Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Manitujev čevelj

komedija, western
Na sporedu od: 22.8.2002, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Scenarij: Alfons Biedermann, Murmel Clausen, Michael Herbig, Rick Kavanian
Režija: Michael Herbig

Kratka vsebina

Apaški poglavar Abahači in njegov krvni brat Ranger sta odgovorna za ohranjanje miru na Divjem zahodu. Težave se začnejo, ko Abahači od plemena Šošonov vzame kredit, da bi kupil saloon za svoje pleme. Toda agent za prodajo nepremičnin pravzaprav sploh ni to, za kar se izdaja - v resnici je prevarant in zelo nevaren tip po imenu Santa Maria. Saloon je samo prevara in Santa Maria izgine z denarjem. Da bi bile stvari še slabše, Šošoni okrivijo Abahačija in Rangera za smrt Lažnega zajca, poglavarjevega sina. Abahači in Ranger nimata izbire - morata poiskati zaklad, ki ga je skril Abahačijev ded Siva zvezda, vrniti dolg Šošonom in dokazati svojo nedolžnost. Toda poiskati zaklad ni nič kaj enostavno. Ded je zemljevid razdelil na štiri dele in pozabil, kam je dal ostale tri.

S tako široko in zanimivo zgodovino v komediji je bilo za Michaela Bullyja Herbiga povsem razumljivo, da je postal gonilna sila projekta Manitujev čevelj - filma, ki je Nemčiji in Avstriji spodmaknil tla pod nogami. V Manitujevem čevlju, filmu, ki ga je Herbig produciral, zanj napisal scenarij in ga režiral, igra tudi dvojno glavno vlogo.

Po uspehu njegovega režiserskega prvenca Erkan & Stefan iz leta 1999 je Herbig, katerega najljubši žanr je vestern, ustvaril koncept vestern komedije. Ideja se je spremenila v Manitujev čevelj, katerega ustvarjanje je trajalo skoraj dve leti. Christian Tramitz, njegov partner v komediji in stari prijatelj, je bil takoj povabljen, da igra ob Herbigu. Za vlogo negativca je Herbig izbral Sky du Monta, ki je igral v filmih Boys from Brazil, War and Remembrance in Eyes Wide Shut, zadnjem filmu Stanleyja Kubrika. Glavno žensko vlogo je dobila Marie Bäumer, katere največji uspeh je glavna vloga v filmu Männerpension, komediji Detleva Bucha iz leta 1995.

Herbig je želel svojemu projektu dati videz špageti vesterna Sergia Leoneja. Ko je njegovo na novo osnovano podjetje HerbX Film Production Company v letu 2000 začela s snemanjem, je bilo to na "sveti zemlji Sergia Leoneja", v puščavskem področju južne Španije. Manitujev čevelj je izredno smešna, povsem neobičajna vestern komedija, ki ji ni čisto nič sveto.

Kratke izjave Michaela Herbiga

 • svoji ideji, da tipične kavboje in Indijance postavi na glavo...
  • Vse se je začelo na povsem nedolžen način z idejo, ki sem jo samo verbalno formuliral. Enostavno sem jo opisal in naenkrat sem v očeh okoli sebe opazil navdušenje.
 • O tem, kako je bil projekt realiziran ...
  • V relativno kratkem času smo imeli prvo verzijo scenarija in uspelo nam je prepričati naše finančnike o kvaliteti filma. Nikoli ni nihče rekel, da to ne bo šlo ali da film ni smešen.
 • O svoji odločitvi, da snema na "sveti zemlji Sergia Leoneja", v južni Španiji...
  • To sem si enostavno moral priboriti. Imel sem vizijo in nisem želel pristati na noben kompromis. Ali po moje ali pa sploh ne.
 • O tem, kako je končal ne samo kot koscenarist, producent in glavni igralec v dvojni vlogi, temveč tudi kot režiser ...
  • Vse se je odvijalo zelo hitro; naenkrat sem imel štiri ali pet funkcij.

Reakcije tiska

 • "Michael Herbig je naredil nekaj, kar je v zadnjih letih uspelo le redkim Tevtoncem - napravil je poletni hit, za nemško produkcijo največji do sedaj." (Variety, ZDA)
 • "Vsa Nemčija se smeji Manitujevemu čevlju" (Bunte, Nemčija)
 • "Če bi ekipa Gole pištole snemala v Nemčiji, bi bil rezultat Manitujev čevelj (TV Today, Nemčija)
 • "Prijetna, sproščena, nora filmsko izkušnja. Na kratko: dokaj trapasto. Precej noro. In neverjetno smešno" (Stern, Nemčija)
 • "Ognjemet besednih iger, zabava za oči in čudovit finale. Oglejte si ga!" (Münchener Merkur, Nemčija)

Nekoliko daljša vsebina

V času, ko je bil Zahod še mlad ... in malo čuden, mora belec po imenu Ranger, po tem ko mu je rešil življenje na neoznačenem železniškem prehodu, po tradiciji postati krvni brat poglavarja Apačev, Abahačija. To je bil precej kilav začetek njunega prijateljstva: Ranger si je po reševalni akciji, v kateri je skoraj izgubil prst, želel le, da bi poglavarju primazal eno okoli ušes.

