Kolosej

Človek z lune

komedija, drama
Na sporedu od: 4.5.2000, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Scenarij: Scott Alexander, Larry Karaszewski
Režija: Milos Forman
Zlati globus - Jim Carrey, najboljši igralec v komediji
Nominacija za zlati globus - za najboljšo komedijo
Srebrni berlinski medved - Miloš Forman, za najboljšega režiserja
Nominacija za zlatega berlinskega medveda - Miloš Forman

Resnična zgodba o ekscentričnem komiku Andyju Kaufmanu, od njegovega otroštva na Long Islandu, ko je bil obseden s televizijo, do njegove smrti leta 1984, ko je umrl za redko obliko pljučnega raka. Andy Kaufman ni bil komik. Bil je mojster nastopanja. Izmišljal si je različne like, na primer lasvegaškega pevca Tonyja Cliftona, v vlogo katerega se je tako vživel, da je postal on sam. Andy Koufman je bil človek, ki se je v celoti posvečal svoji umetnosti. Na začetku filma Andy igra točko Tujca, pri čemer opozarja, da je to njegov film, ki pa je že končan. Toda, Človek z Lune se pravzaprav šele začenja, da bi se v njem pojavile tudi številne resnične zvezde, ki igrajo same sebe: David Letterman, Lorne Michaels, Christopher Lloyd… Kaufman je najpre zgolj prijatelj, nato pa se spusti v resnejšo zvezo z Lynne Margulies (Courtney Love). Njegov agent George Shapiro (Danny DeVito) je vedno v bližini, medtem ko Andy šokira gledalce z neverjetno prepričljivimi nastopi, ki so enkrat smešni in spet drugič šokantni…

Produkcija

"Carrey zagotovo zasluži oskarja!" - Variety
"Najboljši Forman do sedaj!" - Screen
"Močan film z odličnim Carreyevim nastopom!" - IMDb

Jersey Films in dobitnik dveh oskarjev Miloš Forman sta združila moči z zlatim globus nagrajenima scenaristoma Scottom Alexandrom in Larryjem Karaszewskim, da bi oživila življensko zgodbo komika Andyja Kufmana, ki je bil proglašen za enega najbolj inovativnih, ekscentričnih in skrivnostnih zabavljačev svojega časa. Kot mojster manipulacije s publiko, je Kaufman izzval salve smeha, solze, smrtno tišino in/ali negodovanje. Ne glede na to, ali je občinstvo povabil na mleko s piškoti ali izzival ženske, da so postale njegove nasprotnice v wrestlingu, se je tako zelo specializiral v realističnih nastopih, da celo njegovi najbližji prijatelji niso vedeli, kaj se v resnici dogaja in kaj je zgolj igra. Velikokrat označen za "zen gverilca" in "dadaističnega komika", a v resnici "umetnik nastopa", je Kaufman na sebe najraje gledal kot na "človeka pesmi in plesa". Carrey, ki je zahvaljujoč neizmernem talentu, zrasel iz TV komika v kvalitetnega filmskega igralca, se je izkazal kot idealna izbira igralca za vlogo komika, ki je prekršil vsa obstoječa pravila. V filmu Človek z Lune so sami sebe zaigrala znana igralska in komična imena: David Letterman, Carol Kane, Judd Hirsch, Cristopher Lloyd…

"Človek z Lune" je dobil ime po pesmi slavne skupine R.E.M. "Man on the Moon" o Andyju Kaufmanu, iz albuma "Automatic For The People." Posebej za to priložnost jo je skupina R.E.M. ponovno posnela in na novo izdala, da bi še enkrat postala hit. Forman se v začetku ni mogel odločiti, ali bi za glavno vlogo angažiral Carreya ali Edwarda Nortona, in je odločitev prepustil studiu, ki je izbral Carreya. Večina jih deli mišljenje, da je Carrey v filmu odigral "vlogo svojega življenja". V času snemanja se je tako vživel v vlogo Andyja Kaufmana, da je vztrajal, da ga ekipa kliče "Andy". V sceni s profesionalnim wrestlerjem Jerryjem Lawlerom si je celo poškodoval vrat na način, ki je bil podoben poškodbi, ki jo je borec pred časom povzročil tudi samemu Kaufmanu. Poleg zlatega globusa Carreyu, je bil film nominiran za isto nagrado v kategoriji najboljše komedije, medtem ko je režiser Forman prejel nagrado za najboljšo režijo na Berlinskem festivalu 2000.

