Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Matrica Reloaded

znanstveno fantastični, triler
Na sporedu od: 22.5.2003, Kolosej Ljubljana
2h 18min / 138min
Scenarij: Andy Wachowski, Larry Wachowski

O produkciji

Leta 1999 sta scenarista in režiserja Larry in Andy Wachowski, ki sta do tedaj za veliko platno ustvarila le temačni triler Bound, presenetila s filmom, ki je na novo definiral akcijski žanr ter prinesel nov slog borilne koreografije in vizualnih efektov. Podobno kot nič hudega sluteči protagonist filma Neo (Keanu Reeves), ki mora osvoboditi svoje misli, da se mu izjasni pogled, so gledalci spoznali svet Matrice, zapletene računalniške simulacije, ki so jo ustvarili stroji, da bi podjarmili človeško vrsto. Neo je vse življenje spal, ko pa se prebudi, odkrije, da je nekakšen mesija, ki mu pravijo Tisti, in da mu je usojeno rešiti svet.

Matrica je prinesla v blagajne več kot 456 milijonov dolarjev, kar je bil rekord v zgodovini studia Warner Bros. Še en rekord je Matrica dosegla ob izidu na DVD-ju, ki je bil takrat relativno nov format: prvič je bilo prodanih milijon izvodov. V letih, ki so sledila, so oboževalci oblegali spletno stran whatisthematrix.com, iskali pomene najbolj skrivnostnih podrobnosti filma in nestrpno čakali na čas, ko bodo lahko spet vstopili v Matrico. Končno so ga dočakali. V Matrici Reloaded bodo srečali vse junake, ki so v prvem filmu preživeli. Šest mesecev pozneje pa jih čaka še zadnji del trilogije - Matrix Revolutions. Oba filma sta bila posneta sočasno v letih 2001 in 2002 - sedmim tednom snemanja v oporišču Alameda in na drugih lokacijah v severni Kaliforniji je sledilo maratonsko 270-dnevno snemanje v Avstraliji.

Reloaded se začne tam, kjer se je Matrica končala. Strojem je uspelo nekaj strašnega: odkrili so, kje se nahaja Sion, zadnje človeško mesto, skrito blizu Zemljinega jedra. Čez 72 ur bo na tisoče čuvajev, lignjastih strojev uničevalcev, prodrlo do njega in ga uničilo. Stroji so postali še močnejši, še bolj neizprosni. Agent Smith se zna po novem množiti kot virus. Edino upanje človeške vrste je, da izsledijo skrivnostnega Ključarja, ki ga stražita nevarna morilca Dvojčka (Neil in Adrien Rayment). Starim znancem - Neu (Reeves), Morfeju (Laurence Fishburne), Trojici (Carrie-Anne Moss), agentu Smithu (Hugo Weaving) in Oraklju (pokojna Gloria Foster) - se v Reloaded pridružujejo novi liki: Seraf (Lung Yun Chou), Morfejeva nekdanja ljubica Nioba (Jada Pinkett Smith) in usodna zapeljivka Persefona (Monica Bellucci).

Brata Larry (37) in Andy (35) Wachowski sta si Matrico zamišljala kot trilogijo, že ko sta delala prvi film. Pri obeh nadaljevanjih so sodelovali mojstri, ki so ustvarjali že prvo Matrico: nadzornik vizualnih efektov, dobitnik oskarja John Gaeta, nadzornik specialnih efektov Steve Courtley, direktor fotografije Bill Pope, scenograf Owen Paterson, montažer, dobitnik oskarja Zach Staenberg, kostumografinja Kym Barrett, snemalec zvoka, dobitnik oskarja David Lee in koreograf, mojster borilnih veščin Yuen Wo Ping.

V svetu Matrice je čutiti vplive različnih virov - predvsem stripov, japonskih animejev (npr. Ghost in the Shell Mamoruja Ošiija), kiberpank fikcije (npr. dela vizionarja Williama Gibsona) in azijskih kungfu filmov, v precejšnji meri pa tudi grške mitologije in Biblije. Takoj po prvem filmu leta 1999 pa je tudi Matrica postala vir navdiha, tako za reklame kot za druge filme, ki se poslužujejo značilnih efektov. Množično posnemanje je spodbudilo brata Wachowski, da sta se za drugi in tretji film potrudila ustvariti podobe, ki jih ne bo mogel nihče kopirati.

