Kolosej
Film distribucije Cenex

Medvedek Pu in Slovon

animirana družinska komedija
Na sporedu od: 24.3.2005, Kolosej Ljubljana
1h 8min / 68min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Brian Hohlfeld, Evan Spiliotopoulos
Režija: Frank Nissen
Ko začnejo po Stoletni hosti odmevati strašljivi glasovi, se Pujeva druščina odpravi iskati krivca zanje. Ker bi bila pustolovščina za malega kengurujčka prenevarna, ga pustijo doma, ne vedoč, da bo ravno Ru prvi odkril novega prebivalca njihovega gozda. Nova animirana dogodivščina o medvedku Puju in njegovih prijateljih.

Past za slovone

Črni so in rjavi, včasih zgoraj, včasih spodaj,
zunaj so, nato spet notri, pravzaprav so vsepovsod!
Daleč in blizu, zdaj tu so in potem tam!
Hitri so kot blisk, iskal jih boš zaman!
Čuvaj se! Pazi! Prav po medvedje se plazi.
Slovon je en zelo zmešan patron.
Slovona in patrona se težko opazi!
So po eden ali parni, kot njim se ljubó zazdi.
Več se jih naredi kar pred tvojimi očmi!
Res so špasni, zato ušesa napni.
Vseh oblik in velikosti topotajo po hosti.
Če ti po medu hrepeniš, njim še sline pocediš.
Naravnost požrešni so do vseh tvojih stvari.
Zato se čuvaj in pazi, po medvedje se plazi!

O zgodbi

Nekega dne sta se medved Pu in Pujsek odločila, da si bosta ujela enega slovona. Njun načrt je bil zelo dober, saj je temeljil na tem, da izkopljeta zelo veliko jamo, v katero bo padel slovon. Da bi ga zvabila k tej jami (in vanjo), sta potrebovala vabo, zato je Pu položil vrč, poln medu na dno jame. Toda naneslo je, da je tiste noči postal Pu strašno lačen, dobesedno sestradan, pa je odtaval k pasti in pojedel ves med, pri tem pa je, ker je pač zelo neroden, vtaknil svojo medvedjo glavo v vrč, ker ga je hotel do čistega polizati!

Naslednjega jutra je prišel Pujsek k jami, da bi se prepričal, ali se je vanjo ujel kakšen slovon. Zagledal je Puja z vrčem na glavi, kako otepa in spušča čudne glasove. Bil je prepričan, da vidi strašnega slovona! Zelo se je prestrašil, saj ni vedel, ali so slovoni jezni na Pujske, in ucvrl jo je k Christopherju Robinu, kolikor so ga noge nesle. Ko sta se Christopher Robin in Pujsek skupaj vrnila k jami, je Puju ravno uspelo razbiti vrč na svoji glavi. Potem so se vsi trije od srca nasmejali in si skupaj privoščili obilen in okusen zajtrk.

Kratek zgornji odlomek je prisrčen oris književne predloge A. A. Milneja o medvedu Puju in njegovi druščini, ki se v Stoletni hosti srečuje z marsičem, tokrat pa z nenavadnim bitjem, ki ga vsi imenujejo slovon. Ustvarjalci animiranega studia Walt Disney, ki so zakrivili že kar nekaj celovečernih filmskih predstavitev po vsem svetu priljubljenega literarnega lika za otroke, medveda Puja, so zgodbico o strašnem slovonu, ki buri Pujevo in njegovih prijateljčkov domišljijo, malce razširili in najmlajšim poskušali pokazati, kaj se lahko zgodi, če se druščina zares odpravi na lov na slovone. Ne le, kaj se lahko zgodi, marveč, kaj se je zgodilo in kakšen je pravzaprav v resnici slovon. Bil naj bi čisto drugačen od Puja in njegove druščina, spoznamo pa, da je zabaven in prijazen, željan družbe in da ima strašno rad svojo mamo... pravzaprav ni nič drugačen od vseh nas. Najbolj priraste k srcu Ruju, kmalu pa vsej druščini, celo Zajcu, ki je od vseh najbolj trmast in misli, da samo on vse ve.

