Kolosej

Mogočni par

The Mighty
drama
Na sporedu od: 12.8.1999, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Režija: Peter Chelsom

Vsebina

Povzeta po znani noveli Rodmana Philbricka je Mogočni par zabavna, zanosna in pustolovska zgodba o dveh mladih outsiderjih, ki v duhu kralja Arturja in njegovih vitezov okrogle mize skušata odgovoriti na vprašanje o plemenitosti in dobroti, da bi na koncu odkrila, da je najpomembnejše bogastvo - prijateljstvo.
Vse skupaj se začne, ko se mladi Kevin Dillon (KIERAN CULKIN) in njegova mati (SHARON STONE) preselita v soseščino Maxwella Kanea (ELDEN HENSON) in njegovih starih staršev. Trinajstletni Max je zelo velik fant, ki je počasen v šoli, z malo poguma in s težavami pri vključevanju v okolje. Stvari se spremenijo, ko spozna Kevina, drobnega Einsteina, z nožno protezo, z več pameti in iznajdljivosti, predrznosti in poguma, kot ga ima katerikoli deček v mestu, s katerim postaneta najboljša prijatelja.
Oba dečka sta bila vse svoje življenje zaradi drugačnosti izobčenca za svoje vrstnike. Toda povezana kot eno - z drobnim Kevinom na ramenih velikega Maxa - ustvarita pogumnega bojevnika z občudovanja vredno močjo, z železno voljo, divjo domišljijo in močnim občutkom za plemenitost v slogu plemenitega kralja Arturja. Skupaj sta neustrašna kombinacija, ki sama sebe kliče The Mighty.
Zaživita v kraljestvu, ki sta ga ustvarila s svojo domišljijo, v kraljestvu, kjer morata popravljati krivice, pobijati zmaje in reševati gospodične iz nevarnosti - v kraljestvu, tako nasilnem in preplavljenim s temnimi silami, kot je njuno domače mesto.

O produkciji

Ko je govora o nevarnih, izmišljenih in resničnih pustolovščinah trinajstletnega dečka - lov na zmaje, bojevanje s temnimi silami in reševanje dam iz nevarnosti - je najboljši prijatelj ključ, ki ti omogoči, da stopiš močan in mogočen na sam vrh sveta. To sporočilo je bistvo filma Mogočni par, v katerem se prepletata plemenitost in čarobnost domišljije v enkratno pustolovščino, kot jo vidita dva otroka, a je kljub temu zanimiva za gledalce vseh starosti.
Tisto, kar je resnično nekaj posebnega v zgodbi filma Mogočni par je način, na katerega nam pokaže, da lahko še tako različni ljudje najdejo drug drugega, skrbijo drug za drugega in si pomagajo prebroditi težave, pripoveduje producentka Jane Startz. Zgodba je še posebej pretresljiva, ker prikazuje dva dečka, ki čutita in skrbita drug za drugega in v življenje drug drugega vneseta velike spremembe.
Kevin da Maxu svoj glas. Max da Kevinu svojo sposobnost hoje. To je zgodba o branju in uporabi domišljije. Če si se naučil brati in te nekaj resnično privlači, te lahko domišljija odpelje kamor koli hočeš. Skozi ljubezen do branja in učenja, Kevin vodi Maxa na fantastično potovanje, na katero pa se lahko odpravi vsakdo, ne glede na to, kako reven je ali kakšne so njegove fizične sposobnosti!
Vse skupaj se je začelo, ko je Freak The Mighty, prva mladinska novela priznanega pisatelja Rodmana Philbricka leta 1993 prišla na knjižne police. Medtem ko je pisal svojo zgodbo, je Philbricka pritegnila usoda sinovega prijatelja , ki je obolel za hudo otroško boleznijo. Philbrick se spominja: Deček je bil zelo podoben liku Kevina Dillona - bister, pameten, z močno osebnostjo, navdušen nad besedami. Takrat nisem vedel prav dosti o pisanju za mladino, toda vztrajen glas v glavi mi je govoril, da moram napisati to zgodbo.
Knjiga je čez noč postala uspešnica, bila nagrajena z nagrado za najboljšo mladinsko knjigo, ki jo podeljuje American Library Association in je kmalu postala obvezno čtivo v osnovnih šolah po vsej Ameriki.

