Kolosej
Film distribucije Fivia

Michael Kohlhaas

zgodovinska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 17.7.2014, Kolosej Ljubljana
2h 2min / 122min
Leto: 2013
Država: Francija, Nemčija
Jezik: francoščina
Scenarij: Arnaud des Pallieres in Christelle Berthevas po romanu Heinricha von Kleista
Film, posnet po zgodovinskem romanu Heinricha von Kleista, prikazuje zgodbo o legendarnem uporu konjskega trgovca Michaela Kohlhaasa iz 16. stoletja. Po nakupu novih konj se odpravi domov, toda pohlepi lokalni plemič mu del lastnine zaseže. Michael se skuša boriti za svojo pravico, kar njegovo ženo stane življenja. Razžaloščeni Michael priseže osebno maščevanje in s svojo neizprosno naravo in odločnostjo v upor proti samopašnim oblastnikom dvigne celotno deželo.

Film, posnet po znameniti istoimenski zgodovinski drami Heinricha von Kleista (1777–1811), prikazuje zgodbo o legendarnem uporu konjskega trgovca Michaela Kohlhaasa (Mads Mikkelsen) iz 16. stoletja. Po nakupu novih konj se odpravi domov, toda pohlepni lokalni plemič mu del lastnine zaseže. Michael se skuša boriti za svojo pravico, kar njegovo ženo stane življenja. Razžaloščeni Michael priseže osebno maščevanje in s svojo neizprosno naravo in odločnostjo v upor proti samopašnim oblastnikom dvigne celotno deželo. Zgodba, ki se dogaja v južni Franciji, je že bila predmet filmske upodobitve leta 1969.

Francoski film Michael Kohlhaas režiserja Arnauda des Pallièresa je bil dva dneva pred zaključno prireditvijo mednarodnega filmskega festivala v Cannesu v središču pozornosti. Gre za njegov prvi celovečerni film v Cannesu.

Mads Mikkelsen (Michael Kohlhaas), večkrat nagrajeni danski zvezdnik, je začel kot atlet in plesalec, potem pa se preusmeril v igro in čez noč zaslovel v seriji Unit 1. Na Danskem se je kot igralec uveljavil z vlogo Tonnyja v celovečercu Nicolasa Windinga, Pusher (1996). Med njegovimi raznolikimi vlogami velja opozoriti na tisti v bondijadi Casino Royale in v Open Hearts, igral pa je še v I Am Dana ob Gerardu Depardieuju, Wilbur Wants to Kill Himself, Flickering Lights, The Green Butchers, v svojem hollywoodskem prvencu King Arthur, v Adams Apples, EXIT, Flame and Citron, Valhalla Rising, Coco Chanel & Igor Stravinsky, (igral je Stravinskega), Die Tur, Clash of the Titans…

Bruno Ganz (Guverner) je kot eden najbolj znanih švicarskih igralcev nastopal tako v evropskih kot angleško govorečih filmih ter prejel številne nagrade, začenši z nemško zlato nagrado za izjemne dosežke leta 1976 za vlogo v filmu The Marquis of O. Za vlogo Hitlerja v Hirschbieglovem filmu Propad je dobil mnoge mednarodne nagrade, vključno z nagrado londonskih filmskih kritikov za igralca leta in posebno nagrado žirije na mednarodnem filmskem festivalu v Santa Barbari. Leta 2000 je igral glavno vlogo v Soldinijevi komediji Kruh in tulipani, italijanski finančni uspešnici, ki je prejela devet Donnatellovih davidov, vključno z nagrado za najboljšega igralca, ki jo je Ganz dodal k še dvema za isto vlogo – švicarski filmski nagradi ter nagradi puljskega festivala.

David Kross (Pridigar) se je leta 2002 kot dvanajstletnik preizkusil v televizijskem filmu Oliverja Dommengeta, Hilfe, Ich Bin Ein Junge. Po nekaj manjših vlogah v televizijskih filmih mu je nemški režiser Detlev Buck namenil glavno vlogo v kriminalni drami Knallhart, ki je bila izbrana za nemško filmsko nagrado, tri nagrade lola in nagrado Fipresci Prize. Leta 2008 je zaigral v nemškem celovečercu Krabat Marca Kreuzpaintnerja, ki je nastal po istoimenski knjižni predlogi. Isto leto je imel eno glavnih vlog v filmu Bralec (Kate Winslet, Ralph Fiennes). Leta 2011 pa nastopi v filmu Stevena Spielberga Grivasti vojak.

Denis Lavant (teolog) se je lansko leto mudil v Sloveniji in bil navzoč na premieri filma Holy Motors v Kinodvoru. V intervjuju je govoril tudi o filmu Michael Kohlhaas: “Snemal sem ga istočasno kot Holy Motors, a je režiser potreboval več časa, da ga je zmontiral. V filmu mi je režiser Arnaud des Pallières dal majhno, a zelo pomembno vlogo. Film temelji na romanu Heinricha von Kleista. Glavni junak je trgovec s konji, ki je v konfliktu z nekim aristokratom. V temu konfliktu zbere skupino kmetov, ki organizirajo upor proti temu gospodarju. Najprej mi je režiser želel dati nemo vlogo hlapca na kmetiji – ta vloga bi pomenila, da bi se moral naučiti delati s konji, ker pa sem istočasno snemal Holy Motors, mi te vloge ni dal. Dal mi je nekaj drugačnega: dal mi je vlogo Calvina, ustanovitelja kalvinizma. Ta pride v tabor upornikov in govori s Kohlhaasom – gre za majhno, a zelo intenzivno vlogo.”

Nagrade/festivali:

Cannes 2013 – nominacija za zlato palmo
Bruselj 2013 – dobitnik nagrade Golden Iris
Cezar, Francija – 6 nominacij (nagrada za najboljšo glasbo in zvok)
Havaji 2013 – nominacija za najboljši film leta

Kritike:

»Mads Mikkelsen je ustvaril vrhunski portret načelnega maščevalnega bojevnika v zgodbi Heinricha von Kleista iz 16. stoletja.« - Andrew Pulver, The Guardian

Komentarji

17.7. 2014 ob 8:15

Eden od res "the best" igralcev...

— gremyus
27.7. 2014 ob 11:47

Dober film...pred zakoni nismo vsi enaki?

— sivi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.