Nekaj skrivnostnega se namreč dogaja v Stoletni hosti. Medved Pu, Zajec, Tigr, Sivček in Pujsek so prepričani, da so njihov ljubljeni gozd zasedla čudna strašljiva bitja, imenovana slovoni. Iz Slovonije, kjer so bivala, so se naselila v Stoletni hosti in kanijo si jo podrediti. Pod Zajčevim vodstvom se odpravijo na prvo slovonsko ekspedicijo v zgodovini, da bi slovone odpodili in morda tudi kakšnega ujeli. Ru si zelo želi iti zraven, pa ga prijatelji pustijo doma, ker je premajhen. In ker se bojijo njegove mame Kengu, čeprav tega ne priznajo. Ru pa noče ostati doma, zato se odpravi na pohod kar sam. Prijatelji na svoji odpravi nič ne ujamejo, Ru pa odkrije, da tisti vsiljivec v njihovi hosti ni nihče drug kot mali in prijazni slovon Lumpek.

Naslikana in napisana kreacija pisatelja A. A. Milneja iz leta 1926 je tako dobila svojo razširjeno filmsko upodobitev v tretjem izvirnem celovečernem animiranem filmu, ki je zvesto nadaljevanje prvega iz leta 2001. Tedaj sta se malim in velikim gledalcem predstavila medved Pu in Tigr. Leta 2003 pa je svojo pogumno zgodbo dobil še mali rožnati Pujsek. Milnejevih zgodb o medvedu Puju so prodali v več kot 50 milijonih izvodih po vsem svetu in jih prevedli v 31 jezikov. Disneyjeve filmske priredbe pa predstavljajo napore in vztrajnost, kako v gibljivih sličicah povedati Pujeve zgodbe malo drugače, pa vendar še vedno na enak domišljijsko izviren način, ki se Milneju ne izneveri.

Pisatelj, humorist, pisec iger in časnikar z imenom Alan Alexander Milne, se je rodil leta 1882 v Londonu, kjer je 31. marca 1956 tudi umrl. Zgodbe o dečku Christopherju Robinu, ki je imel zelo rad igrače in živali, in o njegovem najljubšem prijatelju medvedku Puju, je zbral v dveh knjigah na pobudo svoje soproge Daphne, obe pa imamo prevedene tudi v slovenski jezik. To sta Medved Pu in pa Hiša na Pujevem oglu. Prva zgodbica o medvedku Puju je izšla 24. decembra 1925 v londonskem dnevniku London Evening News. Uredniki so takoj staknili glave, preblisnilo jih je, da bo Pu postal zelo priljubljen (kar se je potrdilo že takoj naslednji dan), zato so jo še istega - božičnega - dne predvajali tudi po radiu BBC. Od tega dne dalje je medved Pu osvojil otroke (in odrasle) po vsem svetu, s svojimi prigodami je kratkočasil nešteto poslušalcev radijskih valov v mnogih deželah, napolnil je dve prej omenjeni knjigi, in še marsikaj od Pujeve zapuščine bi se dalo našteti.

A.A. Milne je eden najplodovitejših angleških piscev iger, proslavil pa se je najprej s svojimi humorističnimi eseji, ki jih je pisal za revijo Punch, kjer je osem let služboval tudi kot pomočnik glavnega in odgovornega urednika. Prve zgodbe o medvedu Puju je napisal v prvi vrsti zato, da bi zabaval sebe, saj se mu je zdela izbira otroka (Christopherja Robina Milneja) kot katalizatorja svojih občutkov odličen način, da (še) boljše piše o dogodkih po svetu, aferah, politiki, konfliktih, skrivnostih, ugankah in, kot protiutež tem smrtno resnim temam, o lepoti otroštva.

Christopher Robin Milne je nekoč imel laboda, ki mu je bilo ime Pu. Ko sta se z labodom poslovila, je ime ostalo in, kot da bi čakalo na drugega lastnika, tega tudi našlo. Našel ga je Christopher Robin med obiskom živalskega vrta. Fant ga ni obiskoval kot drugi ljudje, ki začnejo pri VHODU in končajo pri IZHODU, pa še to pot ponavadi opravijo prehitro. Christopher Robin je bil eden tistih obiskovalcev, ki imajo svojo najljubšo žival in h kateri se najprej zapodijo, da jo lepo pozdravijo. Christopher Robin je imel kanadskega črnega medveda. Med obiski londonskega živalskega vrta je vedno najprej stekel k severnim medvedom, se z njimi na dolgo in široko pomenil, potem pa se je napotil malo nižje k brundajočemu, črno rjavemu kosmatincu, ob katerem je vedno vkliknil: "O, medo!" Ne pisatelj ne Christopher se ne spomnita več, ali je Winnie (tako je bilo tistemu kosmatincu ime) dobil ime po Puju ali Pu po Winnieju, toda glavni junak Milnejevih zgodb, ki se mu je sčasoma (poleg čebel, s katerimi ima vedno nerazčiščene "medene" zadeve) pridružila cela družinica, je postal medved Pu. Ob njem nikakor ne smemo pozabiti na oslička Sivčka, na kenguruja (enega ali dva), na Pujska, slovona in Tigra, ki svoje osebnosti ni podedoval po kakšnem tigru, ampak po bistrem črnem španjelu Chumu, ki je vedno poskakoval in se zaletaval v stvari in svojim lastnikom nasploh povzročal nemalo skrbi. Sova in Zajec pa predstavljata živali, ki so imele svoj dom v bližini pisateljeve farme Cotchford v vzhodnem Sussexu. Gozd in "Stoletna hosta" sta navdihnila Ashdown Forest in The Five Houndred Acre Wood.

