Kolosej
Film distribucije Continental Film

Melissa P.

drama
Na sporedu od: 1.6.2006, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2005
Država: Italija, Španija, ZDA
Scenarij: Barbara Alberti, Cristiana Farina, Luca Guadagnino, po spominih Melisse P.
Režija: Luca Guadagnino
Mlada 15-letna Sicilijanka Melissa ni deležna starševske ljubezni, saj je oče zaradi službe nenehno odsoten, mama pa se ukvarja predvsem z gospodinjstvom. Melissa osamljenost premaguje z odkrivanjem sveta seksualnosti, a kmalu zaide na stranska pota, ko prične mesene užitke uporabljati za manipuliranje vrstnikov, ob čemer žrtev postane tudi sama. Film je posnet po knjižni uspešnici spominov resnične Melisse Panarello.

Vsebina

Melissa je ljubko, nedolžno in ranljivo šestnajstletno dekle s Sicilije, ki bo vsak hip začela odkrivati samo sebe. Kot večina najstnikov se je odtujila staršem: oče je ves čas na poti, mama pa živi v svojem svetu in se ne zmeni za hčerkino vznemirjenje, da bo kmalu postala ženska. Potem Melissa odkrije seks. Šokantna iniciacija v novi svet še zdaleč ni bila čudovito in transcedentalno doživetje. Njen brutalen in ponižujoč vstop v svet odraslih razblini njene utvare o ljubezni.

Odločena odkriti skrivnosti lastne cvetoče seksualne narave, se Melissa o vsem dodobra izobrazi. Drzno eksperimentiranje jo pahne v spiralo sprijenosti. Vendar njeno dekadentno obnašanje ne prinaša razsvetljenja, ampak samo še poveča njeno srčno bolečino in zmedenost, dokler jo tragičen, šokantni dogodek ne prisili, da se sprijazni s tem, kaj dejansko pomeni biti ženska.

O nastajanju filma

Luca Guadagnino (režiser, scenarist)

Začetki
Pred dvema letoma sta mi telefonirala Francesca Neri in Roberto Manni, ki je izvršni producent filma, in me prosila, naj preberem knjigo, na kateri temelji Melissa P. Prebral sem jo in takoj me je prevzela tema in eksplozivna neposrednost. Roman pripoveduje o seksualnosti med odraščanjem, enem najtežjih obdobij v življenju vsakega posameznika. S Francesco sva takoj spoznala, da moramo film osredotočiti na preobrazbo Melisse najstnice v Melisso žensko. Naš film je dejansko zgodba o odraščanju in osebni rasti.

Melissa P. - komentarji igralcev

Fabrizia Sacchi (Daria, Melissina mati)
Daria je še mlada ženska, stara med 35 do 37 let. Ni prava mati, ker ne zna igrati te vloge. Še sanja se ji ne, kako biti mama svoji hčerki. Nekatere ženske so rojene matere od trenutka, ko rodijo otroka, ne glede na to, koliko so stare, moj lik pa ni sposoben razumeti, kaj pomeni biti mati, celo v tridesetih ne. Svoje hčerke niti ne vidi niti ne sliši. Ta ženska samozavedanja sploh ne pozna.

Primo Reggiani (Daniele)
Daniele je milijonarjev sin in znotraj povsem gnil, tako kot Arnaldo. Je do obisti aroganten in se na svojstven način obnaša do tistih, ki niso bogati. Pod površjem pa je precej manj samozavesten in in precej bolj ranljiv kot Arnaldo. Med snemanjem se nisem veliko družil s soigralci, da bi se lahko bolj poglobil v Danielovo zlo naravo. Z Mario Valverde sem prvič spregovoril šele po koncu snemanja filma.

Elio Germano (Arnaldo)
Moj lik pripada zgornjemu bogatemu razredu in takšne tipe najdemo po vsem svetu. Je stereotipsko razvajen mlad mož, kakršnega najdete v zahodnih družbah. Je zdolgočasen milijonarjev sin, ki se na sprijen, nasilen načiin prek seksualnosti in moči znaša nad svetom.

Geraldine Chaplin (Elvira, babica)
Scenarij me je vznemiril, ker sem prvič prebirala nekaj, kar je govorilo o mladostnikih, seksu in brutalni naravi najstnikov tako odkrito. Kot se pogosto zgodi v odnosu vnukinja/babica, jo babica razume bolje kot mama. Mama vidi otroke kot otroke. Babica pa z njimi lahko vzpostavi odnos, v katerem pride do izmenjave, kar je po mojem zelo izvirno. Luca svoje like pozna do obisti. Ko je za vami polovica snemanja, običajno lik poznate bolje kot režiser, a v tem primeru sem imela občutek, da Luca pozna mojo babico še bolje kot jaz. Zanima me, kako bo občinstvo reagiralo na film. Mislim, da jih bo šokiral. Upam, da jih bo, da bo to koristna klofuta.

