Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Moje ime je Sam

drama
Vse, kar potrebuješ, je ljubezen...
Podnapisi
Na sporedu od: 23.5.2002, Kolosej Ljubljana
2h 12min / 132min
Leto: 2001
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jessie Nelson, Kristine Johnson
Režija: Jessie Nelson
Moje ime je Sam je ganljiva zgodba Sama Dawsona (Sean Penn), duševno nestabilnega očeta, ki skrbi za svojo 7-letno hčerko Lucy. V filmu, v katerem je Sean Penn odigral za oskarja nominirano vlogo, igra tudi Michelle Pfeiffer.
Moje ime je Sam je ganljiva zgodba Sama Dawsona (Sean Penn), duševno nestabilnega očeta, ki svojo hčerko Lucy (Dakota Fanning) vzgaja s pomočjo nenavadnih prijateljev. Ko Lucy dopolne sedem let in začne intelektualno prekašati svojega očeta, je njuna močna vez ogrožena, saj mu socialna želi vzeti otroka in ga dati v rejo.

Soočen s procesom, navidez vnaprej obsojenim na propad, se Sam zaobljubi, da se bo do konca boril proti obstoječemu pravnemu sistemu. Pri tem sklene nenavadno zavezništvo z energično odvetnico Rito Harrison (Michelle Pfeiffer), ki sprejme primer kot izziv in se odreče honorarju. Skupaj si prizadevata prepričati pravni sistem, da si Sam zasluži pridobiti svojo hčerko nazaj. Nesebična ljubezen je najdragocenejše darilo, ki ga lahko podari svojemu otroku, pa čeprav mu ne more pomagati pri matemačnih nalogah.

In tako postanemo priča edinstveni moči brezpogojne ljubezni...

Ime mi je Sam ponuja intimen vpogled v moč ljubezni, ki za večno poveže starše z otrokom, ne glede na izzive, ki jih postavlja življenje.

O vsebini

Moje ime je Sam pripoveduje nenavadno in bridko zgodbo o tem, kako visoko ceno mora oče plačati za srečo svoje hčerke. Gre za očarljivo pripoved o izjemni plemenitosti človeškega duha in skrajnem zmagoslavju ljubezni med njima.

Zgodba se začenja v bolnišnici z rojstvom male deklice, ki jo mama zavrne, zato z očetom Samom ostaneta sama. Resda je Sam duševno zaostal, toda njegova ljubezen do hčerke, ki mu pomeni vse na svetu, je trdna, zdrava in neomajna. Zaposlen je v kava baru Starbucks, kjer zasluži 8 dolarjev na uro. Obkroža ga pisana druščina prijateljev, ki mu stojijo ob strani pri skrbi za hčerko. Z globoko ljubeznijo do nje išče način, kako jo zaščititi pred žalostjo in nesrečo. Njen prvi izbruh jeze, ko je bila še v mali šoli, ga tako pretrese, da skupaj z njo leže na preprogo in plane v solze. Vse bolj mu je jasno, da Lucy potrebuje mamo. Ogovori vsako, ki se mu zdi prijazna. Ko vidi, da njegov trud ne rodi sadov, postane tako obupan, da pristopi do dekleta na avtobusu, za katero se izkaže, da je prostitutka.

Lucy se počasi začenja zavedati njegove bolezni in ga želi zaščititi, zato se tudi v šoli pretvarja s slabšim branjem in razumevanjem stvari, zaradi česar se ji sošolci posmehujejo. Vse te stvari pripeljejo do obiska socialne delavke, ki je zadolžena za to, da od bliže spozna in ovrednoti njune življenjske okoliščine. Odločitev je, da je Lucy treba najti rejniško družino, kjer bo imela boljše pogoje.

Sam naenkrat ostane sam. Strto srce ga sprva priklene ob zidove svojega doma, saj noče imeti opravka z nikomer, sčasoma pa pridobi jekleno voljo, da bo svojo hčerko pridobil nazaj.

