Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Marinec

vojna drama
Na sporedu od: 12.1.2006, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: William Broyles Jr. po romanu Anthonyja Swofforda
Režija: Sam Mendes
20-letni Swoff (Jake Gyllenhaal) v življenju nima prave perspektive, zato se pridruži marincem. Po intenzivnem pranju možganov ga pod poveljstvom predanega oficirja Sykesa (Jamie Foxx) pošljejo v vojno za osvoboditev Kuvajta. Toda med čakanjem na napad napetost med vojaki narašča, njihov glavni cilj pa je, da bi končno ustrelili kakšnega sovražnika. A ne glede na njihova dejanja je vojska že vplivala na njihova življenja in to bolj, kot bi si sicer predstavljali ali želeli.

O zgodbi

Zgodba o življenju enote marincev v času operacij Puščavski ščit in Puščavski vihar je posneta po knjigi spominov Anthonyja Swofforda, ki je bil kot izvidnik ostrostrelec poslan v Savdsko Arabijo. Swofford opisuje drugačno vojno, kot smo jo poznali s TV ekranov, ritem dolgočasja in strahu ob pripravah na sovražni napad ter strahotne fizične in psihične pritiske boja ter čustvene vezi, ki so se stkale med vojaki.

O produkciji

Režiserja Sama Mendesa je pritegnil drugačen pogled na vojno, ki je ironično povezan s sedanjostjo. Scenarist William Broyles je bil tudi sam marinec v Vietnamu in se je zlahka identificiral s Swoffordom. Jake Gyllenhaal je najprej mislil, da vloge sploh ne bo dobil, podcenjeval pa je tudi fizične in psihične napore, ki jih bo vloga zahtevala od njega. Da bi bilo vse čim bolj realistično, je 13 igralcev/vojakov v vodu preživelo štiri dni v trenažnem taboru. Spali so v šotorih na vojaških pogradih in bili deležni osnovnega urjenja, tudi s polno opremo. Snemanje je potekalo v Universalovih studiih, v puščavi Glamis v Kaliforniji in v slani puščavi v Baji v Mehiki. Trajalo je pet mesecev.

O igralcih

Jake Gyllenhaal (Anthony Swofford) je eden najobetavnejših mladih igralcev svoje generacije. Videli smo ga v filmih Proof, Zodiac, The Day After Tomorrow, Donnie Darko in drugih.

Peter Sarsgaard (Allen Troy) postaja vse bolj cenjen mlad igralec. Videli smo ga v filmih The Skeleton Key, Flightplan, Kinsey, Boys don't Cry, K-19: The Widowmaker, Dead Man Walking in številnih drugih.

Jamie Foxx (narednik Sykes) je l. 2004 za vlogo Raya Charlesa dobil oskarja. Videli pa smo ga tudi v filmih Collateral, Any Given Sunday, Ali, The Great White Hype in drugih.

O avtorjih

Sam Mendes (režija) je delal kot producent s svojo produkcijsko hišo in veliko režiral v gledališču. L. 1991 je kot režiser debitiral v ZDA s filmom American Beauty, ki je bil nominiran za pet oskarjev, Mendes pa ga je dobil za najboljšo režijo. Nadaljeval je s filmom Road to Perdition, ki je bil nominiran za sedem oskarjev.

William Broyles (scenarij) je pisal ali predeloval scenarije za filme The Polar Express, Apollo 13, Planet of the Apes, Castaway, Entrapment, za TV pa je ustvaril serijo China Beach.

Roger Deakins (direktor fotografije) je sodeloval pri osmih filmih bratov Coen, od Bartona Finka do Ladykillers, pa tudi pri The Shawshank Redemption, Kundun in drugih.

Komentarji

14.11. 2005 ob 13:10 zvezdica

Kdor ljubi Camusovega Tujca in kdor si želi končno ogledati film o življenju vojakov na vojnem polju brez vojskovanja - zelo priporočljivo. Film je z eno besedo: FENOMENALEN. Da o igri glavnih igralcev niti ne govorim. SUPER.

— Janez
16.11. 2005 ob 3:39 zvezdica

Film sem si pred casom ogledala v Ameriki in je povprecen. Na trenutke zelo realen in krut,sam vseeno zanimiv. Za ljudi ki imajo radi to zvrst filma je pa pomojme vredn ogleda.

— Tc
23.11. 2005 ob 20:47

ni tok akcije

— car
3.12. 2005 ob 8:55

Jst kt osebno mam najraj vojne filme, še posebi tiste k so bol krute npr. saving private ryan pa še velk jih je. Ja k sm na apple vidu trailer me je film "prevzel". Tk da to grem gledat!!