O režiserju in scenaristu

Melissa P. je četrti celovečerec Luce Guadagnina. Prvega je režiral leta 1991, ko je bil star 28 let. Film The Protagonists s Tildo Swinton, s katero je Guadagnino veliko sodeloval, je bil izbran za prikazovanje na 56. Beneškem festivalu in nato še na enajstih mednarodnih filmskih festivalih. Film je lansiral tudi kariere mladih italijanskih igralcev Chiare Conti, Paola Briguglie in Claudia Gioeja. Po tem filmu je Guadagnino posnel dokumentarec o Tildi Swinton z naslovom The Love Factory, ki so ga predvajali na Beneškem festivalu leta 2004. Njegov drugi celovečerec leta 2003, dokumentarec Mundo Civilizado, so predstavili na mednarodnem festivalu v Locarnu v sekciji Cineasti del present. Guadagnino je režiral še kontroverzni kratki film Qui, ki je bil leta 1997 izbran za predvajanje na filmskem festivalu v Taormini. Režira tudi glasbene videospote in sicer za umetnike, kot so Paola Turci, Irene Grandi, Paola & Chiara, Planet Funk in Elisa.

Vsestransko nadarjeni Guadagnino je posnel filmske portrete vidnih mednarodnih osebnostih, kot sta Tilda Swinton in David LaChapelle. American Photo ga je imenoval za enega od desetih najboljših fotografov v zgodovini.

V gledališču je režiral The Rules of Attraction Breta Eastona Ellisa in Closer Patricka Marberja. Je kurator več fotografskih razstav, režiral je več radijskih iger, na Beneškem festivalu pa je sodeloval še s filmom Cuoco contadino.

O filmu piše za reviji Alias in Rolling Stone.

Njegovo strast do snemanja filmov je moč primerjati samo s strastjo do kuhanja.

Komentarji

18.4. 2006 ob 20:56

Full hard film, zanimiv in provokativen. Dobra igra. Velik škandal v Italiji.

— Charly
26.4. 2006 ob 21:24

knjiga je fuul dobra,filma nism še gledala,upam da bo kmalu tudi v kopru!

— _ika_
26.4. 2006 ob 21:26

film je tako brezveze,mah.

— bobo_
28.4. 2006 ob 12:42

ta film je biu u italjanskih kinih že pol leta nazaj!

— devil
28.4. 2006 ob 16:19 zvezdica

Ja, melissa p. ali pred spanjem si stokrat skrtačim lase. fILM posnet po knjigi. Prebrala sem knjigo in sem jo dobesedno požrla v dveh urah. Upam, da bo film tudi zanimiv. fILM govori o punci, stari okrog 15 - 18 let. Ki od nedolžne deklice postane prava zapeljivka, ki menjava fante kot spodnje perilo. Knjiga vsebuje tudi prizore z petimi fanti, ki jih prvič vidi. Ja zelo zanimiva knjiga še posebaj za moške. V mojem klassu so to knjigo prebrali tudi fantje. Pred ogledom pa svetujem, da preberete tudi knjigo, ker je čudovita Bye

— evelyn
12.5. 2006 ob 17:31

Gledanje filma pred predhodnega branja je nezanimivo. Knjiga je zelo kratka, neverjetno zanimiva in vsakemu, ki si bo želel ogledati film priporočam, da prebere knjigo: Pred spanjem si stokrat skrtačim lase. Komaj čakam, ko pride v kino, ker sem že ob branju kr not padla!

— BInchy
31.5. 2006 ob 14:45

a je naslov knjige prav taksen kot filma???

— anabela
4.6. 2006 ob 12:03 zvezdica

Enkratna priredba knjige. Zelo življenjska zgodba, prikazana brez olepševanja in brez skrivanja. Popolno nasprotje holivudskim romantičnim zadevam, ki so daleč stran od pravega življenja. Geraldine Chaplin je enkratna v vlogi babice. Film, ki bi si ga morali ogledati tako mladi kot odrasli, še posebej starši, ki pogosto ne vidijo resnice.

— CdeS
8.6. 2006 ob 13:58

tud jst sm kr pozra knigo in čeprou lih ne maram brt knig me je ta kr zapeljala do konca...upam d bo film tud tko zanimiv in vreden ogleda,kar pa seveda tud ne dvomm...drgač pa mislm d predn si greste ogledt film raj preberte knigo ker si boste vse skupaj lahko predstavljali po svoje...z weč domišlije...paps

— KriS
9.6. 2006 ob 19:09

lepo

— inge
26.6. 2006 ob 18:29

Se splača it pogledat film ? Glede na to da nism prebrala knjige.. ?! :)*

— kaTja.
26.12. 2006 ob 12:27 zvezdica

Seksualno prebujenje sila pohotne najstnice. Premalo seksi in preveč resna italijanska uspešnica, sicer tudi roman preveden v slovenščino, kjer petnajstletna Melissa (igra jo osemnajstletna Maria Valverde) odkriva radosti seksa in skoči v ekstrem. Po zaslugi mladeniča Danielea (Primo Reggiani), perverznega in s hormoni nafilanega mačota, ki jo prepriča v vse. Tudi v trojčka in celo v petorčka, kjer ga sistematično pofafa vsem udeležencem. Jasno, punca je stara 15 let, vse kar ima, pa je njeno telo. Film za tiste, ki še niso seksali in ki so malo nazaj odkrili masturbacijo.

— iztok gartner
2.3. 2007 ob 15:54

FUL DOBER FILM !!.. prebrala sem tugi knjigo, a film ima več 'pinakntnih' trenutkov :..

— katja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.