Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Marija milosti polna

drama
Po tisočih resničnih zgodbah.
Na sporedu od: 10.2.2005, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2004
Država: ZDA, Kolumbija
Scenarij: Joshua Marston
Režija: Joshua Marston
Kolumbijska najstnica Maria po izgubi službe in nepričakovani nosečnosti odide v Bogoto, kjer jo hitro opazijo kriminalci. Prepričajo jo, da postane prenašalka drog in tako se prične ponižujoč proces, v katerem ji želodec napolnijo z zavitki mamil, med potjo v Ameriko pa se mora soočiti s številnimi krutimi preizkušnjami.

Zgodba

17-letno dekle zbeži iz zadušljivega kolumbijskega mesteca in izbere povsem neznano prihodnost. V filmskem prvencu Joshue Marstona "Marija milosti polna" se odpravimo na napeto in nepredvidljivo popotovanje s pogumno, uporniško in odločno junakinjo. Njena dejanja jo pripeljejo na prag novega življenja, življenja, ki ga zaznamuje tisto, kar Maria izbira in ne tisto, kar zavrača. V ospredju sta pogum in milina. "Marija milosti polna" ni resnična zgodba, a takšna zgodba je vsakdanjost.

Maria Alvarez (Catalina Sandino Moreno) je odraščala v podeželskem mestecu na severu Bogote, kjer živi v skromni hiši s svojo materjo, sestro in nečakom. Vsako jutro se še pred zoro z avtobusom odpelje v predmestje, kjer skupaj s svojo najboljšo prijateljico Blanco (Yenny Paola Vega) opravlja dolgočasno delo na plantaži vrtnic. Nekega dne Marii v službi ni dovoljeno iti na stranišče in po hudem prepiru da odpoved. Zdaj je brezposelna in obenem noseča. Juan, njen fant, bi se z njo sicer poročil, saj se to spodobi, a to Marii ne zadostuje. Njeno upanje je samozavestni Franklin (Jhon Alex Toro), ki je s svojim oblačenjem in šarmantnostjo pravo nasprotje Juanu in drugim domačinom. Mario privabi z besedami o izvrstni službi, ki vključuje potovanja. Gre za prenašalko heroina. Odločilen je denar in sicer do 5.000 dolarjev za en prenos. Maria spozna pretkanega Javierja (Jaime Osorio Gómez), ki jo zvabi v posel. Prenašalka drog Lucy (Guilied López) jo pripravi na prenos in posvari, da bi bil zanjo usoden že razpad ene same pilule v telesu. S 62 pilulami v sebi Maria odkrije, da z njo v Ameriko potujejo tudi prijateljica Blanca, Lucy in četrta prenašalka drog. Med letom Lucy postane slabo, saj naj bi se ji v želodcu odprla pilula, ki jo počasi zastruplja. Situacija se še poslabša, ko v Ameriki aretirajo četrto prenašalko. Maria in Blanca se kmalu znajdeta v utesnjeni motelski sobi v New Jerseyju, kjer pod nadzorom silakov bljuvata kapsule z drogo. Lucyjino stanje je vse slabše. Naslednje jutro jo Maria najde mrtvo, moška pa izgineta. Z Blanco pobegneta, v velikem mestu pa sta njuno edino upanje ime in naslov Lucyjine sestre Carle (Patricia Rae). Zdaj sta na preizkusu Mariina moč in pogum. S svojim nagonom, razumom in milino se lahko prebije na prava pota, v novo življenje.

Cinemania group in HBO Films predstavlja celovečerec "Marija milosti polna" scenarista in režiserja Joshue Marstona ter producenta Paula Mezeyja. V glavni vlogi navdušuje Catalina Sandino Moreno, družbo pa ji delajo Yenny Paola Vega, Guilied López, Jhon Alex Toro in Patricia Rae. "Marija milosti polna" je lani na filmskem festivalu Sundance prejel nagrado Dramatic Audience, na berlinskem filmskem festivalu pa nagrado Alfreda Bauerja za najboljši režiserski prvenec ter srebrnega medveda za najboljšo igralko.

