Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Mehikanka

komedija, romantični
Na sporedu od: 3.5.2001, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Scenarij: J. H. Wyman
Režija: Gore Verbinski

Vsebina

Mafijski kurir za vročo robo Jerry Walbach (Brad Pitt) je pred težko izbiro.

Po ukazu mafijskega šefa mora odpotovati v Mehiko po neprecenljivo starinsko pištolo, imenovano "mehikanka". Če naloge ne izpolni, se lahko poslovi od življenja. Njegovo dekle Samantha (Julia Roberts) gleda na stvar nekoliko drugače. Obljubil ji je, da bo zaživel pošteno in jo odpeljal v Las Vegas. Če obljube ne izpolni, ga ne bo nikoli več pogledala…

Jerry sklene, da je bolje biti živ in skregan s Samantho in se odpravi proti jugu.

Zlahka pride do pištole, ko pa bi jo moral odnesti domov, se začne zapletati. Mehikanke se po splošnem prepričanju drži urok. Jerry začne kmalu verjeti v staro legendo - še zlasti, ko Samantho vzame v ujetništvo najeti morilec (James Gandolfini) za jamstvo, da bo pištola res dostavljena naročniku.

Film Mehikanka je nastal pod okriljem hiše DreamWork Pictures v sodelovanju s podjetjem Newmarket. Režiral ga je Gore Verbinski. Avtor izvirnega scenarija je J. H. Wyman. Producenta sta bila Lawrence Bender in John Baldecchi, izvršni producenti pa William Tyrer, Chris J. Ball, Aaron Ryder in J. H. Wyman.

O nastanku filma

"Nič ni, kot se zdi," je stavek, ki najbolj zgoščeno opiše film Mehikanka. Zgodba se vrti okrog Jerryja, ki mora opraviti še zadnjo nalogo v službi organiziranega zločina, in Samanthe, ki ga zato zapusti. Scenarist Wyman pošlje Jerryja in Samantho na ločeni, vendar prepleteni poti, ki sta vsaka po svoje nepredvidljivi. "Nič se ne zgodi tako, kot pričakujete," pritrjuje Wyman.

Prav ta značilnost scenarija je pritegnil producenta Johna Baldecchija. "Zgodba je razklana na dvoje. Lika začneta film skupaj in ga skupaj pripeljeta do konca, toda njuni ločeni poti sta tisti, zaradi katerih je zgodba zanimiva. Kot bi gledali dve dirki čez (različne) ovire, ločeni in vendar povezani."

Baldecchijev partner Lawrence Bender ni bil nič manj navdušen in skupaj sta začela iskati ustreznega režiserja. Odločila sta se za Gora Verbinskega, ki je požel veliko hvale za svoj režiserski prvenec The Mouse Hunt. Tudi njega je pritegnilo razslojeno pripovedno tkanje scenarija. "Vedel sem, da se bom lahko igral z videzom, barvami in vzdušji različnih lokacij - še zlasti, ko posežemo v preteklost in predstavimo legendo o nastanku pištole. V bistvu je film romantična komedija ..., vendar s ščepcem Sama Peckinpaha," z nasmehom pripoveduje Verbinski.

Ustvarjalci filma so si v glavnih vlogah sprva predstavljali manj znane igralce, toda to se je spremenilo, ko je scenarij pritegnil dva izmed najbolj priljubljenih in iskanih filmskih igralcev: Brada Pitta in Julio Roberts.

Oba sta bila vesela priložnosti, da bosta delala skupaj. "Z Bradom se že dolgo poznava, nekajkrat bi že skoraj delala skupaj," pravi Robertsova, "in zelo sva se razveselila, da se bo to končno zgodilo. Drug ob drugem sva zelo sproščena, tako da sva se že prvi snemalni dan odlično ujela."

Brad Pitt opisuje lik, ki ga je upodobil, takole: "Jerry je vse prej kot kul. Trudi se, da bi ravnal, kot od njega pričakujejo - tako v službenem kot zasebnem življenju - ampak zmeraj se mu kaj ponesreči. Po duši je poštenjak in njegovo iskanje poštenosti v nepoštenem svetu je obenem smešno in prikupno."

