Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
družinski
Podnapisi
Na sporedu od: 14.4.2022, Kolosej Ljubljana
2h 23min / 143min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: JK Rowling
Režija: David Yates
Warner Bros. Pictures predstavlja Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti, najnovejšo pustolovščino čarovniškega sveta, ki jo je ustvarila J.K. Rowling. Profesor Albus Dumbledore (Jude Law) se zaveda, da želi veliki temni čarovnik Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) prevzeti nadzor nad čarovniškim svetom. Ker ga sam ne more zaustaviti zaupa magizoologu Salamandru Scamandru (Eddie Redmayne), da sestavi in vodi neustrašno ekipo čarovnikov, čarovnic in enega pogumnega "ne-maga" na nevarno misijo, kjer naletijo na stare in nove magične živali in zveri ter se spopadejo z naraščajočo legijo Grindelwaldovih privržencev. Vendar pa Dumbledore pri tako velikem tveganju in nevarnosti ne more za dolgo ostati le na stranskem tiru.

V filmu nastopa vsem poznana zasedba, ki jo vodi oskarjevec Eddie Redmayne, z dvema oskarjema nominiran Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Alison Sudol, Callum Turner, Jessica Williams, Katherine Waterston in Mads Mikkelsen.

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti je režiral David Yates po scenariju, ki sta ga spisala J. K. Rowling & Steve Kloves. Film so producirali David Heyman, J. K. Rowling, Steve Kloves, Lionel Wigram in Tim Lewis. Izvršni producenti so Neil Blair, Danny Cohen, Josh Berger, Courtenay Valenti in Michael Sharp.

Profesor Albus Dumbledore (Jude Law) ve, da poskuša najnevarnejši čarovnik Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) prevzeti nadzor nad čarovniškim svetom. Zaveda pa se tudi, da ga sam ne more ustaviti, zato ponovno zaupa magizoologu Salamandru Scamandru (Eddie Redmayne), da zbere druščino čarovnikov, čarovnic in enega pogumnega bunklja. Skupaj se podajo na nevarno nalogo, kjer se srečajo s starimi in novimi magičnimi živalmi ter se spopadejo z Grindelwaldovo vedno večjo legijo privržencev.

V filmu se srečamo s skupino izvrstnih igralcev. Med drugimi se v čarovniški svet vračajo z oskarjem nagrajeni Eddie Redmayne, za dva oskarja nominirani Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Alison Sudol, William Nedylam, Jessica Williams, Callum Turner in Alison Sudol. Poleg njih igrajo tudi Victoria Yeates, Poppy Corby-Tuech, Fiona Glascott, Katherine Waterston, Richard Coyle, Oliver Masucci in Aleksandr Kuznetsov. V vlogi zlobnega Grindelwalda pa se izkaže briljantni Mads Mikkelsen.

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti je režiral David Yates po scenariju, ki sta ga po igri J. K. Rowling spisala J.K. Rowling in Steve Kloves. Film so producirali David Heyman, J.K. Rowling, Steve Kloves, Lionel Wigram in Tim Lewis.

Glasbo za film je ustvaril za devet oskarjev nominirani James Newton Howard.

ČE DOVOLJ POZORNO PRISLUHNEŠ,

SLIŠIŠ ŠEPET PRETEKLOSTI.

 

»Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti« je čarobna pustolovščina, ki popelje druščino nenavadnih junakov, pod vodstvom Salamandra Scamandra, na misijo, ki je edina možnost rešitve tako čarovniškega kot tudi ne-čarovniškega sveta. V tej skrivni operaciji ima vsak svojo nalogo, ki jo je natančno zasnoval čarovniški veleum: profesor Albus Dumbledore.

Odkar se je prvič predstavil pred več kot 20 leti, je postal Dumbledore eden najbolj cenjenih likov Čarovniškega sveta. Vendar pa ima priljubljeni čarovnik iz knjig o Harryju Potterju izredno zanimivo in skrivnostno zgodovino, ki je razkrita v tretjem filmu franšize »Magične živali«.