O produkciji

Režiserski prvenec Joshue Marstona ni resnična zgodba, je pa odličen prikaz življenja posameznika. Mario Alvarez vodi od plantaže rož do newyorških ulic. Gre za zgodbo tveganja, odločnosti in preživetja. Prikazuje svet, ki je večini izmed nas neznanka. V središču dogajanja je Maria, zapletena mladenka v zapletenem okolju. Tudi junakinja sama ne ve, kam jo vodi pot, vsi pa z njo sočustvujemo. V svoji prvi filmski vlogi je Catalina Sandino Moreno izredno prepričljiva, do potankosti so prikazane Mariine vrline, slabosti in nasprotja. Režiser je v svojem projektu združil številne njemu od nekdaj zanimive teme, med drugim so ga zanimale druge kulture ter izkušnje priseljencev v Ameriki. V njegovi soseščini, okolici Brooklyna, je veliko priseljencev iz Kolumbije, obenem pa je pozorno sledil ameriški politiki in preučil dolgoletno državljansko vojno. "Kot ustvarjalec filma skušam najti zanimive ljudi, kraje in zgodbe, nato pa prisluhnem. "Z antropološkim pristopom sem pričel ustvarjati filme in želim pripovedovati zgodbe". Marstonu so Kolumbijci prikazali življenje, ki so ga pustili za seboj, in svoje življenje v Ameriki. Nekega dne je govoril z žensko, ki je pogoltnila kapsule heroina in jih prenesla v Ameriko, kjer so jo aretirali. Prenašanje drog je bila tema že v preteklosti, to pa je bilo režiserjevo osebno srečanje s skritim svetom. "Takšne zgodbe še nisem slišal, nikakor pa ne od nekoga, ki jo je dejansko doživel. To je bil glavni navdih za celovečerec. Prikazati, kako je biti prenašalka drog in s stališča prenašalke same. Skušati razumeti, zakaj se nekdo spusti v kaj takega."

Igralska zasedba

Catalina Sandino Moreno (Maria)
Catalina Sandino Moreno se je rodila leta 1981 v kolumbijski Bogoti. Že zelo zgodaj jo je privabilo gledališče. Leta 1997 se je vpisala na gledališko akademijo Ruben Di Pietro. Med študijem je igrala v številnih produkcijah, med drugim v "Acuerdo para Cambiar de Casa" Griselde Gambaro, "The Dark Room" Tennesseeja Williamsa in "Laughing Wild" Christopherja Duranga. Po svojem filmskem prvencu "Marija milosti polna" se je preselila v New York, kjer je obiskovala The Lee Strasberg Institute. Pred kratkim je doživela svoj newyorški gledališki prvenec in sicer v produkciji Shakespeareove tragedije "King John".

Yenny Paola Vega (Blanca)
Yenny Paola Vega prav tako prihaja iz Bogote, vlogo Blance pa si je priigrala že med obiskovanjem gimnazije Rodrigo Lara Bonilla. Njena želja je postati vzgojiteljica.

Guilied López (Lucy)
Guilied López je svoje igralske sposobnosti izpopolnila na številnih delavnicah. V Kolumbiji je navdušili v številnih gledaliških produkcijah, kot sta "Yerma" Federica Garcie Lorce in "The Trojans" Jeana Paula Sartra. Med letoma 1997 in 2003 je v domovini zaigrala v devetih televizijskih serijah. Njen najnovejši celovečerec je "Emerald Cowboy" režiserjev Eishyja Hayate in Andrewja Moline.

Jhon Alex Toro (Franklin)
V Pereiri leta 1970 rojen igralec je na mednarodnem filmskem festivalu v Cartageni prejel nagrado India Catalina za najboljšega igralca za vlogo v uspešni drami "The First Night" Luisa Alberta Restrepa. Navdušil je še v celovečercu "Mal de amor" (1998) Jorgea Echeverryja in "El gato escaldaldo le teme a la piel fría" (1999) Cristine López. Na odru je zaigral v produkcijah "Enséñame a vivir", "La Mandrágora", "Frankenstein", "Una noche en Venecia", "Edípo Rey, Demonios", "La Vie Parisiène" in "Las Convulsiones". Med njegove kolumbijske televizijske serije sodijo "Cartas a Harrison", "Cazados", "Francisco El Matemático", "Amores como el nuestro" in "Marido y Mujer".

Patricia Rae (Carla)
Pred kratkim je odigrala vlogo v grozljivki Chrisa Fisherja "Nightstalker", ki se je zavrtel na filmskem festivalu Sundance leta 2003. Na filmskih platnih smo jo videli še v filmih Swimfan in D.O.T. Zaigrala je v številnih televizijskih serijah in komedijah, med drugim v "Malcolm in the Middle", "Resurrection Blvd.", "Law & Order CI", "Law & Order SVU", "Third Watch" in "New York News". Med njene gledališke projekte sodijo "Under Construction, The Making of Patricia Rae" Roberta Covarrubiasa, ""Zoraida", "Mickey & Roger", ""Late One Sunday Night", "Latin Lives", "Façade", "Does a Tiger Wear a Necktie" in "The Seagull". Bila je scenaristka in igralka v newyorški SalSoul Comedy Troupe.

