Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Mala noga

animirana komična pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 11.10.2018, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2018
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Karey Kirkpatrick
Risana pustolovščina za vse generacije z izvirno glasbo legendo o velikonožcu Bigfootu obrne na glavo: mladi jeti nekega dne naleti na nekaj, za kar je mislil, da ne obstaja - človeka. Novica o tej "mali nogi" pretrese celotno skupnost jetijev in jih požene v panično ugibanje, kaj vse še utegne obstajati zunaj njihove zasnežene vasice…

V povsem novi zgodbi o prijateljstvu, pogumu in radosti odkrivanja vsega novega v izvirniku glas osrednjemu jetiju Migu posoja Channing Tatum (LEGO Batman film, franšiza Jump Street), »mali nogi« oziroma Percyju pa James Corden (Troli, Film o emojijih). Ostale glasove so prispevali Zendaya (Največji šovmen, Spider-Man: Vrnitev domov), Common (Selma), LeBron James (prihajajoči Space Jam 2), Gina Rodriguez (serija Devica Jane), Danny DeVito (oskarjevi nominiranec za vlogo v drami Erin Brockovich), Yara Shahidi (serija Black-ish), Ely Henry (risana serija Justice League Action) in Jimmy Tatro (22 Jump Street).

Po lastnem scenariju, nastalem na podlagi zgodbe Sergia Pablosa, je režiral Karey Kirkpatrick (dobitnik nagrade annie za režijo risanega celovečerca Za živo mejo; za kipec se je potegoval tudi s scenarijema za Kokoške na begu in James and the Giant Peach). Producirali so Bonne Radford (risana komedija Curious George), Glenn Ficarra (risani celovečerec Štorklje, serija To smo mi) in John Requa (risani celovečerec Štorklje, serija To smo mi). Kirkpatrick je film tudi izvršno produciral skupaj z Nicholasom Stollerjem, Philom Lordom, Christopherjem Millerjem, Jaredom Sternom in Sergiom Pablosom. Glasbo je prispeval Heitor Pereira.

Risani film za vse starosti z zvezdniško zasedbo in izvirno glasbo na glavo obrne enega največjih mitov, ko brihtni mladi jeti odkrije nekaj, za kar je mislil, da ne obstaja – človeško bitje. Novica o tej »mali nogi« hudo pretrese preprosto skupnost jetijev; sprašujejo se, kaj vse bi še utegnilo obstajati zunaj njihove zasnežene vasice.

Kaj, če je nekaj, za kar si prepričan, da ne obstaja, prepričano, da obstajaš ti?

Kaj, če so velikanski jetiji, o katerih govorijo legende, resnični, in so zgodbice, ki si jih pripovedujemo o njih – o njihovih gostih kožuhih z dolgo dlako, odmevajočem rjovenju in ogromnih stopalih – dejansko podobna bajkam, ki jih on pripovedujejo o nas… le z majčkeno razliko? Zanje smo nenavadne drobne pošasti brez dlak s cvilečimi glasovi in strašljivo drobnimi stopali. In povsem namišljeni. Vsaj dokler en jeti na lastne oči ne ugleda človečka, in zdaj verjame v legendo.

To je zamisel, ki je porodila zgodbo o prijateljstvu, pogumu in veselju do odkrivanja novih stvari; vesela, nasmejana pustolovščina za celotno družino, ki se dogaja v očarljivem zasneženem svetu nad oblaki. Vse se začne, ko se človek po imenu Percy znajde iz oči v oči – ali, če smo natančni, iz oči v kolena – z jetijem po imenu Migo. To osupljivo srečanje oba povede na nepričakovano popotovanje, polno odkritij, ki jima bo omogočilo večjo tolerantnost, izzvalo njuno zakoreninjeno premišljanje in jima pokazalo, da se v življenju lahko zgodi več kot le tisto, kar sta si sploh mislila, da je mogoče.

»Za pripovednika je zgodba vse,« pravi režiser Karey Kirkpatrick, ki je s Clare Sera tudi spisal scenarij. »Obrniti nek mit na glavo in se poigravati s tradicionalnimi prepričanji – temu se ni mogoče upreti.  Vsi smo slišali zgodbe o teh skrivnostnih bitjih s čudnimi običaji. Kaj pa naši lastni čudni običaji? Priznajmo si: v mnogo čem smo prav čudna bitja. In prav zabavno je na to pogledati z drugačne, komične perspektive … s perspektive jetija.«

Sprva sta oba, Migo in Percy, šokirana; morda celo prestrašena. A kmalu sta presrečna, da sta se našla. Za Miga bo zajetje »male noge« njegov največji in najpomembnejši dosežek, in komaj čaka, da to pove vsem v vasi. Ko bi le lahko ta drobceni dobitek v enem kosu prinesel domov. Za Percyja, voditelja TV oddaje o živalih, ki mu sreča že lep čas ni ravno naklonjena, pa dokaz o obstoju jetija pomeni, da bo lahko posnel video, ki si ga bodo ogledali milijoni, in se bo tako dokopal do slave, ki si jo tako zelo želi. Odločen je, da to veliko srečno naključje – da je našel jetija, namreč – dobro unovči. Pa četudi je to zadnje, kar stori v življenju!

