Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Mi

Us
grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 21.3.2019, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Leto: 2019
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jordan Peele
Režija: Jordan Peele
Zakonca Gabe (Winston Duke) in Adelaide Wilson (Lupita Nyong'o) odpeljeta svoja otroka na oddih v svojo hišo na plaži, kjer nameravajo uživati s prijatelji. A njihova vedrina se kmalu spremeni v napetost in kaos, ko se na obisk povabijo nepovabljeni gostje.

O ZGODBI:

Adelaide Wilson (Lupita Nyong'o) se s svojo družino – možem Gabom (Winston Duke), hčerko Zoro (Shahadi Wright Joseph) in sinom Jasonom (Evan Alex) – odpravi na idilične počitnice v družinsko počitniško hišo na plaži. Ker jo iz preteklosti preganja nepojasnjena in nerešena travma, spremlja pa še vrsta nepričakovanih naključij, postaja prestrašena Adelaide vedno bolj prepričana, da se bo njeni družini pripetilo nekaj groznega. Po preživetem dnevu na plaži se družina vrhe v hišo, ko se v večernih urah na dovozu pojavijo štiri podobe. Kmalu odkrijejo, da so to njihovi dvojniki, ki jim strežejo po življenju.


Vizionarski filmski ustvarjalec Jordan Peele, ki je prejel oskarja za scenarij za uspešno grozljivko Zbeži! (Get Out), se je lotil nove svojevrstne in provokativne grozljivke z naslovom Mi (Us), ki bo v kinematografih na ogled sredi marca.

V glavnih vlogah zaigrajo oskarjevka Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Yahya Abdul-Mateen II in Anna Diop, zgodba pa opisuje družino, ki se sooča s svojimi dvojniki.

Režiser in scenarist Peele je film tudi produciral s svojo produkcijsko hišo Monkeypaw Productions, ter skupaj s producenti Seanom McKittrickom, Jasonom Blumom in Ianom Cooperjem.

Še preden je režiser in scenarist Peele končal s snemanjem grozljivke Zbeži! (za katero je prejel oskarja za najboljši scenarij), je že imel idejo o še grozljivejši zgodbi, ki je tudi psihološko prodornejša. »Ideja o tem filmu je prišla iz globokega strahu pred dvojniki,« je povedal Peele. »Všeč mi je mitologija o dvojnikih in filmi, ki so jih prikazovali. Privlačila me je ideja, da smo si sami najhujši sovražniki. To vsi vemo, a resnico želimo prikriti. Krivimo druge. V tem filmu pa imajo pošasti naše obraze še pojasni.

»Dvojniki so vedno predstavljali strah. Povezani so s smrtnostjo. Oba ne moreta obstajati, eden mora iti. V mitologiji dvojniki pogosto predstavljajo znak slabega in pa nakazujejo na smrt. Prav iz tega izvirnega strahu sem želel razvijati zgodbo,« še pojasnil Peele.


ZANIMIVOSTI:

  • Režiser in scenarist Jordan Peele je pred snemanjem igralski zasedbi zadal nalogo, da pogledajo deset grozljivk, da bodo bolje pripravljeni na igranje.
  • Snemanje je potekalo med julijem in oktobrom 2018 v Kaliforniji.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.