Kolosej
Film distribucije Cenex

Maščevalci

akcijska znanstvenofantastična pustolovščina
Na sporedu od: 3.5.2012, Kolosej Ljubljana
2h 22min / 142min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Joss Whedon, Zak Penn po zgodbi Zaka Penna in po stripu Stana Leeja in Jacka Kirbyja
Režija: Joss Whedon
Zlobno božanstvo Loki se polasti največjega izvira energije v vesolju, zato odločnemu vodji agencije Shield, Nicku Furyju, preostane le ena možnost rešitve sveta. Združiti mora največje superheroje - Iron Mana, Stotnika Ameriko, Hulka, Thora in druge - ter jih pripraviti k sodelovanju. Kljub nevarnosti ne znajo obrzdati svoje samovšečnosti in medsebojnega tekmovanja, zato se znajdejo v številnih težavah ter za sabo puščajo popolno uničenje in kaos. Toda, ko so se prisiljeni soočiti z Lokijevimi smrtonosnimi pošastmi in stroji, lahko v številnih osupljivih bojih Zemljo rešijo le s skupnimi močmi.

Zamisel o filmu

Že v letih med produkcijo prvega Iron Mana je zaživela zamisel, da bi organizacija za vzdrževanje svetovnega miru S.H.I.E.L.D (O.B.O.D.) lahko odigrala ključno vlogo tako v ekranizaciji Iron Mana kot Hulka. Kmalu po uspešnem startu prvega Iron Mana v kinih po svetu pa se je začelo šušljati o projektu, ki bi združil vse ikone Marvelovih stripov v enem filmu, kar bi bil neke vrste sveti gral Marvelovega fantazijskega vesolja – The Avengers bi upodobili tudi v gibljivih slikah.

Producenti in režiser so najprej povprašali Samuela L. Jacksona, ali bi bil v tem filmu pripravljen upodobiti svoj lik Nicka Furyja. Ideja se mu je zdela zanimiva in iz nje je zrasla zgodba o Maščevalcih. Njegovo navdušenje je bilo pravzaprav jedro obsežnega dela, ki se začne z mislijo, izrečeno na koncu filma o Iron Manu. Tonyju Starku jo izreče Fury v odjavni špici, posneli pa so jo tik pred zaključkom produkcije:

Si del veliko večjega sveta, kot si moreš zamisliti, le da tega še ne veš.

Ustvarjalci filmov o Marvelovih super junakih niso ničesar prepustili naključju. Pogoj za uspeh Maščevalcev je bil, da poprej gledalcem predstavijo vsakega junaka posebej in tako so pristaši po svetu lahko uživali ob filmskih priredbah Hulka, Thora in Stotnika Amerike. V ekipo Maščevalcev so nato povabili vse, ki so sodelovali pri nastajanju filmov o posameznih junakih.

Izvirni strip The Avengers sta ustvarila Stan Lee in Jack Kirby; prvič so ga izdali leta 1963. Maščevalci so bili prvotno Iron Man, Hulk, Ant-Man in Wasp. Stotnik Amerika se je nepremagljivemu moštvu pridružil v četrtem nadaljevanju, ko so ga iztrgali iz ledenega oklepa, v katerem je proti svoji volji hiberniral. Stan Lee vedno večji uspeh svojih junakov razume kot testament Marvelovega sveta, ki ga je pomagal ustvarjati več kot pol stoletja. ''Rad si domišljam, da so Marvelovi junaki vedno bolj priljubljeni zato, ker smo jim s trenutkom, ko smo jih ustvarili, skušali dati zanimive osebnosti in osebne težave, zaradi katerih so ljudem zanimivi tudi tedaj, ko nimajo nadčloveških moči. Ali drugače, naši junaki in junakinje so tridimenzionalni, zanimivi ljudje.''

Režiser in scenarist Joss Whedon je tretja generacija uspešnih televizijskih scenaristov in eden najuspešnejših hollywoodskih scenaristov sploh. V prvo vrsto se je prebil s scenarijem za priljubljeno Buffy, ubijalko vampirjev. Rodil se je v New Yorku junija 1964. Za svoje delo je bil večkrat nominiran za nagrade emmy in televizijskega oskarja. O svojem delu je povedal: “Moj vizualni slog režije izhaja izključno iz stripov. Moje razumevanje pripovedovanja zgodbe je spomin na stripovsko risbo in maniro. Stripe sem namreč požiral, ne bral, skozi vse otroštvo, veliko bolj vneto in pogosteje kot sem gledal filme.”

