Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Modeli stare šole

komedija
Vsa zabava študentskih dni. Učenja nič.
Podnapisi
Na sporedu od: 4.12.2003, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2003
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Scot Armstrong, Todd Phillips
Režija: Todd Phillips
Modeli stare šole je vihrava komedija o treh tridesetletnikih, ki bi se radi vrnili v nora in žurerska študentska leta z ustanovitvijo študentske bratovščine.

Modeli stare šole je vihrava komedija o treh tridesetletnikih, ki bi se radi vrnili v nora in žurerska študentska leta z ustanovitvijo študentske bratovščine.

Mitch (Luke Wilson), Frank (Will Ferrell) in Beanie (Vince Vaughn) se nahajajo na razpotju. Ali bodo postali odgovorni odrasli, z ženami, otroki, družinami in redno zaposlitvijo ali pa bodo še naprej živeli neodgovorno, zabavno življenje v študentski bratovščini, pa še učiti se jim ne bo treba? Izbira je jasna.

Luke Wilson ("Legally Blonde"), Will Ferrell ("Saturday Night Live") in Vince Vaughn ("Domestic Disturbance") igrajo tri tipe, ki živijo nevarno življenje v bratovščini. V filmu igrajo tudi Ellen Pompeo ("Daredevil"), Juliette Lewis ("Hysterical Blindness"), Leah Remini ("The King of Queens"), Perrey Reeves ("The Suburbans"), Craig Kilborn ("The Late, Late Show") in Jeremy Piven ("The Family Man"). S kratkimi vlogami se pojavijo tudi rap zvezdnik Snoop Dogg, Andy Dick in Seann William Scott.

Modeli stare šole je producirala hiša The Montecito Picture Company Ivana Reitmana in Toma Pollocka. Ponovno se je zbrala ekipa, ki je odgovorna za uspešnico "Road Trip". Režiser je Todd Phillips, producenti pa so Daniel Goldberg, Joe Medjuck in Phillips. Reitman in Pollock sta v vlogi izvršnih producentov. Scenarij sta napisala Todd Phillips in Scot Armstrong na podlagi zgodbe Courta Crandalla, Phillipsa in Armstronga.

O produkciji

Režiser in scenarist Todd Phillips razlaga: "To niso študentje, ampak trije tridesetletniki, ki se morajo odločiti, katero pot bodo ubrali v življenju. V bistvu izbirajo med odgovornostjo in neodgovornostjo. Odločili so se za slednje, vendar se na koncu izkaže, da je bila odločitev modra."

Scenarij za film Modeli stare šole sta napisala Phillips in Scot Armstrong, ki sta odgovorna tudi za uspešno komedijo "Road Trip". Armstrong pravi, da je film Modeli stare šole komedija o izogibanju odgovornosti. Trije moški pogledajo globoko vase in svojo prihodnost ter se odločijo, da bodo nazadovali. Veliko komičnih situacij izhaja iz njihovih vsakdanjih življenj, z ženo, otroki in službo, ki ga poskušajo uskladiti z življenjem v bratovščini, kar je, seveda, nemogoče."

Ivan Reitman pravi, da mu je bila zamisel takoj všeč. "Izčrpali smo že skoraj vse izvirne teme v študentskih filmih. Zakaj ne bi posneli filma o treh dobrih prijateljih, ki so padli v krizo v približno istem trenutku, in se odločili, da bodo ustanovili bratovščino? Dejstvo, da so že zdavnaj končali študij, jih ne ovira. Gledalci se bodo poistovetili z njimi, saj se moramo vsi enkrat soočiti z dejstvom, da je treba enkrat odrasti."

Phillips si je od vsega začetka želel tri igralce: Lukea Wilsona, Willa Ferrella in Vincea Vaughna. Pravi, da je imel srečo: "Fantje izvirajo iz različnih okolij in so komični vsak na svoj način, a so se enkratno ujeli."