Svojčas je bil Percy prav krasen dečko, a zadnje čase sprejema skrajno vprašljive odločitve. Mogoče je vse, kar potrebuje, sprehod po jetijevih stopinjah, da vnovič dožene, kaj je najbolj pomembno. Za Miga, jetija, ki kljub vsemu, kar je bil poslušal vse svoje življenje, zdaj verjame v obstoj male noge, pa je čas, da začne misliti z lastno glavo.

A najprej bosta morala ta naključna pionirja prebroditi negostoljubno okolje Himalaje in lastne strahove. Najti morata način, da se sporazumeta kljub neznanski – in skrajno smešni – jezikovni prepreki ter dojeti pravi pomen prijateljstva in pripadnosti, pri tem pa spoznati, da je najbolj pomembno ostati zvest sam sebi.

Mala noga Miga in Percyja popelje skozi svet, poln domišljije, srčnosti, humorja in dobre volje. Edinstvene like oživljata najsodobnejša animacijska tehnologija, ki najde toplino tudi v najbolj hladnem podnebju, ter raznolika igralska zasedba, ki prihaja tako s filma, TV, iz športa in glasbe: likom glasove posojajo Channing Tatum (Migo), James Corden (Percy), Zendaya, Common, LeBron James, Danny DeVito, Gina Rodriguez, Yara Shahidi, Ely Henry in Jimmy Tatro.

Režiser Kirkpatrick, prejemnik nagrade annie za risani celovečerec Za živo mejo (za isto nagrado se je potegoval še s Kokoškami na begu in Jakcem in breskvijo velikanko), je z Johnom Requo in Glennom Ficarro na podlagi knjige Yeti Tracks Sergia Pablosa domislil tudi zgodbo. Režiral je skupaj z Jasonom Reisigom. Producirali so Bonne Radford, Ficarra in Requa, sodelovali so še umetniški direktor Devin Crane, scenograf Ron Kurniawan in montažer Peter Ettinger. Glasbo je prispeval Heitor Pereira.

Komentarji

12.5. 2018 ob 0:02

spet: Igrajo: Channing Tatum, James Corden, Zendaya, drugi...

Zakaj, če bo pri nas očitno samo sinhro?

— Barbara
11.10. 2018 ob 23:18

Jaz bi pa raje sinhroniziranega. Mislim, na blagajne naj bo opozarjali družine z malimi otroki, da je risanka nesinhronizirana. Niti pomisliti nisem mogla, da lahko vrtijo nesinhronizirano risanko, zastonj smo zapravili denar. Blagajnerka, ki je videla 2 pikice, ki niti do pasu ne segata, brez suma nam je prodala vstopnice.

Sama risanka je čudovita, sin pa je skoraj zjokal, ker ni razumel. Moj napet pospešen prevod mu nič pomogal.

— Iuliia
1.7. 2019 ob 7:38

Zelo mi je žal, a tule se poplnoma strinjam z Barbaro. Da bi se otrok "jokal, ker nič ne razume", je zame in za vse, ki smo odraščali ob gledanju izključno podnaslovljenih filmov, popolnoma nerazumljivo, še manj razumem, kako je lahko komu sinhroniziran film, popačen do nerazpoznavnosti, bolj všeč od izvirnega. Najhujše od vsega pa je, ker nekateri starši mislijo, da imajo pravico v dvorani na glas brati podnapise svojim otrokom, tega sam svoji hčerki nisem nikoli počel in mi tudi na misel ne bi prišlo. Težko je naleteti na kaj bolj brezobzirnega, nikoli ne bom pozabil skrbne mamice, ki je ob filmu "Zgodbe iz Narnije" na ves glas brala podnapise svojemu sinku (najbrž zato, ker sicer ne bi "razumel"), s tem pa uničila ogled filma vsem ostalim v dvorani. Otrok si zasluži razlago o dogajanju v podnaslovljenem filmu, tega smo bili deležni mi vsi, tudi moja hči, vendar se to dela pred filmom in po njem, vmes pa se pove le najnujnejše, potihem in na hitro. Otroci niso neumni, razumejo precej več kot si mislimo, tisto, česar jim ni jasno, lahko razčistijo potem, saj se je z njimi treba itak pogovarjati o vsakem filmu, ki ga vidijo. Sicer pa poskusite sami, mojega vnuka so starši peljali v kino gledat sinhronizirane filme le v letih, ko je bil res še zelo majhen. Od trenutka, ko je znal le za silo brati, pa so mu veliko bolj všeč izvirni, podnaslovljeni filmi, saj celo on, čeprav je še otrok, opaža, kako neverjetno slaba je včasih sinhronizacija, ki pokvari ves film.

— Igor

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.