IRON MAN (Tony Stark)

igra ga ROBERT DOWNEY JR.

Ne le, da je ekscentrični genij in milijonar, osvajalec ženskih src in filantrop, Tony Stark je tudi v oklep odeti super junak, znan pod imenom Iron Man. Potem ko je dal v koš celo vrsto zlobnežev po vsem svetu, se je rade volje pridružil Nicku Furyju kot svetovalec organizacije za obrambo in vzdrževanje svetovnega miru O.B.O.D. (S.H.I.E.L.D.). Z globalno krizo in grožnjo uničenja človeštva si mora Stark znova nadeti jekleni oklep kot Iron Man in polnokrvni član super skupine Maščevalcev.

STOTNIK AMERIKA (Steve Rogers)

igra ga CHRIS EVANS

Potem ko so slabotnega Steva Rogersa v tajnem programu spremenili v super junaka Stotnika Ameriko, je s svojimi podvigi v 2. svetovni vojni postal živa legenda. Steve je rešil New York pred uničenjem in spremenil tok svetovnega spopada v prid zaveznikov, toda proti koncu vojne je z letalom strmoglavil v arktično morje. V življenje so ga po globokem ''spancu'' v ledeni tundri obudili v moderni dobi. Znajde se sam v življenju, ki ga komajda prepozna in razume. Toda v svoje vrste ga pokliče Nick Fury, saj je treba rešiti svet pred invazijo zlobnih sil z drugega konca vesolja. Steve si znova nadene uniformo Stotnika Amerike, vzame v roke svoj ikonografski ščit in Maščevalcem služi kot vodja železne volje, brezkompromisnega mišljenja in izjemne moči.

THOR (bog bliska in groma)

igra ga CHRIS HEMSWORTH

Thora, arogantnega princa z oddaljenega Asgarda, so zaradi nepremišljenega vedenja in ogrožanja domovine izgnali na Zemljo. V času izgnanstva se je Thor naučil ponižnosti. Pred uničenjem, ki ga je na Zemlji kanil sprožiti njegov brat Loki, je pomagal rešiti nove prijatelje. V rodnem Asgardu so ga znova sprejeli medse kot junaka, zdaj pa se mora vrniti na Zemljo, da jo s svojim legendarnim kladivom reši pred katastrofo kozmičnih razsežnosti. Mogočni bojevnik združi moči z Nickom Furyjem in njegovimi Maščevalci proti sprijenemu bratu Lokiju.

HULK (Bruce Banner)

igra ga MARK RUFFALO

Dobrodušni znanstvenik Bruce Banner se zaradi srhljive napake med poskusom z radioaktivnim sevanjem sooči z nenavadnim stanjem. Kadarkoli ga razjezijo ali izzivajo, se prelevi v Hulka, neobvladljivo zeleno pošast z izjemnimi močmi. V strahu pred strašnimi posledicami, ki jih lahko povzroči kot Hulk, se dr. Banner odloči za odmaknjeno življenje v nerazvitem delu sveta, kjer pomaga zdraviti bolne ljudi in se izogiba vsem, ki hlepijo po tem, da bi se okoristili z njegovim drugim jazom, besno zeleno pošastjo. Toda soočen z grožnjo uničenja planeta, ga med Maščevalce vpokliče Nick Fury, čeprav se zaveda, da ob vseh prednostih Hulkove moči tvega tudi propad misije.

HAWKEYE - SOKOL (Clint Barton)

igra ga JEREMY RENNER

Clint Barton s tajnim vzdevkom Sokol je eden izmed najelitnejših agentov O.B.O.D.-a in najostrejši strelec na Zemlji. Oborožen je z lokom in strelja s puščicami, ki so prilagojene vsaki misiji posebej, vendar vedno s popolno natančnostjo. Ko Zemlji grozi popolno uničenje, sklene s svojo nadčloveško sposobnostjo služiti v boju za skupni cilj kot član skupine Maščevalcev.

BLACK WIDOW - ČRNA VDOVA (Natasha Romanoff)

igra jo SCARLETT JOHANSSON

Agentka O.B.O.D.-a Natasha Romanoff ali Črna vdova je ena najsposobnejših vohunk na svetu in bržkone tudi ena najspretnejših plačanih morilk. Oborožena je s celo vrsto posebnih orožij, na primer, bodal, igel in majhnih, vendar smrtno nevarnih miniaturnih kasetnih bomb ter vešča vseh najnevarnejših borilnih spretnosti. Zaradi tega je Furyjeva vrhunska agentka in seveda nepogrešljiv člen v verigi, ki se imenuje Maščevalci.

