Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Misija: Nemogoče - protokol duh

akcijski pustolovski triler
Na sporedu od: 15.12.2011, Kolosej Ljubljana
2h 13min / 133min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Josh Appelbaum in André Nemec
Režija: Brad Bird
Ko bomba poruši Kremlin, ruske oblasti za teroristično dejanje okrivijo skupino operativcev pod vodstvom agenta Ethana. Ameriška vlada zanika odgovornost in sproži protokol duh, s katerim zanika obstoj Ethanove skupine in ji odvzame vse privilegije. Na begu pred lastnimi in tujimi obveščevalnimi službami Ethan zbere skupino zvestih pomočnikov, da bi dokazali svojo nedolžnost in našli resnične teroriste. Toda med številnimi vratolomnimi akcijami morajo ves čas paziti, komu lahko zaupajo, saj se med njimi morda skriva izdajalec.

Po terorističnemu napadu na Kremelj, za katerega Rusija po krivem obdolži Enoto za nemogoče misije, ameriški predsednik zanika vsako povezavo z agentom Ethanom Huntom in njegovimi tovariši. Le-ti ostanejo brez virov in podpore, vendar morajo kljub temu oprati svoje ime in hkrati preprečiti nov, še hujši napad.

Enota v akciji

Ethan Hunt (Tom Cruise) mora krepko dozoreti in se iz samotarja preleviti v pravega vodjo. Doslej se je zanašal samo nase, zdaj pa se mora naučiti zaupati tovarišem iz ekipe, ki jih komaj pozna. Ni mu lahko, ker so ga nekdanji sodelavci že prevečkrat izdali, toda tokrat nima izbire.

Jane Carter (Paula Patton) sicer nima veliko izkušenj s terenskim delom, vendar jo tokrat poleg želje, da bi uspešno dokončala nalogo, žene še želja po maščevanju.

Benji Dunn (Simon Pegg) je tehnični čarodej, ki je napredoval v terenskega agenta. Čeprav s tovrstnim delom nima izkušenj, mora sodelovati v morda najpomembnejši nalogi, ki je kdaj doletela ENM. Zanj je vse novo, zato pa tudi vznemirljivo in po svoje zabavno.

William Brandt (Jeremy Renner) je pisarniški uslužbenec, zaradi katerega se izkaže, da je pravzaprav izredno sposoben terenski agent, ki je že imel opravka z Ethanom Huntom, ne da bi ta to vedel. Čeprav noče biti del ekipe, ga okoliščine prisilijo v sodelovanje.

Sovražne sile

Kurt Hendricks (Michael Nyqvist) je zlikovec starega kova. Naklepa množično uničenje, da bi svet "očistil", in naredi vse, da bi bila škoda čim večja. Prepričan je, da dela dobro in moralno, za svoje izkrivljene načrte pa ne izbira sredstev.

Sabine Moreau (Léa Seydoux) je klasičen podli lik. Plačana morilka, ki pa ne ubija za denar, temveč za diamante.

O zgodbi

Jane Carter, Trevor Hanaway in Benji Dunn morajo najti kurirja, ki nosi s sabo šifre za izstrelitev ruskih jedrskih raket. Naloga spodleti, Hanaway je ubit, šifre pa padejo v roke morilki Sabine Moreau.

Sekretar ENM nato pošlje Carterjevo in Dunna, da iz ruskega zapora rešita Ethana Hunta. Naključno zbrana ekipa mora vdreti v Kremelj in izvedeti čim več o človeku z vzdevkom Kobalt, ki naj bi mu bile šifre namenjene. Kobalt jih razkrije in povzroči silovito eksplozijo na Rdečem trgu, da bi za sabo zabrisal sled. Za eksplozijo okrivijo Huntovo ekipo, zato predsednik sproži protokol Duh in zanika kakršnokoli povezavo z njimi.

Zaradi spleta okoliščin se ekipi pridruži še William Brandt in Hunt prvič v življenju dela z ekipo, ki je ni izbral sam. Še huje, ekipa mora dobesedno rešiti svet, vendar brez podpore zdaj že razpuščene ENM.

O produkciji

Osnovna misel, ki je vodila nastanek novega scenarija, je bila prikaz Ethana Hunta v drugačni luči, kot smo ga spoznali v prejšnjih treh filmih. Zato so ga postavili v nemogoče razmere, med ljudi, ki jih ne pozna, in ga pustili brez vsakršne podpore od zunaj. Ker ENM ne obstaja več, priprave, na katere so se doslej zanašali, ne delajo vedno, nihče ne priskrbi potrebnih podatkov, štirje agentje se lahko zanesejo samo nase in na svojo iznajdljivost. Lepljive rokavice in naprava za izdelovanje mask odpovesta v ključnem trenutku, telefon, ki naj bi se po predaji naloge sam uničil, se noče...

Scenarij sta tokrat prispevala Josh Appelbaum in André Nemec, ki sta tri leta pisala scenarije za serijo Alias, zato imata veliko izkušenj z vohunskim žanrom. Na režiserskem stolčku je tokrat sedel Brad Bird, ki je sicer znan kot režiser animiranih filmov. In čeprav je doslej posnel samo tri, je za dva dobil oskarja. Prihod novega režiserja za to franšizo sicer ni nič nenavadnega. Vsak film iz serije je posnel drug režiser, zato ima vsak svoj edinstven pridih.