— Mr. Unown
3.12. 2005 ob 22:18

ne vem kdo je to prevajal jarhead=marinec??? tudi če bi bil marinec, film ne kaže znakov marinca marinec=marine

— car
10.12. 2005 ob 21:38

samo enkrat je ustrelu z riflo in še to v zrak

— car
14.12. 2005 ob 12:33

Tudi tega filma ne poznam, zato vam tudi tukaj ne morem prav dosti pomagati.

— Dolfe
16.12. 2005 ob 23:39 zvezdica

Grem stavit glavo, da mi bo ta film carski! Igralec iz filma Donnie Darko in reziser od Lepote Po Amerisko! Genialno!

— Donnie Darko
20.12. 2005 ob 18:15

Super film,za vse ki ljubijo vojne drame.odlični soundtracki itd.THAT MOVIE IS PHAT

— zyga
30.12. 2005 ob 11:31

film bo carski, kokr sm slišu o njem pa prebrau bo legendarn, sam useen ne bo prekosiu saving private ryan

— marine from slo
3.1. 2006 ob 12:35

ta film je zlo dobr za tiste ki imate radi strelanje

— denis
6.1. 2006 ob 18:12 zvezdica

V filmu je življenje vojaka na bojišču prikazano v dokaj pozitivni luči. Film vsebuje tudi fenomenalne pokrajinske scene. Skratka poklic vojak predstavi na atraktiven način. Po mojem je film v veliki meri sponzoriran iz strani ameriške vojhske v propagandne namene, da bi si ta pridobila čimveč novih vojakov. Že v reklami za film slišimo "I love this job". Žalostno je da prko filmov reklamirajo vojno na tak atraktiven način! MORAMO SE ZAVEDATI DA JE VSAK POSAMEZNIK OGOVOREN ZA VSE KAR NAREDI DRUGIM, TUDI ČE MU JE BILO TO UKAZANO!

— Raeljan
6.1. 2006 ob 20:48

filma nisem še geldala, ga še bom in upam da mi bo všeč...

— suzana
7.1. 2006 ob 0:29

Film je DBEST oglejte si ga! 10/10 Ce iscete pa akcijo si poiscite drug film! ZAKON FILM!

— Donnie Darko
7.1. 2006 ob 14:21 zvezdica

Glede na to, da sem vojakinja po poklicu, mi je vse to v nekem delu tudi poznano... DOBR SO NARDIL FILM! Kapo dol!

— vojakinja
9.1. 2006 ob 10:23

Cao ful bi vas prosila ce kdo ve ime pesmi in kdo ga poje cist na zacetku filma da mi javi.Ful hvala.Bay bay.

— Dijana
12.1. 2006 ob 22:17

Sault vojakinja! SEMPER FI

— General
13.1. 2006 ob 14:25

lejte fantje.vsem se ta film zdi dobr.sam ce bi bli tok stari k jst pa da bi mel za sabo ze ksno vojno(jst sm se boril za osvoboditev slovenije),pol bi si pa misilili kako sam nakladajo u takih filmih.priporocam,da takih filmou ne gledate.s tem zalijo tita in njegove tovarise.(vse to je en joke!!!film je hud in je vredn ogleda!!!)

— dedi 83
14.1. 2006 ob 11:20

glejte folk! str sm 85 let,in nism vidu tko slabga filma kukr je ta!!!samo nakladajo!!!jst sm biu u vietnamu,pa sm une rambote strelu!!!posluste mojo zgodbo:bla bla bla bla in tako sm postrelu dost tarzanou. opozorilo:starejši od 13 let ne dovolim da gledajo (sala sala!!! ne resno jemt tega)

— radamajoto
14.1. 2006 ob 11:24

film je ful dobr pa, a lahko gdo zrihta komad od une pesmi na začetku

— gpt
14.1. 2006 ob 11:27

povelnik pravi:SALUT,SOLDIERS !!! vojaki pravijo:SEMPER FI,SIR!!! pravi vojaski duh!?!?