Poglavar Abahači si sposodi zlato od plemena Šošonov, da bi od zvitega posrednika za nepremičnine iz Wyominga po imenu Santa Maria kupil majhen prerijski pub. Na žalost je "pub" samo fasada, Santa Maria pa je zelo, zelo neprijeten tip. Streljanje, ki sledi, se konča tako, da Santa Maria ukrade zlato in ubije sina poglavarja Šošonov.

Abahači in Ranger se v tabor Šošonov vrneta praznih rok. No, če odmislimo truplo poglavarjevega sina. Ko zagledajo belca, člani plemena prenehajo s svojimi tradicionalnimi opravili, kot so barvanje šotorov ali ostrenje puščic. Poglavar Zviti krkon okrivi naša junaka za sinovo smrt, ukradeno zlato in, kar je najhujše izmed vsega, umor njegovega najljubšega zajca. Izvršitev smrtne kazni je osrednja točka dnevnega reda zasedanja naslednjega dne.

Abahačiju in Rangerju uspe zbežati in začne se dirka po Manitujevem čevlju, dirka, v kateri morata zmagati, da bi lahko vrnila denar šošonskemu poglavarju in dokazala svojo nedolžnost ... če jima bo sploh uspelo preživeti tako dolgo. V Čevlju se nahaja zaklad, ki ga je mogoče najti samo s pomočjo zemljevida, ki ga je Abahačiju dal njegov ded. Ker se je Abahači od njega naučil izvrstno deliti stvari, je tudi z zemljevidom naredil prav to. Težava je le v tem, da je bil Abahači, ko je zemljevid raztrgal na štiri dele in ga razdelil, tako pijan, da se sedaj ne spomni, komu je dal ostale tri dele.

Še večja težava pa je ta, da je dal Santa Maria, ki je resnično do konca pokvarjen tip, zasledovati Abahačija in Rangerja. Tako je izvedel za zemljevid in sedaj pohlepni goljuf namerava sam ukrasti neprecenljiv zaklad. S Santo Mario in Zvitim krkonom za petami odideta Abahači in Ranger na ranč Roza puder, kozmetične farme, ki jo vodi Abahačijev homoseksualni brat dvojček Vinetik.

Po nekaj pina coladah in peach fizzih potegne Vinetik iz žepa del zemljevida. Šošoni, utrujeni od hoje za svojim poglavarjem na majhnem konjičku, brezuspešno poskušajo ugrabiti vlak.

Ranger in Abahači pustita Vinetika za vabo, ki naj bi odvrnila Santa Marijo in Zvitega krkona s prave sledi, ter odgalopirata vsak na svojo stran, da bi našla še preostala dva dela zemljevida.

Abahači najde svojega starega grškega prijatelja Dimitrija, ki ima tretji del zemljevida ...

O likih

Abahači (Michael "Bully" Herbig)

Ponosnega poglavarja Apačev Abahačija očitno ščitijo nekateri zelo močni indijanski duhovi, saj se mu uspe venomer izvleči iz težav, v katerih je nenehno. Po tem ko ga je lažni posrednik za nepremičnine navede na nakup neobstoječega puba, in to s posojenim zlatom, nima velike izbire in mora kreniti v iskanje zaklada svojih prednikov, da bi Šošonom vrnil denar in dokazal svojo nedolžnost. Problem je v tem, da mu je za petami polovica Divjega zahoda ...

Ranger (Christian Tramitz)

Belec, ki je imel to nesrečo, da je bil zaradi tradicije prisiljen v krvno bratstvo s Abahačijem, cinični Ranger, se znajde v vlogi slabše polovice zelo čudnega para. Ko se sprijazni z usodo, spremlja nesposobnega Abahačija na njegovi sumljivi misiji iskanja zaklada in dokazovanja nedolžnosti.

Vinetik (Michael "Bully" Herbig)

Vinetik je srčkan, tankočutni gej, Abahačijev dvojček. Vodi ranč Roza puder, kozmetično farmo, ki nudi usluge kavbojem, ki potrebujejo obrazne maske, manikuro ali masažo. Brat ga prisili, da se pridružilo lovu na zaklad, toda šele po tem, ko konča šolo borilnih veščin. Vinetik dobi skrivnega zaveznika, ko desna roka negativca med nežno penasto kopeljo proti stresu podleže njegovemu šarmu.

Santa Maria (Sky du Mont)

Santa Maria je najhujši nepridiprav, hladnokrven in zloben, ki ne bo odnehal, dokler ne dobi tistega, kar hoče. Po tem, ko je prevaral Abahačija v poslu s pubom, ga je začel mikati zaklad. V resnici njegove možnosti niti ne bi bile tako slabe, če se člani njegove tolpe ne bi večno prepirali med seboj zaradi prdenja ali se cmerili, ker jih prekmalu pošilja v posteljo.

