Kolosej
Film distribucije Continental Film

Melinda in Melinda

komedija
Vsaka zgodba ima dve plati.
Na sporedu od: 31.3.2005, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Woody Allen
Režija: Woody Allen
Melinda želi svoje življenje spraviti v red. In to lahko stori na dva načina... Ali kot bi rekel Woody Allen: Življenje je lahko komedija ali tragedija - odvisno, kako gledaš nanj!

"Komedija je tragedija, ki se dogaja drugim ljudem." ~ Angela Carter, britanska feministična pisateljica

"V tragediji sodelujemo. Pri komediji smo le opazovalci." ~ Aldous Huxley

"Komedija je tragedija + čas." ~ Steve Allen

Zgodba

Melinda IN Melinda združuje komedijo in dramo tako, kot to zna le Woody Allen. Zgodba se odvija na Manhattnu, kjer prihaja do zabavnih in resnih situacij in kriz. Zgodba vsebuje vse tipične Woodyjeve zamisli - krhkost ljubezni, zakonsko nezvestobo, prefinjeno romanco in nesposobnost komunikacije. Kot pravi nek lik v filmu: "On je obupan, ima samomorilske misli. Vsi pravi elementi komedije so na mestu."

Melinda in Melinda... in Woody

Scenarist/režiser Woody Allen ima tolik idej za film, da mu do konca življenja ne bo upelo vseh realizirati. Je neusahljiv vir ustvarjalnosti. Koncept filma Melinda in Melinda je le eden izmed mnogih, ki mu bomo priča. Je pa eden izmed najbolj zanimivih, privlačnih.

V tem filmu Allen prikazuje nekaj svojih najljubših tem - moralo, iskanje samega sebe, intimo, ljubosumnost in romantiko. Zaplet v filmu Melinda in Melinda je razviden že v prvem prizoru filma. Štirje omikani Newyorčani uživajo na večerji v neki restavraciji. Anekdota sproži diskusijo med pisateljema Maxom (Larry Pine) in Syem (Wallace Shawn) o naravi človeške drame, simbolizirane skozi masko komedije oziroma tragedije na odrih. Kmalu preideta iz zabavnega dela na bolj dramatično plat - oba se osredotočita na neko skrivnostno osebo po imenu Melinda.

"V filmih se večkrat poigravam s tem. Na moje filme lahko gledamo z zabavne ali bolj dramatične plati, ampak ponavadi se odločim za prvo. Potem pa sem se domislil, da bi lahko napisal zgodbo, v kateri bi se poigral na oba načina," pravi Woody Allen.

Film Melinda in Melinda prikazuje občasno nevrotične ženske in moške v sodobnem New Yorku s strahovito zapletenimi življenji. Ampak Allen tega ni načrtoval: "To je bila zame samo priložnost. Bila je neka ideja, ki se je porodila v moji glavi. Imam veliko idej za svoje zgodbe. Ves čas se mi porajajo v glavi," pravi. Morda je najbolj zanimiv del tega filma ravno to, da zgodba o Melindi - komični ali dramatični - ni resnična, še pravi Allen. Obe zgodbi sta nastali v glavah Syja in Maxa tistega deževnega večera v restavraciji. Nekdo na zgodbo gleda s komične plati, spet drugi z dramatične.

"Vedno se mi je zdelo, da so bile okoliščine zelo podobne za obe Melindi," pravi Radha Mitchell, ki igra Melindo. "Nekdo je na okoliščine gledal zelo dramatično, drugi pa z upanjem, "

Scenarij

Allen je potreboval približno mesec dni, da je napisal scenarij za Melindo in Melindo. Zelo malo ljudi je imelo vpogled v celoten scenarij. Pokazal ga je Juliet Taylor, Helen Robin, Santu Loquasto in producentki Aronsonovi. Igralci običajno dobijo samo tisti del scenarija, v katerem nastopajo oni. "To je bilo zame zelo nenavadno," pravi Chiwetel Ejiofor, ki igra pianista Ellisa, "a sem užival. Tako si resnično osredotočen samo na svoj lik."

Odziv tiste peščice, ki je imela vpogled v celoten scenarij, je bil izredno pozitiven: "Ideja je odlična. Iz perspektive ene osebe je lahko zgodba zelo smešna, za nekoga drugega pa zelo žalostna. Woody res zna prikazati razmišljanja in reakcije ljudi," pravi producentka Aronsonova.

"Všeč mi je celotna struktura filma - dve vzporedno odvijajoči se zgodbi dobro prikazujeta črto med komedijo in dramo. Scenarij je edinstven, pa vendar tako zelo značilen za Woodya," pravi Will Ferrell, ki je bil eden redkih igralcev, ki je videl celoten scenarij.

"Allen tudi med samim snemanjem popravlja scenarij. Če ugotovi, da nekaj ni v redu, bo celoten del še enkrat posnel," doda producentka Letty Aronson.

Izbiranje dovolj dobre zasedbe za film Woddya Allena

Ko je scenarij napisan in je finančni del pokrit, se začne izbira igralcev. Juliet Raylor, ki je že sodelovala z Allenom v več filmih, je veliko razmišljala o pravih ljudeh za film Melinda in Melinda. Ko je naredila selekcijo, je Allen pregledal, če je kdo izmed izbranih igralcev že nastopil v komediji ali drami. "Komičnega igralca lahko postaviš v resno vlogo, ki jo bo dobro odigral, obratno pa se ne more tako dobro izteči," pojasnjuje Allen.