Philbricka uspeh njegove knjige ne preseneča. Po njegovem imajo otroci radi zgodbo o prijateljstvu, saj je v najstniški dobi prav prijateljstvo življenjskega pomena. Imeti najboljšega prijatelja je nujno potrebno. Da bi ohranil zanimanje bralca, je Philbrick zgodbi oddal elemente zabave, dogodivščine, komedije in tragedije. S temi elementi je postala njegova zgodba idealna ne samo za knjižne police ampak tudi za veliko platno, lastnost, ki ni ostala prikrita producentki Startz.
Da bi napisal scenarij za film Mogočni par, se je producentka Jane Startz obrnila na scenarista Charlesa Leavitta, katerega scenarij za film Sunchaser jo je navdušil. Režiser Chelsom se spominja svojih občutkov, ko je prvič prebral scenarij: Mogočni par me je pretresel bolj kot katerikoli scenarij, ki sem ga prebral v zadnjem času in vedel sem, da bo imel velik odmev. Film sem videl nekje med Stand By Me in My Left Foot; čeprav v filmu igrajo mladi ljudje, je njihova zgodba pritegnila vse gledalce.
Ko je bila ekipa za kamero postavljena, je bilo potrebno zbrati igralce, ki bi prenesli like Mogočnega para s papirja na platno. Izbira igralcev se je začela z velikim uspehom, saj je vlogo Gwen Dillon, Kevinove čuteče in pogumne matere, sprejela ena najbolj slavnih igralk Hollywooda, Sharon Stone. Igralka je bila tako prevzeta nad scenarijem za film, da ni samo sprejela vloge, ampak je njena producentska hiša Chaos Production prevzela koprodukcijo filma.
Nadaljnje iskanje je bilo namenjeno igralcema za ključni vlogi obeh dečkov, drobnega Kevina in velikega Maxa. Producenti so iskali po Severni Ameriki in Evropi in si ogledali tisoče otrok, velikih in malih, invalidnih in ne, izkušenih igralcev in naturščkov. Toda, kot pravi Startzova, Ko sta se pojavila Elden Henson in Kieran Culkin, smo vedeli, da je naše delo končano. Oba sta uteleša pravega duha za vlogi!
Chelsom se spominja: Elden je prišel na avdicijo za drugo vlogo in nas je vprašal, če lahko prebere še nekaj Maxovega teksta. Rekli smo "seveda' in povsem nas je navdušil. Vedeli so, da so našli Maxa. Henson sam priznava, da je velik oboževalec Philbrickove knjige, kar ga je tudi gnalo v njegovi želji, da na vsak način dobi vlogo v filmski verziji. Mislim, da je Mogočni par resnično dobra zgodba.
Kot otrok vem, da je nekaj posebnega na najboljšem prijatelju in koliko ti on pomeni. Prijateljstvo zahteva čas in je nekaj, česar s časom ne izgubiš. Navadno se pravo prijateljstvo zgodi samo enkrat v življenju. Mogočni par je žalostna in vesela zgodba hkrati, življenjska in zelo resnična. Mislim, da lahko vsakdo najde v zgodbi nekaj iz svojega življenja. Celo odrasli, saj so bili tudi oni nekoč stari trinajst let.

Za Kierana Culkina, mladega igralca, ki so ga izbrali za vlogo Kevina, Chelsom pravi: Kieran je zelo instinktiven igralec in zelo zabaven. Spravljal me je v smeh. Spodbujal sem ga, da nas je spravljal v smeh. Fizično izgleda zelo šibak in droben in je odlično zaigral Kevinovo deformiranost. Kar pa še malo ni bilo enostavno ali udobno. Startz se strinja: Kieran je Kevin. Ima zdrav smisel za humor in zelo staro dušo. On in Elden sta bila odličen par - oba sta velika talenta, toda hkrati prava otroka.
Da bi se pridružili Stonovi, Culkinu in Hensonu, so ustvarjalci filma zbrali izjemno ekipo, skupaj z igralskima legendama Geno Rowlands in Harryjem Deanom Stantonom, dobitnico nagrade Emmy Gillian Anderson, priznanim igralcem Jamesom Gandolfinijem in glasbeno superzvezdo Meat Loaf.
Ko je bila izbrana tudi vsa igralska ekipa, se je snemanje, ki je potekalo na dveh lokacijah, v Torontu in v Cincinnatiju, lahko začelo.
Sharon Stone je bila za vlogo v filmu nominirana za nagrado zlati globus, nominacijo za nagrado, ki jo podeljujejo mladim igralcem, pa je zaslužil tudi Kieran Culkin.

Pred kamero

Sharon Stone (Gwen Dillon)
Z glavno vloge v erotičnem trilerju Basic Instinct, najuspešnejšem filmu leta 1992, je Sharon Stone postala ena najbolj iskanih hollywoodskih igralk. Za vlogo v filmu režiserja Martina Scorseseja Casino, v katerem je igrala skupaj z Robertom De Nirom in Joeom Pescijem, je bila Sharon Stone nominirana za oskarja in je prejela zlati globus za najboljšo žensko vlogo v kategoriji dram. Pred tem je igrala v filmu Hitri in mrtvi (pri katerem je bila tudi koproducentka) in z Sylvesterom Stalloneom v akcijskem trilerju The Specialist. V filmu Intersection je bil njej soigralec Richard Gere, v psihološkem trilerju Sliver pa sta se ji pridružila William Baldwin in Tom Berenger.
Čeprav je svojo kariero začela kot model priznane agencije Eileen Ford, je kmalu začela dobivati tudi filmske vloge. Prvi film, v katerem je zaigrala, je Stardust Memories.

