Kolosej
Film distribucije 2i Film

Moj dedi je padel z Marsa

družinski
Podnapisi
Na sporedu od: 12.9.2019, Kolosej Ljubljana
1h 19min / 79min
Leto: 2019
Jezik: hrvaščina
Scenarij: Pavlica Bajsic, Irena Krcelic, Branko Ruzic
V nekem trenutku se življenje deklice Une povsem spremeni, ko njenega dedka ugrabijo vesoljci. V kleti družinske hiše slučajno odkrije, da je tudi dedek vesoljec. Njegov vesoljska ladja se je pred mnogimi leti zrušila na Zemljo, poleg dedka pa je tu ostal tudi njegov pilot, nejevoljni robot Dodo. Una in robot imata manj kot 24 ur časa, da najdeta in rešita dedka.

Neobičajna avantura deklice in robota, ki rešita dekličino vesoljsko družino.

Pri produkciji prvega hrvaškega znanstvenofantastičnega filma za otroke, ki končno prihaja tudi na naša kino platna, je sodeloval tudi slovenski studio Senca s producentko Ido Weiss. Film, ki je namenjen otrokom od 7. leta dalje in njihovim staršem, na spored prihaja 12. septembra.

Režijo celovečerca podpisuje večkrat nagrajeni avtorski tandem Dražen Žarković in Marina Andree Škop, glavna junakinja pa je 9-letna Una, ki je nekega večera priča nevsakdanjemu dogodku ‒ njenega dedka ugrabijo vesoljci. Medtem ko skuša ugotoviti, kam je izginil, v kleti po naključju odkrije skriti prostor, poln nenavadnih vesoljskih stvari, njeno pozornost pa pritegne mali nejevoljni vesoljski robot. V tej nevsakdanji pustolovščini se med njima splete prijateljstvo, čisto robotsko logiko zamenjajo čustva, Una pa s svojo nesebično ljubeznijo najde način, kako rešiti svojo vesoljsko družino.

»Skozi prijateljstvo deklice in robota film pripoveduje o moči, ki jo ima ljubezen. V današnjem svetu, ki slavi individualizem, želiva pokazati, da je pomembno mlade usmeriti k druženju, prijateljstvu in ljubezni ‒ vrednotam, s katerimi bodo obogatili svoja življenja, « sta filmu na pot povedala režiserja.

O FILMU
V glavni vlogi igra 12-letna Lana Hranjec, za katero je to prva filmska vloga. Robotu Dodu je glas je posodil večkrat nagrajen hrvaški igralec Ozren Grabarić. V filmu igrajo še norveški igralec Nils Ole Oftebro, ki ga je v hrvaščini sinroniziral Radko Polič, slovaška komičarka Petra Polnišova in mladi hrvaški igralski upi Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić in Lucija Šango.

Scenarij sta po zgodbi Irene Krčelić Moj dida je vanzemaljac napisala Pavlica Bajsić Brazzoduro in Branko Ružić.

Film je nastal v produkciji zagrebškega Studia dim v sodelovanju s partnerji iz šest evropskih držav ‒ slovenskim Senca studiom, Hrvaško radiotelevizijo, luksemburškim Wady Films, norveškim Filmbinom, češkim Masterfilmom in MagicLabom, slovaškim Artileria ter Fabriko iz BiH-a.

Poleg Ide Weiss in Radka Poliča so pri filmu sodelovala tudi slovenska avtorja - direktor fotografije Sven Pepeonik in oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, po očetu pa je slovenske nacionalnosti tudi korežiserka in producentka Marina Andree Škop. Del filma je bil posnet na lokacijah v Brežicah, zahtevno postrodukcijo slike pa je opravil ljubljanski studio Teleking. Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

Film je že v fazi razvoja prejel nagrado BeActive Award za najboljši projekt ter Prime4Kids&Family Award za najboljši projekt za otroke.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.