Utabori se pred ugledno odvetniško pisarno in ne odneha, dokler se odvetnica ne odloči, da ga bo zastopala. Rita (Michelle Pfeiffer) z nejevoljo prevzame primer, obenem pa jo prežema sočutje, saj jo globoko gane njegova ljubeznivost in popolna predanost hčerki. Kmalu postane razpeta med Samom, ki mu z vsem srcem želi pomagati, svojim krhkim zakonom in sinom, ki hrepeni po njeni naklonjenosti.

Na sodišču se izkaže, da je Sam sam sebi najslabša obramba. Zmeden, prestrašen in negotov v svoje sposobnosti in odlike, se strinja, da Lucy potrebuje mamo, veliko hišo polno igrač in boljše možnosti za razvoj; stvari, ki jih on ne more dati.

O snemanju

Moje ime je Sam je močno s čustvi prepleten film o ljubezni, starševstvu in družinskimi vezmi. "Vedno znova me prevzame pojav, kako družina deluje in kako vsak po svojih najboljših močeh gradi svoje gnezdece. Mislim, da se vsak starš na trenutke počuti zmeden in poražen, ne vedoč kaj storiti," meni režiser Jessie Nelson, ki je obenem tudi soustvarjal scenarij.

Sam, ki ga družba označi za nesposobnega starša, predstavlja edinstveno prispodobo za to, kako se vsi ljudje soočamo z neprestanimi življenjskimi izzivi in kako bi v določenem trenutku vsak izmed nas potreboval podporo sistema, tako pravnega kot socialnega. Vzgoja otroka je zelo zahtevna vloga in tudi Sam se je, tako kot vsak drug starš, kmalu usposobil za to. Svojo hčer je naučil osnov, kot so pošten odnos, iskrenost, skromnost in neverjetno sočutje, čeprav je bil njegov način vzgoje precej nenavaden. Kljub temu, da je bilo Lucyjino življenje ob Samu in njegovih duševno prizadetih prijateljih, ki so mu pomagali pri vzgoji, vse prej kot normalno, je bila vedno obdana z brezpogojno ljubeznijo in dobro voljo. "Lucy in njen očka hodita ob sredah na krožek risanja, ob četrtkih gledata filme, petek pa je dan za karaoke in se imata vedno super", je navdušena Dakotta Fanning, sedemletna deklica, ki je v filmu upodobila Lucy.

Imeti Sama za očka je odlično funkcioniralo, dokler Lucy ni začela hoditi v šolo in se je bila prisiljena soočiti z okolico in njenimi obsodbami glede drugačnega očeta. Poleg tega pa je tudi sama začela zaznavati spremembe v njunem odnosu, saj ga je v branju in računskih operacijah že prekašala. Ustrašila se je tega, zato mu je prikrivala in se na nek način sramovala svojih sposobnosti. Tako ga je imela rada, da ni želela postati bolj odrasla od njega. Želela je ostati na istem nivoju kot on.

Ko je država posegla vmes in Sama odrešila skrbništva nad Lucy, se mu je podrl svet, toda kmalu je začel iskati pomoč pri uspešni pravnici, o kateri je bil prepričan, da bo poskrbela, da se Lucy vrne. "Slepo verjame, da je zmagovalka, hitro se odziva in je zelo odločna," svojo vlogo Sama opisuje Sean Penn.

Rita (Michelle Pfeiffer) je sprva zviška gleda nanj, saj se navadno nima časa ubadati s tako neuglednim primerom. Sam se zlepa ne pusti motiti in ji je stalno za petami ter jo spravlja ob zadrego s svojim obnašanjem pred kolegi, med katerimi Rita slovi kot nepoboljšljiva in brezsrčna materialistka. Nekega dne začuti, da se sodelavci posmehujejo na njen račun, kar ji ni prav, zato vpričo njih obljubi Samu, da bo prevzela njegov primer "pro bono" (brez honorarja). In se znajde v situaciji, v katero ni hotela zaiti.

