Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Mali Bigfoot

animirana komedija
Sinhronizirano
Na sporedu od: 9.11.2017, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2017
Država: Francija, Belgija
Jezik: angleščina
Scenarij: Bob Barlen, Callan Brunker
Pripravite se na izjemno pustolovščino najstnika Adama, ki se poda iskat svojega očeta pri tem pa odkrije neverjetno skrivnost. Trinajstletnik Adam se poda na pot, da bi našel svojega davno izginulega očeta. Zelo hitro odkrije, da je njegov oče v bistvu legendarni Bigfoot, ki se leta in leta skriva globoko v gozdu, da bi zaščitil sebe in svojo družino pred veliko korporacijo HairCo., ki želi eksperimentirati z njegovim DNK-jem. Oče in sin se pričneta spoznavati in poskušata nadoknaditi izgubljeni čas, ko sta bila ločena en od drugega, pri tem pa Adam tudi na sebi začne odkrivati super-moči. Nobeden izmed njiju pa se ne zaveda, da je Adamovo iskanje očeta korporacijo HairCo. privedlo bližje Bigfooto, kot si to morda mislita.

Trinajstletni Adam, ki se nekako ne vklopi med sovrstnike, si zadane drzno nalogo, da razvozla skrivnost svojega očeta, ki je že dolgo izginul. Kaj kmalu odkrije, da je njegov oče nihče drug kot legendarno bitje bigfoot, ki se že leta skriva v gozdu, da bi sebe in svojo družino zaščitil pred veliko korporacijo LasKom, ki bi rada na njegovi DNK opravila znanstvene preizkuse.

Sin in oče se povežeta in hitro nadoknadita izgubljena leta in Adam brž ugotovi, da ima tudi sam nadnaravne sposobnosti, o kakršnih niti sanjal ni. Nihče od njiju pa se ne zaveda, da jima je podjetje LasKom, ki je sledilo Adamovim stopinjam, tesno za petami…

Belgijsko-francosko risanko sta po scenariju Boba Barlena in Cala Brunkerja režirala Jeremy Derguson in Ben Stassen. V izvirniku likom glasove posojajo Cinda Adams, Bob Barlen, Cal Brunker, Joey Camen, David Epstein, Christopher L. Parson in Joe Thomas, v slovenski sinhronizaciji pa Blaž Šef (Bogfoot), Sašo Prešeren, Tina Ogrin, Peter Urbanc, Aleksander Golja, Mirko Medved, Katja Ogrin in drugi. Glasbo je prispevala belgijska skupina Puggy.


Sinhronizacijska ekipa

Blaž Šef (Bigfoot), Sašo Prešeren, Tina Ogrin, Peter Urbanc, Aleksander Golja, Mirko Medved, Katja Ogrin


LIKI


ADAM

Posajen za zadnjo klop v razredu in se spet izgublja v sanjarjenju – ne glas njegovega učitelja niti posmeh šolskih pretepačev ga očitno ne predramijo v resničnost. A še sanja se mu ne, kakšna pustolovščina ga kmalu čaka!

Adam je prisrčen poba z nabritim smislom za humor. A zadnje čase na sebi opaža nenavadne spremembe: lasje mu rastejo s pretirano hitrostjo in njegova stopala so razparala njegove teniske.

Pa to ni prvič, da je Adamovo življenje polno skrivnosti: ko je bil še dojenček, je nenadoma skrivnostno izginil njegov oče. Adam se ni nikoli pritoževal – tudi samo z mamo mu je bil čisto kul… dokler lepega dne ne najde pisem svojega očeta, na katerih je tudi naslov. In odtlej mu po glavi roji zgolj en cilj: da najde svojega očeta. Kar je cilj, na poti do katerega bo odkril povsem no svet, poln nadnaravnih sposobnosti in nepričakovanih prijateljev.

Tekom svoje pustolovščine se bo Adam ogromno naučil o sebi in o vseh okoliščinah, ki so botrovale izginotju njegovega očeta. A hitro bo spoznal tudi, da so nevarnosti, zaradi katerih ni smel biti z očetom, vse prej kot stvar preteklosti.

Višina: 167 cm – in še vedno raste!

Sposobnosti: pogovarja se lahko z živalmi, sliši, kaj se dogaja nekaj kilometrov daleč, teče in skače kot nihče drug… bigfootovske sposobnosti!

Zabavna dejstva: za popravilo svojih čevljev uporablja kar selotejp; lase mora striči sleherni dan; naravnost sovraži mamino pečenko iz mletega mesa.

