Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Misija: nemogoče 2

akcijski
Spet pričakujte nemogoče!
Na sporedu od: 24.8.2000, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Scenarij: Robert Towne
Režija: John Woo

Tom Cruise in John Woo, dva izstopajoča lika v svetu filma, sta združila moči v romantičnem trilerju Misija: Nemogoče 2, ki posebnega agenta Ethana Hunta vrže v žrelo mednarodne krize grozljivih razsežnosti. V družbi računalniškega genija Lutherja Stickella (Ving Rhames) in prelepe tatice (Thandie Newton) Hunt pustoši širom po Avstraliji in Španiji, da bi rešil na videz nemogočo nalogo - ustavil zločinca, preden izpolni svojo pogubno grožnjo.

Kot vnetemu oboževalcu televizijske serije Misija: Nemogoče, ki so jo prikazovali koncem šestdesetih in v začetku sedemdesetih let, se je Cruiseu porodila ideja, da bi po seriji posneli film. Leta 1996 so se njegove sanje uresničile s premiero svetovne uspešnice Misija: Nemogoče.

"Toma je navduševala prebrisanost skupinice, ki se težav nikoli ni lotevala na običajen način," pravi Paula Wagner, Cruiseova sodelavka in producentka. "Serija je bila zelo domiselna in je vsebovala vse elemente, ki pritegnejo gledalce - ljubezen, dramo, pustolovščino in akcijo. Drugi del filma se popolnoma razlikuje od prvega. Gre za bolj osebno zgodbo. Spoznamo romantično plat Ethana Hunta, ki je okvirjena z vznemirljivo akcijsko dramo."

Ko sta Cruise in Wagnerjeva razmišljala o režiserju, ki mu bosta ponudila nov projekt, nista oklevala.

"Oba sva vneta privrženca Johna Wooja," nadaljuje Wagnerjeva. "John se svjega dela loteva z neverjetno strastjo. Je najboljši režiser akcijskih trilerjev na svetu, vendar nikoli ne pozabi na človečnost, ranljivost, zaupljivost in romantičnost. Hkrati je velik humorist. John in Tom sta eksploziven par."

Cruise dodaja: "John Woo je neverjeten. Koncept Misije: Nemogoče je spremenil v mitologijo. Nastala je kombinacija resničnosti in sanj, ki je rdeča nit vseh njegovih filmov."

"Vedno se rad lotim česa novega," pravi Woo. "Projekt, ki me vodi na popolnoma nova področja, je velik izziv in Misija: Nemogoče 2 je prav to. Ne gre le za napet akcijski triler, poudarek je pravzaprav na človečnosti. Hotel sem narediti akcijski film, nabit z dramo, čustvi in šarmom. Navdušila me je zgodba o dveh moških, ki sta zaljubljena v isto žensko, saj ta zaplet daje zgodbi še dodatno čustveno globino."

"Za posodobitev zgodbe smo morali film prežeti s tehnologijo 21. stoletja," nadaljuje Woo. "Številni računalniški strokovnjaki so nam pomagali ustvariti videz visoko razvite tehnologije, ki daje filmu poseben čar. Tudi Tomu smo hoteli vdahniti novo podobo. Nova podoba je povsem Tomova zamisel, ima daljše lase in popolnoma drugačna oblačila. V tem filmu je zelo urejen, očarljiv in privlačen."

Woojevi filmi so znani po akcijskih prizorih in Misija: Nemogoče 2 ni izjema. "Akcijske prizore rad nabijem s čustveno energijo," pravi Woo. "Pomagam si z upočasnjenimi posnetki in romantičnimi prizori. Zame je akcijski prizor neke vrste baletna predstava, včasih tudi risanka."

Misija: Nemogoče 2 je mednarodni projekt, kar se odraža tudi na igralski zasedbi. "Zbrali smo igralce iz vsega sveta. Produkcija zajema različne kulture in narodnosti," pravi Paula Wagner.

Dougray Scott (The Proposal, Deep Impact), eden najbolj priljubljenih škotskih igralcev, igra Seana Ambrosea, Huntovega bivšega sodelavca in zdajšnjega nasprotnika v ljubezni in vojni.

