Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Matrica

znanstveno fantastični, triler
"Kaj je matrix?"
"Se ti je že kdaj zgodilo, Neo, da si nekaj sanjal in si bil prepričan, da se to zares dogaja? Kaj, če se ne bi mogel prebuditi iz teh sanj, Neo? Kako bi ločil sanje od resničnosti?"
Na sporedu od: 19.8.1999, Kolosej Ljubljana
2h 16min / 136min
Scenarij: Andy Wachowski, Larry Wachowski

Vsebina

Neo (Keanu Reeves) že vse življenje išče odgovor na to vprašanje. Muči ga, ne gre mu iz glave, obseden je z njim. Prepričan je, da mu odgovor lahko da Morfej (Laurence Fishburne), oseba, ki jo pozna samo iz legende, skrivnosten lik, ki naj bi bil najnevarnejši mož na svetu.

Neo spozna Trinity (Carrie-Anne Moss), lepotico, ki ga popelje v drug svet, v katerem končno sreča Morfeja. Tu se morajo Neo, Morfej in Trinity spopasti z zlobnimi, prebrisanimi tajnimi agenti, ki jim strežejo po življenju. Ko Neo izve resnico o matrixu, postane odločilen vsak njegov korak, vsak trenutek, vsaka njegova misel.

To je resnica, ki ga lahko stane ne le življenje, ampak še nekaj dragocenejšega.

O produkciji

Brata Larry in Andy Wachowski sta pritegnila pozornost že s svojim režiserskim prvencem, temačnim trilerjem Bound, v katerem nastopata Gina Gershon in Jennifer Tilly. Zanj sta napisala tudi scenarij; že pred njim pa sta imela dokončan tudi scenarij za Matrix. Poslala sta ga producentu Joelu Silverju, ki se je v futuristične tematike spustil že s filmoma Predator in Uničevalec. Takoj je bil navdušen.

"Matrix je zelo zapletena zgodba. Dogaja se v prihodnosti, pripoved pa teče v sedanjosti. Larry in Andy sta jo pilila kar nekaj let," pravi Silver. Brata Wachowski pojasnjujeta: "Izhajala sva iz predpostavke, da je vse, v kar verjamemo, vse, kar obstaja, v resnici samo izmišljotina nekega elektronskega sveta. Ko se enkrat spustiš na področje elektronske resničnosti, pa je mogoče vse. Če je junakom iz Matrixa možno v trenutku naložiti podatke v glavo, lahko, recimo, obvladajo kung fu tako dobro kot Jackie Chan."

S to zamislijo se je bratoma ponudila priložnost, da v film vključita še nekaj, kar ju je že dolgo zanimalo - koreografijo borilnih veščin, karšno sta videla v hongkonških akcionerjih. "Od nekdaj sva si želela v naše zahodnjaške zgodbe vnesti nekaj hongkonškega duha. To je bila odlična priložnost," pravita. Brata že dolgo občudujeta delo Yuen Wo Pinga, enega od vrhunskih hongkonških kaskaderjev. Wo Ping je pristal na sodelovanje pri njunem filmu, toda pod enim pogojem: če se bodo igralci pripravljeni izuriti v kung fuju. "To je bila velika zahteva," pravita brata Wachowski. "Kako naj rečeš igralcu, da bo moral nekaj mesecev trenirati kung fu? V tem času lahko posname še en film. Keanu naju je presenetil. Razumel je, zakaj je to potrebno in kako resno mora to vzeti. Pravzaprav so se vsi igralci dobro odrezali - urjenje je bilo namreč zelo strogo."

Wo Ping je s svojo ekipo igralce uril najprej tri mesece v Los Angelesu, nato pa še mesec dni v Sydneyju, kjer je film tudi posnet.

