Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Mati in hči

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 26.8.2010, Kolosej Ljubljana
28.10.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 5min / 125min
Leto: 2010
Država: ZDA, Španija
Jezik: angleščina
Scenarij: Rodrigo García
Režija: Rodrigo García
Elizabeth je pametna in uspešna odvetnica, ki svojo privlačnost uporablja za vplivanje na moške v svoji okolici. Zagrenjena Karen je kot najstnica oddala svojo hčerko v posvojitev in od takrat ni več zmožna pravega čustvovanja. Lucy si želi postati mama, a ker z možem ne moreta zanositi, se odloči za posvojitev. Na prvi videz povsem nepovezane življenjske zgodbe treh žensk se prepletejo v čustveni vrtinec, ki razkriva nerazdružljivo vez med materjo in hčerko.

Režiserjeva misel

Na začetku ni bilo zapleta, samo medla ideja o dveh tujcih, ki hrepenita drug po drugem, in o tem, kako je to hrepenenje oblikovalo njun značaj. Film naj bi bil portret zapletenih čustev in prepletenih usod najprej dveh, nato treh žensk. Ne vem, kje se mi je to porodilo. Morda iz strahu vsakega starša, da bo nekoč zaradi bolezni ali nesreče ali nesporazumov ali podlosti izgubil otroka. Nekaj pa je bilo jasno - šel bom le tako daleč, koliko bodo dopuščala krila igralcev.

Ne vem, kako delajo igralci. Sam nisem nikoli igral ali študiral igre. Lahko si samo domišljam, kaj vse morajo narediti, da oblikujejo lik - z notranjimi pogovori, spoznanji, ki jim jih razkriva poglobitev v vlogo... Nič človeškega jim ne sme biti tuje.

Annette Bening govori o scenariju, o posledicah vsakega dejanja in o koreninah občutij tako jasno in odločno, da obstanem kot vkopan, ko skozi njena usta spoznavam like, ki sem jih pravzaprav jaz ustvaril, a jih očitno nisem nikoli dobro poznal. Najosupljivejši del procesa je odkrivanje, kakšen je posamičen lik v resnici, kako oživi, kako hodi, kako se oblači, kako se nasmehne... Kako recimo Annette najde čas za to? Skrbi za štiri otroke, ima kariero v gledališču, razvija druge filmske projekte, ima družino, starše, moža, sedi v svetu Filmske akademije in načrtuje pot v Iran. Poleg tega si mora vzeti tudi čas zase. Je Annette razmišljala o Karen, ko se je česala, ko je pobirala razmetane čevlje, ko je brisala otroške solze? Pravzaprav niti nočem vedeti, kako se je v njej rodila Karen in kako jo je popeljala na to izjemno čustveno pot. Ta Karen je njena in bolje je, da ne vem, iz katerega skritega kotička je prišla. Kot je bolje, da Naomi Watts ne sprašujem, kdo je njena Elizabeth. Najbolje je, da se mi sama pokaže in me očara.

Nekaj najbolj odbijajočega in prezira vrednega v filmskem poslu so stereotipi o igralcih. Da so nečimrni in nesamozavestni in muhasti in zahtevni. Nekateri so res. Tako kot so nekateri taksisti ali zdravniki ali delavci. Nihče pa ne govori na glas o tem, kaj vse zahtevamo od igralcev. Da se postavijo pred množico, se slečejo in za lik razgalijo vso svojo kožo, vso njeno lepoto in brazgotine, vonj, glivice, modrice, kurjo polt... Taka golota me obliva s srhom. Pogosto, ko igralci naredijo ali rečejo to, kar sem napisal, se umaknem v najglobljo senco za kamero in upam, da v tistem trenutku nihče ne bo pogledal proti meni in spoznal, da so vsi liki, ki sem jih oblikoval, tako podobni meni, da od sramu zardevam. Po njihovi zaslugi lahko uresničujem svoje sanje in živim tuja življenja. Kako pa naj bi se drugače naučil, kako je biti v tuji koži?

