Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Moje borovničeve noči

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 19.6.2008, Kino Komuna
26.6.2008, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2007
Jezik: angleščina
Scenarij: Wong Kar Wai, Lawrence Block
Režija: Wong Kar Wai
Mladenka Elizabeth se odpravi na dolgo pot po Ameriki, na kateri naj bi se končno našla in si odgovorila na vprašanja o svojih ljubezenskih čustvih, ključe pa pusti pri prijatelju Jeremyju, ki mu občasno s poti pošlje tudi kakšno razglednico. Elizabeth na poti seveda čaka kopica nenavadnih dogodivščin, a nekega dne se bo le morala vrniti v New York.

Zgodba

Kakšna je razdalja med zlomljenim srcem in novi začetkom?
Kako jo merimo?
Glede na čas, prostor, spomin?

Elizabeth, razočarano dekle z zlomljenim srcem, se želi odmakniti od vsakdanjega življenja in si odgovoriti na vprašanja glede svojega ljubezenskega življenja. Odpravi se na popotovanje po Ameriki. Čustvene rane se celijo, srečanja s številnimi neznanci pa odpirajo nova in nepričakovana poglavja v njenem življenju. Od pesniškega razmišljanja lastnika nočnega lokala in obupanih poskusov nesrečne hazarderke do pretrgane vezi med nemirnim policistom in njegovo uporniško ženo ... ti posamezniki povsem spremenijo Elizabethin pogled na življenje, ljubezenska razmerja ter nenazadnje tudi njeno osebnost. Mladenka počasi pozablja nesrečno preteklost, saj odkrije novo pot – pot proti pravi ljubezni.

Izbira igralske zasedbe

Celovečerec Moje borovničeve noči je sicer precejšen odmik od običajnih mojstrovin režiserja Wonga Kara Waija, toda nekaj elementov jasno spominja na nekatere njegove kitajske produkcije. Eden izmed teh elementov je igralska zasedba, ki je tipično sestavljena iz raznolike skupine igralcev z različnimi ozadji in vrlinami, od klasično usposobljenih igralcev do najstniških idolov. Med njimi so trije nominiranci za oskarja, dobitnica oskarja in večkratna dobitnica grammyja.

Nenavadna izbira in naklonjenost glasbenikom sta dva izmed glavnih dejavnikov pri Wongovem iskanju igralske zasedbe. Zato ne preseneča dejstvo, da je režiser k sodelovanju najprej povabil mednarodno uspešno glasbenico, Norah Jones.

»Pred prvim srečanjem sem mislila, da želi glasbo,« pravi Jonesova. »Nato pa mi je ponudil igralsko vlogo. Takrat sem ravno zaključila turnejo in imela sem precej prostega časa. Poznala sem njegov ugled, poseben značaj, njegove filme. Odločila sem se, da poskusim nekaj drugačnega in to v sodelovanju z nekom, ki mu zaupam.«

»Gre za izredno in povsem naravno igralko. Zanimalo me je, kako se bo izkazala v različnih situacijah v filmu«, z navdušenjem poudarja Wong Kai War.

O ustvarjalcih

Norah Jones (Elizabeth/Lizzie/Beth), izjemno nadarjena pevka, skladateljica in pianistka, je s svojim prvim albumom Come Away With Me, izdanim leta 2003, navdušila poslušalce po vsem svetu. Album se je prodal v 20 milijonski nakladi, Norah pa je prejela osem grammyjev, tudi za najboljši album leta, najboljšo novinko, najboljšo pop izvajalko ter pesem leta za malo ploščo Don't Know Why. Tudi z drugim albumom Feels Like Home, ki je izšel leta 2004, je zasedla vrh lestvic in bila nominirana za štiri grammyje. Leta 2005 je s pokojnim Rayem Charlesom prejela grammyja za duet Here We Go Again. Leto kasneje je izšel album njene skupine The Little Willies, v začetku lanskega leta pa je izšel še tretji samostojni album, Not Too Late, ki je dosegel vrh lestvic na petih celinah. My Blueberry Nights je njen igralski prvenec.

Jude Law (Jeremy) je svoj prvi večji uspeh zabeležil z vlogo v filmu Briana Gilberta, Wilde, s katero si je priigral številne nagrade, med drugim tudi pri londonskih filmskih kritikih.