Vsaka Misija: nemogoče je napet akcijski triler z obilico osupljivih akcijskih prizorov, zanimivih likov, vrhunskih naprav in veličastnih lokacij. Tokrat so potovali od Los Angelesa do Moskve, Prage, Dubaja, Bombaja in Vancouvra. Prizori na Rdečem trgu pred Kremljem niso bili odigrani na sami lokaciji, ampak s pomočjo posnetega ozadja, ki so ga računalniško združili z igro, ki je bila posneta v Vancouvru.

Najosupljivejše mesto v tem filmu je bržkone Dubaj. Arhitektura je izredno domiselna in filmskim ustvarjalcem omogoča ustvarjalni zagon. Mesto še doslej ni igralo pomembne vloge v kakšnem filmu, zato je še dokaj neizkoriščen filmski potencial.

Burj Khalifa, ki v času snemanja še ni bil dokončan, je bil idealno prizorišče. Ekipa je dobila na razpolago 123. Nadstropje. Da so prišli na zunanjo stran, so odstranili 20 oken, snemali pa so na strani, ki ni neposredno izpostavljena soncu, saj se drugje steklo tako razgreje, da se ga ne moreš niti dotakniti. Še pred snemanjem je Tom Cruise več mesecev vadil plezanje na posebnem odru, ki so ga ogreli na temperaturo, ustrezno temperaturi stekla na hotelu. Za pravilno plezanje je skrbel veteranski alpinist Dave Schultz, ki je sodeloval že pri številnih filmih, povezanih s plezanjem.

In še drobna zanimivost. Tom Cruise, ki velja za neustrašnega na višinah, je na vsak način hotel priti na sam vrh hotela. Do vrha je treba zamenjati več dvigal, se povzpeti po stopnicah, nazadnje pa še po lestvi. S samega vrha se je po zunanji strani nato Cruise spustil pet metrov in se podpisal na zgradbo.

Tudi drugi igralci so po Cruisovem zgledu veliko akcijskih prizorov posneli sami, da bi bil film čim pristnejši. Pri tem jim je pomagal večmesečni vsakodnevni trening s koordinatorjem Robom Alonzom, ki jih je naučil pravih gibov za prave pretepe, ne samo koreografiranih.

MISIJA: NEMOGOČE - PROTOKOL DUH prinaša vse, kar gledalci pričakujejo od franšize, in še več.

Komentarji

16.9. 2011 ob 20:27

http://www.youtube.com/user/kinotrailers100

— MatiC
17.9. 2011 ob 19:15

Film bi moral biti eden izmed boljših akcijskih filmov letos, glede na to da je pri misiji nemogoče vsak del bolj izpopolnjen od prejšnjega, upam da ta tudi ne bo razočaral. Škoda da pride komaj Decembra v kino.

— www.mtshop.si
3.11. 2011 ob 23:12

Igralec je vse starejši..ampak filmi so pa vse bolši! :D

— Plavi
2.12. 2011 ob 16:14

Gledal sem film (poznam režiserja) in moram rečt, da je film še kar vredu (predlagal sem tudi nekaj svojih idej, tako da je sedaj film malo bolj smešen).

— John
9.12. 2011 ob 16:10

upam da bo boljši od prejšnjih treh ki so bili odlični ogledam si ga zagotovo !!!

— saša
11.12. 2011 ob 12:08

zekaj ni tastare muske od misije nemogoče?

— jery
16.12. 2011 ob 19:28

so podnapisi slo.

— jože
17.12. 2011 ob 9:01

jajaa john ne verjamem da kr poznas reziserja

— krneki
18.12. 2011 ob 14:41

Dj Johny ne nabiji no :)

— Savudrija forever :DD
18.12. 2011 ob 22:48 zvezdica

Ravnokar si ogledal film. Moram reči da me je pozitivno presenetil, vsebuje pravo mero akcije in humorja da te navduši. Definitivno se ga splača pogledat!

— J.Man
23.12. 2011 ob 16:18

John.. Kralj majkemi :D hahaha

— mare
25.12. 2011 ob 14:01

že dolgo nisem gledal filma s tako brezvezno zgodbo je res, da so nadaljevanja vedno slabša od originala. 2/10! čista izguba časa.

— xsa
26.12. 2011 ob 18:51

d

— messi
29.12. 2011 ob 20:35

Huda akcija, zanimivi zapleti. zelo dobro, res odlično. Bravo Tom in ekipa!

— Taty
30.12. 2011 ob 20:14

john- hahahaahahhahhahahahahha še dobr, d ma tebe ej!:))

— Ime (obvezno)
5.1. 2012 ob 13:12

Dober je ....

— Komandos
7.1. 2012 ob 11:42

to ti je najbolji filam majkemi

— cr7
11.1. 2012 ob 15:51

ooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!

— glista
14.1. 2012 ob 12:50

Film sem si ogledala z sošolci in moram reči da sem bila več kot navdušena !
Celotna vsebina filma, ravno prava mera akcija in humorja pa tudi zgodba je bila skozi celoten film smiselno povezana

— Katarina
15.1. 2012 ob 18:09

ja film sem si šel že ogledat moram priznati da je film res res super pejte ga gledat vam ga zelo priporočam če imate radi malo akcije in vmes tudi malo komedije

— janković

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.