Luke Wilson igra Mitcha, ki odkrije, da ga njegova punca vara. To sproži plaz dogodkov. "Mitch je pošten odvetnik za nepremičnine in mogoče malce zakrknjen," pravi Wilson. "Na začetku filma namerava zasnubiti punco, potem pa pride nekega dne zgodaj domov iz službe in ugotovi, da je bila, milo rečeno, nezvesta. Odseli se in najame hišo tik ob študentskem naselju. Takrat ga njegova najboljša prijatelja, Beanie in Frank, prepričata, naj ustanovi bratovščino in tako se vse začne. Lahko bi rekli, da je Mitch glas razuma. On je tisti, ki poskrbi, da ne pride do katastrofe, čeprav se vse ruši okoli njega."

Franka igra Will Ferrell, ki nam razkrije, kaj ga je pritegnilo k filmu. V šali pravi: "Hotel sem teči nag po ulicah Montroseja. Zadovoljen sem, da sem našel primerno vlogo. Pravzaprav," nadaljuje, "me je pritegnila priložnost delati z Vinceom Vaughnom in Lukeom Wilsonom. Potem sem spoznal še Todda Phillipsa in kombinacija nas štirih je skupaj z zgodbo obljubljala resnično smešen film."

Vaughnov lik, Beanie, živi najbolj urejeno življenje od trojice, z ženo in otroki. Sam pravi: "Poročen je, ampak pomaga Mitchu ustanoviti bratovščino, da bi ta spoznal dekleta in se zabaval. To vzdušje ga ves čas spravlja v skušnjavo. Beanie je lastnik Speaker Cityja, je prodajalec, ki rad šušmari, ampak v bistvu je dober fant. Med igro sem razmišljal kot trgovec in še malo pretiraval, da bo bolj smešno. Beanie je drugačen."

Številni uveljavljeni igralci so imeli manjše vloge, med drugim zvezda "Road Tripa" Seann William Scott, Andy Dick in rap zvezdnik Snoop Dogg. Snoop Dogg nastopi na zabavi bratovščine, zaradi katere bi se marsikdo vrnil v mladost, pa čeprav samo za kratek čas.

Phillips pravi: "Fantje so v tridesetih letih in niso več v stiku z današnjo mladino. Na vso moč se trudijo, da bi bili, vsak iz svojih razlogov. Film Modeli stare šole govori o večinoma nerodnih poskusih vrnitve starih časov. Tudi sam sem star 31 in mogoče se mi je zato zdela zanimiva tema."

O igralcih

Luke Wilson (Mitch) je debitiral v filmu "Bottle Rocket", kjer je prvič sodeloval s svojim bratom, igralcem in scenaristom Owenom Wilsonom ter scenaristom in režiserjem Wesom Andersonom. Moči so ponovno združili v Andersonovem "Rushmore", enem najboljših filmov leta 1998, za katerega sta scenarij napisala Anderson in Owen Wilson in v katerem je igral Luke Wilson. Letu 2001 so Anderson in brata Wilson sodelovali v nadvse uspešni komediji "The Royal Tenenbaums", ki ga je ponovno režiral Anderson, scenarij pa je napisal skupaj z Owenom Wilsonom. Bratoma Wilson se je pridružila zvezdniška zasedba igralcev, kot so Gene Hackman, Anjelica Huston, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller in Bill Murray.

Wilson je prejel pohvale kritikov za vlogo v uspešnici "Legally Blonde" z Reese Witherspoon. Igral je tudi v uspešnici "Charlie's Angels" z Drew Barrymore, Cameron Diaz in Lucy Liu. Nastopil je prav tako v nadaljevanjih obeh filmov: "Legally Blonde: Red, White & Blonde" in "Charlie's Angels 2: Full Throttle".

Will Ferrell (Frank) je posnel svojo sedmo in zadnjo sezono v humoristični oddaji "Saturday Night Live" na televiziji NBC. Z nastopi si je leta 2001 prislužil dva nominaciji za Emmyja, v kategorijah solistični nastop in scenarij za humoristično oddajo.

Na velikih platnih smo ga lahko gledali v komediji "Zoolander" z Benom Stillerjem in Owenom Wilsonom, kjer je igral Mugatuja, nadutega modnega oblikovalca. V filmu "Jay and Silent Bob Fight Back" Kevina Smitha pa ambicioznega zveznega šerifa.