— brothers in arms
15.1. 2006 ob 11:04 zvezdica

Fight the Power. Da je Marinca režiral prav Sam Mendes, avtor Lepote po ameriško, ne preseneča. Operacija Puščavski vihar, ki jo je pred petnajstimi leti namreč pilotiral George Bush, starejši, kateri je v kuvajtsko puščavo po nepotrebnem poslal pol milijona svojih vojakov, namreč ni bila drugega kot direkten napad na ameriške vrednote, ki jih čez lužo kot vedno najraje skrivajo pod preprogo. Po operaciji Puščavski vihar bi lahko kot za šalo posneli Lepoto po ameriško, kar pomeni, da je Marinec, v originalu Jarhead, Lepota po ameriško 2, ki na piko vzame vojake. Nesrečno skupino marincev, ki čakajo na začetek vojne. Prav imate, to ni film o grozotah vojne, to je film o tem, da je čakanje na vojno še bolj grozno od same vojne. Malo Kubrickov Full Metal Jacket, malo Coppolin Apokalipsa zdaj, malo Altmanov M.A.S.H., vseskozi pa hudo ironična, ostra, zabavna, direktna in nepopustljiva masaža vojakove psihe, vojakovih možgan, ki jih na soncu in pesku perejo do konca in naprej. V prvi vrsti stoji komaj dvajsetletni Jake Gyllenhaal, ki mu za vratom ves čas diha glasni Jamie Foxx.. Jima Morrisona pa seveda zamenja skupina Public Enemy, ki je s svojo veliko uspešnico Fight the Power kot za šalo ujela esenco ameriškega napada na Irak. Pa naj še kdo reče, da je bil Vietnam bedarija.

— iztok gartner
16.1. 2006 ob 15:26

hud film:)

— loolylie
16.1. 2006 ob 16:54 zvezdica

Povedal bi samo da je režiser naredil pravo mojstrovino čim več takih filmov pa bo najbolj cool.

— najbolj cool
19.1. 2006 ob 12:15

Dragi moj iztok; Jake Gyllenhaal ima že kar precej več let kot le 20. IMDb pravi da jih bo letos že 26 štel. Lep pozdrav

— NekdoNeimenovan
19.1. 2006 ob 15:15 zvezdica

Dragi Raeljan! Upam, da ne šteješ več kot 12 let. V primeru da jih, bi te v bodoče prosil, da se vzdržiš taki debilnih komentarjev. Očitno je bil film zate vsebinsko prezahteven. Tisti "I love this job" je v filmu mišljen vse prej kot reklama za ameriške marince. Pa še to. Kje si videl "pozitivo luč" v življenju vojakov? Oprosti, če sem bil pregrob. Raje ostani trailerjih in jih komentiraj. Sicer pa, film je dober, ni pa vrhunski. Podpora stranskih igralcev na nivoju, tempo hud do samega konca, kjer prehitro pojenja. Izdelek vreden, da se pod njega podpiše Sam Mendes. Top 10 leta 2005!

— Primož
19.1. 2006 ob 19:12

to je res zanč k se kr neki strelajo adijo!

— matevž
19.1. 2006 ob 23:43 zvezdica

meni se je zdel film super, mislim, da so film naredili realen, predvsem je prikazano ozadje oz. mentaliteta marincev, življenje pred bojem, nestrpnost pred akcijo,..itd. igralska zasedba je popolna, film posnet kot je treba, vse je super!!! film ti spodbuja razmišljanje, vsaj meni ga je, tako, da ta film ni neka navadna streljačina!!!

— toni
21.1. 2006 ob 9:06 zvezdica

Film je daleč najboljši od vseh, ki se trenutno vrtijo v kinu, Kong Konga prešiša za 3x! Vredno ogleda!

— Marko
21.1. 2006 ob 15:54 zvezdica

Nekaj podobnega kot full metal jacket... Povprečno.

— Aleš
21.1. 2006 ob 18:51 zvezdica

končn en film k si zasluž čisti respect.muvi je presegu moja prčakuvana in me je ful presenetu.k sm sam vidu gdo je režiser sm si ta film utepu u glavo.in film je res eden bolših u l.2006.usaj zame.mendes je po lepoti po ameriško še enkrat dukazu da zna nardit film k ga bo publika znala cent.film pa tut prkaže resnico o gulf war kjer so amerikanci po purazu u vietnamu končn zmagal. jarhead je film ki ga bo leto 2006 še dolgo časa pomnu. jarhead forever. ocena 4.5

— jarhead rocks
22.1. 2006 ob 19:27

film je bil svetovn samo mal me je motlo da se niso malce sicali proti iracanom drugace pa je to film ki je bil zelo dober

— nejchy
23.1. 2006 ob 19:21

ja to je vse kar bom reku Amerika je kr neki. za vse ljubitelje Amerike :)

— Simon
25.1. 2006 ob 15:15

TA FILM JE ENOSTAVNO ZAKON MORTE GLEDAT!1

— ZAKON
27.1. 2006 ob 18:04

film je naravnost fantasticen!uf pa tale Jake damn...hud!!!:) res dobr film!