Počasi tudi sama občuti močno vez med očetom in hčerko in jima na nek način zavida, saj se zave, da je v njenem osebnem življenju to področje zelo krhko. Živi razkošno, razburljivo življenje lepih in uspešnih ljudi, obdano z vsemi materialnimi dobrinami in obsedenimi s popolnostjo. Tako daleč že zabrede stran od svojih resničnih občutkov, da stalno beži pred tem, da bi se z njimi soočila, zato je podvržena naglici. Postane ena izmed tistih ljudi, ki ne morejo biti dolgo na enem mestu, saj bi tako lahko celo kaj začutili.

Michelle Pfeiffer o vlogi pravi: "Rita se je odločila prevzeti primer iz čisto napačnih razlogov, ne iz sočutja do Sama, temveč zato, da dokaže pred kolegi, da ima tudi ona dobro srce." Več, ko je preživljala časa s Samom, bolj se je njeno srce prebujalo. Želela mu je resnično pomagati.

Producent Richard Salomon je mnenja, da Rita na nek način mora biti neizprosna in brezhibno urejena, v resnici pa je zelo občutljiva in krhka ženska, ki ne obvladuje osebnega življenja. Njeno popotovanje nazaj v resnični svet, ki ga s pomočjo Sama na novo odkrije, daje novo vrednost njenemu osebnemu življenju.

O glasbi iz filma

Večni The Beatles igrajo zelo izrazito vlogo, saj se njihova glasba in filozofija prepletata skozi cel film. Sam je njihov veliki občudovalec, saj svojo hčerkico imenuje po legendarni pesmi Lucy in the Sky with Diamonds, je seznanjen praktično z vsemi njihovimi pomembnimi dogodki in datumi v življenju, tako dejstvi kot najmanjšimi podrobnostmi. Njihova glasba ostaja večna stalnica, kot sta pri različnih ljudeh raziskovala in ugotovila koscenaristka Kristine Johnson in režiser Jessie Nelson, ki je obenem tudi avtor scenarija.

"Obiskala sva različne organizacije in glasbene delavnice in povsod je bila na repertoarju najljubših najmanj ena izmed pesmi legendarnih Beatlesov. Ne samo, da so njihove pesmi tako priljubljene, mnogim ljudem še danes predstavljajo temelje idealne življenjske filozofije."

Njihove pesmi so odpeli različni ustvarjalci: od Eddieja Vedderja (Pearl Jam), ki je v privatnem življenju tudi dolgoletni Sean Pennov prijatelj, do Sheryl Crow, Nicka Cavea...

O igralcih

Sean Penn (Sam Dawson)

Večkratni nagrajenec je skozi svojo dolgoletno in zelo barvito kariero danes eden izmed najbolj iskanih in spoštovanih ustvarjalcev svoje generacije. Njegove vloge prežete z izredno globino, razumnostjo in intezivnostjo vedno znova presenečajo tako kritike kot občinstvo. Mnogi so mnenja, da je njegova vloga v filmu Moje ime je Sam, kjer igra Sama, moža na stopnji razvoja sedemletnega otroka in odločnim srcem zmagovalca, ena izmed najbolj izrednih in drznih predstav vseh časov.

Sean Penn je doživel svoj scenaristični in režijski prvenec s filmom Indian Runner. The Crossing Guard je bil njegov drugi projekt, za katerega je napisal scenarij, ga režiral in produciral. Režiral je tudi vrhunsko dramo, Zaobljuba, z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi.

Od njegovega debija leta 1981 v filmu Taps naprej, je Penn v vsakem filmu pustil svoj silen in večen pečat. Penna so poimenovali "igralec z neobičajno globino", kateremu je uspelo preprosto izginiti v vsak lik, katerega je igral, obenem pa je dajal vtis, da sta igralec in vloga eno in isto. Taka avtentičnost ne pride zlahka. Penna so velikokrat primerjali z najboljšimi starejše generacije muhastih igralcev - Brandom, De Nirom in Deanom - toda mladi igralec zavrača vsakršno analizo njegovih metod in vplivov. Rekel je: "Vse, kar je važno, je to, kar je na ekranu." Videli smo ga v Žrtvah vojne in Carlitovem zakonu Briana De Palme, State of Grace, Zadnjem sprehod, za katerega je prejel nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljšega igralca. Jeseni 1997 je poleg svoje žene Robin Wright igral v filmu Tako je ljubka, katerega je tudi produciral (na canneskem festivalu je prejel nagrado za najboljšega igralca). Konec leta 1998 je prejel pohvale kritikov za svojo vlogo v Tanki rdeči liniji in Hurly Burly, za katerega je tudi prejel nagrado za najboljšega igralca na beneškem festivalu.