Pred kamero

JIM CARREY Pred kratkim smo ga lahko gledali kot odličnega Trumana Burbanka, človeka, ki je živel v TV seriji, v nagrajenem filmu The Truman Show. Carrey je ustvaril nekaj od najbolj popularnih komičnih likov v moderni filmski zgodovini, kot je denimo tisti iz uspešnice Dumb & Dumber,ali oni iz filmov The Mask, Ace Ventura, Liar, Liar, Batman Forever, The Cable Guy, in drugih. Njegova edinstvena kombinacija improvizacije, mimike in inovacije neverjetnega sloga znotraj fizične komedije je pritegnila pozornost svetovne publike. Za svoje vloge je bil dvakrat nominiran za zlati globus (za vlogo v filmih The mask in Liar, Liar) in ga je prav tolikokrat tudi dobil (poleg filma Man on the Moon, še za vlogo v filmu Truman Show).

DANNY DEVITO V resničnem življenju je skupaj s Kaufmanom igral v izredno popularni TV seriji "Taxi". Za to vlogo je bil kar trikrat nominiran za zlati globus in ga je četrtič tudi dobil; prav tako nagrado Emmy. V filmu Človek z Lune igra Kaufmanovega managerja Georga Shapiro, in je hkrati tudi producent filma. Kot eden od najuspešnejših ustvarjalcev filma v hollywoodski filmski industriji, je DeVito igral v Formanovem filmu Let nad kukavičjim gnezdom. Pred kratkim je skupaj s Holly Hunter zaigral v romantični drami Living Out Loud (ki bo pri nas kmalu izšla tudi na video kaseti), spominjamo pa se ga po številnih vlogah v uspešnih komedijah in resnejših v filmih, kot so: L. A. Confidential, The Rainmaker, Get Shorty, Junior, Hoffa, Batman Returns, The War of the Roses, Twins, Other People"s Money, Jewel of the Nile… Za vlogi v filmih Hoffa in War of the Roses je bil nominiran za zlatega berlinskega medveda.

COURTNEY LOVE Za tenkočutno in strastno vlogo Althee Leasure v filmu The People vs. Larry Flynt je osvojila nagrade newyorških in bostonskih kritikov. Igrala je tudi v filmih 200 Cigarettes, Feeling Minnesota, Basquiat in Sid & Nancy. Obenem je tudi popularna rokerica, ki s svojo alternativno skupino Hole spravlja ob živce konservativnejšo publiko.

PAUL GIAMATTI Skupaj s Carreyem je igral v filmu The Truman Show. V kinu smo ga lahko gledali še v uspešnicah The Negotiator, Saving Private Ryan, Doctor Dollittle, Donie Brasco, Sabrina, Mighty Aphrodite,…

TONY CLIFTON v vlogi samega sebe. Je priznani lasvegaški pevec. Nastopal je v vseh največjih nočnih klubih in igralnicah, v družbi prelepih Cliftonet, ki jih je Kaufman tako občudoval. Leta 1985 se je upokojil.

Za kamero

Režiser MILOŠ FORMAN je dobitnik oskarja za mojstrovino Let nad kukavičjim gnezdom (One Flew Over Cuchoo"s Nest) in Amadeus. Poznan je po provokativnih in zelo globokih filmih, ki gledalca ne puščajo neprizadetega in ki v ospredje postavljajo zapletene in slojevite like. Njegov predzadnji film The People vs. Larry Flynt mu je prinesel nominacijo za oskarja. Film je dobitnik zlatega berlinskega medveda, zlatega globusa za režijo in nagrado evropske filmske žirije za izredne dosežke na področju filmske umetnosti. Zlati globus je prejel tudi za režijo filma Amadeus. Njegov prvenec je film Black Peter ( 1963). Češki režiser je dosegel svetovno slavo s filmom A Blonde in Love in If There Were No Music.