— kokica
28.1. 2006 ob 13:37 zvezdica

Morda kaj je najbolj žalostno je to, da nakoncu poveljnik čete(sykes) pristane kot trgovec v Walmartu(saj je vseeno kje)... Prav žalostno, da sposoben človek dobi delo kot trgovec..Ne da bi bilo s tem delom kaj narobe..Vendar ga družba ne ceni... Kaj pa bodo naši vojaki delali po 40.tem letu? Po tistem gredo ven iz aktivnega služenja, 10.000 več pa jih ne bodo vzeli v oskrbne enote. reklama za služenje vojaščine- zelo težko, ko vidiš vso to maltretiranje, čeprav simpatiziraš z junakom-must survive miselnost

— Not a jarhead
28.1. 2006 ob 15:26 zvezdica

Kdor po ogledu filma verjame, da gre za propagando vojske in vojne, ne dojema ironije oz. ne presega (pod)povprečne ameriške pameti. Ironije je v filmu polno! In če kaj, film pove kakšen nesmisel je vojna. Za moj okus bi lahko določene scene še malo zaostril, ampak potem verjetno ne bi bil dobro sprejet v ZDA.

— Miha
28.1. 2006 ob 17:30

ufff brez zveze sm dv 1100 za film ni vredn ugleda! ocena 1

— ma en iz maribora
29.1. 2006 ob 8:50

ta film je najboljši vojni film kadarkoli sem jih gledal

— anže
29.1. 2006 ob 12:02

film je full dober tko da ni kaj!

— David
29.1. 2006 ob 15:25

kul

— la
30.1. 2006 ob 13:15

film je ful hud pa še jake gyllanhaal je ful ful... hud.lol:))no upam d je biu tut ustalim ušeč...če vam pa ni biu ste pa čudni...ne sej pač ljudje mamo drgačne okuse.:Dno...uživejt e...pa še kej pišm:Dzala

— zala
31.1. 2006 ob 8:30

za 2/5!

— xxx
1.2. 2006 ob 12:36 zvezdica

Vojakinja, praviš da se ti zni to znano, no tudi jaz vem kako zgleda tu pri nas, zato se mi je zdelo prav neki druzga. Ne vem ne vem kolko bi jih tle pr naš nardilo kašno fazo, če bi meli tak režim.

— vojakinja
1.2. 2006 ob 15:31 zvezdica

film je kul. mogoče se na koncu mal vleče, ampak je to nekak potrebno, da dojameš da življenje vojaka ni samo akcija, ampak tudi čakanjeee. se pa tud ibr nasmejiš. aja, pa punce: trenirana telesa vojakov so prav tako vredna ogleda;)

— tina
1.2. 2006 ob 19:26 zvezdica

resnično dober film, za katerega glede na izvor države in originalen naslov nebi predvideval kaj takega...kapo dol režiserju 9,5/10

— nejc
2.2. 2006 ob 7:41

FILM JE BIL TAKO DOBER DA SE NE ZNA POVEDAT

— ROK
4.2. 2006 ob 17:46

film je z eno besedo.zakon!

— GANGSTA SH*T
5.2. 2006 ob 12:01

film je vreden ogleda!!!

— robi
9.2. 2006 ob 9:45 zvezdica

Fight the Power. Da je Marinca režiral prav Sam Mendes, avtor Lepote po ameriško, ne preseneča. Operacija Puščavski vihar, ki jo je pred petnajstimi leti namreč pilotiral George Bush, starejši, kateri je v kuvajtsko puščavo po nepotrebnem poslal pol milijona svojih vojakov, namreč ni bila drugega kot direkten napad na ameriške vrednote, ki jih čez lužo kot vedno najraje skrivajo pod preprogo. Po operaciji Puščavski vihar bi lahko kot za šalo posneli Lepoto po ameriško, kar pomeni, da je Marinec, v originalu Jarhead, Lepota po ameriško 2, ki na piko vzame vojake. Nesrečno skupino marincev, ki čakajo na začetek vojne. Prav imate, to ni film o grozotah vojne, to je film o tem, da je čakanje na vojno še bolj grozno od same vojne. Malo Kubrickov Full Metal Jacket, malo Coppolin Apokalipsa zdaj, malo Altmanov M.A.S.H., vseskozi pa hudo ironična, ostra, zabavna, direktna in nepopustljiva masaža vojakove psihe, vojakovih možgan, ki jih na soncu in pesku perejo do konca in naprej. V prvi vrsti stoji komaj dvajsetletni Jake Gyllenhaal, ki mu za vratom ves čas diha glasni Jamie Foxx.. Jima Morrisona pa seveda zamenja skupina Public Enemy, ki je s svojo veliko uspešnico Fight the Power kot za šalo ujela esenco ameriškega napada na Irak. Pa naj še kdo reče, da je bil Vietnam bedarija.

