Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Miles Davis

glasbena biografska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 8.9.2016, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Steven Baigelman, Don Cheadle, Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson
Režija: Don Cheadle
V biografski drami o enem najvplivnejših predstavnikov sodobnega jazza 20. stoletja vstopimo v svet Milesa Davisa, ki se na vrhuncu kariere odloči za večletni odmor. Namesto iskanja novih navdihov, se začne predajati opojnim substancam s katerimi skuša pozabiti na propadli zakon z nadarjeno plesalko Frances. Iz čustvene otopelosti ga po šestih letih predrami odločni glasbeni novinar Dave, s katerim se poda na iskanje zadnjih ukradenih posnetkov glasbene legende. Ob tem Miles s pomočjo svoje brezmejne predanosti glasbi išče pot lastne odrešitve.

Film Miles Ahead je nadvse zanimiv portret enega najbolj vplivnih in inovativnih glasbenih genijev 20. stoletja, Milesa Davisa. Gre za režijski prvenec za oskarja nominiranega igralca Dona Cheadla, ki nastopa tudi v dih jemajoči glavni vlogi.

Miles Davis

Kultni jazzovski trobentač, vodja zasedb in skladatelj Miles Davis je v svoji petdesetletni karieri neposredno zaznamoval praktično vse svoje sodobnike in bil v ospredju malodane vsakega večjega razvoja glasbe od 2. svetovne vojne do svoje smrti leta 1991. Iz rodnega St. Louisa se je preselil v New York, da bi svoje glasbeno izobraževanje nadaljeval na prestižnem Julliardu, čeprav ga je v resnici zanimalo le znanje, ki sta mu ga v barih zloglasne 52. ulice Manhattna nudila njegova vzornika, Charlie Parker in Dizzy Gillespie. V ospredje je stopil prav v Parkerjevi zasedbi, kjer je v kompleksne in hitro menjajoče se harmonije bebopa vtisnil razpoznavni pečat. Razvil je počasnejši, bolj lirični in melodični slog, ki je že dal slutiti o njegovi veliki kreativni moči.

Proti koncu 40-ih let je zapustil Parkerjev kvintet in s skladateljem Gilom Evansom ustvaril nonet, s katerim se je s ploščo The Birth of the Cool začela nova glasbena smer – cool jazz. To je bil začetek dolgega in plodovitega prijateljstva, v katerem sta se lotila tudi bolj klasičnih oblik.

Po nonetu je Miles ustanovil kvintet, v katerem so igrali tenor saksofonist John Coltrane, pianist Red Garland, basist Paul Chambers in bobnar Philly Joe Jones, kasneje pa se jim je pridružil še alt saksofonist Cannonball Adderley. Zasedba se je v ritmičnem in harmoničnem smislu začela oddaljevati od bebopa in razvila modalni jazz. S prihodom pianista Billa Evansa, so v nekoliko spremenjeni postavi spomladi 1959 ustvarili ploščo, ki za mnoge še danes velja za nepreseženo v jazzovski zgodovini – Kind of Blue. Album, ki je pomenil novo ero v zgodovini glasbe, velja za najbolj prodajano jazzovsko ploščo v zgodovini.

V 60-ih letih je stanovil svoj drugi veliki kvintet, v katerem je združil saksofonista Wayna Shorterja, bobnarja Tonyja Williamsa, basista Rona Carterja in pianista Herbieja Hancocka. Energičen in inovativen kvintet je v svojo novo vznemirljivo glasbo vnesel tudi elemente free jazza.

Proti koncu desetletja se je Miles lotil eksperimentiranja z električnimi glasbili, med drugim tudi z električnim klavirjem in kitaro. Z združitvijo rocka in jazza sta se rodila tako žanr fusion kot tudi jazz-rock, s ploščo Bitches Brew pa je ustvaril še en album, ki še danes velja za revolucionarnega v zgodovini jazza.

O filmu

Kot vodilni predstavnik sodobnega jazza Miles (Don Cheadle) v cvetu svoje kariere ob koncu 70. let 20. stoletja za pet let izgine izpred oči javnosti. Zaradi hudih bolečin v kolku se zapre v svoj dom, kjer njegov ustvarjalni genij ohromijo zdravila in sredstva proti bolečinam, hkrati pa ga preganjajo neprijetni spomini na preteklost. Premeten glasbeni poročevalec Dave Braden (Ewan McGregor) se uspe prebiti v Davisovo hišo in v naslednjih dneh se moža, ne da bi se tega prav dobro zavedala, podata na pustolovščino. Najti morata ukradene posnetke Davisovih najnovejših skladb.

Davisov nemirni duh se ob tem spopada s spomini na propadel zakon s prelepo plesalko Frances Taylor (Emayatzy Corinealdi), ki je bila tudi njegova muza. Prav v obdobju njunega zakona je namreč posnel nekaj svojih največjih uspešnic, kot sta Sketches of Spain in Someday My Prince Will Come. Njuna zakonska sreča pa je bila kratkotrajna. Osemletni zakon sta zaznamovala nezvestoba in nasilje in Frances je morala zaradi lastne varnosti pobegniti pred Milesovim pešajočim psihičnim in fizičnim zdravjem. Konec sedemdesetih se tako Davis, po letih žalovanja in izgube, spogleduje s propadom, pred katerim ga reši prav njegova glasba.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.