Komentarji

26.4. 2012 ob 23:03

Že komaj čakam na premiero. To bo po moje vrhunska pop-corn parada posebnih učinkov za ljubitelje filmov po stripih (kot sem npr. jaz :). Všeč mi je, da so zadevo začeli graditi postopoma s samostojnimi filmi - z zgodbo Iron-mana 1 in 2, Hulka, potem Thora, Captaina Americo in končno kronali z Avengersi! Samuel L. Jackson pa kot Nick Fury - spektakularno ni kaj.

— sky
28.4. 2012 ob 5:45

28.4.2012 IMDB Rating:

Ratings: 8.9/10 from 12,984 users

wow! komaj čakam!
p.s. pa še pravijo da je 3D odličen

— gilraen
29.4. 2012 ob 11:22

komaj čakam

— timi
29.4. 2012 ob 19:49

Prijatelj iz Avstralije mi je povedal (ko si je ogledal ta film) da česa tekega ni pričakoval in da niti slučajno ne bomo razočarani.. Tudi ocena na IMDb-ju je nadpovprečna (9/10, čeprav še ni povsod na sporedu) tako da nekaj gotovo je na tem.

— Rok
1.5. 2012 ob 15:32

ocena na imdb je trenutno zelo nerealna, ker je oceno podalo ful premal ljudi. Večinoma marvel-geeki, ki so talali desetke takoj, ko so na ekranu videli iron mana ali hulka...počakajmo bolj realno oceno od ne-marvel-geekov.

— jaz
2.5. 2012 ob 20:33

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj film bo MAŠČEVALCI=1a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— jaka
4.5. 2012 ob 16:18

The Avengers look like Power Rangers compared to The Dark Knight Rises!!

— Beyond
4.5. 2012 ob 23:15

to bo carsko upam da bojo pol še 2. posnel pa kakšnga iron mana 3 pa kaj tacga

— podgurc
5.5. 2012 ob 12:52

ful dobr film, če mate radi filme o superjunakih si ga pejte pogledat in vm garantiram da vam nebo žal!

— miha
6.5. 2012 ob 13:01

CRAP!! škoda časa

— Tadej
6.5. 2012 ob 17:30

Nothing groundbreaking, just your average fun pop corn flick. Waiting for Prometheus, The Dark Knight Rises and The Hobbit in december. These will be movie events this year.

— Plato
9.5. 2012 ob 19:20

To je ful dobr film pejte ga gledat!

— Jzt
11.5. 2012 ob 16:29

No bomo vidl
:) (dons)

— T'tret
11.5. 2012 ob 22:06

ne spoznam se glih na te stripe ampak men se zdi da manka spider man (ki je men tut najljubši)?

— kgdjk
12.5. 2012 ob 14:57

Najbolši film k sm ga do zdej gledu res cool

— Antonio
13.5. 2012 ob 9:35

:)Na začetku filma ni blo tok dobr sam pol je blo pa ful hudo kr dost akcije pa tut smešn je blo.;)

— The best
13.5. 2012 ob 13:32 zvezdica

Odličen film! Vsekakor vreden ogleda!

— n
15.5. 2012 ob 13:58

Zakon film! S prijatelji smo šli ga ogledati in je zelo zanimiv od začetka se ne dogaja zelo veliko potem pa se začne.Je pa tudi kar nekaj smešnih trenutkov ko se cela dvorana smeji na polno

— anzetek
15.5. 2012 ob 17:24

@kgdjk, maščevalci so od marvela, spider-man je od dc comics

— Llana
16.5. 2012 ob 19:07

the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Mafia_Killer
18.5. 2012 ob 17:16

zakon film! pejte gledat nebo vm zau, jzt k sm šou to gledat nism meu zelo strašnega pričakovanja in me je ta film zelo presenetil!