"Ne manjka filmov, v katerih je bil Brad neskončno kul," dodaja Verbinski, "v tem pa je pravi “Pepe neroda”. Vendar je obenem nadvse prisrčen; iskreno mu privoščiš, da bi se vse dobro končalo. Brad je to znal doseči."

Samantha je edina, ki se ji Jerryjeve nerodnosti ne zdijo posebno prisrčne. "Samatha je simpatična in zelo zabavna," meni Robertova. "Ni tako nerodna, kot se zdi, čeprav s svojim kvazi-psihološkim čvekanjem daje vtis navadne koze. Jerryja ima iskreno rada in ko se sama odpravi v Las Vegas, je to zanjo zelo hudo."

Vendar ne ostane dolgo sama. Za talko jo vzame najeti morilec Leroy. Potrebuje namreč jamstvo, da bo Jerry tudi res prinesel pištolo iz Mehike. Leroya igra James Gandolfini, najbolj znan iz televizijske serije Sopranovi. Mogoče se zdi izbira predvidljiva, toda pozor, lik skriva nekaj presenečenj. "Najlepše pri Jamesu je, da je sicer trdosrčen morilec, obenem pa je v ljubezni prav tako razočaran kot Samantha," se muza Bender. "Kaj kmalu stikata glavi kot najboljša prijatelja in družno udrihata po preteklosti."

Trikotnik Jerryja, Sama in Leroya obdaja pisana paleta oseb, ki so tako ali drugače povezane z mehikanko. Mož, ki pošlje Jerryja v Mehiko, je Bernie Nayman, pribočnik zaprtega mafijskega šefa Arnolda Margoleseja. Bob Balaban, ki igra Naymana, pravi: Nayman je tip računovodje. Miren, tih, vendar zelo nevaren, čeprav tega sprva ni opaziti."

Stvari skuša v svoj prid in tujo škodo zasukati tudi Ted, Jerryjev najboljši prijatelj in zaupnik. Igra ga J. K. Simmons. Zasedbo zaokrožajo David Krumholtz kot Beck, vnuk Arnolda Margoleseja, ki prvi seznani Jerryja z legendo o pištoli; Richard Coca kot avtomobilski tat, ki se navidez pojavi zgolj po naključju, vendar je povezan s pištolo po drugi poti; Sherman August kot temačna pojava brez imena (v špici je naveden kot "dobro oblečen temnopolti moški"); in Michael Cerveris kot Frank, ki ga doleti nesreča, da se spoprijatelji z Leroyem in Samantho ter se zato znajde ob napačnem času na napačnem kraju.

Jerryja lov za legendarno pištolo odpelje v osrčje Mehike. Filmsko ekipo pa je snemanje njegovih podvigov pripeljalo v zgodovinsko mestece Real de Catorce na severu osrednjega mehiškega hribovja. Mestece je stisnjeno med gore približno 2500 m nad morjem, do njega pa je mogoče priti samo skozi 2,5 km dolgi predor Ogarrio, ozek, enopasovni nekdanji rudniški jašek, izklesan pred več kot sto leti. Veliko prebivalcev mesteca je sodelovalo pri snemanju filma; Humberto Fernandez Tristan, eden najuglednejših meščanov, je celo odigral vlogo plemiča v legendi o pištoli.

Mehikanko so izdelali po zgledu izvirnih pištol iz mehiškega zgodovinskega muzeja, nekaj zamisli pa je dodal Verbinski. "Izhajal sem iz koncepta, da se je za ljubezen vredno boriti," pravi Verbinski.

"Prizori iz legende o pištoli so srce filma," pravi Lawrence Bender. "Eno od sporočil je, da se je za pravo ljubezen vredno žrtvovati." Baldecchi dodaja: "Obenem pa film zastavlja vprašanje: "Kadar nekoga zares ljubiš, kdaj vržeš puško v koruzo?' Odgovor je - kajpada - nikoli."

Igralska zasedba

Brad Pitt (Jerry Welbach) ima za sabo pestro paleto vlog v številnih znanih filmih. Za nastop v filmu Dvanajst opic (Twelve Monkeys) Terryja Gilliama je dobil zlati globus in bil nominiran za oskarja. Za zlati globus je bil nominiran že za vlogo v Jesenski pripovedi (Legends of the Fall), kjer je igral z Anthonyjem Hopkinsom. V zadnjem času smo ga lahko videli v filmih Pljuni in jo stisni (Snatch) in Klub golih pesti (Fight Club) režiserja Davida Fincherja, s katerim je sodeloval že pri uspešnici 7edem (7even).