Pred kamero

KEANU REEVES je odraščal v Torontu in svoje prve vloge odigral v lokalnih gledaliških produkcijah in za televizijo, nato pa se je preselil v Los Angeles. Najbolj znan je najverjetneje po vlogi v veliki uspešnici Hitrost. V zadnjem času je igral v srhljivki Hudičev advokat, drami Last Time I Committed Suicide, akcijskem trilerju Verižna reakcija in črni komediji Okus po Minnesoti, pred tem pa v znanstveno fantastičnem trilerju Johnny Mnemonic in v romantični drami Sprehod v oblakih Alfonsa Araua.
Prvo opaznejšo vlogo je odigral v filmu The River"s Edge Tima Hunterja. Svojo vse uspešnejšo kariero je nadaljeval s filmi Permanent Record Marise Silver, The Prince Of Pennsylvania Rona Nyswanerja, Nevarna razmerja Stephena Frearsa, Parenthood Rona Howarda, Ljubim te do smrti Lawrencea Kasdana, Tune In Tomorrow Jona Amiela, Mali Buda Bernarda Bertoluccija, Mnogo hrupa za nič Kennetha Branagha, Usodni val Kathryn Bigelow, Bill & Ted"s Excellent Adventure in njegovim nadaljevanjem Bill & Ted"s Bogus Journey, Drakula Francisa Forda Coppole ter Kravji blues in Moj mali Idaho Gusa Van Santa.

LAURENCE FISHBURNE je priznan gledališki, televizijski in filmski igralec. Leta 1992 je bil nagrajen s tonyjem in drugimi priznanji za vlogo v broadwayski igri Two Trains Running. Leta 1993 pa si je s prepričljivo upodobitvijo Ikea Turnerja v uspešnici Tina: Kaj ima ljubezen s tem prislužil oskarjevsko nominacijo.
Igrati je začel že pri desetih letih. Prvo filmsko vlogo je odigral pri dvanajstih letih v Cornbread, Earl and Me. Pri petnajstih je dobil vlogo v Coppolovi vietnamiadi Apokalipsa zdaj. S Coppolom je sodeloval še v filmih Rumble Fish, Gardens Of Stone in The Cotton Club.
Dve vlogi je odigral za priznanega režiserja Johna Singletona: Fantje iz soseščine in Higher Learning. Med njegovimi filmi so še Othello, Searching For Bobby Fischer, Utemeljeni sum, Slaba družba, Class Action, Deep Cover, Fled, Cadence, Kralj New Yorka, Rdeča vročica, Band Of The Hand, School Daze, Mora v Ulici brestov 3 ter Barva škrlatna. V zadnjem času smo ga videli v filmih Hoodlum in Krvavo obzorje.
Njegove pomembnejše televizijske vloge so The Tuskegee Airmen, premierna epizoda De Nirove serije Tribeca, Miss Evers" Boys, A Rumor of War, For Us the Living in Decoration Day.

CARRIE-ANNE MOSS se je rodila v Kanadi. Kariero je začela kot fotomodel, se preselila v Evropo in nekaj časa delala v Španiji in na Japonskem. V Španiji je dobila vlogo v seriji Dark Justice, ki so jo prvo leto snemali v Barceloni. Leto pozneje, ko se je snemanje nadaljevalo v Los Angelesu, se je tja preselila tudi Carrie-Anne Moss.
Za vlogo v seriji Due South je bila leta 1996 nominirana za nagrado gemini. Za sabo ima tudi dve filmski vlogi, Sabotage in The Secret Life Of Algernon, ter gledališko vlogo v igri Outward Bound.

JOE PANTOLIANO je igralec že četrt stoletja in ima za sabo že več kot 60 filmskih in 40 gledaliških vlog.
Pri 17 letih se je iz rodnega New Jerseyja podal na Manhattan. Kmalu je dobil svojo prvo, čeprav komaj opazno vlogo v drugem delu Botra. Leta 1976 se je preselil v Los Angeles, kjer je bilo dovolj ponudb za televizijske vloge (More Than Friends, NYPD Blue, L.A. Law, From Here to Eternity, The Fanelli Boys itd.).
Z velikih platen se ga spomnimo po filmih Zvezni šerif, Begunec, Kongo, Bound, Idolmaker, The Final Terror, Imperij sonca, Midnight Run, Eddie and the Cruisers, La Bamba, The Mean Season, Goonies, Running Scared, Used People, Calendar Girl, Trije lopovi in potepin, Podli fantje in Risky Business. Kmalu ga bomo videli v filmu Taxman, pri katerem sodeluje tudi kot eden od producentov.