Njegov prvi ameriški film je Gattaca Andrewa Niccola. Sledili so filmi Road to Perdition Sama Mendesa, Existenz Davida Cronenberga, Midnight in the Garden of Good and Evil Clinta Eastwooda in Enemy at the Gates Jean-Jacquesa Annauda .

Za vlogo v uspešnici Anthonyja Minghelle, Cold Mountain, je prejel nominaciji za oskarja in zlati globus v kategoriji najboljši igralec. Z Minghello je sodeloval že štiri leta poprej (1999), ko je navdušil v kriminalni drami The Talented Mr. Ripley. Tudi tedaj se je potegoval tako za oskarja kot tudi za zlati globus. Med njegove najnovejše filme sodijo Alfie, All the King’s Men Stevena Zailliana, The Holiday Nancy Meyers, Breaking and Entering Anthonyja Minghelle in Sleuth Kennetha Branagha.

David Strathairn (Arnie) v kinematografih gostuje vse od leta 1979, ko je nastopil v filmu Return of the Secaucus Seven režiserja Johna Saylesa. S slednjim je nato sodeloval še šestkrat, tudi v filmih Matewan, Passion Fish in Eight Men Out. Zaigral je za številne odlične ameriške režiserje, Mikea Nicholsa (Silkwood), Stevena Gyllenhaala (Losing Isaiah), Sydneyja Pollacka (The Firm), Curtisa Hansona (The River Wild), Taylorja Hackforda (Dolores Clairborne), Penny Marshall (A League of Their Own), Tima Robbinsa (Bob Roberts) in Philipa Kaufmana (Twisted). Za vlogo Edwarda R. Murrowa v zgodovinski drami Georgea Clooneyja, Good Night, And Good Luck, je bil nominiran za oskarja za najboljšega igralca.

Rachel Weisz (Sue Lynne) je prejela oskarja in zlati globus za vlogo v drami The Constant Gardener Fernanda Meirellesa. V njeno filmografijo sodijo celovečerci The Fountain Darrena Aronofskega, Constantine Francisa Lawrencea, Runaway Jury Garyja Flederja, Confidence Jamesa Foleyja, About a Boy Chrisa in Paula Weitza, The Mummy in The Mummy Returns Stephena Sommersa. Prepričala je tudi v filmu Jean-Jacquesa Annauda Enemy At The Gates, Michaela Winterbottoma I Want You, Davida Lelanda The Land Girls, Beeban Kidron Swept from the Sea, Bernarda Bertoluccija Stealing Beauty in Neila LaButea The Shape of Things.

Njeni prihajajoči projekti so komedija Davida Dobkina, Fred Claus, romantična komedija Adama Brooksa, Definitely Maybe, in pustolovska drama Riana Johnsona, The Brothers Bloom. Jeseni bo začela s snemanjem grozljive drame Petra Jacksona, Lovely Bones.

Natalie Portman (Leslie) je svojo igralsko kariero začela že pri enajstih letih, v filmu Luca Bessona, The Professional. Kmalu je odigrala vloge v filmih Beautiful Girls, Everyone Said I Love You, Mars Attacks!, Anywhere But Here in Where the Heart Is.

Videli smo jo lahko tudi v uspešnicah, kot so Star Wars (The Phantom Menace, Attack of the Clones in Revenge of the Sith), Cold Mountain, Garden State in Closer ter v zadnjem času v celovečercih V for Vendetta, Goya’s Ghosts, The Other Boleyn Girl in Mr. Magorium’s Wonder Emporium.

Wong Kar Wai (režiser/scenarist/producent)

Njegov prvi film, As Tears Go By, se je premierno zavrtel leta 1989 na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu. Z drugim, Days of Being Wild, je prejel pet hongkonških filmskih nagrad, tudi za najboljši film in najboljšega režiserja. Ashes of Time je ugledal luč leta 1994 na beneškem filmskem festivalu. Že pred tem je ustvaril akcijsko dramo Chungking Express, svojo prvo mednarodno uspešnico. Leto kasneje je sledila drama Fallen Angels.

V Cannesu je bil leta 1997 izbran za najboljšega režiserja, in sicer za film Happy Together, številne nagrade pa je na tem festivalu pobrala tudi njegova romantična drama In the Mood for Love leta 2000. Tony Leung Chiu-wai v vlogi Chowa Mo-wena je bil izbran za najboljšega igralca. Štiri leta kasneje se je Wong vrnil v Cannes, tokrat s filmom 2046. Gre za nadaljevanje zgodbe o Mo-wenu, katerega vlogo je znova prevzel Leung. Ustvaril je tudi kratki film The Hire in enega izmed treh segmentov filma Eros.