Brada je na filmsko nebo izstrelila vloga zapeljivega štoparja v uspešnici Ridleyja Scotta Thelma in Louise. Zatem je žel hvalo za vloge karizmatičnega Paula Macleana v Redforovem Reka poje mi (A River Runs Through It), psihopatskega serijskega morilca v Kaliforniji (Kalifornia) Dominica Sene, prefinjenega vampirja Louisa v Intervjuju z vampirjem (Interview With the Vampire) Neila Jordana ob Tomu Cruisu in Heinricha Harrerja v filmu Sedem let v Tibetu (Seven Years in Tibet) Jeana-Jacquesa Annauda.

Igral je tudi v filmih Meet Joe Black, The Devil's Own, Sleepers, True Romance, Cool World in Johnny Suede. Na filmska platna prihaja film Ocean's Eleven Stevena Soderbergha, v katerem igra ob Julii Roberts, Georgeu Clooneyju, Marku Wahlbergu in Donu Cheadlu.

Julia Roberts (Samantha Barzel) je dobitnica številnih nagrad in igralka, katere filmi so po vsem svetu prinesli v blagajne več kot dve milijardi dolarjev. Pred kratkim je prejela zlati globus za vlogo v filmu Stevena Soderbergha Erin Brockovich, za katero je že dobila več nagrad različnih združenj kritikov, obeta pa se ji tudi oskar…

Robertsova je bila že dvakrat predlagana za oskarja, leta 1990 za stransko vlogo v Jeklenih magnolijah (Steel Magnolias) in leto pozneje za glavno vlog v Čednem dekletu (Pretty Woman) z Richardom Gerom. Za obe vlogi je dobila zlati globus; za zlati globus je bila nominirana za vlogi v uspešnih romantičnih komedijah Notting Hill s Hughom Grantom in My Best Friend's Wedding.

Pozornost občinstva in kritike je prvič pritegnila s filmom Mystic Pizza. Sledile so Jeklene magnolije in Čedno dekle, nato pa še niz precej raznovrstnih filmov, med njimi Tanka črta smrti (Flatliners), V postelji s sovražnikom (Sleeping With the Enemy), Dying Young, Hook, Pelikanovo poročilo (The Pelican Brief), Something to Talk About, Michael Collins in Everybody Says I Love You Woodyja Allena.

Pred nedavnim je igrala z Melom Gibsonom v trilerju Teorija zarote (The Conspiracy Theory) ter s Susan Sarandon in Edom Harrisom v Mačehi (Stepmom). Z Richardom Gerom in režiserjem Richardom Marshallom so ponovili uspeh Čednega dekleta z romantično komedijo Pobegla nevesta (The Runaway Bride). Nazadnje je posnela Ocean's Eleven, zdaj pa z režiserjem Joejem Rothom snema American Sweetheart.

James Gandolfini (Leroy) je najbolj znan iz znamenite televizijske nanizanke Sopranovi (The Sopranos). Za vlogo mafijskega šefa Tonyja Soprana je dobil emmyja, zlati globus in nagrado Screen Autors Guilda.

Na velikih platnih je bilo Gandolfinija mogoče videti v več kot dvajsetih filmih; prvič v Lumetovem A Stranger Amog Us, nato pa še v Money for Nothing, Mr. Wonderful, True Romance in Crimson Tide. Z Robertom Redfordom bo igral v filmu režiserja Roda Lurieja The Castle. Igral je tudi v filmih 8MM z Nicholasom Cageem in Joaquinom Phoenixom, A Civil Action z Johnom Travolto in Robertom Duvallom, The Mighty s Sharon Stone, She's So Lovely Nicka Cassavetesa s Seanom Pennom, Fallen z Denzlom Washingtonom, Night Falls on Manhattan Sydneyja Lumeta z Andyjem Garcio in Leno Ollin, The Juror Briana Gibsona z Alecom Baldwinom in Demi Moore, Get Shorty Barryja Sonnenfelda z Johnom Travolto, Genom Hackmanom in Dannyjem Devitom.