Izvršni producenti

George Shapiro, Howard West (hkrati tudi "Seinfeldov producent") in Michael Hausman, kateremu je to že sedmi Formanov film, so izvršni producenti Človeka z Lune, medtem ko je Danny DeVito koproducent.

Scenarista

Scenarista Scott Alexander in Larry Karaszewski, ki sta prijatelja in sodelavca še iz študentskih let, sta znana po pisanju nenavadnih biografij. Tako sta napisala scenarij za film Ed Wood, katerega je pisateljsko združenje (Writes Guild) nominiralo za najboljši scenarij. Združenje ni prezrlo tudi njunega naslednjega scenarija za film The People vs. Larry Flynt, ki ga je režiral Miloš Forman, in ju nagradilo s posebno nagrado. Scenarij jima je prinesel tudi nagrado zlati globus. Scenariji vseh treh filmov so izšli tudi v knjižni obliki. Med snemanjem filma Človek z Lune, sta se scenarista lotila že novega projekta, komedije Foolproof, ki jo bosta tudi režirala. Universal Pictures bo film pokazal v letu 2000.

ANDY KAUFMAN ŽIVI!

Andy Kaufman naj bi, glede na uradno zgodbo, umrl 16. maja 1984 za posledicami redke oblike pljučnega raka. Ne glede na to, da je bil star komaj 35 let in da je zelo dobro skrbel za svoje zdravje, da je številnim ljudem pripovedoval, da želi zaigrati svojo smrt in da je idealiziral Elvisa Presleya (za katerega nekateri trdijo, da v resnici ni mrtev), uradna verzija vztraja pri trditvi o njegovi smrti po dolgotrajnem boju s težko boleznijo. Vendar pa ni malo tistih, ki verjamejo, da si je Andy privoščil še zadnjo šalo na račun lahkovernosti ljudi. Po vseh njegovih potegavščinah, prevarah in zaigranih nastopih, ne bi bilo prav nič čudno, če bi si privoščil tudi takšno prevaro, največjo goljufijo v zgodovini zabavne industrije in se bo 16 letih ponovno pojavil živ. Kot pravi Jack Vernon, eden od članov skupine AKA (Andy Kaufman"s Army), je zapuščina njegove moči dejstvo, da tudi če bi odprli njegov grob in v njem našli truplo, bi se še vedno našli ljudje, ki bi dvomili v njegovo smrt. In nadaljuje: "Čeprav ne moremo z gotovostjo trditi ali je Andy Kaufman v resnici živ ali mrtev, pa lahko toliko bolj zagotovo rečemo, da je s svojimi nastopi naredil največ, kar sploh lahko naredi človek: ljudem je odprl oči, jim razširjal obzorje." Pokazal je, da stvari niso vedno takšne, kot izgledajo na prvi pogled. Dosegel je, da so ljudje začeli gledati na svet okoli sebe tudi iz drugačne perspektive, v novi luči. In to je njegova prava

Komentarji

8.12. 2005 ob 13:19 zvezdica

Andy Kaufman je moj največji idol, ki si je upal prestaviti zabavništvo na neko drugo raven, ki jo verjetno ne bo nihče, razen Andya, dosegel. Naši kvazi-zabavljači se lahko enostavno skrijejo pred njim, ki si je upal narediti več kot bodo oni lahko v vsej svoji karieri. Kar se filma tiče, pa se mi zdi, da mogoče na trenutke preveč manipulira s tem, kaj je bilo pri Andyu resnično in kaj ne. Drugače pa mi je bil film zelo všeč in Jim Carrey odigra eno svojih najboljših vlog!

— Cheguar
3.2. 2006 ob 18:46 zvezdica

Meni je delo Andya Kaufmana zelo všeč, zato sem ob ogledu filma skušal biti kritičen, a mu nimam kaj za očitati. Popolnoma pravilno zadene Andyjevo filozofijo nastopov, ki jih je izvajal. Naši "kvazi - komiki in zabavljači" najbrž zanj še slišali niso, ker drugače ne bi delal takšnih smeti, kot jih gledamo sedaj. Naša mala klinika? Just shoot me!

— The Dude

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.