Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Moja obilna grška poroka 2

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 31.3.2016, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Nia Vardalos
Režija: Kirk Jones
V nadaljevanju komične uspešnice o ljubezenskih prigodah grške družine, se še vedno zaljubljena Toula in Miller soočata z družinskimi boji na vseh frontah. Sive lase jima povzroča svobodomiselna hčerka, ki se želi osvoboditi družinskega objema, hkrati pa tudi sama zaradi nenehnih družinskih zdrah težko najdeta dovolj časa za romantično intimo. Popoln kaos povzroči razkritje, da poroka Toulinih staršev nikoli ni bila uradno potrjena, kar povzroči zabavne priprave na novo - tokrat še bolj divjo in še bolj obilno grško poroko.

Portokalosovi se vračajo: zgodba junakov, ki so jih gledalci po vsem svetu vzeli za svoje in v njih prepoznali lastne družine, se odvija deset let po tistem, ko smo družino videli nazadnje.

Toula (Nia Vardalos) in Ian (John Corbett) sta poročena že precej časa in v njunem odnosu – kot se pogosto zgodi – ni več tiste stare iskrice. Podobno kot večina mater najstnikov je tudi Toula nenehno v navzkrižju s svojo hčerko Paris (Elena Kampouris), pri tem pa skuša najti tudi čas zase in za svoj odnos z možem.

Tako kot Toula svojim staršem pomeni vse na svetu, je tudi Paris Touli in Ianu punčica očesa. Sprašujeta se, ali naj sedemnajstletnici pustita, da odraste in sprejema lastne odločitve, namesto da jo dušita s sleherno družinsko tradicijo in lastnimi pričakovanji o tem, kdo in kakšna naj bi bila. A – podobno kot Touli sami – tudi Paris ni do tega, da bi jo vsi poučevali, kakšno mora biti grško dekle. Lovi se med pričakovanji družine in lastnimi sanjami.

Hkrati se Toulina starša Gus (Michael Constantine) in Maria (Lainie Kazan), zdaj ponosna stara starša, po vzoru mnogih parov sprašujeta, kam je izginila nekdanja zaljubljenost. Maria upa, da znova zaneti iskrico nekdanje strasti. In – jasno! – Gus je še vedno prepričan, da čistilo za okna odpravi sleherno zdravstveno tegobo…

Scenarij je prispevala za oskarja nominirana Nia Vardalos (ki znova igra tudi glavno vlogo) in čeprav je skozi leta bilo slišati, da je svetovna uspešnica Moja obilna grška poroka nastala na podlagi njene monopredstave, je resnica ravno obratna. Vardalosova je najprej napisala scenarij, a ker ni imela zastopnika, tudi ni dobila priložnosti, da ga komu predstavi. V upanju, da si najde agenta, je snov iz scenarija prenesla na oder. V eni od predstav jo je opazila igralka Rita Wilson (ta v nadaljevanju tudi igra), ki je bila tako navdušena, da je svojega soproga Toma Hanksa in njegovega partnerja v produkcijski hiši Playtone Garyja Goetzmana prepričala, da si jo ogledata tudi sama.

In ostalo je antična zgodovina: ne le, da je Moja obilna grška poroka z več kot 245 milijoni dolarjev zaslužka postala najbolj uspešna romantična komedija vseh časov, temveč si je po vsem svetu nabrala vojsko zapriseženih oboževalcev, tako mladih kot starih, in je postala nov mejnik v žanru.

Težko pričakovano nadaljevanje razkriva družinsko skrivnost Portokalosovih, ki bo priljubljene junake znova združila na še obilnejši in še bolj grški poroki. V nadvse obilni igralski zasedbi so med drugimi tudi Bruce Gray, Fiona Reid, Gia Carides, Louis Mandylor, Ian Gomez, Kathryn Haggis, Andrea Martin, Alex Wolff, Rob Riggle, Mark Margolis in John Stamos. Režiral je Kirk Jones, producentje so bili vnovič Gary Goetzman, Rita Wilson in Tom Hanks.

Izza kamer so sodelovali direktor fotografije Jim Denault, scenograf Gregory Keen, montažer Mark Czyzewski in kostumografinja Gersha Phillips. Glasbo je zložil Christopher Lennertz.

O igralcih

Nia Vardalos(Toula/scenarij, izvršna producentka) je začela na gledaliških odrih v rodni Kanadi kot igralka in dramaturginja, nato pa spisala scenarij za celovečerec My Big Fat Greek Wedding, v katerem je tudi igrala. Za vlogo je bila v igri za zlati globus, s scenarijem pa za oskarja. Igrala je v Connie and Carla (tudi scenarij), My Life in Ruins, For a Good Time, Call…, Larry Crowne (soscenaristka ob Tomu Hanksu) in v I Hate Valentine's Day (tudi scenarij in režija). Nedavno je ob Nicku Nolteju in Seli Ward končala snemanje celovečerca Graves. Na TV smo jo videli v serijah Law & Order: Special Victims Unit, Grey's Anatomy, Cougar Town, Curb Your Enthusiasm in Jane the Virgin, vodila je oddajo Saturday Night Live in ob soprogu Ianu Homezu vodi oddajo The Great Holiday Baking Show. Glas je posodila liku v risani seriji Star vs. the Forces of Evil. Njena knjiga Instant Momje bila takojšnja uspešnica.