Bob Balaban (Nayman) je sodeloval z nekaterimi najuglednejšimi sodobnimi filmskimi režiserji. Za začetek je nastopil v oskarjevcu Johna Schlesingerja Polnočni kavboj (Midnight Cowboy). Potem je igral v filmih Kavelj 22 (Catch-22) Mika Nicholsa, Bližnja srečanja tretje vrste (Close Encounters of the Third Kind)Stevena Spielberga, Absence of Malice Sydneyja Pollacka, Prince of the City Sidneyja Lumeta, Deconstructing Harry in Alice Woodyja Allena in Cradle Will Rock Tima Robbinsa.

J. K. Simmons (Ted) je igral v trilerju Sama Raimija The Gift s Cate Blanchett, Keanujem Reevesom in Hilary Swank in v "bejzbolski" drami For the Love of Game s Kevinom Kostnerjem. Z Raimijem je posnel tudi akcijski film Spider Man. Igral je še v filmih Autumn in New York, The Cider House Rules, Celebrity in The Jackal.

Za kamero

Gore Verbinski (režiser) je zaslovel s svojim prvencem, komedijo Mouse Hunt z Nathanom Lanom v glavni vlogi. Prej je režiral reklame in za svoje delo dobil več nagrad.

Lawrence Bender (producent) je bil kot producent dvakrat nominiran za oskarja, nazadnje za film Dobri Will Hunting (Good Will Hunting), pred tem pa za kultni Tarantinov Pulp Fiction. S Tarantinom je Bender sodeloval že pri filmih Reservoir Dogs, Four Rooms in Jackie Brown. Bil je tudi producent filmov Anna in kralj (Anna and the King) z Jodie Foster, A Price Above Rubies, Killing Zoe in Fresh.

John Baldecchi (producent) je podpisan pod kritiško uspešnim celovečercem Simon Birch z Ashley Judd, Oliverjem Plattom in Davidom Straithairnoom. Baldecchi je bil tudi producent akcijskega trilerja Deep Rising režiserja Stephena Sommersa.

J. H. Wyman (scenarist in izvršni producent) je avtor scenarija za odmevni film Pale Saints, ki je obenem njegov režiserski prvenec. Na Berlinskem filmskem festivalu je bil nagrajen s steklenim medvedom. Wyman je napisal tudi scenarij za neodvisni film Mr. Rice's Secret z Davidom Bowiejem.

Dariusz Wolski (direktor fotografije) je sodeloval s številnimi uglednimi režiserji pri filmih, kot so A Perfect Murder, Dark City, The Crow, The Fan, Crimson Tide in Romeo Is Bleeding. Rojen je bil v Varšavi in se je šolal na filmski šoli v Lodzu.

Cecilia Montel (scenografka) je znana po sodelovanju pri filmih From Dusk Till Dawn, Desperado, The Mask of Zorro, Crazy in Alabama in Under Suspicion.

Coleen Atwood (kostumografka) je bila trikrat predlagana za oskarja, nazadnje za Sleepy Hollow Tima Burtona, predtem pa za Beloved in Little Women.

Bila je tudi kostumografka filmov Mars Attacks!, Ed Wood, Edward Scissorhands, Philadelphia, The Silence of the Lambs, Married to the Mob, Wyatt Earp, Lorenzo's Oil, Joe Versus the Vulcano in Someone to Watch Over Me.

Alan Silvestri (glasba) je eden najplodovitejših ustvarjalcev v filmski industriji, saj je zložil avtorsko glasbo za več kot 50 filmov. Med njimi so Forrest Gump, Back To the Future, Who Framed Roger Rabbit, Romancing the Stone, Death Becomes Her, What Lies Beneath, Cast Away, pa The Parent Trap, Grumpy Old Men, Grumpier Old Men, Father of the Bride, The Quick and the Dead, Blown Away, The Bodyguard, Ricochet, Young Guns II, The Abyss in Predator.

Komentarji

4.2. 2010 ob 6:11

collllllllllllllllllllllllllllll.BRAD PIT JE ZLO BIL DOBER.CMOK za brada pitt!

— nika

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.