Režijo tretje celovečerne risane pustolovščine o Puju, Ruju in slovonih (ter ostalih) je prevzel režiser Frank Nissen. Sodeloval je pri nastajanju Disneyeve risane pustolovščine Planet zakladov in Dinozaver, Puja pa se je najbolj razveselil. "Vsak Pujev projekt je posebne vrste izziv," pravi gospod Nissen. "Predvsem zaradi tega, ker moraš spoštovati vse, kar je Pu že doživel v pisani besedi, na radiu in na filmu. Najlepše pri Puju pa je, da je njegova zapuščina tako bogata z liki, dogodivščinami in čudovitimi čustvi in zdi se, da se ne more nikoli izčrpati."

Frank Nissen je odraščal v Kaliforniji, kjer je obiskoval Art Center College v Pasadeni. Dokončal ga je z odliko. Kmalu zatem je šel obiskat prijatelje v Kanado in tam ostal celih 25 let! Najprej se je zaposlil v Torontu v animiranem studiu Cinera, zatem v Nelvani, kjer je sodeloval kot pomočnik režiserja pri polurnih serijah Cosmic Christmas in drugih. K sodelovanju ga je povabil tudi George Lucas (Ewoks in Droids), bil pa je vodilni animator pri projektu Rock And Rule, ter celo pisec dialogov pri Piki Nogavički. Leta 1996 se je odzval na povabilo Disneyjevega studia v Los Angelesu, kjer je takoj prevzel delo pri animiranih celovečercih Planet zakladov, Dinozaver in Tarzan.

Kdo so slovoni?

David Stainton, predsednik oddelka za animacijo studia Walt Disney, pravi, da je Milnejev slovon duševna upodobitev vseh naših najstrašnejših nočnih mor in splošnega nagnjenja, da se bojimo vsega, česar ne poznamo. V Milnejevi knjigi Pu, Pujsek in prijatelji nikoli niso v resnici videli mističnega bitja, pa se ga vendarle neznansko bojijo. Slovon pravzaprav obstaja samo v njihovi domišljiji, filmarji pa so se strašansko zabavali ob tem, ko so prikazali, kako se prebivalci Stoletne hoste soočajo z neznanim, ko končno ugledajo to čudno novo bitje. Čudovit in vsega spoštovanja je vreden nauk, ki ga ponuja zgodba o slovonu: Če si le vzamete čas in zberete pogum, da spoznate nekaj ali nekoga, ki je nepoznan, si boste s tem pomagali premagati marsikateri strah. Kar je bilo za Puja in druščino v njihovih glavah strašno, grozo vzbujajoče bitje, se izkaže za nekaj čisto drugega in drugačnega - za ganljivo plašnega, prijaznega, otipljivega in zgovornega slovona Lumpka. Da o njegovi mami, gospe Slovonovi, sploh ne izgubljamo besed.

Komentarji

19.2. 2005 ob 14:42

i jaz grem to gledati

— iaia
2.3. 2005 ob 12:02

kaj bo isto za 900 pa samo eno uro?

— nela
21.3. 2005 ob 8:59

kak lepo bo to... komaj cakam.

— daisy
22.3. 2005 ob 9:56

nela, ti imaš očitno srečo, pa si iz Celja ali kaj takega... Mi tule v Ljubljani bomo za tole plačali 1100 tolarjev, ne le 900. To mene zelo jezi! Upam, da bo čimprej tudi v Ljubljani kak Planet Tuš, da se ustvari konkurenca, pa da bomo tudi mi plačevali samo 900 sit za karto (čeprav je še to preveč za tisto poldrugo uro kina).

— Ana
27.3. 2005 ob 11:47

To je kr dobra risanka.Se splača vidt.Pa zlo lepa slika je.Res.Res je da je risanka ampak lepa družinska risanka.

