Kolosej
Film distribucije Continental Film

21 Jump Street: Mladenič v modrem

akcijska komedija
Na sporedu od: 10.5.2012, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Michael Bacall po zgodbi Jonaha Hilla in televizijski seriji Patricka Hasburgha in Stephena J. Cannella
Jenko in Schmidt se po nesporazumih v srednji šoli spoprijateljita na policijski akademiji in s skupnimi močmi diplomirata. Ker se pri policijskem delu ne izkažeta, ju dodelijo čudaški enoti, da bi se pod krinko znova vrnila v srednjo šolo. Toda pravila priljubljenosti so se v času njune odsotnosti iz šolskih klopi dodobra spremenila, zato hitro zabredeta v številne težave in se sporečeta. Kljub vsemu najdeta sled, ki ju vodi do neusmiljenih preprodajalcev mamil, zato morata v boju na življenje in smrt znova združiti moči.

Schmidt (Jonah Hill) in Jenko (Channing Tatum) sta bila v srednji šoli sovražnika, pa nepričakovano postaneta prijatelja na Policijski akademiji. Čeprav nista ravno najboljša policista v rajonu, dobita priložnost spremeniti stvari, ko se pridružita tajnemu policijskemu oddelku Jump Street, ki jo vodi kapetan Dickson (Ice Cube). Svoji pištoli in znački zamenjata za nahrbtnike in gresta, zahvaljujoč deškemu videzu, pod krinko nazaj v srednjo šolo. Težava je samo v tem, da je današnja mularija povsem drugačna od tiste pred leti. Schmidt in Jenko odkrijeta, da je vse, kar sta mislila, da vesta o tem, kako je biti najstnik, od seksa do mamil in rock'n' rolla, zgrešeno. Še več: odkrijeta, da se še vedno spopadata s težavami, ki jih nista razrešila v najstniških letih – oba se bosta morala soočiti z grozo in napetostjo, ki jima to obdobje prinaša in zadevami, za katere sta mislila, da sta jih pustila za seboj.

O filmu

Zamisel, da bi ponovno oživili 21 Jump Street v obliki filma, se je porodila Stephenu J. Cannellu, ki je bil soavtor serije, skupaj s Patrickom Hasburghom. Cannell je bil eden najbolj spoštovanih, nadarjenih in plodovitih televizijskih scenaristov in producentov. Med drugim je delal pri serijah A ekipa, Rockfordovi dosjeji, The Greatest American Hero, Wiseguy in ima ogromno občudovalcev, posebej med kolegi v svetu zabave.

Eden od njih je Neal H. Moritz, ki si je prislužil ugled kot producent akcijskih filmov. “Bil je izjemno karizmatičen – všeč mi je bilo vse na njem,” pravi Moritz o Cannellu, ki je umrl leta 2010 pri 69-tih. Moritz se spominja njunega prvega srečanja: “Začela sva se pogovarjati o 21 Jump Street in povedal sem mu, kako zelo mi je bila serija všeč. Omenil mi je, da dela na tem, da bi po njej posneli film, in da ima rad moje filme. Vprašal me je, če bi želel sodelovati pri projektu. Se mar šališ, je bilo vse, kar sem rekel?!« 21 Jump Street so snemali pet sezon. V njej je v svoji prvi glavni vlogi nastopil Johnny Depp. Šlo je za dramo o policistih mladostnega videza, ki gredo pod krinko v srednjo šolo. Imela je zelo visoko gledanost v ključni demografski skupini mladih gledalcev, na katero je računala televizijska mreža Fox, ki se je takrat šele dobro razvijala in za katero je bil 21 Jump Street ena prvih uspešnih serij.