John Corbett (Ian) je prvo glavno vlogo dobil prav v Moji obilni grški poroki , sicer pa je najbolj znan kot Aidan Shaw iz serije Sex and the City; vloga mu je prinesla nominacijo za zlati globus. Za zlati globus in emmyja se je potegoval tudi v seriji Northern Exposure, trenutno pa igra v seriji Sex&Drugs&Rock&Roll. Na velikih platnih smo ga videli v Street Kings, The Burning Plainob Charlize Theron, v The Messengers, Ramona and Beezus…

O ustvarjalcih

Kirk Jones (režija) je po študiju našel delo v londonski produkcijski hiši BFCS, potem pa je kot režiser presedlal k Xenium Productions in hkrati pisal in režiral tudi lastne oglase in filme – med drugim je za oglas za Absolut Vodko prejel nagrado silver, njegovi pa so tudi oglasi za Mother, BBH, Saatchi & Saatchi, Young & Rubicam, Leo Burnett's ter za kampanje za Reebok, The National Lottery, HSBC in Vodafone. Pozneje se je pridružil podjetju Tomboy Films in za svoje delo prejel nagrade na več festivalih. Njegov prvi celovečerec Waking Ned Devine se je potegoval za bafto in več drugih mednarodnih nagrad. Nato je režiral Nanny McPhee z Emmo Thompson, po lastnem scenariju Everybody's Fine z Robertom DeNirom in What to Expect When You're Expecting s Cameron Diaz, Jennifer Lopez in Chrisom Rockom.

Komentarji

26.3. 2016 ob 21:15

Lahkotna in domiselna komedija, ki bo nasmejala tudi zahtevnejšega gledalca. Stereotipi so sicer zelo pocukrano prikazani, vendar po mojih izkušnjah z Grki v veliki meri držijo. Všeč mi je, da je več igralcev dejansko grškega porekla, vključno z maturantko. In mimogrede, Aleksander Veliki ni zapustil nobenih neposrednih potomcev. :)

— Zarja
5.4. 2016 ob 22:06

Zgodba Nie Vardalos je vsekakor zgodba o uspehu.

Enako, kot se je neizkušeni režiser Kerry Conran odločil, da ne odneha, dokler ni v lastni spalnici zmontiral kratkega filma, ki mu je navsezadnje prinesel producenta za film Sky Captain: The World Of Tomorrow, tako je tudi Vardalosova dokazala, da je pot tam, kjer je volja. Najprej je napisala filmski scenarij. Nato je iz njega naredila gledališko predstavo. Tam jo je opazila producentka Rita Wilson. In ... Ostalo je antična zgodovina. Prisrčna komedija Moja obilna grška poroka je očarala gledalce po vsem svetu ... tudi vas ... in sedaj si želite videti nadaljevanje ...

Ups. Pozor: Moja obilna grška poroka 2 pravzaprav ni nadaljevanje! Seveda se zgodba vsebinsko nadaljuje, pa vendar: namesto ene, tokrat spremljamo kar TRI ljubezenske zgodbe. In namesto nadaljevanja dobimo mnogo več: slavje življenju in ljubezni, ki ga dopolnjuje.

Pričujoči film nekako spominja na Linklaterjeva Fantovska leta: vsa igralska zasedba Moje obilne grške poroke se je postarala pred našimi očmi! Osupljivo je tudi dejstvo, da so očitno nekako uspeli k sodelovanju privabiti prav vso igralsko zasedbo prejšnjega filma.

Seveda pa sta žarela tudi novinca, Elena Kampouris in Alex Wolff (njegovega starejšega brata Nata smo pred kratkim videli v mladinski uspešnici Papertowns - brata sta znana tudi kot uspešen glasbeni duo).

Prisrčen film vas bo nasmejal in ... ja. S seboj za vsak slučaj vzemite robčke. Tako velika količina ljubezni zna biti nevarno ganljiva.

— jesse45613
7.4. 2016 ob 12:24

Meni je bil ta del boljši od prvega, saj je bilo vse osredotočeno na mučenico Toulo. Tu pa je vsem v družini nekaj manjkalo, a se na koncu izteče, kot /no, pejte gledat/.
Priporočam - doza smeha in cukra je zagotovljena.

— grkica
11.4. 2016 ob 12:40

Mislim, da finančnega uspeha prvega dela ta film ne bo ponovil. V prvem delu smo videli nekaj svežega in lahkotno komedijo, ki pritegne množice. V drugem delu, pa vidimo v glavnem iste finte in lahkotno komedijo. Robcev ne potrebujete, razen če ste res iz pravega cukra. Je pa dejstvo, da je film za pogledat, eden redkih kjer ni klanja in seksa, ki je možen v glavnem v filmu. Se pa o seksu kar pogovarjajo….

— Bojan
2.5. 2016 ob 17:36

Pa bo

— Žan habjanič

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.