 

BIGFOOT

Adamov oče. Nekoč je bil mlad, uspešen znanstvenik, ki je dosegal še previsoke cilje… potem pa se je iz skrivnostnih razlogov spremenil v – bigfoota. Ko je ponj prišlo podjetje LasKom in ogrozilo njegovo družino, se je zatekel v gozd, da jim omogoči varnost. Daleč od tega, da bi bil nevarna zver, za kakršno ga imamo; ljubeč je, igriv in zaščitniški ter skupaj drži celotno živalsko skupnost. Poleg tega, da ima ogromna stopala, ima tudi nadnaravne sposobnosti – hitrejši je od zajca, močnejši od medveda in bolj gibčen kot veverica. Je edini pravi zaščitnik gozda.

Višina: 210 cm

Sposobnosti: hiter je, močan in gibčen. V sebi združuje sposobnosti vseh živali.

Zabavna dejstva: sijajno igra na kitaro… škoda le, da ima zastarel glasbeni okus; ko se je preselil v gozd, je postal vegetarijanec, a je še vedno prepričan, da bi bil Tonček »s ščepcem soli in popra« naravnost slasten.


ŠPELA

Adamova mama preveč dela in je temu primerno stalno utrujena – a vseeno ji uspe biti popolna mama… razen kar se tiče kuhanja. Njen smisel za humor se sijajno dopolnjuje z Adamovim. V sinovo dobro je žrtvovala marsikaj, pa četudi je to pomenilo, da pred njim skriva resnico o njegovem očetu.

Višina: 166 cm

Sposobnosti: njena odločnost ne pozna meja.

Zabavno dejstvo: Adamu skoraj vsak dan speče pečenko iz mletega mesa!


TONČEK

Najbolj kulski rakun, kar jih je kdaj bilo v gozdu… tako si vsaj umišlja. Bahavi glodavec nikoli ne zamudi priložnosti, da bi se postavljal, pri tem pa ne opazi prijateljevega obupa. Pa je daleč od tega, da bi bil »že rojen pripravljen«, kot trdi, saj ima neverjeten dar, da zmeraj kaj zamoči. Še dobro zanj in za njegove prijatelje, da ima srce vsaj tako veliko kot ego.

Višina: 70 cm

Sposobnosti: no ja... recimo samozavest.

Zabavno dejstvo: je samozvani »šef gozda«.


VILI

Strašljivi črni medved, ki se potika bo gozdu, iščoč plen, pa naj bodo to živali ali ljudje, v katerega lahko zarine svoje dolge ostre kremplje. A zgolj za zabavo. Nič ga ne sprosti bolj kot dobra šala, sploh kadar je v družbi svojega prijatelja Bigfoota. Vili je vse prej kot grozljiva pošast; pravzaprav je prej velik plišast medvedek, ki ima od vsega najraje užitkarstvo v gozdu. A ko so v nevarnosti njegovi prijatelji, na plano izbruhnejo njegovi primarni nagoni in takrat bolje, da mu ne prekrižate pot.

Višina: 250 cm

Sposobnosti: surova sila.

Zabavno dejstvo: sovraži, če mu rečete, da je ljubezniv in srčkan, a nejevoljno le prizna, da je.


TINA

Veverička je pogon celotnega živalskega moštva. Vedno je polna energije in pretiranega navdušenja, nikoli se ne ustavi, pleza po drevesih, po drugih živalih, skaklja po tleh, pa spet dirja… Zelo verjetno je glavni razlog glavobolov večine svojih prijateljev. A vseeno je nemogoče, da je ne bi imeli radi. Ko so njeni prijatelji v škripcih, jim vedno najhitreje priskoči na pomoč.

Višina: 30 cm

Sposobnosti: nora hitrost, s katero brez truda kompenzira za svojo drobcenost.

Zabavno dejstvo: nadvse jo zanimajo zajci.


VANDA

Rakunica z načrtom. Poročena je s Tončkom in je prava trdnjava v primerjavi z njegovo prenagljenostjo. DA ne bo pomote: čeprav Tonček zatrjuje nasprotno, prav ona nosi hlače!

Višina: 70 cm

Sposobnosti: s svojo rakunsko gibčnostjo se lahko bojuje kot pravi mojster kung-fuja.

Zabavno dejstvo: v svojem drobnem trebuščku nosi kopico malih rakunčkov.


