Kolosej

Mifune

Mifunes sidste sang
Na sporedu od: 27.1.2000, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: Soren Kragh-Jacobsen, Anders Thomas Jensen
Nekaj malega o …

… vsebini

Mifune je tretji film, ki je posnet po pravilih Dogme 95. Glavni junak Kresten (Anders W. Berthelsen) živi v Kopenhagnu in se giblje v njegovih yuppievskih krogih. Ob blesteči karieri in poroki z bogato dedinjo se mu obeta udobno življenje. Prav na poročno noč prejme telefonski klic, ki lahko zamaje temeljenje svetle prihodnosti. Sporočijo mu, da je daleč na deželi umrl njegov oče. Kresten se znajde v kočljivi situaciji, saj je vsem okrog sebe, vključno z 2eno Claire (Sofie Grabol), razlagal, da nima več 2ivih sorodnikov, saj je sramoval njihove preprostosti in revnih razmer, v katerih je odraščal.
Medtem ko se vse bolj zapleta v klobčič laži, se Kresten napoti na sever, na farmo, kjer je preživljal otroštvo. Tam ponovno sreča svojega rahlo slaboumnega brata Ruda, za katerega je po očetovi smrti dolžan poskrbeti. Ker ga ne more odpeljati s seboj v mesto, saj se to nebi skladalo s podobo, ki jo je ustvaril o sebi, Kresten v lokalnem časopisu objavi oglas, v katerem išče gospodinjo, ki bi skrbela za Ruda. Vendar pa se stvari šele s prihodom lepe Live (Iben Hjejle), ki se prijavi na oglas, resnično postavijo na glavo. Liva namreč se zdaleč ni tisto, za kar se predstavlja…

… produkciji

Da bi se glasba igrala na ukrivljeno odtočno cev? To sodi skupaj s kreativnim, netradicionalnim besedilom, ko snemaš film po pravilih Dogme 95. Glede na deset strogih pravil Dogme 95, ki sta jih pred štirimi leti sestavila danska re2iserja Lars von Trier in Thomas Vinterberg in ki se jih je oprijel vzdevek "prisega na preprostost", mora biti glasba posneta skupaj s sliko. Povsem samoumevno je, da se je re2iser Soren Kragh - Jacobsen dr2al tega pravila pri filmu Mifune, kot je bil zvest tudi ostalim zapovedim Dogme, ki vključujejo obvezno uporabo snemanja s t.i. kamero iz roke, prepoved uporabe umetne svetlobe in rekvizitov, naknadno prinesenih na sceno, poudarek na zgodbi, ki se dogaja v tem trenutku, brez umetnih scen streljanja in umorov.
"Ko sta me Lars in Thomas vprašala, če bi naredil Dogmo 3, nisem pomišljal in sem sprejel izziv," pravi direktor. "V tistem času sem imel občutek, da sem izgubil spontanost, ki me je vedno napolnjevala. Čutil sem se vedno bolj ujetega v tehnične vidike priprave filma, zato je bil moj edini pogoj, da se pridružim bratovščini Dogme, da me v kameri čaka vstavljen film."
Odkar je električni inženir v letu 1978 prepričal s svojim prvencem Do You Wanna See My Beautiful Navel, je re2iser Soren Kragh - Jacobsen nizal uspehe s filmi kot so Rubber Tarzan, Kingfisher, Shadow of Emma, The Boys from St. Petri in najnovejšim, The Island on Bird Street, mednarodno koprodukcijo, ki je bila, tako kot njegov novi film Mifune, premierno prikazana na Berlinskem festivalu.
Ideja za naslov filma Mifune"s Last Song, se je režiserju utrnila leta 1997, ko je umrl velik japonski igralec Toshiro Mifune. V filmu Sedem samurajev režiserja Akire Kurosawe Mifune igra lažnega samuraja podeželskega porekla. V tem leži vzporednica s filmom Mifune, ki pripoveduje zgodbo o uspešnem karieristu, ki mondenemu okolju Kopenhagna prikriva svojo kmečko preteklost.
Ko Kresten izve za smrt svojega očeta, se je prisiljen vrniti na domačo farmo in k Rudu, svojemu zaostalemu bratu. Večino filma je bilo posnetega v šestih tednih na zapuščeni farmi v dolgočasni ravnini najbolj južnega Danskega otoka. Člani filmske ekipe so spali v prikolicah, igralci pa so na snemanju nosili lastna oblačila. Režiser je namreč želel posneti film v okolju, ki še ni bilo uporabljeno kot filmsko prizorišče. Kopenhagen, kjer je bilo posnetih večino danskih filmov in televizijskih serij, je zanj postal preveč dolgočasen.
"Scenarij je bil dokončan šele štiri dni pred začetkom snemanja, kar nam je povsem ustrezalo", razlaga re2iser Soren Kragh - Jacobsen. "?elel sem se izogniti izmišljeni drami in se vrniti k dru2inski in majhni igri, 2elel sem narediti prisrčen, optimističen, svetel film."
Čeprav je tisto poletje, ko so snemali film Mifune, na Danskem skoraj ves čas deževalo, je bil režiser z vremenom zadovoljen, saj je dalo filmu zelo izrazit vizualni stil. V nasprotju s filmom The Idiots, prav tako posnetem po pravilih Dogme, režiserja Larsa Von Triera, Mifune ni bil posnet na video, ki, kljub temu, da dovoljuje režiserju, da snema dalj časa, zahteva veliko več dela pri montaži. Režiser je menil, da takšna tehnika ne ustreza zgodbi, ki jo je želel povedati.
"Sem realist, pripovedovalec, zato sem ostal pri svoji lastni tradiciji in se hkrati držal pravil Dogme. Pokazalo se je, da te ta pravila ne utesnjujejo kot prisilni jopič, prav nasprotno, snemati po pravilih Dogme je bila to zame, po snemanju filma Rubber Tarzan, ena najbolj pozitivnih filmskih izkušenj," razlaga režiser.
"Pokazalo se je, da je bil to velik komercialni korak, čeprav na začetku ni bil mišljen kot tak. Gre za osvoboditev od posiljevanja s tehnologijo, tiranizacijo z drago opremo, s pripomočki za snemanje, različnimi filtri, žarometi; ker se na tem področju ne moremo kosati z Američani, moramo Evropejci poiskati drugo pot."
Re2iser Soren Kragh - Jacobsen je napisal scenarij za film Mifune ob pomoči scenarista Mogensa Rokova in mladega re2iserja in pisatelja Andersona Thomasa Jensena, ki je starostno bli2je glavnemu junaku filma kot pa njegovemu re2iserju. Poleg Krestena in njegovega brata Ruda so v zgodbo vključili še Krestenovo ženo Clire in privlačno Livo, ki jo Kresten najame za gospodinjo. Liva je v resnici prvorazredna prostitutka, ki je na begu pred svojim zvodnikom. Besede režiserja: "Gre za ljudi, ki so polni laži". V resnici pa so polni humorja.