Elden Henson (Maxwell Kane)
Elden Henson igra v filmih od najbolj rosnih let. Igral je glavne vloge v filmih The Mighty Ducks I, II in III, Foxfire, Radio Flyer. Prav tako je nastopil v filmu Turner nad Hootch in The Verdict in Daniel. Kmalu ga bomo lahko gledali v najstniški komediji Ona je prava (She's All That). Henson (lahko ga najdete tudi pod imenoma Elden Ryan Ratcliff in Elden Hensen) je začel svojo kariero v starosti dveh let kot otroški model pri agenciji Eileen Ford. Kmalu je začel nastopati v reklamah in v starosti petih let zaigral na televiziji v 'As the World Turns'. Od takrat je nastopil v številnih televizijskih serijah.
Dokončal je svoj prvi scenarij, akcijsko pustolovščino z naslovom HITKID in namerava ustanoviti svoje lastno producentsko podjetje.

Kieran Culkin (Kevin Dillon)
Mogočni par je prva glavna vloga tega petnajstletnika. Prvič je zaigral v uspešnici Home Alone in njenem nadaljevanju Home Alone: Lost in New York. Videli smo ga lahko v filmih Nowhere to Run, It Runs in the Family, Father of the Bride II in Amanda. Tudi njega bomo lahko kmalu gledali v najstniški komediji Ona je prava (She's All That), kasneje pa še v filmih The Cider House Rules in 50 Violins.

Gena Rowlands (Gram)
Gena Rowlands je mednarodno priznana kot igralka z izjemnim znanjem in talentom. Poleg filma Mogočni par sta njena novejša projekta še Hope Floats, v katerem je zaigrala skupaj s Sandro Bullock in Paulie.
Igrala je v filmih kot je Lonely Are The Brave in v številnih filmih, ki jih je režiral (in v njih tudi igral) njen pokojni mož John Cassavetes: A Child is Waiting, Faces and Moskowitz, A Woman Under the Influence (za katerega je prejela zlati globus in bila nominirana za oskarja), Gloria (ki ji je prinesel drugo nominacijo za oskarja, nagrado beneškega festivala in zlatega leva), Opening Night (za katerega je prejela srebrnega medveda), The Tempest, Love Streams, Light of Day, Another Woman (Woody Allen), Once Around, Night On Earth, Something to Talk About in The Neon Bible. Njeno kariero sestavljajo tudi odlični nastopi na televiziji in v gledališču.

Gillian Anderson (Loretta Lee)
Pred vlogo specialne agentke Dane Scully v kultni seriji 'Dosjeji X', je kot gostja nastopila v epizodi serije 'Classs of '96'. Za svoje nastope v gledališču je prejela številne nagrade ter pohvale kritikov in gledalcev.
Z interpretacijo lika agentke Scully v 'Dosjejih X' je zasluženo osvojila televizijske gledalce in kritike. Leta 1999 je prejela zlati globus in leta 1997 nagrado Emmy za najboljšo dramsko vlogo v televizijski seriji.
Razumljivo je, da je zaigrala v filmu The X Files, njeni drugi nastopi pa vključujejo vloge v filmih The Turning, Chicago Cab in Playing by Heart.

Za kamero

Peter Chelsom - Režiser
Režiserski prvenec Petra Chelsoma, enega od britanskih najbolj vidnih in izvirnih piscev/režiserjev, je film Hear My Song, v katerem sta igrala Ned Beatty in Adrian Dunbar. Romantična komedija, za katero je napisal tudi scenarij, je bila nagrajena s številnimi britanskimi filmskimi nagradami.
Tudi njegov drugi film Funny Bones, v katerem so zaigrali Oliver Platt, Jerry Lewis in Leslie Caron, nagrade niso zaobšle. Tako je bil film proglašen za najboljšega na petih evropskih filmskih festivalih.
Rojen v Blackpoolu, v severni Angliji, se je Chelsom ukvarjal s fotografijo, preden je bil sprejet na londonsko šolo za dramo, kjer je študiral tri leta. Naslednjih deset let je občasno delal kot igralec, igral glavne vloge v televizijskih serijah, v filmih in v prestižnih londonskih gledališčih. Na višku svoje kariere se je odločil, da se bo posvetil pisanju in režiji.
Bogate izkušnje v režiji si je nabral z režiranjem več kot 60 reklam, za katere je prejemal tudi nagrade. Njegov prvi, kratki film Treacle je prejel nominacijo BAFTA in bil predvajal na številnih festivalih po svetu, vključno s festivaloma v New Yorku in v Londonu. Chelsom se je leta 1995 preselil v Los Angeles.

Komentarji

5.3. 2010 ob 17:58

danes smo v šoli gledal ta film in je zlo zanimiv!!!

— ursy
8.3. 2010 ob 15:18

p beda film najbrš????
drekec pekec

— drekec pekec
11.10. 2010 ob 17:40

Film je res čudovit primer prijateljstva in "poguma".Toplo bi ga priporočala današnji včasih preveč nestrpni mladini. Zanima me kje bi lahko dobila DVD ali video izvedbo za domačo uporabo? Sem že veliko iskala brez uspeha.
Hvala za morebiten odgovor.

— Dita

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.