Maja 2006 se je Wong preizkusil v vlogi predsednika žirije na 59. filmskem festivalu v Cannesu, mesec kasneje pa je v Ameriki začel s snemanjem svojega prvega filma v angleškem jeziku, Moje borovničeve noči.

Komentarji

27.6. 2008 ob 2:00

star film, noobi!!!!!

— noobi
27.6. 2008 ob 2:00

Pa ta film je star, ko zemlja. Noobi.

— WTF?!!
30.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Dogodki v filmu se dogajajo prepočasi, film me je totalno dolgočasil

— tanja
30.6. 2008 ob 18:20 zvezdica

Dober film v vseh pogledih. Kamera je fantastična, igralci zbrani iz vseh logov tudi. Glavni igralki se ogromno dogaja. Režija je kul. Priporočam.

— Taya
4.7. 2008 ob 2:00

meni ni atk slab,ampak tud dobr ni.poglejte si ga,ter se prepričajte.

— jua
6.7. 2008 ob 19:11 zvezdica

Film je res zelo dolgočasen, nekatrei so med samim predvajanjem že odšli, in tudi sama sem razmišljala o tem.kakorkoli, nekje tri četrtine filma je totalno brezveze in nimaš pojma kam film sploh gre, na koncu pa je fajn, samo ne odšteje tistega dolgočasja pred tem.Čeprav mi je samo sporočilo filma všeč, pa mislim, da ga še enkrat ne bi šla gledat.

— petra
7.7. 2008 ob 17:36

eh mi je sploh žal da sm to gleddu... maste prow... premalo se dogaja

— neznan
9.7. 2008 ob 11:17 zvezdica

Od filma sem malo več pričakovala, rdeče niti nisem ravno našla, saj je verjetno namen filma, da si vsak poišče rdečo nit sam. Zamislila sem se ob človeški naivnosti, ki nikakor ni slaba lastnost, saj z upanjem in v vero v ljudi, doživljaš tudi lepe trenutke in bo kakšni ponesrečeni vezi, korajžno stopiš v drugo in je lahko boljša ali najboljša. Je pa film za bolj zahtevne gledalce, ljubitelji akcije naj nikar ne hodijo gledat.

— vera bitunjac
16.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

totalna beda, ene parkrat sm zaspala umes, pa norah jones mi je ful antipatična in tako zdolgočaseno dekle, nic energije. skoda 10 evrov.

— brina
21.7. 2008 ob 16:12 zvezdica

film o iskanju ljubezni, o medsebojnih odnosih... dobra igra Norah Jones in Natalie Portman, meni kar všečna zgodba, ne zdi se mi tok hollywoodska, kakšni dobri dialogi so vmes, a za kak filmski presežek ravno ne gre 7/10

— lyla
21.7. 2008 ob 16:17

koker jas vem je hong kong na kitajskem in ne država sama zase.

— uršii
27.7. 2008 ob 16:32 zvezdica

Film mi je bil všeč. Lahkoten, zabaven na momente malo tragičen a konec vseeno pozitivno naravnan. Igra vseh igralcev je odlična od Norah Jones do Natalie Portman in Juda Lawa. Všeč so mi bili svetlobni učinki in pot kamere. Režiser mi ni znan a za prvenec lep in všečen film.

— viewer
28.7. 2008 ob 2:00

zelo kul film kar se mene tiče

— jessy
28.7. 2008 ob 17:40 zvezdica

moj najljubsi film useh casov..mami kok je dobr..NUJNO ugled..NUJNO..ta film se nemore kosati z alvinom in vevericki.najnaj najnaj film.!

— lona.
2.8. 2008 ob 2:00

ne toti film je takka bedaa.... brezvezni film nix se neja kaj dogaja.. to je za tiste ko radi čitajo knjige

— dsxxx
4.8. 2008 ob 16:10

@ brina
Kje si pa ti gledala film, da si plačala 10 eu:)

— maja
8.8. 2008 ob 16:11

brezvezni film. sploh ne prikaže njenega razmišljanja o stvareh ki se ji pripetijo tak da sploh ne veš kaj si misli. in na koncu bi naj to bila prava ljubezen?kak te to veš? dolgčas.

— mateja f
19.12. 2009 ob 16:22

bolj butastega filma pa še ne... :S

— nejko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.