Brata Wachowski sta svet Matrice razširila še na druge medije. Na DVD formatu pričakujemo zbirko kratkih animiranih filmov Animatrix. Napisala sta tudi 244-stranski scenarij za videoigro Enter the Matrix, za katero sta z isto filmsko ekipo in na istih prizoriščih kot filme posnela v celoti novo gradivo. Ob prepletanju filma in drugih medijev bo svet Matrice nedvomno pritegnil pozornost, ki si jo zasluži. Leto 2003 je leto Matrice.

Pred kamero

Keanu Reeves je odraščal v Torontu in je svoje prve vloge odigral v lokalnih gledaliških produkcijah in za televizijo, nato pa se je preselil v Los Angeles. Prvo opaznejšo vlogo je odigral v filmu The River's Edge Tima Hunterja. Svojo vse uspešnejšo kariero je nadaljeval s filmi Permanent Record Marise Silver, The Prince Of Pennsylvania Rona Nyswanerja, Nevarna razmerja Stephena Frearsa, Parenthood Rona Howarda, Ljubim te do smrti Lawrencea Kasdana, Tune In Tomorrow Jona Amiela, Mali Buda Bernarda Bertoluccija, Mnogo hrupa za nič Kennetha Branagha, Usodni val Kathryn Bigelow, Bill & Ted's Excellent Adventure in njegovim nadaljevanjem Bill & Ted's Bogus Journey, Drakula Francisa Forda Coppole ter Kravji blues in Moj mali Idaho Gusa Van Santa. Nepozaben je bil v veliki uspešnici Hitrost. Igral je še v filmih Hudičev advokat, Last Time I Committed Suicide, Verižna reakcija, Okus po Minnesoti, Johnny Mnemonic, Sprehod v oblakih, Hardball, The Gift, Sladki november, The Replacements in seveda v prvi Matrici. Danes je eden najbolj iskanih igralcev. V kratkem ga bomo videli v Matrix Revolutions in v romantični komediji z Jackom Nicholsonom in Diane Keaton.

Laurence Fishburne je priznan gledališki, televizijski in filmski igralec. Leta 1992 je bil nagrajen s tonyjem in drugimi priznanji za vlogo v broadwayski igri Two Trains Running. Leta 1993 pa si je s prepričljivo upodobitvijo Ika Turnerja v uspešnici Tina: Kaj ima ljubezen s tem, prislužil oskarjevsko nominacijo. Pred kratkim je režiral svoj prvi film Once in the Life, pri katerem je bil tudi scenarist, producent in glavni igralec.

Igrati je začel že pri desetih letih. Prvo filmsko vlogo je odigral pri dvanajstih letih v Cornbread, Earl and Me. Pri petnajstih je dobil vlogo v Coppolovi vietnamiadi Apokalipsa zdaj. S Coppolom je sodeloval še v filmih Rumble Fish, Kamniti vrtovi in The Cotton Club.

Dve vlogi je odigral za priznanega režiserja Johna Singletona: Fantje iz soseščine in Higher Learning. Med njegovimi filmi so še Othello, Searching For Bobby Fischer, Utemeljeni sum, Slaba družba, Class Action, Deep Cover, Fled, Cadence, Kralj New Yorka, Rdeča vročica, Band Of The Hand, School Daze, Mora v Ulici brestov 3, Barva škrlatna, Hoodlum, Krvavo obzorje, Matrica, Biker Boyz.

Njegove pomembnejše televizijske vloge so The Tuskegee Airmen, premierna epizoda De Nirove serije Tribeca, Miss Evers' Boys, A Rumor of War, For Us the Living, Decoration Day, Always Outnumbered.

Njegova naslednja filma sta Mystic River v režiji Clinta Eastwooda in seveda Matrix Revolutions.

Carrie-Anne Moss se je rodila v Kanadi. Kariero je začela kot fotomodel, se preselila v Evropo in nekaj časa delala v Španiji in na Japonskem. V Španiji je dobila vlogo v seriji Dark Justice, ki so jo prvo leto snemali v Barceloni. Leto pozneje, ko se je snemanje nadaljevalo v Los Angelesu, se je tja preselila tudi Carrie-Anne Moss.

Za vlogo v seriji Due South je bila leta 1996 nominirana za nagrado gemini. Pred prelomno vlogo v Matrici je igrala v filmih Sabotage in The Secret Life Of Algernon ter v gledališki igri Outward Bound. Matrici so sledili še filmi Rdeči planet, Čokolada in Memento, v kratkem pa jo bomo videli v Matrix Revolutions in v trilerju Suspect Zero.