Filmska ekipa

Joshua Marston (scenarist/režiser)
Joshua Marston se je rodil v južni Kaliforniji in študiral družbene vede na U.C. Berkeley. V Parizu je delal za Life Magazine in ABC News, nato pa je eno leto v Pragi poučeval angleščino. V Chicagu je zaključil magisterij na področju političnih ved, v New Yorku pa na področju ustvarjanja filmov. Režiral je številne nagrajene kratke filme, med drugim "Bus to Queens", "Voice of an Angel" in "Trifecta". "Marija milosti polna" je njegov prvi celovečerec.

Komentarji

27.12. 2004 ob 15:58 zvezdica

Pretresljiv, šokanten, brutalen, resničen film. Film, ki te ne pusti ravnodušnega. Je zgodba, ki jo piše življenje v Latinski Ameriki. Zgodba, ki se dogaja vsak dan, zgodba, o kakršni poslušamo pri poročilih, a se nas nekako ne dotakne. Ko pa vidiš ta film, te zadane naravnost v srce. Zaveš se, da si pravzaprav lahko zelo srečen, da živiš na tem koncu sveta in predvsem, da ti je dobro postlano. Čeprav se podobna zgodba morda odvija za sosednjimi vrati - a ti nisi vključen. Skratka, vredno ogleda.

— Katja
4.1. 2005 ob 14:00

Res pretresljiv film o življenju, tveganju, strahu in svobodi. Vredno ogleda!

— @
20.1. 2005 ob 16:40

lep komenter KAtje vendar če pogledamo naslov vidimoi nekašno bruatlnost , ki nas mine ogleda! Kaj menite o tem naslovi!? In ali bi si NE vernik ogledal tak film?

— šuga
26.1. 2005 ob 11:54

ja sej nima fore s tem.

— :)
14.2. 2005 ob 17:02 zvezdica

'Tile zavojčki vsebujejo heroin. Vsak izmed njih tehta 10 gramov. Vsak izmed njih je dolg 4.2 centimetra in širok 1.4 centimetra. In vsi so na poti v New York, v trebuhu sedemnajstletnega dekleta.' Leta 1981 rojena Catalina Sandino Moreno, sicer prva kolumbijska igralka, ki je snela nominacijo za oskarja, je Maria Alvarez. Tiha, mirna in kljub temu uporniška najstnica, ki se odloči za dejanje stoletja. Za stalno prakso kolumbijskih mamilaških kartelov, ki v njen trebušček nafilajo kakšnih petdeset zavojčkov kokaina, ji obljubijo lepo vsoto denarja in jo s ponarejenimi dokumenti pošljejo v New York, kjer jo bosta čakala njihova mafijska sodelavca. Kjer jo bo čakala najnapornejša velika potreba v življenju, najhujše kakanje doslej. Napenjanje, pri katerem bo treba posrati vseh 50 zavojčkov in jih umiti z milom ter zobno pasto, saj mafija kot veste na mara smradu. In Maria Alvarez sprejme nalogo, svojo misijo nemogoče, svojo možnost za boljši jutri. V Kolumbiji namreč nima prihodnosti, Amerika pa je v njeni glavi še vedno dežela sanj. Še posebej, ker je ravnokar izgubila službo in fanta ter ugotovila, da je v drugem mesecu nosečnosti. Šokantna, izjemno prepričljiva, zelo realna in dobro narejena socialna drama, ki se kot za šalo dvigne nad sivo povprečje in ostane v gledalčevem srcu.

— iztok gartner
22.2. 2005 ob 13:01 zvezdica

Film se odlikuje po pogumu mlade ženske, ki sama izbira svojo življensko pot. Fasciniram me je njen pogum, odločnost in istočasno milina in sočutnost, ne glede na krutost in resničnost dogodkov. Rdečo nit je čutiti do konca in tako ohranja pozornost in zbranost gledalca. Moja ocena 9/10. Film vreden ogleda za vse genaracij.

— vera
23.6. 2005 ob 23:13 zvezdica

film sem si danes pogledala. Je fajn. Všeč mi je, ker je špansko govoreč. moti me samo to, ker nima dobro začrtanega konca. in kaj, je potem živela naprej s socialno podporo? kje? noseča, brez službe, v tuji državi, z malo denarje, ker je 2500 dolarjev dala neznancem za pogrem kao prijateljice? no to me moti, da ne vem, kaj se je potem z njo zgodilo.

— UnderEja
23.12. 2008 ob 15:59

Ta film si jutri ogledamo s šolo.....beda.

— Nekdo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.