"Uporabili smo dva uveljavljena in mednarodno priznana in priljubljena igralca," pravi Wagnerjeva. "Dougray je izvrsten igralec, ki je že zdavnaj prerastel lokalno slavo. Vate najprej upre jeklen pogled, hip zatem zre vate romantičen moški, zaljubljen do ušes. Prav ta dvojnost je bila nujno potrebna za njegov lik."

Angleška igralka Thandie Newton (Beloved) igra Nyah Hall, mednarodno tatico, ki očara srca dveh zagrizenih nasprotnikov - Hunta in Ambrosea.

"Vlogo Nyah je bilo zelo težko zapolniti," pravi Wagnerjeva. "Iskali smo žensko, iz katere veje ranljivost, hkrati pa je popolnoma samostojna. Iskali smo tipično predstavnico novega stoletja. Čenstveno, privlačno, pametno, ki po potrebi pokaže tudi svoje ročne spretnosti. Thandie je izredno nadarjena igralka, z neverjetno sposobnostjo prilagajanja."

Ving Rhames je ob Cruiseu edini igralec, ki je nastopil tudi v prvem delu filma. Wagnerjeva pravi: "Pri Vingu je zanimiva dilema med dvojnostjo njegove podobe: prepričani smo, da ga poznamo, v resnici pa se nam sploh ne sanja, kdo je. Igra računalniškega genija z zlatim srcem, hkrati pa je gospodovalen in ukazovalen. Gledalci ga obožujejo."

Film je nastajal spomladi in poleti 1999, snemali so v Avstraliji, v Utahu in Los Angelesu. Cruise je vztrajal, da bo sam - brez dvojnika - odigral vse prizore, tudi tiste najbolj vroče in nevarne. Zaradi tega je režiser Woo snemanje velikokrat le nemo opazoval, kot sam pravi s srcem v grlu.

"Spoštoval sem Tomovo odločitev, da sam posname večino najbolj zahtevnih prizorov," pravi Woo. "A velikokrat sem bil pošteno prestrašen. Seveda mu je ob strani stala izvrstna ekipa poklicnih kaskaderjev z Brianom Smrzom na čelu, ki mu Tom povsem zaupa. Vsi so bili izvrstno pripravljeni, ampak v glavi se mi je nesprestano vrtela misel: Kaj pa, če se kaj zgodi? Če se vrv pretrga?"

Cruiseov najbolj priljubljen prizor je plezanje v steni Moaba v Utahu. "Občutek je bil enak kot letenje z reaktivcem F-14 ali F-18," pravi Cruise. "Čisto zadovoljstvo, čisti adrenalin, čisto poživilo. Na nekaterih mestih je bilo prostora le za prst, ki sem ga lahko zataknil za razpoko." Woo nadaljuje: "Zame je bilo najhuje, ko je Tom visel nad pečino, stotine metrov visoko, helikopter pa se ga je skoraj dotikal s kraki rotorja. In kljub vsemu ni dovolil, da bi prizor posnel poklicni kaskader. Snemali smo znova in znova, dokler ni bil povsem zadovoljen." Wagnerjeva pritrjuje: "Tom pozna svoje meje. Za svoja dejanja prevzema polno odgovornost, ima izredno fizično kondicijo in neverjetno sposobnost koncentracije."

Snemalne točke v Avstraliji so izbrali v Sydneyju in v prostranih goščavah avstralske divjine. Čudovita hiša, v kateri živi lik, ki ga je upodobil Dougray Scott, je pravzaprav posebej za snemanje postavljena scena v sydneyjskem pristanišču, ki je po snemanju postala priljubljena turistična točka. Snemali so tudi na znameniti sydneyjski tekmovalni stezi Royal Randwick in v še bolj znamenitem botaničnem vrtu, ki se razprostira nad pristaniščem in nad najbolj znamenito hišo iz zgodovine Boomerang.

Večino najbolj nevarnih in vznemirljivih kaskaderskih prizorov - tudi divjo vožnjo z motorji, ko se Hunt in Ambrose spopadeta kot srednjeveška viteza, se zaletita in frčita po zraku - so posneli na Bare Islandu, nenaseljenem otoku blizu Sydneyja, ki ga upravlja Avstralski nacionalni park.