HUGO WEAVING je eden od najbolj cenjenih avstralskih igralcev. Diplomiral je leta 1981 in od tedaj odigral številne gledališke, filmske in televizijske vloge. Med drugim se je pojavljal v filmih Proof (nagrada Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca), Priscilla, kraljica puščave, Bedrooms And Hallways, The Interview, True Love And Chaos, Frauds, The Custodian, Exile, Reckless Kelly, Wendy Cracked A Walnut, The Right Hand Man, For Love Alone in The City"s Edge.

Za kamero

LARRY & ANDY WACHOWSKI sta za Amblin Entertainment napisala scenarij za film Plastic Man. Pred Matrixom sta režirala in napisala scenarij za film Bound, v katerem igrajo Gina Gershon, Jennifer Tilly in Joe Pantoliano.

JOEL SILVER je eden od najuspešnejših filmskih producentov; njegovi filmi so skupaj prinesli v blagajne že skoraj 3 milijarde dolarjev. Smrtonosno orožje 4 je bil Silverjev 13. film, ki je po vsem svetu prislužil več kot 100 milijonov dolarjev. Njegovi predhodniki so bili Smrtonosno orožje z obema nadaljevanjima, Umri pokončno 1 in 2, Predator, Komandos (prvi film producentske družbe Silver Pictures), Pregon v San Fanciscu, Zadnji skavt in Uničevalec, Kritična točka in Teorija zarote.
Svoj prvi projekt, kratki film Ten Pin Alley, je Silver produciral v New Yorku, kjer je študiral. Po študiju se je preselil v Los Angeles in kmalu postal asistent producenta Lawrencea Gordona, s katerim je med drugim sodeloval pri filmih The Driver, Hooper, The End, Ognjene ulice, Brewsterjevi milijoni in Bojevniki podzemlja.
Med njegovimi številnimi filmi so še Weird Science, Vojna za dve dvojki, Jumpin" Jack Flash, Ricochet, Mali milijonar, Hulahop, Profesionalec ter Manekenka in detektiv.
Silver je bil skupaj z Donnerjem izvršni producent dveh filmov, posnetih po seriji Tales From the Crypt, Demon Knight in Bordello of

Komentarji

30.8. 2004 ob 14:11 zvezdica

to je najbolj carski film na svetu! :) pa se neo je full kjut ;)

— LiLLy
15.5. 2005 ob 10:53

kok so men taki filmi, k je kr ena znanstvena fantastika bedni! tisti k mate to radi, bravo vi svaka vam čast, ampak men pa pač ni kul...

— maya
18.10. 2005 ob 19:53 zvezdica

Res ql film. Men je všeč znanstvena fantastika.

— edn
2.4. 2006 ob 13:54

men je biu fiilm ful všeč, pa tut Neo je fletn :D drgač pa dobra scenografija

— ¤bitch¤
16.9. 2006 ob 2:08

Matrica je ruls!

— Jani
23.5. 2008 ob 2:00

Verjetno eden najbolj gledljivih filmov vseh casov.
Vsekakor masterpiece

— Mac
13.8. 2010 ob 20:58

To je eden izmed boljših filmov. Ob gledanju se nam poraja vprašanje: ''Kaj pa, če je to vse res? Kaj če imamo pred očmi lažen svet in smo ljudje v resnici baterije oz. vir za energijo?''
Definitivno je Matrica film, ki ti da misliti in te sili k razmišljanju. Na IMDB lestvici bi si zaslužil višje mesto (trenutno je na 27. mestu).

— Trinity

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.