Hugo Weaving je eden od najbolj cenjenih avstralskih igralcev. V zadnjem času smo ga videli v prvih dveh nadaljevanjih Gospodarja prstanov. Diplomiral je leta 1981 in od tedaj odigral številne gledališke, filmske in televizijske vloge. Med drugim v filmih Proof (nagrada Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca), Priscilla, kraljica puščave, Bedrooms And Hallways, The Interview, True Love And Chaos, Frauds, The Custodian, Exile, Reckless Kelly, Wendy Cracked A Walnut, The Right Hand Man, For Love Alone, The City's Edge, The Old Man Who Read Love Stories, Strange Planet, Matrica.

Jada Pinkett Smith je igrala v filmih Ali (z Willom Smithom), Kingdom Come, Bamboozled, Woo, Krik 2, A Return to Paradise, Nori profesor, Set It Off, Demon Knight, Zasebni detektiv Shame, Jason's Lyric, The Inkwell, Menace II Society (njena prva filmska vloga). Odločilna prelomnica v njenem življenju se je zgodila, ko je dobila vlogo v TV seriji NBC A Different World.

Pokojna Gloria Foster je med drugim igrala v filmih Cool World (njena prva filmska vloga), The Comedians, Man and Boy, Mesto upanja in Matrica. Med njenimi številnimi televizijskimi vlogami pa so Soul Food, Law & Order, The Cosby Show, Mod Squad in I Spy.

Monica Bellucci je gledalcem morda ostala najbolj v spominu kot lepa vdova Malena iz istoimenega filma Giuseppeja Tornatoreja.

Igralsko kariero je začela z italijansko televizijsko serijo Vita Coi Figli, njen prvi film pa je bil La Riffa Francesca Laudadia. Francis Coppola ji je dodelil manjšo vlogo v Bram Stoker's Dracula. Zatem je igrala še v Osumljen, Volčja bratovščina, Nepovratno, Sončeve solze. Kmalu jo bomo videli v filmu The Passion, ki ga je režiral Mel Gibson.

Za kamero

Larry & Andy Wachowski sta za Amblin Entertainment napisala scenarij za film Plastic Man. Pred Matrico sta režirala in napisala scenarij za triler Bound, v katerem igrajo Gina Gershon, Jennifer Tilly in Joe Pantoliano.

Joel Silver je eden od najuspešnejših filmskih producentov; njegovi filmi so po vsem svetu prinesli v blagajne že več kot 4 milijarde dolarjev (vsak film v povprečju več kot 100 milijonov). Uspešnica Matrica, ki je dobila oskarja za najboljše posebne efekte, je prinesla več kot 456 milijonov dolarjev, kar je rekord v zgodovini studia Warner Bros.

Poleg tega, da je producent obeh nadaljevanj Matrice, je Silver tudi izvršni producent Animatrix, zbirke devetih kratkih filmov, posnetih po motivih Matrice, in producent videoigre Enter the Matrix.

Med največjimi uspešnicami, ki jih je produciral Silver, so še Smrtonosno orožje z vsemi tremi nadaljevanji, Umri pokončno 1 in 2, Predator, Komandos (prvi film producentske družbe Silver Pictures), Pregon v San Fanciscu, Zadnji skavt, Uničevalec, Kritična točka in Teorija zarote.

Svoj prvi projekt, kratki film Ten Pin Alley, je Silver produciral v New Yorku, kjer je študiral. Po študiju se je preselil v Los Angeles in kmalu postal asistent producenta Lawrencea Gordona, s katerim je med drugim sodeloval pri filmih The Driver, Hooper, The End, Ognjene ulice, Brewsterjevi milijoni in Bojevniki podzemlja.

Med njegovimi številnimi filmi so še Weird Science, Vojna za dve dvojki, Jumpin' Jack Flash, Ricochet, Mali milijonar, Hulahop, Profesionalec, Manekenka in detektiv, Romeo mora umreti, Mečarica, Smrtni udarec in zadnji - Cradle 2 the Grave. Silver je bil tudi izvršni producent serije Tales From the Crypt in dveh filmov, posnetih po njej, Demon Knight in Bordello of Blood.

Z Robertom Zemeckisom je ustanovil producentsko družbo Dark Castle Entertainment (v spomin na pokojnega Williama Castla, ki je v 50. in 60. letih snemal grozljivke), katere prvi film je bil House On Haunted Hill. Sledila sta 13 Ghosts in Ladja smrti, zadnji projekt pa je Gothika s Halle Berry in Penelope Cruz, ki ga pričakujemo jeseni.

Revolucija Matrice
Več o Animatrici...

Komentarji

8.1. 2007 ob 17:37

de best!!! nimam kaj rečt

— matjaž
21.12. 2007 ob 18:54

film je bil SUPER !!!!!!!!
zelo dobri igralci.

— SINDI

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.