Snemali so tudi v mestecu Broken Hill, ki leži severozahodno od Sydneyja, sredi avstralske goščave. Obkrožajo ga puščava, kaktusi in - v zadovoljstvo ameriškega dela igralske zasedbe - številni kenguruji.

Po vrnitvi v Združene države Amerike sta Cruise in Newton v gorovju San Gabriel blizu Los Angelesa posnela zasledovalno vožnjo z avtomobili. Kmalu po tem, ko so se odločili za to lokacijo, je v gorovju izbruhnil velik gozdni požar in filmarji so v strahu opazovali, kako so jim ognjeni zublji vse bližje in bližje, vendar se je vse srečno končalo in požar so kmalu ukrotili.

Za glasbeno opremo je poskrbel oskarjevec Hans Zimmer (Lion King), ki je prepoznavno temo Misije: Nemogoče vpletel v glasbo vseh vznemirljivih prizorov.

O igralcih

Tom Cruise

(Ethan Hunt) je v glavni vlogi znamenitega agenta nastopil tudi v prvem delu Misije: Nemogoče režiserja Briana De Palme. Film je bil prvi producentski projekt Cruisea in Wagnerjeve.

Pred nedavnim je Cruise prejel zlati globus in tretjo nominacijo za oskarja za stransko vlogo v filmu Magnolia režiserja Paula Thomasa Andersona. Pred tem je s soprogo Nicole Kidman nastopil v zadnji Kubrickovi uspešnici Eyes Wide Shut.

Nastopil je v filmih Taps, Risky Business, Top Gun, The Color of Money, Rain Man, Born on the Fourth of July, Far and Away, A Few Good Men, Jerry Maguire, Endless Love, The Outsiders, Losin" It, All the Right Moves, Legend, Cocktail, Days of Thunder, Interview With the Vampire.

Leta 1993 se je prvič poskusil tudi kot režiser (režiral je epizodo Frightening Frammis v seriji Fallen Angels).

Dougray Scott (Sean Ambrose) je nastopil v uspešnicah Ever after: A Cinderella Story, The Proposal, This Year"s Love, Gregory"s Two girls, Deep Impact, Regeneration, Twin Town, Love in Paris, Princess Caraboo.

Thandie Newton (Nyah Hall) je pred nedavnim nastopila v projektu Bernarda Bertoluccija Besieged z Davidom Thewlisom in v naslovni vlogi uspešnice Jonathana Demmea Beloved, v kateri sta nastopila tudi Oprah Winfrey in Danny Glover. S Cruiseom je že delala pri filmu Interview With the Vampire.

Mati je iz Zimbabveja, oče iz Anglije, do njenega četrtega leta so živeli v Zambiji, zatem pa se je družina zaradi političnih nemirov preselila v Anglijo.

Pri šestnajstih letih je igrala glavno vlogo v uspešnici Flirting. Na univerzi Cambridge je z odliko diplomirala iz antropologije.

Nastopila je v filmih The Young Americans, Loaded, Jefferson in Paris, The Journey of August King, The Leading Man, Gridlock"d, zdaj jo čaka nov projekt - komični triler neodvisne produkcije It Was an Accident.

Ving Rhames (Luther Stickell) je pred nedavnim nastopil v uspešnici Bringing Out the Dead z Nicolasom Cageom in v ljubezenskem trilerju Entrapment s Seanom Conneryjem in Catherine Zeta-Jones. Z Georgeom Clooneyjem in Jennifer Lopez je igral v Out of Sight, pa v filmih Rosewood, Dangerous Ground, Con Air, Pulp Fiction, Striptease, Dave, The Saint of Fort Washington, Jacob"s Ladder, Drop Squad, Homicide: Blood In … Blood Out, The Long Walk Home, Flight of the Intruder, Patty Hearst, Kiss of Death.

Rade Šerbedžija (Dr. Nekorvič) je igral v več kot štiridesetih filmih, ki so jih posneli vsi večji studiji v republikah na področju bivše Jugoslavije. Dvakrat je prejel zlato areno za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Pulju. Mednarodni filmski javnosti se je predstavil z vlogoma v filmih Broken English in Before the Rain, za nastop v slednjem pa je prejel zlatega leva na filmskem festivalu v Benetkah in tudi nagrado filmskih kritikov za najboljšo moško vlogo.