— Hudec
27.3. 2005 ob 12:47

risanka je zakon. zelo priporočam

— vesna zupanec
30.3. 2005 ob 13:48

Take luškane risanke pa že dolg nisem vidla.

— Sara
31.3. 2005 ob 12:58

FILM JE ZELO ZANIMIV

— LILO
2.4. 2005 ob 18:20

srčkan film.res zlo mi je všeč

— mews
7.4. 2005 ob 15:43

A kdo ve, a je ta film sinhroniziran v slovenščino?

— Kr neki
9.4. 2005 ob 18:01 zvezdica

Risanka je prelepa. Splača se jo ogledati. Liki so domijšljijski, a zanimivi.

— Zelo lepa risanka
10.4. 2005 ob 11:22

ta film je zelo dober zelo mi je vsec.

— anja
10.4. 2005 ob 11:27

ta risani film je najsi najboljsi na svetu

— najboljsi
10.4. 2005 ob 11:32

upam da si bom ogledala ta film še dons

— lara
10.4. 2005 ob 12:05

To je super film! Ni boljšega!

— anja
10.4. 2005 ob 12:13

Ta risani filem je res super!

— Anna
16.4. 2005 ob 12:11 zvezdica

Film je bil zabaven ampak predolg.

— Lucija
16.4. 2005 ob 12:13

RISANKA JE COOL.

— KOMENTAR
16.4. 2005 ob 15:50 zvezdica

Vsi enaki, vsi enakopravni. Po filmih, kjer sta bila glavna Tiger in Prašiček, sedaj prihaja še film, kjer sta glavna mali Ru in njegov novi prijatelj Slovon, v originalu Heffalump. Strašno, grozljivo, krvoločno in hudobno bitje, ki hoče zavzeti Stoletno hosto. No ja, tako vsaj misli naša simpatična, kultna in prikupna druščina Medvedka Puja, ki se poda na ekspedicijo, natančneje, na eksmedicijo, na lov za strašnim Slovonom, ki je v njihovih zmedenih in medu polnih glavah ugrabil malega Ruja. Nič posebnih efektov, nič računalniške animacije, nič zvezdniških glasov. Le risanka, ki zadane v polno s svojo preprostostjo, poučnostjo, simpatičnostjo in očarljivostjo. Torej z rečmi, ki jih zadnje čase premore le malo visokoproračunskih risank.

— iztok gartner
27.4. 2005 ob 11:32 zvezdica

moram povedat da je risanka zelo lepa in zanimiva! najprej sem mislila da bo risanka otročja in bedna a sem se zmotila je zelo lepa družinska komedija! splača se ogleda! no pa lep dan še naprej *pa*pa*

— tinka
1.5. 2005 ob 9:59

Starše zelo zanima, ali so risanke oz. animirani filmi za otroke sinhronizirani, ali ne. Zakaj tega nimate zraven zapisanega? Ali sta Medvedek Pu in 5 otrok in željozaver sinhronizirana? Lep pozdrav, Vera

— Vera
9.5. 2005 ob 10:21

zelo dobra risanka ni kj

— neznanka
12.5. 2005 ob 19:50

Noben film / risanka, ki se trenutno vrti, ni sinhroniziran v slovenščino!

— Darja
14.5. 2005 ob 15:04

film je še kr dobr

— tea
15.5. 2005 ob 18:12

risanka je zelo lepa in smešna samo glede na to da je Pu zelo aktualna med otroci bi bila lahko sinhnonizirana ker se je otroci po 15-ih minutah naveličajo gledati

— saša
15.5. 2005 ob 20:39

jaz bi gledu medvedka puja in slovona v kinu

— nik držanič
10.11. 2005 ob 15:30 zvezdica

Film je prekrasen,spravil me je v smeh in v solze...

— gašper
1.5. 2006 ob 10:37

medvedek pu mi je zejo usec hala za pogovl

— luka
1.5. 2006 ob 10:41

medvedka puja mam že na kaseti želim da bi še kakšen del prišel

— luka
26.6. 2006 ob 20:37

Jaz sem že gledala ta film in mi je zelo zelo lep res.

— Kristina
10.3. 2007 ob 15:58

risanka je zelo lepa, a ne morem razumet, da jo noben od mojih sorodnikov (otrok) ne gleda rad.

— anja
15.4. 2007 ob 8:48

risanka je super

— sami
30.5. 2007 ob 7:01

brez veze

— konj je moj brt

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.