… igralcih

Iben Hjejle - Liva Psilander
Iben Hjejle je bila rojena leta 1971. Leta 1996 je diplomirala na Državni gledališki šoli v Kopenhagnu. Eno leto pred diplomo je igrala Gretchen v Faustu, v gledališču Betty Nansen. Pred kratkim je igrala naslovno vlogo Donne Juanne v gledališči Ostre Gasv?rk, kjer je tudi članica ansambla. Prvič je zaigrala filmu Oplev's Portland.
Bila je izbrana, da predstavlja Dansko na fotografiranju zvezd, na Berlinskem filmskem festivalu leta 1999.

Jesper Asholt - Rud
Jesper Asholt je bil rojen leta 1960. Leta 1991 je diplomiral na gledališki šoli Ĺrhus. Veliko je igral na gledaliških odrih, tudi v klasikah kot sta Richard III in Kralj Lear. Poleg filma Mifune njegova filmska kariera vključuje vlogi v, z oskarjem nagrajenem, danskem filmu Get Lost in filmu Baby Boom.
Jeseni se bo vrnil na velika platna v dolgo pričakovanem filmu Bornholms Stemme. Veliko nastopa tudi na televiziji.

Anders W. Berthelsen - Kresten
Anders W. Berthelsen je bil rojen leta 1969. Leta 1993 je diplomiral na Državni gledališki šoli v Kopenhagnu. Veliko je nastopal v gledališču, vključno z vlogo v igri Larsa Noréna, Personkreds 3, ki je bila zelo dobro sprejeta pri kritikih. Večina Dancev ga pozna zaradi vloge v popularni seriji Taxa.
Mifune je njegov drugi film. Njegov prvenec je film Oplev's Portland, v katerem, tako kot v filmu Mifune, postane ljubimec Iben Hjejle.

Sofie Grĺbřl - Claire
Čeprav je stara komaj trideset let, je ena največjih gledaliških in filmskih igralk na Danskem. Pri štirinajstih je prvič in že takrat zelo prepričljivo, nastopila v angleško govorečem filmu Oviri, kjer je zaigrala mlado Judith, v katero se zaljubi Paul Gaugin, ki ga igra Donald Sutherlands.
Je dobitnica številnih nagrad in priznanj in ima kot gledališka igralka velik vpliv na vodilna danska gledališča.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.