Kot eden izmed najboljših gledaliških igralcev si je prislužil naslov najboljšega Hamleta v svoji generaciji na celotni gledališki sceni v nekdanji Jugoslaviji. Šerbedžija je sodeloval pri ustanovitvi gledališča KPGT in s to skupino igral v Avstraliji leta 1980, kjer je dobil nagrado sammy za najboljšo moško vlogo v predstavi The Liberation of Skopje.

Leta 1982 je s skupino nastopal tudi v Združenih državah, kjer je z isto predstavo dobil nagrado obi.

Nastopil je v filmih The Saint, The Truth, Mighty Joe Young, Eyes Wide Shut, Stigmata.

Rade Šerbedžija je rojen leta 1946 na Hrvaškem. Poročen je z gledališko režiserko Lenko Udovicki, s katero ima tri otroke. Hči Lucija pa je nastopila v stranski vlogi kot Sofija v filmu The Saint. Trenutno živijo v prostovoljnem izgnanstvu v Londonu.

Ostale vloge:
Richard Roxburgh (Hugh Stamp)
John Polson (Billy Baird)
Brendan Gleeson (McCloy)

O ustvarjalcih

Režiser John Woo je filmsko kariero začel v Hong Kongu in v več kot dveh desetletjih posnel skoraj 30 filmov. Najprej je veljal za specialista za komedije, sredi 90-ih pa je ustvaril serijo romantično-gangsterskih dram, ki so podirale vse zaslužkarske rekorde.

Woo se je rodil leta 1946 v Guangzuju na Kitajskem, pri štirih letih se je z družino preselil v Hong Kong. Šolal se je na priljubljeni šoli Matteo Ricci College, pri 19-ih je začel snemati eksperimentalne kratke filme. Kmalu je v hongkongški filmski industriji zasedal visoko mesto.

Leta 1971 je začel sodelovati z asistentom režije Shawjem Brothersom. Dve leti kasneje je posnel svoj režiserski prvenec The Young Dragons. Sledila sta dva filma s poudarkom na borilnih veščinah - The Dragon Tamers in The Hand of Death, v katerem je v svoji prvi glavni vlogi nastopil akcijski super zvezdnik Jackie Chan. Sledili so filmi A Better Tomorrow, The Killer, Hard Boiled, Bullet in the Head, Once a Thief, A Better Tomorrow II.

Svojo ameriško premiero je predstavil pod naslovom Hard Target, v glavni vlogi so nastopile mišice iz Bruslja - Jean-Claude Van Damme. Sledile so le še uspešnice: Broken Arrow, Face/Off, Blackjack.

Producentka Paula Wagner je leta 1992 s Cruiseom ustanovila producentsko hišo Cruise/Wagner Productions. Njun prvi skupni projekt je bil Misija: Nemogoče, ki je kmalu po premieri postal hit številka ena.

Pred nedavnim sta za Warner Bros. bila producenta uspešnice Without Limits, ki jo je režiral in scenarij zanjo napisal oskarjevec Robert Towne.

Wagnerjeva pa ni le producentka, ampak tvorno sodeluje pri izobraževanju in vzgoji mladih v gledališču, pri filmu in na televiziji.

Izvršni producent Terence Chang je najprej študiral arhitekturo na univerzi v Oregonu, potem pa se je odločil za študij filmskih umetnosti v New Yorku. Po študiju se je vrnil v rodni Hong Kong in se leta 1979 zaposlil na televiziji RTV. Dve leti je skrbel za vso hišno televizijsko produkcijo. Leta 1981 se je zaposlil kot producent pri družbi Johnny Mak Productions in bil producent filmov Lonely 15, Dragon Force in Everlasting Love.

Leta 1990 je z Johnom Woojem ustanovil družbo Milestone Pictures in nastala sta projekta Once a Thief in Hard Boiled. Bil je producent uspešnic Hard Target, Broken Arrow, Blackjack, Face/Off, Replacement Killers, The Big Hit, The Corrupter.

