Kolosej
Film distribucije Fivia

Medeas

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 23.7.2015, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Leto: 2013
Država: ZDA, Italija
Jezik: angleščina
Scenarij: Andrea Pallaoro, Orlando Tirado
Režija: Andrea Pallaoro
Na prvi videz popolna in srečna družina kmeta Ennisa, neme žene Christine in njunih pet otrok, je v resnici polna zamolčanih čustev in skrivnosti. Ennisa težijo suša in finančne težave, zato se začne čustveno znašati nad družino, Christine pa najde razumevanje v objemu drugega moškega. Kaos otroke sili v mladostniško uporništvo, ki jih podkrepijo prve ljubezni. Čustveni vrtinec se počasi bliža vrelišču, ki bo prizadel celotno družino in prinesel več bolečine, kot odrešitve.

Medeas je intimen portret življenja podeželske družine. Marljiv kmet Ennis s svojo veliko družino živi navidez mirno življenje na odročni kmetiji v neprizanesljivi pokrajini. Ennisova lepa gluha žena Christina je videti zadovoljna, ko skrbi za predanega moža in njunih pet otrok. A ko se začne zapirati vase, se vse bolj oddaljuje od njih. Ennis se trudi ohraniti nadzor nad družino in okolico, medtem ko se otroci vsak po svoje spoprijemajo z doživljanjem ljubezni in prevare. Ko napetost narašča, se mora vsak soočiti s svojimi željami in strahovi, kar preraste v nevaren konflikt med nadzorom in svobodo, intimnostjo in odtujenostjo. Film raziskuje nepredvidljivost človeškega vedenja, ko gre za vprašanje ljubezni in samoohranitve.

Catalina Sandino Moreno (Christina) se je rodila leta 1981 v kolumbijski Bogoti. Že zelo zgodaj jo je privabilo gledališče. Leta 1997 se je vpisala na gledališko akademijo Ruben Di Pietro. Med študijem je igrala v številnih produkcijah, med drugim v Acuerdo para Cambiar de Casa Griselde Gambaro, The Dark Room Tennesseeja Williamsa in Laughing Wild Christopherja Duranga. Po svojem filmskem prvencu Marija milosti polna se je preselila v New York, kjer je obiskovala The Lee Strasberg Institute. Pred kratkim je doživela svoj newyorški gledališki prvenec in sicer v produkciji Shakespeareove tragedije King John. Letos je posnela biografsko zgodovinsko dramo Castrova hčerka (Wilmer Valderrama, Marc Anthony) in dramo Custody (Viola Davis, Hayden Panettiere).

Nagrade/festivali:
Nagrada na Beneškem festivalu 2013 - Nagrada na festivalu Tbilisi IFF 2013 - Nagrada za najboljši film Palm Springs IFF 2014 - Nagradi na Nashville FF 2014 (igralka in nagrada žirije) - Nagrada žirije Marakeš IFF 2013 - Nagrada za najboljšo fotografijo Camerimage 2013 - Nominacija na Bombaj IFF 2013 - Nominacija na Salento IFF 2014 - Nominacija na Seattle IFF 2014 - Nominacija Young Artist 2014 Los Angeles – Trento FF 2014

Kritike:

»…redek primer pristne kinematografije« - Twitch

»Obvezen ogled!« - Indiewire

»Sijajna psihodrama … polna veličastnih trenutkov.« - Hollywood Reporter

»*****« - Cinematografo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.