Režiser David Yates je povedal: »Dumbledore je izredno močna figura v svetu J.K. Rowling. V knjigah in filmih o Harryju Potterju je očarljiv, izkušen, navihan in poln znanja. Najbolj všeč nam je bilo videti in spoznati mlajšega Dumbledorja v življenjskem obdobju, ki ga je zaznamovalo in oblikovalo v osebo, kakršna je postal kasneje.«

Jude Law, ki se je vrnil v vlogi čarovnika, kateremu je usojeno postati ravnatelj Bradavičarke, je povedal: »Najbolj všeč mi je bilo, da sem lahko izluščil več detajlov Dubledorjeve preteklosti. V prejšnjem filmu se je na detajle namigovalo, tokrat pa smo se lahko vanje poglobili, predvsem v Albusov odnos z Grindelwaldom v mlajših letih in v čas, ko je začel njun odnos razpadati. Albus Dumbledore je nekoč z Grindelwaldom delil zelo skrajni pogled na bunklje, za katerega je sam spoznal, kako zelo napačen je bil, zato se je spremenil. Vendar pa je svoje življenje nadaljeval z bremenom te temačne skrivnosti in s posledicami svojega odnosa z Grindelwaldom.«

David Heyman, producent vseh filmov franšize Čarovniškega sveta, je dodal: »Gre za zgodbo o zvestobi in izgubi slednje ter tudi o zmožnosti, da posameznik popravi svoje napake iz preteklosti. Menim, da ima že samo to zelo močno sporočilo, saj vsi živimo z večjim ali manjšim obžalovanjem dejanj iz preteklosti. To je ena od točk filma, s katero se bodo gledalci lahko poistovetili.

Gellert Grindelwald, ki ga upodobi Mads Mikkelsen, je zaradi svojih radikalnih prepričanj in nasilnih taktik izredno nevarna oseba. Predvsem zdaj, ko je mogočni temni čarovnik izstopil iz sence s ciljem, da zavzame nadzor nad celotnim čarovniškim svetom in zaneti vojno vseh vojn proti bunkljem.

Dumbledore je edini čarovnik, ki lahko onemogoči Grindelwaldova prizadevanja, vendar pa mu to preprečuje manifestacija njunega odnosa iz preteklosti. Jude Law pojasni: »Krvna prisega, ki sta jo kot mlada čarovnika, polna strastnih prepričanj, sklenila Gellert in Albus, je utelešenje njune povezanosti. Ne glede na to, da sta njuni življenji krenili po zelo drugačnih poteh, sta v tej »slepi ulici« še vedno povezana, kar je, predvsem za Albusa, izredno breme.«

Vendar pa Dumbledore kot izjemni veleum skuje načrt, v katerem velik del bremena in vloge prenese na svojega prijatelja, Salamandra Scamandra, ki mora združiti moči z majhno skupino čarovnikov, čarovnic in enim pogumnim bunkljem. »Dumbledore je znan po tem, da ljudi spodbudi k norim dejanjem, vendar ga imamo ravno zato tako zelo radi,« pove režiser. »Tej skupini bi lahko rekli tudi Dumbledorjeva vojska,« doda in nadaljuje: »Prav vsak od njih je po svoje odpadnik, drugačen, poseben, kar pa je še dodatna tematika, ki se vleče skozi vsa dela J.K. Rowling.«

Poleg vseh »človeških« likov pa se v filmu Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti vračata tudi priljubljena »ne-človeška« lika: šnofeljček po imenu Pliško, ki je vedno na preži za svetlečimi stvarmi, in iznajdljivi Prikeljc, ki je Salamandrov zvesti spremljevalec.

Film pa predstavi tudi obilico novih magičnih živali, med njimi tudi tisto, ki je ključnega pomena za zgodbo. Čarobni či-lin se pojavi tako kot mladiček kot tudi odrasla žival. Odrasel je podoben mešanici zmaja in konja z mavričnimi luskami, kot mladič pa ima podobne lastnosti, le da se premika kot mladi srnjaček. V čarovniški skupnosti je to redko bitje izredno spoštovano, saj ima moč, da vidi v posameznikovo dušo in ve, ali je oseba čistega srca. Zaradi te izjemne sposobnosti je či-lin ključen tako v Grindelwaldovem načrtu prevzema nadzora kot tudi pri Dumbledorjevih prizadevanjih, da mu to prepreči.

Ob či-linu se v filmu predstavijo tudi nenasitne, rakom podobne manikore in krilatec, ki spreminja svojo obliko.

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti v duhu tradicije ostalih filmov serije premikajo meje čarovniškega sveta. Producent Tim Lewis pove: »Razburljivo je ponesti te filme na popolnoma druge lokacije in s tem vanje vnesti nove čarovniške kulture iz novih Ministrstvih za čaranje, tokrat berlinskega. Pustolovščina dobesedno obkroži svet – od Kitajske do Velike Britanije, od New Yorka to Nemčije ter od avstrijskih Alp do Butana. Film pa gledalce ponese tudi nazaj na priljubljeno Bradavičarko in v bližnje mesto Meryascoveena.«

Komentarji

13.4. 2022 ob 7:33

Film je res dober, tako kot Harry Potter, ki jih je zrežisirala JK Rowling.

— Gigi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.