Izvršni producent Paul Hitchcock je tudi pri prvem delu Misije: Nemogoče sodeloval v isti vlogi. Bil je koproducent uspešnic Man in the Iron Mask in First Knight ter izvršni producent filma The Saint.

Med leti 1969 in 1994 je bil podpredsednik in izvršni direktor družbe Warner Bros. V tem času je družba ustvarila nepozabne uspešnice: Batman, Gorillas in the Mist, Superman & Superman II, Empire of the Sun, Full Metal Jacket, Outland, Barry Lyndon, The Shining, A Clockwork Orange, The Little Shop of Horrors, Firefox, White Hunter Black Heart, Greystoke, Ladyhawke, The Little Drummer Girl.

Scenarist-oskarjevec ROBERT TOWNE je svojo pisateljsko kariero začel pri rosnih šestih letih in še kar vztraja. Rodil se je v San Pedru v Kaliforniji rusko-romunskim imigrantom, študiral je filozofijo in književnost, nekaj časa bil v vojski, zatem se preživljal kot ribič na tune in se nekega dne pridružil igralski delavnici legendarnega učitelja Jeffa Coreyja. Ta delavnica je bila začetek tesnega prijateljstva z Jackom Nicholsonom in Rogerjem Cormanom.

Towneova prva resnejša pisateljska naloga je bil scenarij za Cormanovo uspešnico The Last Woman on Earth. Zatem je nekaj časa pisal za televizijo - The Outer Limits, The Man from U.N.C.L.E., The Lloyd Bridges Show, The Richard Boone Show.

Bil je scenarist ali koscenarist pri projektih The Last Detail (nominacija za oskarja), Villa Rides, Personal Best (bil je tudi producent in režiser), Chintown (prinesel mu je oskarja, zlati globus in številne druge nagrade za izvirni scenarij), Shampoo (nominacija za oskarja za najboljši izvirni scenarij), Greystoke (nominacija za oskarja za najboljši adaptiran scenarij), Tequila Sunrise (bil je tudi režiser), Days of Thunder, The Two Jakes, The Firm, Misija: Nemogoče, Without Limits.

Direktor fotografije JEFFREY L. KIMBALL je v filmsko kamero ujel nepozabne prizore v uspešnicah Top Gun, Beverly Hills Cop, True Romance. Svojo poklicno pot je začel s filmom The Legend of Billie Jean, zatem pa posnel filme Jacob’s Ladder, Revenge, Curly Sue, The Specialist in Stigmata.

Skladatelj HANS ZIMMER je brez dvoma eden izmed najbolj uspešnih in produktivnih filmskih skladateljev v sodobni filmski industriji. Leta 1994 je prejel oskarja in zlati globus za glasbo v Disneyjevi risanki Lion King. Nominiran je bil tudi za glasbo v filmih Rain Man in The Preacher's Wife.

V samo petnajstih letih je Zimmer napisal glasbo za več kot šestdeset filmov, pa tudi za več televizijskih projektov: Smila's Sense of Snow, The Rock, Muppet Treasure Island, Broken Arrow, Nine Months, Crimson Tide (grammy), Beyond Rangoon, Cool Runnings, A League of Their Own, Black Rain, Thelma and Louise, Backdraft, Green Card, True Romance, Days of Tunder, Driving Miss Daisy, My Beautiful Laundrette, Moonlightning.

Komentarji

20.4. 2005 ob 17:29

stari to je tok dobr film da ga vsi morte vidt tom je carski sam postrigu bi se lhk morte si ogledat.

— frajer
20.9. 2005 ob 14:59

kul

— kr ena
5.5. 2006 ob 18:05

Film mi je bil zelo všeč predvsem zaradi obilo akcije.Je film v katerem ne manjka akcije.

— Klemn
7.4. 2009 ob 18:59

cool film

— žan
12.6. 2010 ob 18:26

film je cool ,igralep pa je še boljši

— tomova žena
17.6. 2010 ob 13:39

Film je zakon,morte si ga ogledat.Tom je v tem filmu dolgolas a je vseeno srčkan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Katarina
29.7. 2010 ob 13:43

men je ta del najbolši... tomu čizt pašejo dolgi lasje, pa to sploh ni tok pomembn, ampak to da je velik akcije.... :))

— čokolino

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.