Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Marija Škotska

Mary Queen of Scots
zgodovinska drama
Film je prejel 2 nominaciji za nagrado OSKAR za NAJBOLJŠO KOSTUMOGRAFIJO, NAJBOLJŠO FRIZURO IN MAKEUP!
Podnapisi
Na sporedu od: 17.1.2019, Kolosej Ljubljana
2h 4min / 124min
Leto: 2018
Jezik: angleščina
Scenarij: Beau Willimon
Režija: Josie Rourke
Marija, ki je bila rojena kot škotska kraljica in se je pri šestnajstih letih poročila s francoskim kraljem, dobro leto kasneje pa ovdovela, se sooča s pritiski, da se mora ponovno poroči. Odloči se, da se vrne v rodno Škotsko, da zasede svoj zakoniti prestol. Ker sta Škotska in Anglija spadali pod vladavino nepremagljive kraljice Elizabete I., Marijina namera, da s prestola zrine svojo sestrično, povzroči oster boj med mladima kraljicama ter ogrozi Elizabetino suverenost. Tekmici v dokazovanju moči in ljubezni, predvsem pa regentki v moškem svetu, se morata odločiti, kako bosta igrali igro zakona proti neodvisnosti. Izdaja, upor in zarota znotraj obeh dvorov ogrožajo oba prestola - in za vedno spremenijo potek zgodovine.

Zgodba se odvija v 16. stoletju in spremlja poskus Marije Škotske, da bi s prestola zrinila svojo sestrično, angleško kraljico Elizabeto, za kar je bila več let obsojena na zapor, preden so jo usmrtili.

Kraljici bosta upodobili nominiranki za oskarja Saoirse Ronan in Margot Robbie, na režiserski stolček je sedla režiserka Josie Rourke (ki je leta 2011 režirala romantično komedijo Much Ado About Nothing), scenarij za zgodovinsko dramo pa je napisal Beau Willimon po knjižni predlogi Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart avtorja Johna Guya.

ZANIMIVOSTI:

  • Igralki Saoirse Ronan in Margot Robbie sta se letos istočasno potegovali za oskarja za glavno vlogo - prva za igro v drami Lady Bird, druga v drami Jaz, Tonya. Nazadnje je zlati kipec šel v roke igralki Frances McDormand (Trije plakati pred mestom).
  • V filmu si kraljici delita en samcat prizor, medtem ko se v resničnem življenju nista nikoli srečali v živo - komunicirali sta le preko pisem in odposlancev. Prizor, kjer se kraljici srečata, je bil Saoirsin prvi snemalni dan, medtem ko je bil za Margot zadnji. Med snemanjem se igralki nista videvali, saj je Margot snemala v Angliji, Saoirse pa na Škotskem.


Komentarji

4.10. 2018 ob 12:08

Odlično. Še The Favourite (Queen Anne) na spored in bo super.

— Andrej
14.1. 2019 ob 0:18

Super! Ta film bom pogledala, nekaj bi rada opozorila, v filmu je prikazano, da sta se Marija in Elizabeta srečali. Vendar v resnici, se nista nikoli srečali. lp

— anonymous
21.1. 2019 ob 15:11

Omg

— Lolo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.