— jzt
19.5. 2012 ob 8:41

@Llana:
"@kgdjk, maščevalci so od marvela, spider-man je od dc comics
— Llana"
To je pa že skoraj bogokletna izjava :) Spider-man je bil in vedno bo Marvelov, tako kot so maščevalci, X-men, itd.. DC pa ima Batmana in Supermana, Justice League, itd...
Razlog, zakaj ni Spider-mana v Avengersih sta žal različni produkcijski hiši in licence za film. Žal se pri američanih kot vedno, vse suče okoli keša. Spider-man se bo lahko pridružil šele takrat, ko bo Sony Entertainment izgubila/predala/prodala licenco za Spider-mana. Pogoj, da ne izgubita licence je, da je potrebno snemati filme o Spider-manu. Zato tudi letošnji reboot serije, ki zaradi neuspeha 3. dela Sama Raimija, vsaj po mojem mnenju, prihaja bistveno prezgodaj.

— sky
19.5. 2012 ob 21:11

Spiderman in še posebej Batman bosta boljša filma

— andraž
20.5. 2012 ob 9:31

Ej a je gdo gledu čist do konca filma, a je biu na konc še kkšn filmčk?

— :)
20.5. 2012 ob 19:12

Kje so batman, spiderman in superman?

— Nejc
21.5. 2012 ob 15:53

@:)
Na koncu sta dva(!) filmcka, en je takoj po koncu filma (cca 1 minuto, sam da se odvrtijo glavni napisi), drugega je pa treba par minut pocakat.

— www
22.5. 2012 ob 22:33

na koncu po napisih na koncu je še ena kratka scena!

— primož
22.5. 2012 ob 22:53

ne tistga ni blo. sm gledu ampak so ga zgleda odrezal

— jetam
25.5. 2012 ob 17:47

Bi samo povedala, da drugega filmcka nisem gledala v kinu, ker sem odsla ze po prvem iz dvorane (koliko filmov pa ima na koncu dva filmcka!?), sem ga gledala na Youtubu, tako da ne vem ce je ta tudi v Koloseju. (nekdo na imdb.com pravi, da je to samo v Ameriki).
Ce je kdo gledal film cisto do konca, naj prosim pove, ce sta oba filmcka ali je samo en:

— www
25.5. 2012 ob 19:55

Če že koga zanima:
Stotnik Amerika, Iron Man, Hulk, Črna vdova, Hawkeye in Thor so liki, ki nastopajo v stripih Marvel. Na drugi strani so Batman, Spiderman in Superman, ki so iz DC-jevih stripov. DC in Marvel sta v bistvu prevladajoči kar se tiče stripov v Ameriki in povsod po svetu, pa čeprav v Sloveniji zelo redko najdeš koga, ki prebira stripe o Iron Manu ali Batmanu...

— hanna
27.5. 2012 ob 16:55

hi ta film je full dober vsi ljubitelji stripov ga morjo pogledat xd xd xd xd :) :) :) :) :) :)

— niki
29.5. 2012 ob 17:30

@hanna: ne širi krive vere!! Spiderman nikoli ni bil DC Comics! Je eden največjih Marvelovih junakov!
Citat iz Wiki: "Spider-Man is a fictional character, a comic book superhero who appears in comic books published by Marvel Comics."
Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Spider-Man

— Sky
29.5. 2012 ob 22:31

Hvala WWW-ju
za odgovor

— :)
2.6. 2012 ob 17:07

Dj nehite že pisat o Spidermanu.
Napište raj kj o Avengersih/Maščevalcih!

— Kr edn t pet
3.6. 2012 ob 17:01

jutr grem glejat komi čakam

— trollface
7.6. 2012 ob 18:56

sm že gledu ta fim in je fu kul! pejte ga gledat če ga še niste in Tony Stark/Iron man je najbl kul v filmu verjemte mi! :P

— Tony
14.6. 2012 ob 18:49

strinjam se z nagrjenim ta film je zelo dobr usakmu priporočam ogled pa še dobre igravce ima Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, kemej čakam

— gal zelo priporočam
17.6. 2012 ob 9:06

splača se jt gledat, ker not polhn super junakov.Kot so: Iron man,kapitan amerika,hulk,thor...

— mikow
19.6. 2012 ob 19:34

dobrrrrrrrrrrr

— giuk
24.6. 2012 ob 22:32

carski film! upam da v dvojki pride še kkšn spiderman ali pa wolverine!

— kkk
18.2. 2013 ob 21:25

fil je MOJSTROVINA.... dobesedno.... ima briljantne posebne učinke ... dobro zgodbo, igralce in vbistvu vse funkcjonira prav.... priporočam ogled---- komaj čakam na dvojkico .... (če bo seveda ....)

— lolika
31.5. 2013 ob 23:23

HULK... SMAAAAAAASH

— kluh

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.