Urška (Marie Bäumer)

Lastnica enega dela zemljevida, z oprsjem, za katerega bi mnogi dali vse svoje imetje, naivna in seksi Urška dela kot pevka in plesalka v saloonu v Roswell Cityju. Nekoč Abahačijevo dekle se sedaj obrne k privlačnemu Rangeru. Z zadnjim delom zemljevida, ki ga ima tetoviranega na hrbtu, postane tarča neizprosnega Sante Marije.

O Michaelu "Bullyju" Herbigu

(režiser, producent, koscenarist in glavni igralec)

Michael "Bully" Herbig je študiral fotografijo in je na nemški sceni komedije dobro poznan kot pisec, režiser in producent. Michael Herbig je bil scenarist, igralec in režiser zelo uspešne serije na TV kanalu ProSieben "Bullparade", kar mu je prineslo dve nominaciji za nagrado v komediji Zlata roža Montreuxa in še eno nominacijo za nemško televizijsko nagrado leta 2000. Po tem, ko je odigral glavno vlogo v televizijskem filmu na kanalu RTL "Die Bademeister" in ko je njegova serija "Bully's Late Light Skow" postala prva serija, ki je bila predvajana po celi Nemčiji, je Herbig zamenjal brzino. Brez klasičnega izobraževanja je Michael Herbig končno uresničil svoje dolgoletne sanje, da bi posnel film.

Kot režiser je debitiral leta 1999 s triumfom Erkan & Stefan, prvo filmsko avanturo s komičnima zvezdama Erkanom Mario Moosleitnerjem in Stefanom Lustom v glavnih vlogah. Manitujev čevelj je prvi projekt njegovega novega podjetja HerbX Film Production Company, kjer je bil udeležen kot koscenarist, režiser in igralec v dveh glavnih vlogah.

O igralcih

Christian Tramitz (Ranger)

Je zelo zgodaj prepoznal svojo naklonjenost do umetnosti in namesto srednje šole odšel na konzervatorij v München, kjer je študiral zgodovino umetnosti, filozofijo, gledališče in violino. Svoje zanimanje je kmalu osredotočil samo na igranje. Preden je prvič nastopil na odru državnega gledališča v Ingolstadtu, se je šolal pri Ruth von Zezbori. Nato je odšel na turnejo s Haraldom Leipnitzom in Ingrid Steeger, da bi kasneje postal član Düsseldorf Kammerspiele ansambla. Njegov talent za komedijo ga je kmalu povezal s Michaelom Herbigom, s katerim sta skupaj napisala radijsko serijo "Die Bayern Cops in Die Männer von die Isar 3." Po številnih televizijskih nastopih v serijah "Polizeiruf 110" in "Der Bulle von Tölz" se je Cristian Tramitz v letu 1997 posvetil Herbigovi seriji "bullyparade", ki je zelo hitro dobila kultni status. Po stranski vlogi v Herbigovi komediji iz leta 1999 "Erkan & Stefan" je Tramitz poleg Herbiga dobil glavno vlogo v Manitujevem čevlju.

Sky du Mont (Santa Maria)

Rojen v Buenos Airesu, je končal v Münchenu, kjer je študiral igro od leta 1969 do leta 1971. Igral je v münchenskem Residence teatru, berlinskem državnem gledališču, Schiller teatru v Berlinu. Od leta 1975 do leta 1990 je du Mont, poleg tega da je potoval z različnimi gledališkimi produkcijami, imel številne nastope v münchenski Kleine komodie. Sky du Mont ni tujec niti na televiziji, kjer je imel več kot sto vlog v filmih, vključno s tistimi ameriške, angleške in francoske produkcije. Njegovi najbolj znani filmi so Boys from Brazil (1976), Lion of the desert (1980) War and Remembrance (1985) in poleg Toma Cruisa in Nicole Kidman v zadnjem filmu Stanleya Kubricka Eyes Wide Shut.

Marie Bäumer (Urška)

Ko je Marie Bäumer končala študij na Akademiji glasbene in vizualne umetnosti v Hamburgu leta 1997, je že študirala tudi na Scuola Dimitri v Benetkah in v Studiju 033 v Hamburgu. V tem obdobju je Marie Bäumer razvijala svoj talent tako v gledališču, na televiziji in v filmskih projektih. Njen največji filmski uspeh je prišel leta 1995 z glavno vlogo v uspešnici Detleva Bucka Männerpension. Sledile so televizijske in filmske vloge, da bi končno dobila tudi vlogo v Manitujevem čevlju, ki je tretji filmski projekt, pri katerem sodeluje. Nedavno je Marie Bäumer igrala v mednarodni televizijski seriji She v režiji Timothyja Bonda.

Komentarji

7.2. 2007 ob 14:35

Gledala sem ta film na nemškem kanalu, pred nekje tremi leti. In moram priznat, da so nemci posneli zlo smešen film. Igralci so zelo znani, v filmu ni niti minute resnosti. Ko gledaš ta film, se enostavno moraš nasmejat, ker je zlo smešen. Tako, da ga priporočam usem tistim, ki radi gledajo komedije in westerne filme. skratka komedije. Film je res vreden ogleda ;)

— Nadyka
22.7. 2008 ob 16:12

najjbolši film <3 .
bully je zakon ljubim ga aa <3 x)

— anyy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.