VALERIJ VRHOVNIK

Direktor mogočnega farmacevtskega podjetja LasKom, ki bi rado z Bigfootovo DNK delalo preizkuse. Neprimerljivo je zloben in vpliven. Obdaja ga armada mišičastih varnostnikov in nič ga ne ustavi, da doseže svoj cilj.

Višina: 180 cm

Sposobnosti: vse ima pod popolnim nadzorom, pri tem mu pomagajo njegovi varnostniki.

Zabavno dejstvo: za svoje zlobne nakane ima čisto osebne razloge …


DR. BELOČNIK

Prav nič boljši ni od svojega šefa, Valerija Vrhovnika. Zdi se, da ima sijajni in s svojim delom obsedeni znanstvenik podjetja LasKom v življenju zgolj en in edini cilj: za vsako ceno odkriti skrivnost hitre rasti las – pa četudi mora za to v neodobreno testiranje na ljudeh zvabiti naivne praktikante…

Višina: 150 cm

Sposobnosti: njegova makiavelistična brihtnost.

Zabavno dejstvo: ne dela razlike med praktikantom in laboratorijsko mišjo.


LEGENDA O BIGFOOTU


KDO SPLOH JE BIGFOOT?

Visoko in kosmato bitje je na pogled nekakšna mešanica med človekom in opico. Živi osamljen v gozdovih Severne Amerike in Indijanci, ki zanj vedo precej dlje kot mi, so mu nadeli ime sasquatch. Zanje ji pošast temveč varuh gozdov.

Bitje je precej divje in doslej se mu ni uspel približati še nihče, zato ga je težko opisati; vemo pa, da je zelo visok, tam med dvema in tremi metri in mogočen kot gorila – ki je visoka »pičlih« meter in 70 cm. Silno je močan, brez napora lahko meče skale in ruva drevesa, pri tem je zelo gibčen, kot mala opica. Morda ima še druge sposobnosti, za katere sploh ne vemo …


ČEMU PRAV TO IME?

Verjetno gre ime pripisati odtisom velikanskih stopal, ki so jih našli po Kaliforniji (njegova stopala so dolga prek 60 cm in široka okoli 20 cm), kar so bili prvi dokazi o njegovem obstoju. A poznamo še drugačne razlage – nekateri trdijo, da so mu nadeli isto ime kot grozljivemu grizliju, ki se je po gozdovih potikal v 20. stoletju.


OBSTAJA ZGOLJ EN BIGFOOT, ALI JIH JE VEČ??

Na severnoameriškem kontinentu je le en, vendar podobna bitja zasledimo na vseh koncih sveta. Najslavnejši je jeti s Himalaje, ki je nekoliko manjši kot bigfoot in ima belo krzno. Na Kitajskem poznajo jerena, jovieja v Avstraliji, v osrednji Aziji almasa. Ne vemo, ali gre za isto vrsto, a videti je, da podobna bitja obstajajo na različnih koncih planeta že od pamtiveka.


KAKO SMO LAHKO PREPRIČANI, DA BIGFOOT RES OBSTAJA?

Podobno kot pri jetiju znanstvenih dokazov o njegovem obstoju ni in zelo verjetno je bigfoot zgolj legenda. A mnogi so v različnih obdobjih trdili, da so ga videli; leta 1967 sta ga dva možaka celo ujela na film, kar je sprožilo navdušen val iskanja bitja. Ljudje so prinašali fotografije in posnetke nečesa, kar bi lahko bil bigfoot, a se je večinoma izkazalo, da je šlo za medveda… ali za človeka v kostumu.


USTVARJALCI


BEN STASSEN (režija) je po študiju delal na TV in nato produciral Život sa stricem Krsta Papića, ki se je potegoval za zlati globus med tujimi filmi. Delal je kot producent in režiser »širokoformatnih« filmov (pretežno v formatu IMAX) za tematske parke in muzeje. Soosnoval je produkcijsko in distribucijsko podjetje n’Wave Pictures. Režiral je prvi film v formatu IMAX 3D Rencontre dans la 3e dimension, nato risani celovečerni prvenec Fly Me To the Moon (prvi risani celovečerec, v celoti posnet v reliefnem 3D formatu; potegoval se je za nagrado evropskega filma), ki sta mu sledila Le Voyage extraordinaire de Samy, Sammy 2 in Le Manoir magique.


JEREMIE DEGRUSON (režija) je s Stassnom doslej sodeloval pri filmih Fly Me To the Moon (umetniški direktor), Le Voyage extraordinaire de Samy, Sammy 2 (umetniški direktor) in Le Manoir magique (umetniški direktor in sorežiser).

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.