Kratka vsebina

Film pripoveduje o življenju in usodi treh žensk: Karen, ki je kot 14-letnica rodila in oddala hčer v posvojitev, vendar se še 37 let pozneje ne more sprijazniti s tem, njeni hčeri Elizabeth, ki goji zamero do neznane matere, vendar v želji, da bi življenje, ki se je začelo tako negotovo, trdno držala v rokah, zavije v usodno smer, ter Lucy, ki ne more imeti otrok, vendar si jih srčno želi. Rojstvo in materinstvo (ali nezmožnost materinstva) sta jih tako globoko zaznamovala, da se je okoli te osrednje točke oblikoval njihov značaj, njihov odnos do drugih, zlasti do moških, ves njihov pogled na svet. Medtem ko spremljamo njihovo življenje in spopadanje z notranjimi demoni, spremljamo tudi tri povsem različne moške, ki se z vprašanjem starševstva spoprijemajo na popolnoma različne načine.

Mati in hči je drama s srcem, dušo, bolečino in upanjem.

Komentarji

27.5. 2010 ob 15:16

A kdo ve kaj naj bi to bilo? A je posneto po kšni knjigi?

— Thayrathyn
31.5. 2010 ob 21:46

Ne nimam pojma..

— MiKi
2.6. 2010 ob 19:44

Gre za zgodbo treh žensk, matere, ki je svojo hčero dala v posvojitev in to oblažuje, te hčere in ženske, ki hoče posvojiti. v ZDA je bil že izdan. Menda je kar v redu, a ne posebno dober.

— ModernFamilyFan
8.6. 2010 ob 23:51

Igralska zasedba je kar dobra:

Genre: drama
Cast: Samuel L. Jackson, Naomi Watts, David Ramsey
Director: Rodrigo García
Writer: Rodrigo García

— Leone
10.6. 2010 ob 21:26

Tole grem pa gledat. Drame se me vedno dotaknejo.

— Martin
16.6. 2010 ob 0:31

http://www.youtube.com/watch?v=H87uMXAQzjc to je to, poglejte si, dober film

— Punčka
26.6. 2010 ob 19:49

tuk je seks scena samuela l jacksona in naomi watts

— khgfhfcbc
14.7. 2010 ob 23:03

Tule mate se nekaj napovednikov za film:

http://www.gremovkino.si/film/napovednik/1026/Mati-in-hci

— Manca
20.8. 2010 ob 17:05

Jaz sem ga včeraj predpremierno videla na Ljubljanskem gradu in resnično pusti globok vtis. Ogled nujen!

— Mateja
20.8. 2010 ob 19:16

mislim da je vreden ogleda in da je zanimiv, gleat ga grem

— KrItIk
27.8. 2010 ob 23:41

Meni se je zdel odličen film.

— D
28.8. 2010 ob 8:47

film, o katerem razmišljaš več dni..., ne moreš ostati ravnodušen. Če bi bila ena od žensk, ki sem dala v posvojitev otroka, bi ob tem filmu zblaznela. Zelo dobro je prikazano čustvovanje trpeče matere in <ravnodušne hčere.>.. oglejte si ta film in jokajte

— mama
30.8. 2010 ob 13:04

dober film

— darja
31.8. 2010 ob 10:39

Fantastičen film! Vidi se, da imajo španci prste vmes, saj ni tipičen ameriški film. Odlična zgodba, zanimivi zapleti in močno sporočilo! PRIPOROČAM!!!

— Maja
31.8. 2010 ob 20:57

Odličen film!Dotakne se srca in te še po koncu pusti razmišljati.

— Dijana
1.9. 2010 ob 14:03

Zelo dobra drama, kjer se prepletejo zgodbe treh žensk.

— obvezna
9.9. 2010 ob 17:57

Zelo dober film. Liki so dodelani in kompleksni. Mogoče na trenutke premalo dinamičen, sicer pa definitino vreden ogleda. Priporočam robčke za nežnejši spol.

— Sabina
1.10. 2010 ob 17:00

Film je treba razumeti.

— R.
26.10. 2010 ob 21:54

vceraj sem si ogledala ta film in se me je res dotaknil. Po dolgem casu dober film.
Zelo priporocam

— marina
4.12. 2011 ob 8:47

zlo zlo col film

— tina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.