Moritz in izvršna producentka Tania Landau sta takoj sprevidela, da bi takšno zasnovo zlahka posodobili, a šele, ko je k projektu pristopil Jonah Hill, so se kolesja začela vrteti. “To je krasen koncept,” pravi Tania Landau. “Dva policista mladostnega videza gresta pod krinko v srednjo šolo in odkrijeta verigo preprodajalcev. Posnamemo veliko akcijskih filmov in zato smo se tega projekta tudi lotili v tej smeri. A stvari so se na kosilu z Jonahom spremenile. Predlagal je akcijsko komedijo z oznako R in nenadoma so vse stvari padle na svoje mesto.”

Hill pravi, da se je začelo s preprostim vprašanjem: “Vprašal sem se, kako bi bilo, če bi lahko podoživel najpomembnejše obdobje svoje mladosti… srednjo šolo. Misliš, da poznaš vse odgovore, ki jih takrat nisi imel, ko pa se vrneš tja, spoznaš, da so bili vsi tisti odgovori napačni. Takoj se vrnejo negotovosti in težave, ki si jih imel, ko si bil star 17 let.”

Hill, ki je tudi izvršni producent filma, je zgodbo napisal z Michaelom Bacallom, ki je potem napisal scenarij. “Sprva se za lika nič ne odvija tako, kot sta načrtovala. Oba se obnašata, kot da gre za izpolnitev želja: Oh, ko bi takrat vedel vse, kar vem zdaj,” razlaga Bacall. »Jenko – ki je bil v preteklosti kul tip – pade med piflarje, Schmidt – ki je sicer izmed obeh bolj piflarski – pa pade med kulsko mularijo. Vlogi sta obrnjeni.”

Po Hillovih besedah je bilo to, da ena generacija ni videla serije, v prid scenaristom. “Srečujem najstnike in jih sprašujem, ali poznajo serijo – in je ne. Potem jim povem, o čem je pripovedovala in pravijo: To je pa mega. To je bila res krasna osnova za akcijsko komedijo.”

Režiserja Lord in Miller sta se navdušeno lotila svoje naloge, ker jima je to ponudilo priložnost izživeti določene tematike filma. “Ko sem odraščal, sem gledal 21 Jump Street, ker so ga gledale srčkana dekleta na moji srednji šoli. Hotel sem vedeti, kaj se dogaja v seriji. Zato sem s tem projektom krog sklenil – postal sem kulski tip, ker snemam ta film,” pravi Lord.

S Hillovim smislom za komično v režiji Lorda in Millerja, združeno z Moritzovo navdušenostjo nad akcijo, ima projekt popolno mešanico talentov. “Imate Neala Moritza in njegovo plat Hitrih in drznih, in potem imate komični slog Jonaha Hilla,” pravi Miller. “Te stvari se združijo, eksplodirajo in potem se atomi ponovno povežejo in tako nastane popoln film.”

“V filmu je kar nekaj avtomobilskih pregonov,” pravi izvršni producent Ezra Swerdlow. “Resnično gre za prave akcijske prizore. Neal je mojster pri teh stvareh!” George Aguilar, koordinator akcijskih prizorov, dodaja: “Naš film je dober primer, kako uravnovesiti akcijo in komedijo.”

In kdo naj bi igral Jenka, ki mu je šlo v srednji šoli vse po maslu, a zdaj odkrije, da v drugo ne gre več tako zlahka? Kdo bi lahko bil čedni alfa samec, a tudi zabaven? “Ko smo se sestali s Channingom Tatumom, smo vedeli, da smo našli pravega, saj je že po naravi zabaven in pristen,” dodaja Miller.

“Channing Tatum zadene vse prave note,” pravi Lord. “Vsi so vedeli, da bo zmogel junaške stvari, ampak v njem je tudi prikrita dobrota, ki je lep kontrast njegovega nastopa. Je pa tudi veliko bolj zabaven, kot ljudje mislijo. Vedeli smo, da mora biti igralec, ki bo igral Jenka, nekdo, ki je komičen in ki ima iskrico v očeh, in Channing ima to.”

