Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Meni

The Menu
grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 17.11.2022, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Seth Reiss, Will Racy
Režija: Mark Mylod
Poskusi najbolj drzen meni.

Mlad par (Anya TaylorJoy in Nicholas hoult) odpotuje na oddaljeni otok v eksluzivno restavracijo, kjer glavni kuhar (Ralph Fiennes) pripravlja razkošen in ekstravaganten meni z nekaj izjemno šokantnimi presenečenji.

Izredno nenavadna kombinacija grozljivke, trilerja in komedije režiserja Marka Myloda, avtorja serij kot so “Shameless”, “Game of Thrones” in “Succession”, celotna zgodba pa je postavljena v svet visoke kulinarike.

Mladi par (Anya Taylor Joy in Nicholas Hoult) odpotuje na oddaljeni otok, da bi večerjal v ekskluzivni restavraciji, kjer je glavni kuhar (Ralph Fiennes) pripravil razkošen meni, z nekaj šokantnimi presenečenji.

predjed

NAVDIH ZA MENI

Pred nekaj leti se je scenarist Will Tracy („Succession“) med obiskom Bergna na Norveškem z ladjo odpeljal v elegantno restavracijo na bližnji zasebni otok. „Malo sem klavstrofobičen in ko smo se usedli za mizo, sem videl, kako ladja, iz katere smo se izkrcali, zapušča pristanišče,“ se spominja Tracy. „To je bil majhen otok. In potem sem ugotovil: „Oh, tukaj smo obtičali štiri ure. Kaj, če gre kaj narobe?“

           

            Tracy je zamisel posredoval svojemu dolgoletnemu partnerju pri pisanju – Sethu Reissu („Late night with Seth Meyers“) in skupaj sta ustvarila satiro, s strukturo zgodbe, ki se ujema s tokom degustacijskega menija v vrhunski restavraciji. Od predjedi do sladice, z dvigovanjem napetosti in krepitvijo nenavadnih okoliščin ob ohranjanju pristnih elementov gostinstva.

            Scenarij je prišel v roke producentoma Adamu McKayu in Betsy Koch. Satirični triler je bil skladen z drugimi nedavnimi deli ustvarjalnega dua, vključno z McKayjevo parodijo o podnebnih spremembah – Don't Look Up in črno komedijo Fresh, režiserke Mimi Cave. „Z Adamom vedno iščeva ostro satiro in nekonvencionalne žanrske filme, film Meni pa je oboje.“ Pravi Kochova. „Prebrala sem scenarij in prvič po dolgem času se je zgodilo, da sem ga prebrala dvakrat zapored. Poslala sem ga Adamu, od tam naprej pa je šlo le še za prepričevanje Willa in Setha, da nama dovolita producirati ta film.“ „Všeč mi je bilo, kako je scenarij združeval humor in ostro satiro,“ dodaja McKay. „Bilo je zabavno, a tudi temačno, na presenetljiv način pa je razkrilo ekskluzivno kulinarično kulturo. Po tonu in humorju me je Meni spomnil na film Težave s Harryjem in to je eden mojih najljubših filmov vseh časov. Film meša ostro razredno satiro s humorjem, temačnostjo in zdravim pridihom absurda. Se to sliši kot recept? Prisežem, da tega nisem hotel storiti.“

             

           

Glavna jed

SESTAVINE

           

Izbor igralcev za film je bil za Myloda zabaven izziv, saj je zgodba zahtevala pestro zasedbo spretnih igralcev. Medtem ko je glavni kuhar Julian Slowik (Ralph Fiennes - Grand Budapest hotel, Zvesti vrtnar) idejni vodja restavracije Hawthorn in osrednja figura v kuhinji, vsi ostali liki resnično gradijo ta svet, tako v restavraciji kot tudi v kuhinji.

 "Imel sem veliko srečo z igralsko zasedbo, vendar obstaja star pregovor, da dobre stvari pridejo z dobrimi scenariji, in temu je zagotovo bilo tako,“ pravi Mylod. “Ena od teh dobrih stvari je bila Mary Vernieu, direktorica kastinga, ki je pravi genij. Opisal sem ji ton in način, na katerega sem želel delati – v Altmanovem slogu, tako da so vsi ves čas prisotni na snemanju. Potreboval sem igralce, ki so dovolj inteligentni in samozavestni ter ne puščajo veliko prostora za improvizacijo. Postopoma smo sestavili mize za goste.“

Čeprav se mnogi liki, tako gostje kot osebje, na prvi pogled zdijo neznosni, se njihove – namerno klišejske – lastnosti sčasoma razkrijejo, in izpostavijo bolj zapletene zgodbe in osebnosti. Za igralsko zasedbo je bil to še posebej prepričljiv element.

"Bil sem velik oboževalec Marka in njegove sposobnosti, da iz skupine ljudi, ki si sami po sebi niso podobni, in poskrbi, da jih gledalci vzljubijo in uživajo v njihovi bližini,“ pravi Nicholas Hoult (film Najljubša in serija Velika), ki igra Tylerja. „Vsi ti liki so na več načinov neprijetni, vendar si istočasno želite preživeti čas z njimi in na nenavaden način, navijati zanje.“

Tekom večera osebje v Hawthornu postreže šest miz, od katerih vsaka predstavlja določeno vrsto ljudi, ki so razjezili ali podcenjevali kuharja Slowika – od nezadovoljnih dolgoletnih obiskovalcev do pompoznih kulinaričnih kritikov do vsevednih gurmanov.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.