— iztok gartner
9.2. 2006 ob 11:30 zvezdica

Film govori o že klasični zgodbi pranaja možganov v vojski. Skratka pričakovanja so bila visoka, potešena le deloma. Film je enostavno povprečen.

— seba
10.2. 2006 ob 14:54 zvezdica

danes sm si ga ogledal.. zelo me veseli da so končno vojjno prikazali v doaj realnih okoliščinah.. ( s tem mislim tudi na to, da niso izpustili naake ki jih počno tudi v najelitnejši vojaški organizaciji - MARINCI, npr. ko je model skoraj dvognil v zrak celoten kamp, ali pa ko je ameriško letalo streljalo na lastne vojake, misleč da so iračani, ko so vojaka na URJENJU ustrelili v glavo..) SKTARKA, film je ODLIČEN, priporočam da si ga ogledate.. ne bo vam žal..!!

— Smayo
10.2. 2006 ob 15:01 zvezdica

neki bi citiru od enga k je pustu komentar :6.1.2006 | Raeljan V filmu je življenje vojaka na bojišču prikazano v dokaj pozitivni luči. Film vsebuje tudi fenomenalne pokrajinske scene. Skratka poklic vojak predstavi na atraktiven način. Po mojem je film v veliki meri sponzoriran iz strani ameriške vojhske v propagandne namene, da bi si ta pridobila čimveč novih vojakov. Že v reklami za film slišimo "I love this job". Žalostno.. itd ZDJ PA DA POVEM, DA RESNIČNO DVOMM DA JE FILM SPONZORIRAN S STRANI VOJSKE, NAMREČ NOTR SO TAKE SCENE, K DVOMM DA SO VSEM VŠČ.. MED NJIMI NAPAKE VOJSKE (STRELJANJE NA LASTNE VOJAKE!!!, PA PRANJE MOŽGANOV S FILMI ITD..) prosm da si prej ogledaš film, predn take vn vržeš.. ajde

— Smayo
10.2. 2006 ob 20:24

Bl bednga filma se vidu nism. Kao ena vojna in človk metka ni ustrelu. Nj se spravjo delat film o fuzbalu pa ne bo nobene tekme uprizorjene. Kr neki.

— Hocko
18.2. 2006 ob 12:21

JE LEGENDARN FILM MORTE SI GA OOO GGG LLL EE DDD AA TTT I

— ALEX
18.2. 2006 ob 15:17

film je ful dober samo škoda da se kart ni dalo rezervirat

— david
22.2. 2006 ob 13:28

No tko film ni prav nič zanimiv niti v enem delu fima nikogar ne ubijejo!?! Ampak ok ponazarj pa vojaško življenje v zaledju! Sam pre pripravo na vojno je pa po moje čist zgrašen! Tako da če koga res zanima sam kako ga vojaska serje nej si ogleda film tistga pa k zanima akcija nej gre pa kej druga gledat!

— Zure
9.3. 2006 ob 2:01 zvezdica

Film je naravnost odlicen.. Film prikazuje realne situacije, ki se odvijajo v zivljenju navadnega vojaka in mislim, da bi si moral vsak prenapet kandidat za vojaka ta film na zacetku pogledati, da si malo iztrezne glavo, preden se poda v tako bedarijo kot je ta..oz. VOJSKA NASPLOH.. Mislim, da nakoncu filma manjka samo še kak reklamni spot nase predrage slovenske vojske, ki vabi mlade v take bedne in zivljenjsko unicujoce poklice.. Kajti TO je realnost.. To kar je pokazano v filmu, ne to kar je pokazano v reklamnih spotih.. Zal fantje in dekleta padejo na laz in kasneje ugotovijo kaksno je stanje, ko je ze prepozno.. Film pa lepo prikazuje, da zivljenje sodobnega vojaka ni nekaksna Schwarzeneggerjeva papapa pravljica, ki nam jo nekateri poskusajo vsiliti v glave, ampak trda psihicna vojna, v kateri si v vsakem primeru ze vnaprej zgubil..

— Antizda
15.9. 2008 ob 12:06

TA FILM JE ZAKON

— POLICA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.