Tatum, ki je tudi izvršni producent filma, skromno pravi: »Sem največji oboževalec komedij, a se jih tudi bojim. Zavidam fantom, kot je Jonah – ko me je poklical in mi povedal, da me hočejo pri 21 Jump Street, sem bil resnično prepričani, da so poklicali napačno številko. Komedija je tako zelo drugačna – ne le, da te skrbi, da moraš biti v prizorih pristen, ugotoviti moraš tudi, kje so najbolj smešni trenutki, kdaj moraš začeti in kdaj nehati. To je fina umetnost. K sreči sem bil obkrožen s komičnimi scenaristi in stand-up komiki, ki so res vedeli, kaj delajo – ogromno sem se naučil.”

O igralcih

Jonah Hill (Schmidt/zgodba/izvršni producent) je bil za nastop v Zmagovalcu nominiran za zlati globus, SAG in oskarja. Posnel je filme Cyrus, Superhudo, Superžur, Funny People, Pozabi Sarah Marshall, 40-letni devičnik, Megaum, Kako izuriti svojega zmaja, Horton, Neighborhood Watch. Lani je režiral glasbeni spot Sare Bareilleis Gonna Get Over You. Bil je tudi soscenarist in avtor animirane serije Allen Gregory, pri kateri je posodil tudi glas naslovnemu liku. Poleg tega je soscenarist filma The Adventurer’s Handbook, v tem filmu je njegov soigralec Jason Segel. Piše tudi scenarij za Pure Imagination, bo tudi izvršni producent projekta. Bil je pridruženi producent komedije Bruno in izvršni producent The Sitter. Odskočna deska zanj je bila vloga v filmu I Heart Huckabees.

Channing Tatum (Jenko/izvršni producent) je posnel filme Izdana, Zaobljuba ljubezni, Borba, Odpleši svoje sanje, Magic Mike (Tatum je ta film tudi produciral, govori pa o njegovih izkušnjah, ko je bil pri 18-tih slačifant), Ten Year, The Son of No One, The Eagle, Dear John, G.I. Joe G.I. Joe 2, Stop/Loss, A Guide to Recognizing Your Saints, She’s the Man.

Brie Larson (Molly) je nastopila v seriji Tarin svet in filmih Rampart, Scott Pilgrim vs. the World, Greenberg East Fifth Bliss, Tanner Hall, Just Peck, Remember the Daze.

O režiserjih

Phil Lord in Christopher Miller sta bila scenarista in režiserja animiranega filma Oblačno z mesnimi kroglicami. Pred kratkim sta začela z režijo animirane pustolovske komedije Lego: The Piece of Resistance. Sodelovati sta začela na kolidžu Dartmouth. Začela sta delati za Walt Disney Company in Touchstone Television. Leta 2002 sta bila izvršna producenta, scenarista in režiserja animirane serije Clone High na MTV. Bila sta tudi izvršna producenta serije Kako sem spoznal tvojo mamo ter izvršna producenta številnih uvodnih epizod , na primer Awesometown, Phil Hendrie, Jake in Progress, Cracking Up, Method & Red and Luis, ter scenarista pri Zoe, Duncan, Jack & Jane.

Komentarji

27.3. 2012 ob 22:34

hehe, ker prevod, mogoče je ustrezen, ampak originalu pa res ni podoben

— sdsdq
19.4. 2012 ob 21:27

Hvala sm že gledu

— Anes
12.5. 2012 ob 16:26

No ja, filmi presenečajo ampak tale pa res ne vem če bo užgal na filmskih platnih. Harry Potterja poznajo vsi moji prijatelji in prijateljice, 21 Jump Street pa zagotovo ne! Mislim, da zelo malo ljudi hodi gledat in komentirat na Kolosejevo stran (brez zamere, še vedno ste kuuuul!). :D

— BatGirl
13.5. 2012 ob 18:39

Škoda časa in denarja!

— X
23.5. 2012 ob 19:28

Že dolgo se nisem ob komediji tako nasmejala. Priporočam :))

— sanya
30.6. 2012 ob 15:59

omg to je najbolše komedija, ze dugo se nism tak smejala haha :D

— nina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.