrala seksi femme fatale. Vlogo je imela tudi v filmu X-Men. Scenarij za nadaljevanje slednjega zopet pišejo po stripu, v njem pa bo ponovno igrala temnopolta lepotica.

Berryjeva je igrala tudi z Warrenom Beattyjem v socialno-politični komediji, Bulworth, katerega je Beatty tudi režiral in skupaj z Jeremyjem Pikserjem napisal scenarij.

Njene ostale vloge vključujejo filme, kot so Why Do Fools Fall in Love, Jungle Fever, Losing Isaiah, Executive Decision, The Flintstones, The Rich Man's Wife, The Last Boy Scout, Strickly Business in Boomerang, v katerem je igral tudi Eddie Murphy.

Heath Ledger (Sonny Grotowski)

Nazadnje smo ga lahko videli v srednjeveškem filmu A Knight's Tale, kjer je zaigral podeželskega plemiča. Film je režiral Brian Helgeland (L.A. Confidential), za katerega je napisal tudi scenarij. Ledger zopet sodeluje z Brianom Helgelandom pri naslednjem projektu - Sin Eater.

Ledgerja bomo kmalu videli tudi v nadvse pričakovanem filmu, Four Feathers, katerega bo režiral Shekhar Kapur (Elizabeth). Zgodba se odvija leta 1898 in se vrti okoli britanskega častnika (Ledger), ki zapusti svoj položaj, preden njegov narod napade Sudan. Njegovi prijatelji in zaročenka mu pošljejo štiri bela peresa, ki so simbol za strahopetnost. Svojo čast si zopet pridobi nazaj tako, da se preobleče v Arabca in reši vse tiste, ki so ga imenovali strahopetnež.

Ledger je igral tudi v filmu 10 Things I Hate About You, ki je moderna različica Shakespearove Ukročene trmoglavke.

Njegova kariera se je začela že pri desetih letih, in sicer v njegovem rodnem mestu Perth, v Avstraliji. Pojavil se je v avstralskih televizijskih nadaljevankah, kot so Clowning Around, Bush Patrol, Corrigan, Ship to Shore in Home and Away.

Peter Boyle (Buck Grotowski)

Je eden najbolj izjemnih igralcev našega časa. Igral je že ob Robertu Redfordu, Robertu DeNiru, Billu Murrayju, Nicholasu Cageu in številnih drugih.

Njegova prva odmevna vloga je bila v filmu Joe, kjer je igral pijanskega tovarniškega delavca, ki je sovražil hipije, črnce, vse, ki so bili "drugačni" - kar pa je popolno nasprotje resničnemu Boyleu, katerega politična stališča so precej levičarska.

Leta 1971 je zavrnil vlogo v The French Connection, ker se je bal, da ga bo občinstvo zopet ožigosalo za desničarja, političnega bratranca Joeja. Po seriji televizijskih vlog pa se je leta 1996 proslavil kot gost v epizodi Dosjejev X - za to vlogo je prejel tudi emmyja.

Njegove ostale vloge vključujejo filme, kot so The Candidate, Taxi Driver, The Santa Clause, While You Were Sleeping in Dr. Dolittle.

Sean Combs (Lawrence Musgrove)

Sean "P. Diddy" Combs je podrl barikade, ki so tako dolgo ločevale glasbo. S svojo glasbo in glasbo, katero je produciral, je Combs dosegel, da so se različni žanri, med njimi hip-hop, pop, soul, rap in underground, združili. Kot direktor in ustanovitelj Bad Boy Entertainmenta, uspešen producent, rapper, pop fenomen in pred kratkim tudi igralec (ob boku Vincea Vaughna v Made), je Combs eden najbolj uveljavljenih in nepozabnih osebnosti.

Leta 1997 je izdal svoj prvi solo album No Way Out, ki mu je prinesel dva grammyja, vključno z najboljšim rap albumom leta. Leta 1999 pa je izdal svoj drugi album, Forever, ki je dosegel večkratno platinasto naklado.

Za kamero

Marc Forster (režiser)

Rodil se je v Švici, kjer je tudi odraščal. Leta 1990 se je preselil v New York, kjer je študiral film. V New Yorku je ostal toliko časa, da je posnel dva dokumentarna filma: Silent Windows, vpogled v najstniške samomore, ter Our Story. Potem pa se je Forsterju ponudila izjemna priložnost režirati Loungers, katerega je posnel leta 1996 in zanj prejel nagrado Slamdance Audience Award. Kmalu zatem se je lotil filma Everything Put Together, ki je bil leta 2000 nagrajen na festivalu Sundance.

Will Rokos (scenarist)

Njegova priredba romana Walterja Van Tilburga The Ox-Bow Incident se je leta 1989 pojavila na odrih New Yorka, leta 1992 pa tudi v Kansas Cityju. V obeh produkcijah je tudi zaigral.

Njegov izvirni scenarij Bleeding Heart, zgodbo o korejskemu Američanu, vampirju, ki živi v New Yorku, so posneli leta 1992 in jo prikazovali po festivalih v New Yorku in Los Angelesu.

Kot igralec se je Will leta 1992 pojavil v broadwayski produkciji Nevihte.

Milo Addica (scenarist)

Rojen je bil leta 1963, odraščal je v SoHu na Manhattnu. Hodil je na univerzo v Massachusettu, kjer je študiral igro, preden se je zopet vrnil v mesto, kjer je igral v številnih off-broadwayskih predstavah. Pri eni od teh dramah je spoznal tudi Willa Rokosa, s katerim sta kasneje (1995)napisala scenarij za Bal smrti.

V 90-ih se je preselil v Los Angeles in sodeloval pri številnih televizijskih nadaljevankah, med njimi tudi LA Law.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.