Najti igralko, ki bo odigrala lik Melinde, je bil pravi izziv. Melinda je klasična Allenova kreacija - kombinacija seksipilnosti, ranljivosti in skrivnostnosti. "Zdi se mi, da mi gre pisanje ženskih likov bolje od rok. To sem odkril z leti, kajti najboljši liki so bili vedno ženski. Zato mi je lažje pisati ženske like, kajti ko pišem moške, vanje vedno vnašam sebe - ali vsaj nek del sebe."

Za Melindo so izbrali Avstralko Radho Mithell, ki je nabolj znana iz filma Telefonska govorilnica s Colinom Farrelom. Nastopila je tudi v filmu Pitch Black z Vinom Dieslom, nazadnje pa smo jo videli v Telesnem čuvaju z Denzelom Washingtonom.

"Rhanda je pravo odritje," pravi Allen. "Opazil sem jo v črnobelem filmu Four Reasons, ki ga je sama režirala, v njem igrala in zanj napisala scenarij. Tako zelo je zanimiva. Izkazalo se je, da je tudi zelo čudovita in prijetna."

O igralcih

Chiwetel Ejiofor (Ellis) je debitiral v filmu Stephena Spielberga AMISTAD. Nastopil je tudi v filmih Dirty Pretty Things, Love Actually in filmu Spikeja Leeja She Hate Me.

Ejiofor je leta 2000 dobil nagrado za najboljšega debitantana londonskega Evening Standarda za vlogo v BLUE/ORANGE, drami, v kateri je igral duševnega bolnika, ki je trdil, da je sin afriškega diktatorja. S to vlogo je bil tudi nominiran za Laurence Olivier Theatre Award.

Will Ferrell (Hobie) je komik. Nastopal je v Saturday Night Live (1995-2002). Videli pa smo ga v filmih A Night at the Roxbury (1998), The Ladies Man (2001), Zoolander (2001), Old School (2003), Elf (2003) in ANCHORMAN: THE LEGEND OF RON BURGUNDY (2004).

Radha Mitchell (Melinda) je nastopila v filmih Phone Booth, Pitch Black, High Art, Man on Fire in v FINDING Neverland, v katerem igra z Johnnyem Deppom, Kate Winslet in Dustinom Hoffmanom. Igrala je tudi v romantični komediji Love and Other Catastrophes, When Strangers Appear, Dead Heat...

Amanda Peet (Susan) je očarala kritike in gledalce z uspešnico The Whole Nine Yards (Morilec mehkega srca ter The Whole Ten Yards. Pohvalili so tudi njen nastop v MGMjevi Igby Goes Down z Jeffom Goldblumom, Susan Sarandon in Kieranom Culkinom. Nastopila je še v filmih Something's Gotta Give, Identity, Changing Lanes, v Saving Silverman, Isn't She Great, Simply Irresistible, Body Shots, One Fine Day, HIGH CRIMES , A LOT LIKE LOVE.

O ustvarjalcih

Woody Allen (režiser/scenarist)

Skupek nominacij za oskarja:

  • nominiran je bil šestkrat za najboljšega režiserja: zmagal z Annie Hall
  • nominiran trinajstkarat za najboljši originalen scenarij: dobil za Annie Hall in Hannah in njene sestre
  • enkrat nominiran za najboljšega igralca
  • nominiran dvakrat za najboljši film: dobil za Annie Hall

Komentarji

14.3. 2005 ob 10:00

..ampak kul

— Pero
21.3. 2005 ob 12:55

Ja pa aje ta film komedija al je drama.Nism čist sigurn.Pomojem še en brezvezen film.Lp Hudec

— Hudec
28.3. 2005 ob 17:15

filma se nism vidla ampak se mi zdi ful kul.l.p

— zala
9.4. 2005 ob 17:00

t o je e io32o najbolsi film ludi morte ga it gledat!

— kekec
14.4. 2005 ob 15:40 zvezdica

Še en tipičen Woodijevski film, ki te lahko zabava, lahko te pa pusti čisto hladnega. Če ste bolj filozofske sorte in boste uspeli slediti kdo spada v kateri film vam bo film, dal dovolj gradiva za zabavo in razmislek. Če pa greste v kino samo sedeti in uživati, vam bo pa film razen nekaterih zabavnejših vložkov lahko hitro pust in spraševali se boste: Kaj je že smisel tega filma?

— Gledalec
27.7. 2005 ob 22:30 zvezdica

Dolgčas. Ko je Woody Allen leta 1978 s filmom Interiors prvič zašel na področje Ingmarja Bergmana, se pravi na področje družinskih dram, sem bil prepričan, da je to storil tudi zadnjič. Ni, kar je škoda, saj moramo potem gledati filme kot je Melinda and Melinda, filme, ki bi jih lahko prepustil drugim. In film, ki bi moral teči zabavno, navihano ter povsem drugače kot filma Dvojno Veronikino življenje in Sliding Doors, teče dolgočasno, razvlečeno, brez isker in tako kot Dvojno Veronikino življenje ter Sliding Doors. Pač film o dveh straneh. Zabavni in resnobni. O dveh straneh iste ženske, ki jo pač vidimo na dva načina. Kot Melindo 1 in Melindo 2. Ena je kul in vesela, druga dela samomore in teži. Obe si intelektualci, ki sedijo za mizo in jim je pač dolgčas, kar se potem pozna tudi filmu. Narejen je zaradi dolgega časa. Le zakaj pa mislite, da bi Woody Allen svojo vlogo drugače dal Willu Ferrellu.

— iztok gartner

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.