Vince Vaughn (Beanie) je prvič opozoril nase v neodvisnem filmu Douga Limana "Swingers", kjer je igral Trenta, nadvse priljubljenega vodjo vročega, nočnega življenja v Hollywoodu. Leta 2001 je Vaughn ponovno sodeloval s scenaristom filma "Swingers" in igralcem Jonom Favreaujem v komediji "Made", ki jo je Favreau tudi režiral.

Vaughn je nastopil v uspešni srhljivki "Domestic Disturbance" z Johnom Travoltom. Igral je krutega očima, ki je nasilen do svojega mladega sina. Nastopil je tudi v neodvisnem filmu Gregoryja Mosherja "The Prime Gig" z Edom Harrisom in Julijo Ormond. Gledali smo ga tudi v znanstveno fantastični srhljivki "The Cell" z Jennifer Lopez.

Ellen Pompeo (Nicole) je debitirala v filmu "Moonlight Mile" Douga Limana s Susan Sarandon in Dustinom Hoffmanom. Pompeo je bila pohvaljena zaradi upodobitve mlade ženske, ki molče prenaša srce parajoče breme. Nastopila je tudi v filmu "Catch Me If You Can" Stevena Spielberga z Leonardom DiCapriom in Tomom Hanksom.

Juliette Lewis (Heidi) si je še v najstniških letih prislužila nominaciji za Oskarja in Golden Globe za vlogo v srhljivki "Cape Fear" Martina Scorseseja, kjer je zaigrala z Robertom De Nirom, Nickom Noltejem in Jessico Lange.

Od takrat naprej je nastopila v številnih znanih filmih, kot so "Husbands and Wives" Woodyja Allena, "Kalifornia" Dominica Sena z Bradom Pittom, "Romeo Is Bleeding" z Garyjem Oldmanom, v razvpiti drami Oliverja Stonea "Natural Born Killers" z Woodyjem Harrelsonom in mnogih drugih.

O ustvarjalcih

Todd Phillips (Režiser/Producent/Scenarist) je režiral in napisal scenarij za komedijo "Road Trip", ki je bil njegov prvi veliki film in je prvič sodeloval s hišo The Montecito Picture Company. Phillips bo tudi režiral film "Starsky & Hutch", ki bo posnet po priljubljeni istoimenski nanizanki iz 70-ih let in v katerem bodo nastopili Ben Stiller, Owen Wilson in Snoop Dogg.

Scot Armstrong (Scenarist) je debitiral na velikih platnih s scenarijem za film "Road Trip". Nazadnje je sodeloval s Toddom Phillipsom kot scenarist filma "Starsky & Hutch." Napisal je tudi scenarij za filma "Seven Day Itch" in "Elf", v katerem igra Will Ferrell.

Ivan Reitman (Izvršni producent) je odgovoren za kopico izredno uspešnih komedij zadnjih let. Kot režiser oziroma producent je sodeloval v filmih, ki so prislužili več kot 2,5 milijarde dolarjev in so katapultirali veliko zvezd.

Reitman je režiral uspešnico "Ghostbusters", ki je ena najbolj uspešnih komedij vseh časov. Režiral je tudi uspešno nadaljevanje "Ghostbusters II", v katerem je ponovno združil igralce Billa Murrayja, Sigourney Weaver in Dana Aykroyda. Med drugim je režiral komedije, kot so "Twins" z Dannyjem De Vitom in Arnoldom Schwarzeneggerjem, "Dave" s Kevinom Klineom in Sigourney Weaver, "Stripes" in "Meatballs", v obeh z Billom Murrayjem, "Kindergarten Cop" in "Junior", v obeh je igral Arnold Schwarzenegger, "Father's Day" z Robinom Williamsom in Billyjem Crystalom ter mnoge druge.

Mark Irwin (Direktor fotografije) je že sodeloval s Toddom Phillipsom v komediji "Road Trip". Poleg tega je posnel na trak štiri komedije Petra in Bobbyja Farrellyja, med drugim uspešnice "There's Something About Mary", "Dumb & Dumber", "Kingpin" in "Me, Myself & Irene". Irwin je sodeloval tudi z mojstrom grozljivk Wesom Cravenom v filmih "Scream", "Wes Craven's New Nightmare" in "Vampire in Brooklyn".

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.