Jeseni 2001 smo ga videli v epizodni vlogi kmetovalca v filmu Preden se znoči.

Michelle Pfeiffer (Rita Harrison)

Trikratna oskarjevska nominiranka (Nevarna razmerja, Čudovita brata Baker, Love Field) je vlogo pretirano ambiciozne povzpetniške odvetnice Rite, ki je svoje življenje 100% posvečala karieri, vse dokler se ni "zapletla" v Samovo zgodbo, odlično odigrala.

Njena prva filmska vloga se je začela s filmom Hollywood Knights, med zvezde pa jo je izstrelil Brian de Palmov Brazgotinec, kjer je prvič igrala ob Alu Pacinu. Z njim je sodelovala tudi pri filmu Frankie in Johnie. Ob Jacku Nicholsonu, Cher in Susan Sarandon je blestela v filmu Čarovnice iz Eastwicka.

Prejela je vrsto nagrad za svoja dela: Nevarna razmerja so ji prinesla nagrado BAFTA, s Čudovitimi brati Baker si je prislužila zlati globus in nominacije za oskarja ter BAFTO. Za zlate globuse je bila nominirana tudi s filmi Married to the Mob, The Russia House, Frankie and Johnie in Čas nedolžnosti.

Michelle se ukvarja tudi s produkcijo (produkcijska hiša Via Rosa), med najpomembnejšimi projekti je bila ekranizacija romana Tisoč akrov nagrajenega s Pulitzerjevo nagrado in film The Deep End of The Ocean.

Igrala je tudi filmih: Ladyhawke, Tequila Sunrise, Batman Returns, Wolf, Up Close & Personal, One Fine Day, The Story of Us, What Lies Benneath... Trenutno je zaposlena s snemanjem filma White Oleander, ekranizacijo istoimenske knjižne uspešnice.

Dakota Fanning (Lucy Diamond Dawson)

Dakota je upodobila izjemno sedemletno hčerko Seana Penna v filmu Moje ime je Sam.

Njena kariera se je pričela že s petimi leti, ko je bila izbrana med tisočimi kandidati za snemanje reklam, ki so jo vodile vse do televizijskih vlog. Pojavljala se je v nanizankah Ally McBeal, Strong Medicine, Malcolm in The Middle in Spin City.

Njena filmografija vključuje tudi filma Father on X-Mas in 24 Hours, triler, v katerem igra ob Charlize Theron in Courtney Love. Trenutno pa je zaposlena s snemanjem filma Sweet Home Alabama, kjer jo bomo videli ob Reese Witherspoon.

Komentarji

1.7. 2006 ob 0:39

Film je sigurn dobr, ker igra DAKOTA FANNING!!!

— Lea
8.7. 2008 ob 18:38

jst sm ga že gledala in sm ob njem jokala. priporočam!!!!

— baby
29.6. 2009 ob 13:40

vredno ogleda!

— XoXo
26.1. 2010 ob 20:19

Sam je prevzel skrbništo, čeprav je prizadet. Res se mi je smilil in tudi jokala sem se. Film priporočam tistim, ki imate radi ganljive zgodbe. 10*

— Ana
6.11. 2010 ob 18:53

vau. tazga filma ze dolg nisem gledala. you got to see that. carskiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiije. jokala sem kot ze dolgo ne. nujno ga glejte

— buhu
4.12. 2010 ob 14:20

okej ta film je res zelo zelo dober. morate si ga ogledati. ko sem ga gledala se mi je zdelo tako resnično! res vau! 1 A. ZAKON!!!!!!!!!!

— coooooooooooooooooooooooooooooooooooooool

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.